E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα: Το 48ωρο που θα κρίνει πολλά

Ποιες ώρες θα μένουμε σπίτι

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/10/2020 | 10:39

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα: Το 48ωρο που θα κρίνει πολλά

Μονόδρομος μοιάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για να σταματήσει να εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική έπεσε στο τραπέζι στην σύσκεψη των ειδικών αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά πλέον το μέτρο αυτό – το οποίο μάλιστα εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ορόσημο για να ληφθεί η απόφαση αυτή είναι το επόμενο 48ωρο.

Όπως λένε πληροφορίες αν τα κρούσματα διατηρηθούν στα επίπεδα που είδαμε την Τρίτη με τα 667 κρούσματα που είναι νέος αριθμός ρεκόρ, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας πιθανότατα από τη μια μετά τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί.

Το μέτρο αυτό μάλιστα αν τα πράγματα δεν καλυτερεύσουν θα αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή (23/10).

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται πιο «μαύρος» από τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα κρούσματα, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μέσα σε 20 μέρες έχουν καταγραφεί 137 θάνατοι από κορονοϊό, από 125 τον Σεπτέμβριο.

Εκτός από τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στο τραπέζι παραμένουν μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Αττικής.

Τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες επιβαρυμένες περιοχές

Δεν αποκλείεται η Θεσσαλονίκη να μπει σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί συναγερμός ή «επίπεδο 3») ακόμη και σήμερα, ενώ Ιωάννινα και Καστοριά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown – όπως αυτό που ισχύει ήδη στην Κοζάνη.

Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πιθανόν να περάσουν, επίσης, Κορινθία και Βοιωτία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι η εξέλιξη του φαινομένου στις Σέρρες. Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θ’ ακολουθούν τη λογική του χάρτη επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Πολιτική Προστασία.

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»

Το ενδεχόμενο νυχτερινού lockdown δεν απέκλεισε καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τόνισε πως «οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα» και πρόσθεσε πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία είναι πως η μέση ηλικία όσων καταγράφονται ως κρούσματα είναι άνθρωποι σχετικά νέοι, που με τη σειρά τους μεταδίδουν τον κορονοϊό σε μεγαλύτερους.

Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων. «Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.

Πολλά θα κριθούν από τη σύσκεψη που θα έχουν και σήμερα οι ειδικοί, αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για να αξιολογήσει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και θα αποφασίσει αν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα ‑ 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα

Ελλάδα 23.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»

Ελλάδα 23.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά ‑ Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης

Ελλάδα 23.07.2026
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Χειροπέδες σε 64χρονη γιαγιά: Έκλεβε λίρες και κοσμήματα από τον εγγονό της

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Γιαγιά στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη επειδή φέρεται να έκλεψε χρυσές λίρες και κοσμήματα από τον 31χρονο εγγονό της.

Ζάκυνθος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος ασθενής με ύποπτα σύμπτωμα λεπτοσπείρωσης

Ελλάδα 23.07.2026
Εστάλησαν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ για εργαστηριακή επιβεβαίωση

Στη Θεσσαλονίκη ο Τολιόπουλος για να υπογράψει στον Αρη, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 23.07.2026
Φωτογραφήθηκε με φίλους της ομάδας στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», αλλά δεν έκανε καμία δήλωση, καθώς πρέπει να ανακοινωθεί από την ΚΑΕ

Ρεκόρ πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις: Ανησυχητικά σήματα για την οικονομία της Γερμανίας

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Χρόνια αστάθειας για τη γερμανική οικονομία - η προβλεπόμενη ανάκαμψη για φέτος αναμένεται να φέρει μόλις μικρή ανάπτυξη