E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα: Το 48ωρο που θα κρίνει πολλά

Ποιες ώρες θα μένουμε σπίτι

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/10/2020 | 10:39

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα: Το 48ωρο που θα κρίνει πολλά

Μονόδρομος μοιάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για να σταματήσει να εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική έπεσε στο τραπέζι στην σύσκεψη των ειδικών αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά πλέον το μέτρο αυτό – το οποίο μάλιστα εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ορόσημο για να ληφθεί η απόφαση αυτή είναι το επόμενο 48ωρο.

Όπως λένε πληροφορίες αν τα κρούσματα διατηρηθούν στα επίπεδα που είδαμε την Τρίτη με τα 667 κρούσματα που είναι νέος αριθμός ρεκόρ, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας πιθανότατα από τη μια μετά τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί.

Το μέτρο αυτό μάλιστα αν τα πράγματα δεν καλυτερεύσουν θα αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή (23/10).

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται πιο «μαύρος» από τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα κρούσματα, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μέσα σε 20 μέρες έχουν καταγραφεί 137 θάνατοι από κορονοϊό, από 125 τον Σεπτέμβριο.

Εκτός από τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στο τραπέζι παραμένουν μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Αττικής.

Τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες επιβαρυμένες περιοχές

Δεν αποκλείεται η Θεσσαλονίκη να μπει σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί συναγερμός ή «επίπεδο 3») ακόμη και σήμερα, ενώ Ιωάννινα και Καστοριά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown – όπως αυτό που ισχύει ήδη στην Κοζάνη.

Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πιθανόν να περάσουν, επίσης, Κορινθία και Βοιωτία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι η εξέλιξη του φαινομένου στις Σέρρες. Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θ’ ακολουθούν τη λογική του χάρτη επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Πολιτική Προστασία.

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»

Το ενδεχόμενο νυχτερινού lockdown δεν απέκλεισε καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τόνισε πως «οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα» και πρόσθεσε πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία είναι πως η μέση ηλικία όσων καταγράφονται ως κρούσματα είναι άνθρωποι σχετικά νέοι, που με τη σειρά τους μεταδίδουν τον κορονοϊό σε μεγαλύτερους.

Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων. «Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.

Πολλά θα κριθούν από τη σύσκεψη που θα έχουν και σήμερα οι ειδικοί, αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για να αξιολογήσει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και θα αποφασίσει αν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για την αρπαγή 5χρονου από την Αθήνα

Ελλάδα 18.09.2025
Το παιδί το άρπαξε η μητέρα του και εξαφανίσθηκαν - Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: «Οι εξοπλισμοί από το Ισραήλ ενέχουν επικίνδυνες συνέπειες»

Ελλάδα 18.09.2025
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι «η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις αναφορές για προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος από το Ισραήλ στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 18.09.2025
Η στιγμή που ο 29χρονος μοτοσικλετιστής συγκρούεται με την νταλίκα

Η γερμανική κυβέρνηση μοιράζει χρήματα που δεν έχει, παραδέχεται ο Μερτς

Κόσμος 18.09.2025
Κρίσιμη η μεταρρύθμιση των συντάξεων

Σπάει ρεκόρ η τιμή του καφέ – Πιο ακριβός με delivery

Οικονομία 18.09.2025
Οι τιμές του καφέ παρουσιάζουν συνεχείς ανατιμήσεις

Θρίλερ στα Σπάτα με επιδειξία: Επιτέθηκε σε μητέρες με παιδιά

Ελλάδα 18.09.2025
Πανικός σε κεντρικά σημεία της περιοχής για άνδρα κυκλοφορούσε γυμνός και παρενοχλούσε γυναίκες με παιδιά

Της έκλεψαν το φαγητό στο γραφείο και έγινε χαμός: Το σημείωμα που άφησε έγινε viral

Κόσμος 18.09.2025
Μια 33χρονη υπάλληλος βρήκε το γεύμα της κλεμμένο και άφησε σημείωμα που έγινε viral. Η ιστορία της δίχασε το Reddit και ξεσήκωσε χιλιάδες σχόλια

Μακρόν: Στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι η Μπριζίτ γεννήθηκε γυναίκα!

Κόσμος 18.09.2025
Καταθέτουν φωτογραφίες και επιστημονικά στοιχεία

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και τη διάθεση συμπληρώματος διατροφής

Ελλάδα 18.09.2025
Στο συμπλήρωμα διατροφής ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alphaglycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food)