E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα: Το 48ωρο που θα κρίνει πολλά

Ποιες ώρες θα μένουμε σπίτι

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/10/2020 | 10:39

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα: Το 48ωρο που θα κρίνει πολλά

Μονόδρομος μοιάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για να σταματήσει να εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική έπεσε στο τραπέζι στην σύσκεψη των ειδικών αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά πλέον το μέτρο αυτό – το οποίο μάλιστα εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ορόσημο για να ληφθεί η απόφαση αυτή είναι το επόμενο 48ωρο.

Όπως λένε πληροφορίες αν τα κρούσματα διατηρηθούν στα επίπεδα που είδαμε την Τρίτη με τα 667 κρούσματα που είναι νέος αριθμός ρεκόρ, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας πιθανότατα από τη μια μετά τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί.

Το μέτρο αυτό μάλιστα αν τα πράγματα δεν καλυτερεύσουν θα αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή (23/10).

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται πιο «μαύρος» από τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα κρούσματα, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μέσα σε 20 μέρες έχουν καταγραφεί 137 θάνατοι από κορονοϊό, από 125 τον Σεπτέμβριο.

Εκτός από τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στο τραπέζι παραμένουν μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Αττικής.

Τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες επιβαρυμένες περιοχές

Δεν αποκλείεται η Θεσσαλονίκη να μπει σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί συναγερμός ή «επίπεδο 3») ακόμη και σήμερα, ενώ Ιωάννινα και Καστοριά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown – όπως αυτό που ισχύει ήδη στην Κοζάνη.

Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πιθανόν να περάσουν, επίσης, Κορινθία και Βοιωτία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι η εξέλιξη του φαινομένου στις Σέρρες. Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θ’ ακολουθούν τη λογική του χάρτη επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Πολιτική Προστασία.

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»

Το ενδεχόμενο νυχτερινού lockdown δεν απέκλεισε καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τόνισε πως «οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα» και πρόσθεσε πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία είναι πως η μέση ηλικία όσων καταγράφονται ως κρούσματα είναι άνθρωποι σχετικά νέοι, που με τη σειρά τους μεταδίδουν τον κορονοϊό σε μεγαλύτερους.

Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων. «Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.

Πολλά θα κριθούν από τη σύσκεψη που θα έχουν και σήμερα οι ειδικοί, αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για να αξιολογήσει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και θα αποφασίσει αν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποζημίωση‑έκπληξη: Πότε και πώς παίρνετε έως 100 ευρώ για γυαλιά

Ελλάδα 04.02.2026
Δείτε τι δικαιούστε, κάθε πότε και πώς θα κάνετε την αίτηση

Λιμενικό για την τραγωδία στη Χίο με τους 15 νεκρούς: Το δουλεμπορικό χτύπησε το σκάφος μας στο πλάι, ανετράπη και βυθίστηκε

Ελλάδα 04.02.2026
Ο χειριστής του «δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση»

Έπεσε η υπογραφή Τραμπ: Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ

Κόσμος 04.02.2026
Και επίσημα «τελεία» μπήκε για το shutdown

Ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας στην Κούβα

Κόσμος 04.02.2026
Nέο ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο

Δασκάλα γιόγκα ανατίναζε αυτοκίνητα εκβιάζοντας για χρήματα

Ελλάδα 04.02.2026
Στο παρελθόν η 56χρονη είχε κάψει και το αμάξι του πατέρα της

Νέα Πέραμος: «Το πού ήταν μπλεγμένος ο γιος μου το ξέρει η μάνα του και η σύντροφός του»

Ελλάδα 04.02.2026
Είχε δολοφονηθεί και ο θείος του 27χρονου το 1999

Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση Λόρα – «Ρεπορτάζ καναλιών θίγουν την αξιοπρέπεια παιδιών»

Ελλάδα 04.02.2026
Προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες αυτών των πρακτικών

Μαραθώνια η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 04.02.2026
Τα βίντεο από την απαγωγή, η κληρονομιά και οι κακές παρέες

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας