E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά σήμερα η δίκη της δολοφονίας του

Για θανατηφόρα σωματική βλάβη οι έξι κατηγορούμενοι

Δημοσίευση 21/10/2020 | 08:30

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά σήμερα η δίκη της δολοφονίας του

Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τη δικαστική διερεύνηση μιας από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Η δίκη σε πρώτο βαθμό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αρχίσει σήμερα, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και ενώ έξω από τη δικαστική αίθουσα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις με βασικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Την συγκεκριμένη υπόθεση θα δικάσουν, δυο χρόνια μετά τον θάνατο 33χρονου ακτιβιστή, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι. Όλες οι πτυχές της πολύκροτης αυτής υπόθεσης αποτυπώνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, και το οποίο είχε αποκαλύψει το «Θέμα» τον περασμένο Ιανουάριο.

Με το βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι η βαρύτερη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ζητεί η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».

Ωστόσο, κατά τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του». Ουδείς εκ των εμπλεκομένων «είχε ανθρωποκτόνο δόλο» επισημαίνουν ούτε «εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση»!

Στον αντίποδα, η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».

Στη δικογραφία εκτός των άλλων στοιχείων της υπόθεσης περιλαμβάνονται και τα video, από τα οποία διαφαίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Τη στιγμή δε που επιχειρεί να βγει έξω από το κατάστημα εμφανίζονται δύο άνδρες, οι οποίοι του επιτίθενται με κλωτσιές και ενώ εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία.

Σε άλλο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ο άτυχος ακτιβιστής φαίνεται να δέχεται και άλλη μία επίθεση με κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο, πριν σηκωθεί. Η νέα επίθεση σημειώνεται τη στιγμή που ο 33χρονος έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν σπεύσει στο σημείο. Στην συνέχεια ο άτυχος Ζακ Κωστόπουλος αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και εν τέλει ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας που πλέον κατηγορούνται για θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Ακόμη, σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής ώστε να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Ένα άτομο όχι μόνο του κλείνει την είσοδο στο κατάστημα αλλά στην κυριολεξία τον απωθεί με ένταση.

Παράλληλα, ανάμεσα στα έγγραφα της δικογραφίας βρίσκεται και εκείνο που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του θύματος στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Τέλος, στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση αναφέρεται πως ο 33χρονος δεν παραβίασε την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για να εισέλθει σε αυτό ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προέκυψε πως ο άτυχος Ζακ δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολυτεχνείο: Πάνω από 15 χιλιάδες τίμησαν την επέτειο εξέγερσης με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ελλάδα Χτες
Πορείες μνήμης για το Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα

Δολοφονία Λάλα στην Αράχωβα: Φίλος στη φυλακή με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ο εκτελεστής

Ελλάδα Χτες
Ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα στην Αράχωβα, επικοινωνούσε καθημερινά με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Θρίλερ με νεκρό σε τροχαίο στον Νέο Κόσμο: Βρέθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να δέχθηκε μπουνιές στο κεφάλι και στο πρόσωπο από επιβάτες μηχανής που πιθανόν να εμπλέκονται στο εν λόγω τροχαίο

Ολλανδία: Μυστήριο με 49 θανάτους από παράνομη online «φαρμακαποθήκη»

Κόσμος Χτες
Νομικό «παραθυράκι» και δεκάδες θύματα

Αργεντινή: Απίστευτο ξύλο σε αγώνα της Β’ Εθνικής ανάμεσα σε παίκτες με μάχες σώμα με σώμα

Αθλητικά Νέα Χτες
Στα video που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται η σφοδρότητα στις μάχες ανάμεσα στους παίκτες

ΗΠΑ: Απελαύνεται η 26χρονη που έστελνε γυμνές φωτογραφίες σε 12χρονο

Κόσμος Χτες
«Αισχρά μηνύματα βρέθηκαν στο κινητό του»

Πάτρα: Έξι χρόνια κάθειρξη σε γυναίκα για εγκατάλειψη πέντε κουταβιών

Ελλάδα Χτες
Τόσο η μητέρα όσο και τα κουτάβια έχουν υιοθετηθεί

Υποχρεωτική από 1/12 η αποδοχή πληρωμής με IRIS από τις επιχειρήσεις στις λιανικές συναλλαγές

Οικονομία Χτες
Σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ ενημερώνει και για τις νέες τεχνικές προδιαγραφές

Αριάνα Γκράντε: Εννέα μέρες φυλάκιση επιβλήθηκαν στον άντρα που της επιτέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Wicked: For Good»

Κόσμος Χτες
Ο 26χρονος Τζόνσον Γουέν είχε πηδήξει κιγκλίδωμα και είχε αρπάξει την 32χρονη σταρ

Συναγερμός στην Οδησσό: Ρώσοι χτύπησαν τουρκικό τάνκερ που πήγαινε αέριο στην Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Τυλίχθηκε στις φλόγες από την επίθεση ρωσικού drone ένα πλοίο με τουρκική σημεία που μετέφερε υγραέριο - Ασφαλές το πλήρωμα