E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά σήμερα η δίκη της δολοφονίας του

Για θανατηφόρα σωματική βλάβη οι έξι κατηγορούμενοι

Δημοσίευση 21/10/2020 | 08:30

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά σήμερα η δίκη της δολοφονίας του

Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τη δικαστική διερεύνηση μιας από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Η δίκη σε πρώτο βαθμό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αρχίσει σήμερα, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και ενώ έξω από τη δικαστική αίθουσα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις με βασικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Την συγκεκριμένη υπόθεση θα δικάσουν, δυο χρόνια μετά τον θάνατο 33χρονου ακτιβιστή, τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι. Όλες οι πτυχές της πολύκροτης αυτής υπόθεσης αποτυπώνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, και το οποίο είχε αποκαλύψει το «Θέμα» τον περασμένο Ιανουάριο.

Με το βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι η βαρύτερη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ζητεί η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».

Ωστόσο, κατά τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του». Ουδείς εκ των εμπλεκομένων «είχε ανθρωποκτόνο δόλο» επισημαίνουν ούτε «εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση»!

Στον αντίποδα, η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».

Στη δικογραφία εκτός των άλλων στοιχείων της υπόθεσης περιλαμβάνονται και τα video, από τα οποία διαφαίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Τη στιγμή δε που επιχειρεί να βγει έξω από το κατάστημα εμφανίζονται δύο άνδρες, οι οποίοι του επιτίθενται με κλωτσιές και ενώ εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία.

Σε άλλο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ο άτυχος ακτιβιστής φαίνεται να δέχεται και άλλη μία επίθεση με κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο, πριν σηκωθεί. Η νέα επίθεση σημειώνεται τη στιγμή που ο 33χρονος έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν σπεύσει στο σημείο. Στην συνέχεια ο άτυχος Ζακ Κωστόπουλος αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και εν τέλει ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας που πλέον κατηγορούνται για θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Ακόμη, σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής ώστε να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Ένα άτομο όχι μόνο του κλείνει την είσοδο στο κατάστημα αλλά στην κυριολεξία τον απωθεί με ένταση.

Παράλληλα, ανάμεσα στα έγγραφα της δικογραφίας βρίσκεται και εκείνο που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του θύματος στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

Τέλος, στο παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση αναφέρεται πως ο 33χρονος δεν παραβίασε την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για να εισέλθει σε αυτό ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προέκυψε πως ο άτυχος Ζακ δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πεθαίνει» για καφέ ο Νετανιάχου: Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου

Κόσμος 15.03.2026
Αγαπώ το έθνος μου μέχρι θανάτου, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραγγέλνοντας καφέ

Χανιά: Το χρονικό με τον ομαδικό βιασμό 17χρονης ‑ «Έγινε με τη θέλησή της», λένε οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 15.03.2026
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι - Η 17χρονη κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της και τη βιντεοσκόπηση της ειδεχθούς πράξης

Σκληρό bullying σε 11χρονη από ανηλίκους ‑ Την έβαλαν να γονατίσει και να ζητήσει «συγγνώμη»

Ελλάδα 15.03.2026
Επτά κορίτσια και δύο αγόρια ασκούσαν bullying σε 11χρονη και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους

ΕΝΦΙΑ 2026: Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά στην ΑΑΔΕ – Δείτε τα εδώ

Οικονομία 15.03.2026
Τα εκκαθαριστικά αφορούν περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις

Σεισμός αισθητός στην Αττική

Ελλάδα 15.03.2026
Σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1 χλμ βορειοανατολικά των Σπάτων

«Ποτέ Ξανά»: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Αουσβιτς

Ελλάδα 15.03.2026
Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για την Θεσσαλονίκη, αφού το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Καλάθι του Νονού: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Οικονομία 15.03.2026
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι του Νονού» θα φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια για διευκόλυνση των καταναλωτών

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: «Ατομα με κράνη εισέβαλαν σε αγώνα πόλο παίδων»

Ελλάδα 15.03.2026
Νέα καταγγελία για περιστατικό οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 20χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ

23χρονος έπεσε από μπαλκόνι στη Γαστούνη ‑ Νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ελλάδα 15.03.2026
Ο άνδρας επιχειρήσε να μετακινηθεί από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Βίντεο‑ντοκουμέντο από τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης

Ελλάδα 15.03.2026
Το βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης είναι αποκαλυπτικό όσον αφορά τις παραβάσεις του αστυνομικού

F1: Ματαιώνονται και επίσημα τα GP σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία

Αθλητικά Νέα 15.03.2026
Η F1 επιβεβαίωσε και επίσημα ότι οι αγώνες σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία δεν θα διεξαχθούν φέτος λόγω του πολέμου στο Ιράν

Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Τέσσερις προσαγωγές Τούρκων υπηκόων

Ελλάδα 15.03.2026
Τρεις άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διερχόμενου αυτοκινήτου στη λεωφόρο Μαραθώνος και στη συνέχεια διέφυγαν