E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έβρος: Πώς ο νέος φράχτης θα θωρακίσει τα σύνορα

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Δημοσίευση 18/10/2020 | 11:26

Έβρος: Πώς ο νέος φράχτης θα θωρακίσει τα σύνορα

Ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων και ηλεκτρονικά συστήματα που θα κρατούν μακριά τους επίδοξους εισβολείς είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο.

Για την πορεία κατασκευής του νέου φράχτη ενημερώθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε: «Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».

Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη

Ο νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων, καθώς και η αναβάθμιση παλαιότερτων τμημάτων μήκους 10 χιλιομέτρων, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021.

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Ηλεκτρονικά συστήματα «άμυνας»

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο φράχτης στον Έβρο θα ενισχυθεί με ηλεκτρονικά συστήματα που θα κρατούν μακριά τους επίδοξους εισβολείς.

Τέτοιου είδους εξοπλισμός είναι τα ηχοβολιστικά συστήματα και τα «ηλεκτρονικά μάτια». Αποτελούν σύγχρονα φορητά συστήματα αποτροπής για οποιονδήποτε επιχειρήσει να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, «τον περασμένο Μάρτιο, την περίοδο των υποκινούμενων μεταναστευτικού κινήματος στις Καστανιές, τα ηχοβολιστικά συστήματα θα είχαν κάνει τη διαφορά, δεν θα είχαμε οδηγηθεί τόσο ασφυκτικές πιέσεις. Είναι φορητά, μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεται ώστε να είναι αισθητή η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. παντού για να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι».

Η μέγιστη συνεχής ένταση των ηχοβολιστικών συστημάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 162 ντεσιμπέλ, ενώ η μέση ένταση μιας συνομιλίας είναι 60 dB, 120 dB είναι ο ήχος ενός τζετ και ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει μέχρι τα 130 dB, ενώ η εμβέλεια φτάνει τα 4 χιλιόμετρα μέσα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα, λειτουργούν σαν «ηλεκτρονικό αυτί», καθώς οι φωνές ενισχύονται και ηχογραφούνται (long range acoustic device).

Οι κατασκευαστές περιγράφουν τα ηχοβολιστικά συστήματα σαν «συναγερμό αυτοκινήτου από την κόλαση», καθώς μπορεί να προκαλέσει σοκ, πανικό και να αποπροσανατολίσει το στόχο.

Τα «ηλεκτρονικά μάτια»

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών που προέκυψε μετά από ενέργειες του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και την προσφορά της ΕΛΒΟ θα αποτελέσει τα «ηλεκτρονικά μάτια» αστυνομικών και συνοριοφυλάκων νύχτα και μέρα.

«Το σύστημα επιτήρησης καμερών πλέον λειτούργει νύχτα μέρα, και την ημέρα μπορεί να μας δώσει πολύ καλύτερη εικόνα, αλλά και το βραδύ εικόνα πάνω από 3,5 χιλιόμετρα. Η νύχτα γίνεται ημέρα, μπορούμε να δούμε εύκολα οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο» τονίζει ο κ. Χαρέλας.

Τη θωράκιση του Έβρου θα ενισχύσουν και νέα οχήματα 4Χ4, ειδικά διαμορφωμένα, ενώ ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων που παρελήφθησαν το Μάρτιο περιπολούν σε όλο το μήκος του πόταμου. Παράλληλα, οι προσλήψεις Συνοριοφυλάκων και η επέκταση του φράκτη ενισχύουν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα.

Οι νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Σημειώνεται ότι 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο, άλλοι 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συνολικά, σε ένα χρόνο 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από αυτό το έργο, ώστε να αφοσιωθεί στη μάχη της εγκληματικότητας σε πόλεις και χωριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάση εργασίας στα λεωφορεία στις 17 Δεκεμβρίου

Ελλάδα 12.12.2025
Ποιες ώρες τραβούν «χειρόφρενο» οι εργαζόμενοι

Εuropa League: Κι όμως, υπάρχει σενάριο για… ελληνικό «εμφύλιο»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
Παναθηναϊκός vs ΠΑΟΚ για μια θέση στους 16; Καθόλου απίθανο...

Όρκα και δελφίνια κυνηγούν παρέα σολομό και μοιράζονται το γεύμα

Κόσμος 12.12.2025
Βίντεο με την απρόσμενη θαλάσσια συμμαχία

Απαράδεκτο σχόλιο σε βάρος διαιτήτριας στη Serie C Γυναικών: «Πήγαινε να πλύνεις τα πιάτα»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
Η 26χρονη Αριάννα Κουάντρο δέχθηκε προσβλητικά σχόλια από οπαδό της Pro Palazzolo

Νέο κύμα κακοκαιρίας πριν τις γιορτές – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Καιρός 12.12.2025
Η πορεία του καιρού έως τις 20 Δεκεμβρίου

Eurovision: Το Nemo επιστρέφει το βραβείο του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Κόσμος 12.12.2025
Είχε εκπροσωπήσει την Ελβετία με το κομμάτι «The Code»

To τελευταίο παιδί στην Ελλάδα από τον δότη σπέρματος με το «γονίδιο καρκίνου» γεννήθηκε το 2017

Ελλάδα 12.12.2025
Πώς έγινε αντιληπτό το σπέρμα, τι μπορεί να γίνει τώρα

Λαμία: Συνελήφθη αγρότισσα για βίντεο στο Tik Tok ‑ Προέτρεπε σε πράξεις βίας

Ελλάδα 12.12.2025
Η υπόθεση διερευνάται βάσει των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα

Αστυνομική επιχείρηση στην Κρήτη – 14 προσαγωγές για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα 12.12.2025
Ερευνάται το διάστημα από το 2019 μέχρι το 2025 με τα συνολικά χρήματα που έχουν λάβει να ανέρχονται σε 1.700.000 €

Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά

Ελλάδα 12.12.2025
Στο νοσοκομείο κατέληξε η μία από τις δύο γυναίκες

Επική φωτογραφία από την Ιταλία: Δείτε πώς προσπάθησε να κρυφτεί σε φάτνη Γκανέζος που είχε επιτεθεί σε δημόσιο υπάλληλο

Κόσμος 12.12.2025
Τον 39χρονο μετανάστη εντόπισε ο δήμαρχος της πόλης Γκαλατόνε αν και αρχικά τον πέρασε για «άκρως ρεαλιστική» φιγούρα