E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έβρος: Πώς ο νέος φράχτης θα θωρακίσει τα σύνορα

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Δημοσίευση 18/10/2020 | 11:26

Έβρος: Πώς ο νέος φράχτης θα θωρακίσει τα σύνορα

Ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων και ηλεκτρονικά συστήματα που θα κρατούν μακριά τους επίδοξους εισβολείς είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο.

Για την πορεία κατασκευής του νέου φράχτη ενημερώθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε: «Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».

Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη

Ο νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων, καθώς και η αναβάθμιση παλαιότερτων τμημάτων μήκους 10 χιλιομέτρων, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021.

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Ηλεκτρονικά συστήματα «άμυνας»

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, ο φράχτης στον Έβρο θα ενισχυθεί με ηλεκτρονικά συστήματα που θα κρατούν μακριά τους επίδοξους εισβολείς.

Τέτοιου είδους εξοπλισμός είναι τα ηχοβολιστικά συστήματα και τα «ηλεκτρονικά μάτια». Αποτελούν σύγχρονα φορητά συστήματα αποτροπής για οποιονδήποτε επιχειρήσει να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Χαρέλας πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων, «τον περασμένο Μάρτιο, την περίοδο των υποκινούμενων μεταναστευτικού κινήματος στις Καστανιές, τα ηχοβολιστικά συστήματα θα είχαν κάνει τη διαφορά, δεν θα είχαμε οδηγηθεί τόσο ασφυκτικές πιέσεις. Είναι φορητά, μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζεται ώστε να είναι αισθητή η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. παντού για να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι».

Η μέγιστη συνεχής ένταση των ηχοβολιστικών συστημάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 162 ντεσιμπέλ, ενώ η μέση ένταση μιας συνομιλίας είναι 60 dB, 120 dB είναι ο ήχος ενός τζετ και ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει μέχρι τα 130 dB, ενώ η εμβέλεια φτάνει τα 4 χιλιόμετρα μέσα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα, λειτουργούν σαν «ηλεκτρονικό αυτί», καθώς οι φωνές ενισχύονται και ηχογραφούνται (long range acoustic device).

Οι κατασκευαστές περιγράφουν τα ηχοβολιστικά συστήματα σαν «συναγερμό αυτοκινήτου από την κόλαση», καθώς μπορεί να προκαλέσει σοκ, πανικό και να αποπροσανατολίσει το στόχο.

Τα «ηλεκτρονικά μάτια»

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών που προέκυψε μετά από ενέργειες του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και την προσφορά της ΕΛΒΟ θα αποτελέσει τα «ηλεκτρονικά μάτια» αστυνομικών και συνοριοφυλάκων νύχτα και μέρα.

«Το σύστημα επιτήρησης καμερών πλέον λειτούργει νύχτα μέρα, και την ημέρα μπορεί να μας δώσει πολύ καλύτερη εικόνα, αλλά και το βραδύ εικόνα πάνω από 3,5 χιλιόμετρα. Η νύχτα γίνεται ημέρα, μπορούμε να δούμε εύκολα οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο» τονίζει ο κ. Χαρέλας.

Τη θωράκιση του Έβρου θα ενισχύσουν και νέα οχήματα 4Χ4, ειδικά διαμορφωμένα, ενώ ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων που παρελήφθησαν το Μάρτιο περιπολούν σε όλο το μήκος του πόταμου. Παράλληλα, οι προσλήψεις Συνοριοφυλάκων και η επέκταση του φράκτη ενισχύουν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα.

Οι νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Σημειώνεται ότι 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο, άλλοι 800 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συνολικά, σε ένα χρόνο 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από αυτό το έργο, ώστε να αφοσιωθεί στη μάχη της εγκληματικότητας σε πόλεις και χωριά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

E-Daily 3.Left 27.05.2026
«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Φρουροί της Επανάστασης: Μικρές οι πιθανότητες να ξαναρχίσει ο πόλεμος, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Εκπρόσωπος των Φρουρών απείλησε πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, η ακτογραμμή του Ιράν θα γίνει «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους»

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Θεσσαλονίκη: 50χρονος παρενόχλησε σeξουαλικά τη σύντροφο 29χρονου και κατέληξε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
H 33χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, με τον 50χρονο να την ακολουθεί και να της επιτίθεται

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

Καλοκαίρι με φρένο: Οι μισοί Έλληνες κόβουν τις διακοπές και οι υπόλοιποι τις μικραίνουν

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Περιορισμένος προϋπολογισμός, κοντινοί προορισμοί και επιστροφή στη λιτότητα σημαδεύουν τις διακοπές των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι.