E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όσα ξέρουμε για τον χθεσινό αποκεφαλισμό στο Παρίσι ‑ 18χρονος Τσετσένος ο δράστης

Νεκρός ο δράστης που φώναξε Αλλάχου Ακμπάρ τη στιγμή που εκτελούσε τον καθηγητή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2020 | 08:24

Όσα ξέρουμε για τον χθεσινό αποκεφαλισμό στο Παρίσι ‑ 18χρονος Τσετσένος ο δράστης

Μουδιασμένη είναι η Γαλλία από την είδηση πως ένας 18χρονος Τσετσένος απήγαγε καθηγητή του κολεγίου Bois-d’Aulne à Conflans στην περιοχή Conflans-Saint-Honorine και τον αποκεφάλισε, φωνάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ.

Όπως αποκαλύφθηκε στην εξέλιξη της έρευνας, η αιτία της αποτρόπαιας πράξης του, ήταν η προβολή από τον καθηγητή των σκίτσων του Μωάμεθ, τα οποία είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Ο καθηγητής που έπεσε θύμα του μουσουλμανικού φανατισμού, δίδασκε ελευθερία της έκφρασης και στο πλαίσιο του μαθήματός του παρουσίασε στους μαθητές τα σκίτσα του Μωάμεθ από το Charlie Hebdo.

Το συμβάν δίνει νέα διάσταση στην πρόσφατη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, για τις 32 τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποτραπεί στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο δράστης της χθεσινής επίθεσης είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία τους ως S.Mais και είχε φάκελο με αδικήματα κοινού δικαίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος αποκεφάλισε το θύμα και στη συνέχεια απείλησε με το όπλο του τους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν σπεύσει πολύ γρήγορα στο σημείο. Πηγές της γαλλικής αστυνομίας, ανέφεραν ότι ο δράστης φέρεται να φορούσε γιλέκο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει εκρηκτικά.

Όπως ανέφεραν αρχικά τα γαλλικά Μέσα, το θύμα ήταν καθηγητής και ο δράστης ήταν πατέρας μαθητή του. Στην εξέλιξη της έρευνας, όμως, απορρίφθηκε και έγινε γνωστό ότι ο δράστης ήταν ένας 18χρονος με καταγωγή από την Τσετσενία. Αρχικά κυκλοφόρησε ότι ήταν Αλγερινός, αλλά και αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε.

Το κίνητρο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, φέρεται να ήταν τα σκίτσα με τον Μωάμεθ του Σαρλί Εμπντό, τα οποία καθηγητής φέρεται να έδειξε στους μαθητές του.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική υπόθεση».

Πηγή της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε ότι «ο αποκεφαλισμένος άντρας βρέθηκε περίπου στις 5:30 το απόγευμα. Όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, ο δράστης ήταν ακόμα εκεί και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς».

Ο τρομοκράτης διέφυγε στο προάστιο του Eragny, περίπου τρία χιλιόμετρα από το Παρίσι. όπου είχε ταμπουρωθεί και αρνιόταν να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές. «Επέμεινε και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς«, δήλωσε η ίδια πηγή. «Τότε ήταν που δέχθηκε τα πυρά της αστυνομίας. Ακούστηκαν περίπου 10 πυροβολισμοί», πρόσθεσε.

Ο γαλλικός σταθμός FranceNews24 ανέφερε ότι ο δράστης πραγματοποίησε την επίθεση ως αντίδραση στα σκίτσα που δημοσίευσε με τον Προφήτη Μωάμεθ το σατιρικό περιοδικό Σαρλί Εμπντό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν «έφτασε στο σημείο της επίθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου του και επιβεβαίωσε ότι η έρευνα αφορά τρομοκρατία.

Ο Πιερ Μοσκοβισί με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε:

«Το φρικτό έγκλημα της Conflans-Sainte-Honorine προκαλεί τρόμο και αντίδραση. Το να αποκεφαλιστεί ένας καθηγητής που έχει δείξει τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ είναι επίθεση στη Δημοκρατία, στην ελευθερία σκέψης, στην ανθρωπότητα. Ας ενωθούμε ενάντια στην τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα».

Σε συναισθηματική ατμόσφαιρα, οι Γάλλοι βουλευτές βρέθηκαν στην Εθνοσυνέλευση για να «χαιρετήσουν τη μνήμη» του αποκεφαλισμένου δασκάλου και καταγγέλλουν μια «φοβερή επίθεση». Πολύ επηρεασμένος, ο πρόεδρος της γαλλικής Βουλής Hugues Renson (LREM) μίλησε λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης. «Ήμασταν σοκαρισμένοι όταν μάθαμε για την τρομερή επίθεση που έγινε. Εκ μέρους της εθνικής εκπροσώπησης, εξ ονόματος όλων μας, θα ήθελα να χαιρετίσω τη μνήμη του θύματος», υπογράμμισε.

«Παρών» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τους δασκάλους του κολεγίου, προκειμένου να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι ο καθηγητής »έπεσε θύμα μίας ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης».

Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα προς τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας:

«Ένας πολίτης δολοφονήθηκε σήμερα επειδή ήταν καθηγητής και επειδή δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης. Ήταν μία επίθεση ισλαμικής τρομοκρατίας.Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό των καθηγητών της. Οι τρομοκράτες δεν θα διχάσουν τη Γαλλία, ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το γαλλικό δίκτυο Actu17 υποστηρίζει πως ο S.Mais ανέβασε στο Twitter το μήνυμα: «Στον Μακρόν, τον διοικητή των απίστων, εκτέλεσα ένα από τα σκυλιά της κολάσεως που τόλμησε να βλασφημήσει κατά του Μωάμεθ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών‑Κορίνθου και Αττική Οδό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου  και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Κηδεία Μάρως Κοντού: Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός που απηύθυνε ο Κακλαμάνης

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκλόνισε με τον επικήδειο λόγο του στην εξόδιο ακολουθία της σπουδαίας ηθοποιού, εκπληρώνοντας παράλληλα και την τελευταία της επιθυμία.

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια

E-Daily 3.Left Χτες
Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Ποιες γωνίες λήψης απαγόρευσαν EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου για τους αθλητές

E-Daily 3.Left Χτες
Νέες κατευθυντήριες γραμμές από EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου θέτουν περιορισμούς σε 13 γωνίες λήψης για να αντιμετωπιστεί η σeξουαλικοποίηση των αθλητριών στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

E-Daily 3.Left Χτες
Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

Πολιτική Χτες
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Η Γαλλία νομιμοποίησε το «δικαίωμα στον θάνατο» και τι προβλέπει ο νέος νόμος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την «βοήθεια στον θάνατο» για ανίατα ασθενείς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.