E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όσα ξέρουμε για τον χθεσινό αποκεφαλισμό στο Παρίσι ‑ 18χρονος Τσετσένος ο δράστης

Νεκρός ο δράστης που φώναξε Αλλάχου Ακμπάρ τη στιγμή που εκτελούσε τον καθηγητή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2020 | 08:24

Όσα ξέρουμε για τον χθεσινό αποκεφαλισμό στο Παρίσι ‑ 18χρονος Τσετσένος ο δράστης

Μουδιασμένη είναι η Γαλλία από την είδηση πως ένας 18χρονος Τσετσένος απήγαγε καθηγητή του κολεγίου Bois-d’Aulne à Conflans στην περιοχή Conflans-Saint-Honorine και τον αποκεφάλισε, φωνάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ.

Όπως αποκαλύφθηκε στην εξέλιξη της έρευνας, η αιτία της αποτρόπαιας πράξης του, ήταν η προβολή από τον καθηγητή των σκίτσων του Μωάμεθ, τα οποία είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Ο καθηγητής που έπεσε θύμα του μουσουλμανικού φανατισμού, δίδασκε ελευθερία της έκφρασης και στο πλαίσιο του μαθήματός του παρουσίασε στους μαθητές τα σκίτσα του Μωάμεθ από το Charlie Hebdo.

Το συμβάν δίνει νέα διάσταση στην πρόσφατη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, για τις 32 τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποτραπεί στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο δράστης της χθεσινής επίθεσης είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία τους ως S.Mais και είχε φάκελο με αδικήματα κοινού δικαίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος αποκεφάλισε το θύμα και στη συνέχεια απείλησε με το όπλο του τους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν σπεύσει πολύ γρήγορα στο σημείο. Πηγές της γαλλικής αστυνομίας, ανέφεραν ότι ο δράστης φέρεται να φορούσε γιλέκο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει εκρηκτικά.

Όπως ανέφεραν αρχικά τα γαλλικά Μέσα, το θύμα ήταν καθηγητής και ο δράστης ήταν πατέρας μαθητή του. Στην εξέλιξη της έρευνας, όμως, απορρίφθηκε και έγινε γνωστό ότι ο δράστης ήταν ένας 18χρονος με καταγωγή από την Τσετσενία. Αρχικά κυκλοφόρησε ότι ήταν Αλγερινός, αλλά και αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε.

Το κίνητρο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, φέρεται να ήταν τα σκίτσα με τον Μωάμεθ του Σαρλί Εμπντό, τα οποία καθηγητής φέρεται να έδειξε στους μαθητές του.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική υπόθεση».

Πηγή της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε ότι «ο αποκεφαλισμένος άντρας βρέθηκε περίπου στις 5:30 το απόγευμα. Όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, ο δράστης ήταν ακόμα εκεί και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς».

Ο τρομοκράτης διέφυγε στο προάστιο του Eragny, περίπου τρία χιλιόμετρα από το Παρίσι. όπου είχε ταμπουρωθεί και αρνιόταν να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές. «Επέμεινε και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς«, δήλωσε η ίδια πηγή. «Τότε ήταν που δέχθηκε τα πυρά της αστυνομίας. Ακούστηκαν περίπου 10 πυροβολισμοί», πρόσθεσε.

Ο γαλλικός σταθμός FranceNews24 ανέφερε ότι ο δράστης πραγματοποίησε την επίθεση ως αντίδραση στα σκίτσα που δημοσίευσε με τον Προφήτη Μωάμεθ το σατιρικό περιοδικό Σαρλί Εμπντό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν «έφτασε στο σημείο της επίθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου του και επιβεβαίωσε ότι η έρευνα αφορά τρομοκρατία.

Ο Πιερ Μοσκοβισί με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε:

«Το φρικτό έγκλημα της Conflans-Sainte-Honorine προκαλεί τρόμο και αντίδραση. Το να αποκεφαλιστεί ένας καθηγητής που έχει δείξει τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ είναι επίθεση στη Δημοκρατία, στην ελευθερία σκέψης, στην ανθρωπότητα. Ας ενωθούμε ενάντια στην τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα».

Σε συναισθηματική ατμόσφαιρα, οι Γάλλοι βουλευτές βρέθηκαν στην Εθνοσυνέλευση για να «χαιρετήσουν τη μνήμη» του αποκεφαλισμένου δασκάλου και καταγγέλλουν μια «φοβερή επίθεση». Πολύ επηρεασμένος, ο πρόεδρος της γαλλικής Βουλής Hugues Renson (LREM) μίλησε λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης. «Ήμασταν σοκαρισμένοι όταν μάθαμε για την τρομερή επίθεση που έγινε. Εκ μέρους της εθνικής εκπροσώπησης, εξ ονόματος όλων μας, θα ήθελα να χαιρετίσω τη μνήμη του θύματος», υπογράμμισε.

«Παρών» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τους δασκάλους του κολεγίου, προκειμένου να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι ο καθηγητής »έπεσε θύμα μίας ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης».

Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα προς τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας:

«Ένας πολίτης δολοφονήθηκε σήμερα επειδή ήταν καθηγητής και επειδή δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης. Ήταν μία επίθεση ισλαμικής τρομοκρατίας.Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό των καθηγητών της. Οι τρομοκράτες δεν θα διχάσουν τη Γαλλία, ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το γαλλικό δίκτυο Actu17 υποστηρίζει πως ο S.Mais ανέβασε στο Twitter το μήνυμα: «Στον Μακρόν, τον διοικητή των απίστων, εκτέλεσα ένα από τα σκυλιά της κολάσεως που τόλμησε να βλασφημήσει κατά του Μωάμεθ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε πρώτη φορά το νέο Air Force One: Το εσωτερικό του «ιπτάμενου παλατιού» των $400 εκατ.

E-Daily 3.Left 02.07.2026
«Δεν υπάρχει άλλο σαν αυτό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας στις επικρίσεις για το «δώρο του Κατάρ» - Περισσεύει η πολυτέλεια στο εσωτερικό του αεροσκάφους, με Apple TV, σοκολατάκια και θέσεις με μασάζ για τον κάθε επιβάτη

Βολές της Αθηνάς Ωνάση για τον πρώην δικηγόρο της που εργάζεται πλέον για την εταιρεία «Tops»

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Ο νυν δικηγόρος της Αθηνάς Ωνάση ζήτησε από τον πρώην δικηγόρο της να σταματήσει να εργάζεται για την εταιρεία του Γιαν Τοπς

Ραγίζει καρδιές η γιαγιά του 3χρονου Αγγελου: «Του είπα σ’ αγαπώ πολύ, συγγνώμη που δεν κατάλαβα»

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η Αννα, μητέρα της καταδικασθείσας Ελευθερίας, μιλά για τον αποχαιρετισμό του εγγονού της τη νύχτα της δωρεάς οργάνων, καθώς και για την πίστη της στην αθωότητα της κόρης της.

Δύσκολες ώρες για την Αννα Διαμαντοπούλου

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Η πρώην υπουργός αποχαιρέτισε δημόσια τη μητέρα της, μοιράζοντας στο Facebook ένα βαθύ προσωπικό κείμενο για την άνοια, την ασθένεια και τα ηθικά διλήμματα της σύγχρονης ιατρικής.

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Σημειώθηκε 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου

Ελαφόνησος: Πλοίο μπήκε στο λιμάνι με ανοιχτό καταπέλτη ‑ Επιβιβάστηκε κολυμβητής από θαλάσσης

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Σοβαρό περιστατικό ασφαλείας στη γραμμή Ελαφόνησος–Πούντα Λακωνίας με επιβολή απαγόρευσης απόπλου και διοικητικές κυρώσεις.

Κηδεία Χαμενεΐ: Ως και 20 εκατομμύρια Ιρανοί αναμένεται να συμμετάσχουν στις τελετές

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Οι τελετές θα ξεκινήσουν στις 4 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν με την ταφή του Χαμενεΐ στις 9 του μήνα - Θα γίνουν σε Τεχεράνη, Κομ, Μασχάντ και Ιράκ - Θα βρεθούν εκπρόσωποι από 100 χώρες - Προειδοποίηση του Ιράν προς ΗΠΑ και Ισραήλ για πιθανές επιθέσεις εκείνες τις ημέρες

Κεραμέως: Τέλος στην περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την τριετία

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι καταργείται η μείωση 35% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και δεν θα ζητηθούν αναδρομικά από τους δικαιούχους

Δολοφονήθηκε 21χρονος ποδοσφαιριστής για ένα σκληρό μαρκάρισμα!

E-Daily 2.TopNews 02.07.2026
Μια ανείπωτη τραγωδία συγκλονίζει το ιταλικό ποδόσφαιρο, καθώς 21χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του.

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή των δύο διαδοχικών εκρήξεων στο σπίτι της Αφροδίτης Νέστορα

Ελλάδα 02.07.2026
Στο οπτικό υλικό διακρίνεται η λάμψη της πρώτης έκρηξης ενώ 15 δευτερόλεπτα αργότερα σημειώνεται μια δεύτερη, πολύ πιο ισχυρή, με τη φωτιά να καίει τα οχήματα που βρίσκονταν στην πιλοτή