E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα στοιχεία για τον κορωνοϊό: Σχεδόν ένα μήνα επιβιώνει πάνω στα χαρτονομίσματα

Με ποια αντικείμενα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Δημοσίευση 12/10/2020 | 08:21

Νέα στοιχεία για τον κορωνοϊό: Σχεδόν ένα μήνα επιβιώνει πάνω στα χαρτονομίσματα

Σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το πόσο ανθεκτικός είναι κορονοϊός και τις ημέρες που μπορεί να επιβιώσει σε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, μπορεί να επιβιώσει πάνω σε χαρτονομίσματα, σε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι για ως και 28 ημέρες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης, ανακοίνωσαν αυστραλοί επιστήμονες τη Δευτέρα (12/10) στοιχείο που υπογραμμίζει πόσο απαραίτητος είναι ο καθαρισμός και το πλύσιμο των χεριών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με ερευνητές του CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) του εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας, στους 20° Κελσίου, ο SARS-CoV-2 παραμένει μολυσματικός για 28 ημέρες πάνω σε ομαλές επιφάνειες, όπως πλαστικοποιημένα χαρτονομίσματα ή το γυαλί του είδους που χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται οθόνες κινητών τηλεφώνων. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στη Virology Journal (Επιθεώρηση Ιολογίας).

Συγκριτικά, ο ιός της γρίπης Α έχει βρεθεί πως επιζεί πάνω σε τέτοιες επιφάνειες για 17 ημέρες.

Η έρευνα του CSIRO, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπεριέλαβε την αποξήρανση του ιού, τη μετατροπή του σε τεχνητή βλέννα, την τοποθέτησή του σε επιφάνειες σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με τα δείγματα ασθενών με την COVID-19, και κατόπιν την εξαγωγή του έπειτα από περίπου έναν μήνα.

Πειράματα που έγιναν σε ελεγχόμενα, εργαστηριακά περιβάλλοντα, στους 20, τους 30 και τους 40° Κελσίου έδειξαν ότι ο χρόνος επιβίωσης του ιού στις επιφάνειες μειωνόταν όσο η θερμοκρασία αυξανόταν.

«Το να επαληθευτεί για πόσο χρόνο ο ιός παραμένει πραγματικά βιώσιμος πάνω σε επιφάνειες μας επιτρέπει να προβλέψουμε και να μετριάσουμε την εξάπλωσή του και να κάνουμε καλύτερη δουλειά ως προς την προστασία των πολιτών μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του CSIRO, ο Λάρι Μάρσαλ, σε ανακοίνωση Τύπου του οργανισμού.

Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά που περιέχουν τα σωματικά υγρά μπορούν εξάλλου να αυξήσουν πολύ τον χρόνο επιβίωσης του ιού.

«Η έρευνα αυτή μπορεί επίσης να συμβάλλει να εξηγηθεί η προφανής ανθεκτικότητα και εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε ψυχρά περιβάλλοντα με υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων ή πρωτεϊνών, όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, και το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πιο επαρκή τρόπο τον κίνδυνο αυτό», επισήμανε ο Τρέβορ Ντρου, διευθυντής του Κέντρου Προετοιμασίας για την Αντιμετώπιση Ασθενειών στο CSIRO.

Η Αυστραλία καταγράφει αισθητά καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες πλούσιες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ως αυτό το στάδιο, έχει επιβεβαιώσει περίπου 27.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και έχει καταγράψει 898 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου πληθυσμού 25 εκατομμυρίων.

Το επίκεντρο του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Αυστραλία, η πολιτεία Βικτόρια, κατέγραψε σήμερα 15 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμό αρκετά υψηλότερο από τα 5 ή λιγότερα που οι αρχές έλεγαν πως είναι το επίπεδο στο οποίο θέλουν να φθάσουν προτού χαλαρώσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα στη Μελβούρνη, την πολιτειακή πρωτεύουσα.

Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, κατέγραψε έξι νέα κρούσματα μόλυνσης σήμερα, τα πέντε από τα οποία είναι ταξιδιώτες που επέστρεψαν και βρίσκονται σε καραντίνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Κόσμος Χτες
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left Χτες
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής