E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Καρέ-Καρέ: Το νέο podcast για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Συγκλονιστικό βίντεο: Γαλλίδα που έμεινε 4 χρόνια αιχμάλωτη τζιχαντιστών απελευθερώνεται

Ξανασμίγει με τον γιο της

Δημοσίευση 9/10/2020 | 13:06

Συγκλονιστικό βίντεο: Γαλλίδα που έμεινε 4 χρόνια αιχμάλωτη τζιχαντιστών απελευθερώνεται

Η Σοφί Πετρονέν, μια ηλικιωμένη εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία ήταν η τελευταία Γαλλίδα όμηρος στον κόσμο, θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν όταν φθάσει στη Γαλλία αργότερα σήμερα. Η Πετρονέν αφέθηκε ελεύθερη χθες αφού κρατήθηκε όμηρος από τζιχαντιστές στο Μαλί για περίπου τέσσερα χρόνια.

Το Μαλί ανακοίνωσε την απελευθέρωση της 75χρονης Γαλλίδας και του πoλιτικού από το Μαλί, Σουμάιλα Σισέ, χθες. Μαζί τους απελευθερώθηκαν δύο ιταλοί υπήκοοι. Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «απέραντη ανακούφισή» του με την απελευθέρωση της Πετρονέν και έγραψε σήμερα στο Twitter ότι θα την υποδεχτεί στη χώρα.

Οπτικό υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την γυναίκα φανερά αδύναμη να κατεβαίνει από ένα αεροπλάνο και να την υποδέχεται ο γιος της Σεμπαστιάν Σαντό-Πετρονάν, φωνάζοντας «μαμά, μαμά» γεμάτος συγκίνηση, στο αεροδρόμιο του Μπαμακό.

Εκείνη τον χαιρετάει και στη συνέχεια μιλάει στους δημοσιογράφους.

«Βαθιά μέσα μου ήμουν βέβαιη ότι θα επέστρεφα. Ότι δεν θα πέθαινα στο μεταξύ. Και έλεγα στον εαυτό μου, μην δίνεις τόσο μεγάλη σημασία στον θάνατο. Γιατί δεν ξέρεις πού, πότε ή πώς πρόκειται να συμβεί. Και έτσι είπα στον εαυτό μου 'δεν πειράζει. Συνέχισε, κρατήσου και μείνε δυνατή. Αυτό μου είπε ο γιος μου. Αυτό μου είπε σε ένα βίντεο: 'Βάστα, κρατήσου'. Και αυτό έκανα», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι αρχές του Μαλί ήταν άψογες. Όλα έγιναν ήρεμα, με ένα χαμόγελο. Ήταν στ' αλήθεια υψηλού επιπέδου», είπε η ίδια.

Ο Σισέ, ένας πολιτικός, τρεις φορές υποψήφιος για την προεδρία και πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης, έγινε και εκείνος δεκτός με αγκαλιές από τους οικείους του και με ένα πλήθος που τον επευφημούσε καθ΄οδόν προς το σπίτι του.

«Ήταν μια δύσκολη περίοδος, αλλά το ξεπεράσαμε», δήλωσε ο 70χρονος στο AFP.

Ανταλλαγή κρατουμένων

Η είδηση για την απελευθέρωση των ομήρων έγινε γνωστή χθες μετά την απελευθέρωση από την κυβέρνηση πάνω από 100 κρατουμένων μέσα στο σαββατοκύριακο, που προκάλεσε εικασίες για την πιθανότητα ανταλλαγής κρατουμένων για την Πετρονέν και τον Σισέ. Σε μια αναπάντεχη εξέλιξη, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε επίσης χθες ότι δύο ιταλοί υπήκοοι, ο Νικόλα Κιάκιο και ο Πιερ Λουίτζι Μακάλι, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν έγινε αμέσως γνωστό αν οι δύο Ιταλοί έφθασαν στο Μπαμακό με την ίδια πτήση.

Η Πετρονέν απήχθη από ενόπλους στις 24 Δεκεμβρίου 2016, στην βόρεια πόλη Γκάο, όπου εργαζόταν για μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά.

Ο Σισέ απήχθη στις 25 Μαρτίου ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία στην γενέτειρά του, την Νιαφούνκε, στο κεντρικό Μαλί, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο Μακάλι, ένας ιερέας, απήχθη στον γειτονικό Νίγηρα, το 2018. Ο Κιάκιο εξαφανίστηκε στο βόρειο Μαλί τον περασμένο χρόνο ενώ ταξίδευε μόνος του με το ποδήλατό του, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεσσηνία: «Πριν φτάσουμε στο κάμπινγκ μιλούσε στο κινητό»

Ελλάδα 21.10.2025
Νέα αποκάλυψη για τον 22χρονο φερόμενο συνεργό

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία του Αγνωστου Στρατιώτη

Ελλάδα 21.10.2025
Οι 4 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας είχαν κατατεθεί από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας

Γαλλία: Το αιματηρό τελετουργικό πίσω από την δολοφονία της 12χρονης Λόλα

Κόσμος 21.10.2025
Νέα στοιχεία στη δίκη της Αλγερινής Ντάμπια Μπενκιρεντ αποκαλύπτουν πιθανή σύνδεση της φρικιαστικής δολοφονίας με βορειοαφρικανικά τελετουργικά με σκοπό να... βρεθεί θησαυρός

Ο Σαρκοζί στη φυλακή: Η πρώτη μέρα, οι περιορισμοί και η νέα καθημερινότητα για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας

Κόσμος 21.10.2025
Αν και έχει ήδη υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης, αναμένεται ότι θα παραμείνει στις φυλακές Λα Σαντέ του Παρισιού τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες

Τρίκαλα: «Ήθελα πάντα να τη σκοτώσω, δεν με πρόσεχε και είχε σχέσεις»

Ελλάδα 21.10.2025
Τι ισχυρίστηκε στην αστυνομία ο 18χρονος που έπνιξε τη μητέρα του στα Τρίκαλα

Θρίλερ στη Σάμο: Βρέθηκε σορός άνδρα σε βραχώδη περιοχή

Ελλάδα 21.10.2025
Η σορός μεταφέρθηκε στο λιμάνι Μαλαγαρίου και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

Πατέρας Κυριακής Γρίβα: «Tο παιδί μου γιατί δεν το πήγαν; Εδώ πήγαν την κυρία Βανδή και το ψυγείο»

Ελλάδα 21.10.2025
«Αν το περιπολικό χρειαζόταν για ένα έκτακτο περιστατικό τι θα λέγανε; Το χρειαζόμαστε για την κυρία Βανδή; Υποκρισία»

Καρυστιανού: «Η κυβέρνηση αν σβήσει τα ονόματα, θα τα ξαναγράψουμε με το αίμα μας»

Ελλάδα 21.10.2025
Καθηλωτική ανάρτηση από την Μαρία Καρυστιανού

Κρήτη: Κάποιος να του πάρει το δίπλωμα! Νέα εγκληματική προσπέραση οδηγού στο Ηράκλειο

Ελλάδα 21.10.2025
Ο ασυνείδητος οδηγός λίγο έλειψε να προκαλέσει ατύχημα

Μπακογιάννη για Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: «Δεν είναι για καντηλάκια του ΙΚΕΑ»

Ελλάδα 21.10.2025
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «ο Χάρης Δούκας έκανε μνημείο για τα Τέμπη»

Τρίκαλα: 18χρονος σκότωσε τη μητέρα του και ειδοποίησε την Αστυνομία

Ελλάδα 21.10.2025
Φέρεται να την έπνιξε με πετσέτα - Ο νεαρός συνελήφθη

Νικολά Σαρκοζί: Στη φυλακή για 1 μήνα – Καρέ ‑ καρέ η αναχώρηση από το σπίτι του με την Κάρλα Μπρούνι

Κόσμος 21.10.2025
«Μία ζοφερή μέρα για τη Γαλλία» λέει ο δικηγόρος του - Το μήνυμα του Νικολά Σαρκοζί πριν μπει στη φυλακή: «Σήμερα φυλακίζεται ένας αθώος»