E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συγκλονιστικό βίντεο: Γαλλίδα που έμεινε 4 χρόνια αιχμάλωτη τζιχαντιστών απελευθερώνεται

Ξανασμίγει με τον γιο της

Δημοσίευση 9/10/2020 | 13:06

Συγκλονιστικό βίντεο: Γαλλίδα που έμεινε 4 χρόνια αιχμάλωτη τζιχαντιστών απελευθερώνεται

Η Σοφί Πετρονέν, μια ηλικιωμένη εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία ήταν η τελευταία Γαλλίδα όμηρος στον κόσμο, θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν όταν φθάσει στη Γαλλία αργότερα σήμερα. Η Πετρονέν αφέθηκε ελεύθερη χθες αφού κρατήθηκε όμηρος από τζιχαντιστές στο Μαλί για περίπου τέσσερα χρόνια.

Το Μαλί ανακοίνωσε την απελευθέρωση της 75χρονης Γαλλίδας και του πoλιτικού από το Μαλί, Σουμάιλα Σισέ, χθες. Μαζί τους απελευθερώθηκαν δύο ιταλοί υπήκοοι. Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «απέραντη ανακούφισή» του με την απελευθέρωση της Πετρονέν και έγραψε σήμερα στο Twitter ότι θα την υποδεχτεί στη χώρα.

Οπτικό υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την γυναίκα φανερά αδύναμη να κατεβαίνει από ένα αεροπλάνο και να την υποδέχεται ο γιος της Σεμπαστιάν Σαντό-Πετρονάν, φωνάζοντας «μαμά, μαμά» γεμάτος συγκίνηση, στο αεροδρόμιο του Μπαμακό.

Εκείνη τον χαιρετάει και στη συνέχεια μιλάει στους δημοσιογράφους.

«Βαθιά μέσα μου ήμουν βέβαιη ότι θα επέστρεφα. Ότι δεν θα πέθαινα στο μεταξύ. Και έλεγα στον εαυτό μου, μην δίνεις τόσο μεγάλη σημασία στον θάνατο. Γιατί δεν ξέρεις πού, πότε ή πώς πρόκειται να συμβεί. Και έτσι είπα στον εαυτό μου 'δεν πειράζει. Συνέχισε, κρατήσου και μείνε δυνατή. Αυτό μου είπε ο γιος μου. Αυτό μου είπε σε ένα βίντεο: 'Βάστα, κρατήσου'. Και αυτό έκανα», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι αρχές του Μαλί ήταν άψογες. Όλα έγιναν ήρεμα, με ένα χαμόγελο. Ήταν στ' αλήθεια υψηλού επιπέδου», είπε η ίδια.

Ο Σισέ, ένας πολιτικός, τρεις φορές υποψήφιος για την προεδρία και πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης, έγινε και εκείνος δεκτός με αγκαλιές από τους οικείους του και με ένα πλήθος που τον επευφημούσε καθ΄οδόν προς το σπίτι του.

«Ήταν μια δύσκολη περίοδος, αλλά το ξεπεράσαμε», δήλωσε ο 70χρονος στο AFP.

Ανταλλαγή κρατουμένων

Η είδηση για την απελευθέρωση των ομήρων έγινε γνωστή χθες μετά την απελευθέρωση από την κυβέρνηση πάνω από 100 κρατουμένων μέσα στο σαββατοκύριακο, που προκάλεσε εικασίες για την πιθανότητα ανταλλαγής κρατουμένων για την Πετρονέν και τον Σισέ. Σε μια αναπάντεχη εξέλιξη, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε επίσης χθες ότι δύο ιταλοί υπήκοοι, ο Νικόλα Κιάκιο και ο Πιερ Λουίτζι Μακάλι, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν έγινε αμέσως γνωστό αν οι δύο Ιταλοί έφθασαν στο Μπαμακό με την ίδια πτήση.

Η Πετρονέν απήχθη από ενόπλους στις 24 Δεκεμβρίου 2016, στην βόρεια πόλη Γκάο, όπου εργαζόταν για μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά.

Ο Σισέ απήχθη στις 25 Μαρτίου ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία στην γενέτειρά του, την Νιαφούνκε, στο κεντρικό Μαλί, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο Μακάλι, ένας ιερέας, απήχθη στον γειτονικό Νίγηρα, το 2018. Ο Κιάκιο εξαφανίστηκε στο βόρειο Μαλί τον περασμένο χρόνο ενώ ταξίδευε μόνος του με το ποδήλατό του, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Προβλέψεις χιονόπτωσης για Ευρώπη και Ελλάδα ‑ Τι δείχνει το ECMWF

Καιρός 27.11.2025
Η αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου, εξαιτίας του πρώιμου φαινομένου SSW, ενδέχεται να επιτρέψει την κατά διαστήματα κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη

Αγρίνιο: Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα έπειτα από πτώση από τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 27.11.2025
Η γυναίκα εντοπίστηκε στο οδόστρωμα το πρωί της Πέμπτης

Γεγονός η πρώτη επιτυχημένη αλλαγή χρώματος ματιών στην Ελλάδα

Ελλάδα 27.11.2025
Πρόκειται για μία αισθητική επέμβαση - Χειρουργός οφθαλμίατρος εξήγησε πώς γίνεται

Εμπρηστική επίθεση σε συνεργείο στον Νέο Κόσμο: Έσπασαν την τζαμαρία και έβαλαν φωτιά

Ελλάδα 27.11.2025
H πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές στο εσωτερικό του μαγαζιού, ενώ στο σημείο δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 35χρονο που παρενοχλούσε συστηματικά 39χρονη

Ελλάδα 27.11.2025
Ο 35χρονος πίεζε κατ΄εξακολούθηση την 35χρονη να συνευρεθούν ερωτικa

Κακοκαιρία «Adel»: Εκτεταμένες ζημιές στη Μεσσηνία ‑ Χωρίς ρεύμα η Φοινικούντα

Ελλάδα 27.11.2025
Τζαμαρίες σε σπίτια έσπασαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και στέγαστρα ξηλώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους

Tραμπ σε δημοσιογράφο των NYT: «Eίσαι άσχημη μέσα και έξω» ‑ Γιατί τον εξόργισε το άρθρο της

Κόσμος 27.11.2025
Ο Τραμπ αποκάλεσε δημοσιογράφο των New York Times «άσχημη» σε μια νέα προσβολή προς γυναίκα δημοσιογράφο

Σαλαμίνα: Αποφασισμένη να πει όλη την αλήθεια η 46χρονη ‑ «Μετανιώνω κάθε λεπτό εκείνης της νύχτας»

Ελλάδα 27.11.2025
«Ζητάω συγγνώμη αλλά γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε μεταξύ άλλων μέσα από τη φυλακή η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της για 1.100 ευρώ

Η Γαλλία μαζεύει στρατό ‑ Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Μακρόν

Κόσμος 27.11.2025
ι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούνται σήμερα από περίπου 200.000 άτομα ενεργό προσωπικό και 47.000 εφέδρους.

Εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο στην Κύπρο: Red Sprites εμφανίστηκαν στον ουρανό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 27.11.2025
Τα Red Sprites παρουσιάζουν κυρίως ερυθρό χρώμα, παρατηρούνται κατά κύριο λόγο πάνω από ισχυρές καταιγίδες σε υψόμετρο περίπου 40-50 χιλιομέτρων έως και περίπου τα 90 χιλιόμετρα και συνδέονται έμμεσα με κεραυνούς θετικού φορτίου

Τσίπρας: Εγώ θα μιλήσω στις 3 Δεκεμβρίου

Ελλάδα 27.11.2025
Ο πρώην πρωθυπουργός σε νέο βίντεο παραθέτει δηλώσεις από Μητσοτάκη, Κωνσταντοπούλου, Κουτσούμπα, Κασσελάκη, Βαρουφάκη και Μαρινάκη σχετικά με το βιβλίο του