E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρούτσης: Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν κανονικά αλλά θα είναι ακατάσχετα

Εξετάζεται να δοθούν και σε κληρονόμους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2020 | 12:41

Βρούτσης: Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν κανονικά αλλά θα είναι ακατάσχετα

Μπορεί να είναι ακατάσχετα, μπορεί να είναι ασυμψήφιστα με χρέη στο δημόσιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και αφορολόγητα τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η καταβολή θα γίνει χωρίς την προκαταβολική παρακράτηση του φόρου 20% όμως το ποσό θα φορολογηθεί κανονικά αφού αποτελεί εισόδημα από συντάξεις.

Μέσα στον Οκτώβριο, 1,1 εκατ. συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πάρουν αναδρομικά ύφους 1,4 δισ. ευρώ. Τα ποσά που θα πάρουν, θα φορολογηθούν ως εισόδημα, αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το Σάββατο (03.10.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι αναδρομικά, θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, είπε ο Γιάννης Βρούτσης. Και πρόσθεσε ότι όσοι πάρουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις!

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αν θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα αναδρομικά.

Παράλληλα, για μέσα στον Οκτώβριο προγραμματίζεται και η πληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια εργασίας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά που θα δοθούν μέσα στον Οκτώβριο μπορεί να φορολογηθούν αλλά τουλάχιστον θα είναι ακατάσχετα και δεν θα γίνει και συμψηφισμός τους με χρέη στο δημόσιο.

Κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία

Κατατέθηκε χθες (2/10) στη Βουλή τροπολογία των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για την επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν οι κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά την 11μηνη περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαϊου 2016.

Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κονδύλι το οποιο θα διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, όμως, η κυβέρνηση μαζί με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, θα διαθέσει ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει :

Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

Το άρθρο 114 του ν. 4714/2020 (Α΄148), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως ακολούθως:
"Άρθρο 114
Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

1. Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ΄ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 1 και της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α΄ 40), της υπ΄ αρ. 476/28.2.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β΄ 499) και της περ. 1 της υποπαρ. ΙΑ.5 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α' 222) και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α' 85), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Τα καταβαλλόμενα ποσά της παρ. 1 είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών της παρ. 1 δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα 07.02.2026
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος 07.02.2026
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα 07.02.2026
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα 07.02.2026
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα 07.02.2026
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα 07.02.2026
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης

Ταξί: Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι οδηγοί ‑ Η αιτία «πολέμου»

Ελλάδα 07.02.2026
Στις νέες διατάξεις δεν αντιδρούν πλέον μόνον οι ταξιτζήδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Xάος τα ξημερώματα στο ΑΠΘ: Επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή ‑ Δεκάδες προσαγωγές

Ελλάδα 07.02.2026
Πάνω από 210 προσαγωγές έγιναν, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.