E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρούτσης: Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν κανονικά αλλά θα είναι ακατάσχετα

Εξετάζεται να δοθούν και σε κληρονόμους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2020 | 12:41

Βρούτσης: Τα αναδρομικά θα φορολογηθούν κανονικά αλλά θα είναι ακατάσχετα

Μπορεί να είναι ακατάσχετα, μπορεί να είναι ασυμψήφιστα με χρέη στο δημόσιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και αφορολόγητα τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η καταβολή θα γίνει χωρίς την προκαταβολική παρακράτηση του φόρου 20% όμως το ποσό θα φορολογηθεί κανονικά αφού αποτελεί εισόδημα από συντάξεις.

Μέσα στον Οκτώβριο, 1,1 εκατ. συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πάρουν αναδρομικά ύφους 1,4 δισ. ευρώ. Τα ποσά που θα πάρουν, θα φορολογηθούν ως εισόδημα, αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το Σάββατο (03.10.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι αναδρομικά, θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, είπε ο Γιάννης Βρούτσης. Και πρόσθεσε ότι όσοι πάρουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις!

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αν θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα αναδρομικά.

Παράλληλα, για μέσα στον Οκτώβριο προγραμματίζεται και η πληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια εργασίας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά που θα δοθούν μέσα στον Οκτώβριο μπορεί να φορολογηθούν αλλά τουλάχιστον θα είναι ακατάσχετα και δεν θα γίνει και συμψηφισμός τους με χρέη στο δημόσιο.

Κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία

Κατατέθηκε χθες (2/10) στη Βουλή τροπολογία των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για την επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν οι κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά την 11μηνη περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαϊου 2016.

Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κονδύλι το οποιο θα διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, όμως, η κυβέρνηση μαζί με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, θα διαθέσει ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει :

Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

Το άρθρο 114 του ν. 4714/2020 (Α΄148), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως ακολούθως:
"Άρθρο 114
Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα

1. Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ΄ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 1 και της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α΄ 40), της υπ΄ αρ. 476/28.2.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β΄ 499) και της περ. 1 της υποπαρ. ΙΑ.5 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α' 222) και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α' 85), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Τα καταβαλλόμενα ποσά της παρ. 1 είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Κατά την καταβολή των ποσών της παρ. 1 δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στην Οινόη Αττικής: Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με 10 εναέρια μέσα

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο σημείο της πυρκαγιάς

Χρέη στην Εφορία: Όλες οι προθεσμίες και οι πληρωμές του Ιουλίου

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Πώς θα επιβιώσετε από το φορολογικό «σαφάρι» του Ιουλίου

Θεσσαλονίκη: Ποιος βρέθηκε πίσω από την υπόθεση της 7χρονης που περιπλανιόταν μόνη στο κέντρο

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Το ανήλικο κορίτσι εντοπίστηκε ασυνόδευτο από διερχόμενους πολίτες, οι οποίοι ειδοποίησαν άμεσα την αστυνομία.

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σε ισχύ οι απαγορεύσεις στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, στα Δασοκτήματα Πανοράματος και Ωραιοκάστρου, καθώς και στις δασικές εκτάσεις της Θέρμης

Στο νοσοκομείο ο χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία Αλντο Μοντάνο: «Παλεύα για τη ζωή μου» μετά από αναφυλακτικό σοκ

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σοβαρή αλλεργική αντίδραση έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο της Ρώμης για τον Ιταλό Ολυμπιονίκη - «Είχα ενημερώσει εκ των προτέρων για την αλλεργία μου», τόνισε

Τραγικό περιστατικό στην Κρήτη: Σκύλος πέθανε αφού έφαγε λαγοκέφαλο!

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Μέσα από συγκινητική ανάρτηση στα social media, η ιδιοκτήτρια του ζώου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να επαγρυπνούν

Ηράκλειο: Φωτιά κοντά στο αεροδρόμιο ‑ Κάηκε ολοσχερώς λεωφορείο (Βίντεο)

Ελλάδα 05.07.2026
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε χώρο στάθμευσης κοντά στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Τοξικό νέφος πάνω από τη Θεσσαλονίκη, οδηγίες προστασίας στους πολίτες

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η μυρωδιά καμένου πλαστικού έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές - Συστάσεις για κλειστά παράθυρα και περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των καπνών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 6 περιφέρειες – «Πορτοκαλί» συναγερμός και για Αττική

Ελλάδα 05.07.2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, Περιφέρειες και Δήμοι – Τι πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες και ποιες οδηγίες ισχύουν

Επίδομα ενοικίου ΟΠΕΚΑ: Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το πάρετε

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή αίτησης στο Επίδομα Στέγασης μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους λόγους απόρριψης.

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Το αυτοκίνητο του 76χρονου που προκάλεσε την πυρκαγιά ‑ ομολόγησε ότι έγινε άθελά του

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνελήφθη αυτόφωρο ο άνδρας - Η Πυροσβεστική διαπίστωσε εμφανείς ενδείξεις μέθης - Το καμένο όχημά του βρέθηκε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο μετά από ολονύχτια μάχη ‑ Κάηκαν επιχειρήσεις, 4 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Ελλάδα 05.07.2026
Συνεχίζεται η κατάσβεση στα δύο εργοστάσια, ένα υφασμάτων και το δεύτερο της ανακύκλωσης - Τοξικό νέφος έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη -  Συνεχίζουν να επιχειρούν 160 πυροσβέστες, εναέρια μέσα και η ομάδα «Δευκαλίων» του στρατού