E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερντογάν: Είμαστε ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο, όχι μουσαφίρηδες

«Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/9/2020 | 16:37

Ερντογάν: Είμαστε ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο, όχι μουσαφίρηδες

Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπός του υποστηρίζει πως η Τουρκία βλέπει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι «στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες».

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων... Το πρόβλημα στη Μεσόγειο μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε σε συνέδριο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν. «Κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων» ισχυρίστηκε ακόμα ο τούρκος πρόεδρος.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Νησιά και εναέριος χώρος στην ατζέντα των συνομιλιών με την Ελλάδα

Η Τουρκία βλέπει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, όμως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ' έναν οδικό χάρτη μαζί, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιστεύω πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ έχει μια ευκαιρία για να έχουμε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπορούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εκεί. Και βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ακόμη ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών. «Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποκαλύψεις για τον 46χρονο που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα: Γιατί έμεινε 4 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία της μητέρας του

Ελλάδα 26.01.2026
Κάτοικος της περιοχής ειδοποίησε τις Αρχές, καταγγέλλοντας ότι άκουσε κραυγές βοήθειας από το θύμα

Μαρουσάκης: Διαδοχικά κύματα κακοκαιριών θα σαρώσουν τη χώρα ‑ Την Τετάρτη έρχεται νέο

Καιρός 26.01.2026
Οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο

Τραμπ για Μινεάπολη: «Ο Πρέτι είχε ένα πολύ επικίνδυνο και απρόβλεπτο όπλο»

Κόσμος 26.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στη Wall Street Journal υπαινίχθηκε την απόσυρση των πρακτόρων της ICE από τη Μινεάπολη

Ξέφρενο ράλι για τον χρυσό: «Πάτησε» για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια

Οικονομία 26.01.2026
Σε νεά ιστορικά υψηλά επίπεδα οδήγησε τον χρυσό η τρελή πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, σπάζοντας και το φράγμα των 5.000 δολαρίων ανά ουγκιά

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Αυξάνονται τα πρόστιμα 100 ευρώ για τους παραβάτες

Ελλάδα 26.01.2026
Όσοι εξοφλούν το πρόστιμο επί τόπου ή εντός δέκα ημερών από τη βεβαίωσή του θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται έκπτωση 50%

Η Ιαπωνία αποχαιρετά τα τελευταία της panda ‑ Επιστρέφουν στην Κίνα εν μέσω τεταμένων σχέσεων

Κόσμος 26.01.2026
Η αποχώρηση της Xiao Xiao και της Lei Lei από την Ιαπωνία, θα αφήσει την χώρα χωρίς πάντα για πρώτη φορά από το 1972

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ ‑ Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Κόσμος 26.01.2026
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ

Τέσσερις γυναίκες νεκρές από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα

Ελλάδα 26.01.2026
Τραυματίες ακόμη πέντε εργαζόμενοι και ένας πυροσβέστης

«Επανεξετάζουμε τα πάντα» λέει τώρα ο Τραμπ για την εν ψυχρώ εκτέλεση του 37χρονου

Κόσμος 26.01.2026
Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν ήταν σωστές οι ενέργειες των πρακτόρων της ICE

Μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα: Αγνοούνται πέντε εργαζόμενοι, άλλοι 8 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Ελλάδα 26.01.2026
Η φωτιά καίει μεγάλη πτέρυγα του εργοστασίου - Κατά πληροφορίες στην πτέρυγα βρίσκονταν 13 άτομα, τα πέντε δεν έχουν εντοπιστεί - Καλά στην υγεία τους οι 8 που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο