E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια: «Φώναζαν βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που περιέχει η δικογραφία για τη φωτιά στη Μόρια.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/9/2020 | 18:18

Μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια: «Φώναζαν βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φωτιά στη Μόρια από την οποία έγινε στάχτη όλο το ΚΥΤ, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που φέρνει στο φως η εφημερίδα Καθημερινή.

«Είδα να έρχονται τρέχοντας 15-20 Αφγανοί νεαρής ηλικίας, οι οποίοι διασκορπίστηκαν στη Ζώνη 12 και έβαζαν παντού φωτιές χρησιμοποιώντας για να μεταφέρουν τη φωτιά από σημείο σε σημείο χαρτόνια και άλλα αντικείμενα. Τους άκουσα να φωνάζουν μεταξύ τους “βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί”. Εγώ μαζί με άλλους τους παρακαλέσαμε να σταματήσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος για μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Εκείνοι όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν αλλά συνέχισαν με μεγαλύτερο μένος λέγοντάς μας ότι εμείς έχουμε οικογένειες και θα πάρουμε τρίπτυχα για να φύγουμε από το νησί αλλά αυτοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν και αν δεν τα κάνουν αυτά δεν πρόκειται να φύγουν. Προσπαθήσαμε με άλλους που έμεναν δίπλα μου να σβήσουμε τις πυρκαγιές, δυστυχώς όμως είχε πολύ δυνατό αέρα και οι πυρκαγιές αναπτύχθηκαν σε όλο το εύρος της Ζώνης. Πήραμε τις οικογένειές μας και απομακρυνθήκαμε».

Πρόκειται για απόσπασμα από την κατάθεση του 42χρονου Αφγανού, ο οποίος κατονόμασε τους πέντε από τους έξι συλληφθέντες για την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου στη Μόρια.

Τη μαρτυρία «κλειδί» που επέτρεψε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης να στείλει κατηγορούμενους τους 6 νεαρούς Αφγανούς παρουσιάζει η «Κ». Ο 42χρονος έφτασε στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια τον Δεκέμβριο μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους. Ανήκει στη φυλή των Παστούν, και όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς είχε οριστεί εκπρόσωπος των περίπου 200 ακόμα μελών της ίδιας φυλής που ζούσαν στο ΚΥΤ Μόριας. «Με όρισαν να τους εκπροσωπώ για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που είχαμε, τόσο έναντι των αρμοδίων αρχών (Αστυνομίας, Υπηρεσίας Ασύλου) όσο και έναντι των εκπροσώπων άλλων εθνοτήτων στο ΚΥΤ», κατέθεσε.

Η καραντίνα προκάλεσε δυσαρέσκεια

Για τα κρούσματα κορονοϊού και την υποχρεωτική καραντίνα όσων είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, ο 42χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι «τα νέα δημιούργησαν έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό ομοεθνών μου καθ’ όσον πολλοί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ασθένειας ούτε και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων. Υπήρχε μάλιστα η φήμη ότι θα τοποθετηθεί περίφραξη περιμετρικά του ΚΥΤ ώστε να μην μπορούμε να βγούμε έξω. Στη φήμη αυτή αντιδρούσαν περισσότερο τα μεμονωμένα άτομα που γνωρίζουν ότι σε σχέση με τις οικογένειες είναι δυσκολότερο να πάρουν τρίπτυχο και να φύγουν από τη Λέσβο». Στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν είπε ακόμα ότι την παραμονή του εμπρησμού είχε ακούσει ομοεθνείς του να συζητούν για την ανάγκη καταστροφής του χώρου καραντίνας που είχε δημιουργήσει η ολλανδική ΜΚΟ Movement on the ground.

Κατονομάστηκαν τρεις νεαροί

Στο ερώτημα εάν γνωρίζει κάποια από τα άτομα που έβαλαν τις φωτιές ο 42χρονος κατονόμασε τρεις νεαρούς Αφγανούς από τη Ζώνη 12 του καταυλισμού, ακόμα έναν που «μένει κοντά στη γραμμή του φαγητού», καθώς και έναν ανήλικο που, όπως είπε, είναι γνωστός στο ΚΥΤ ως ο αρχηγός των ασυνόδευτων ανήλικων. Και οι πέντε νεαροί Αφγανοί που υπέδειξε ο 42χρονος συνελήφθησαν όπως και ένας ακόμα που αναγνωρίστηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook. Η ταυτοποίηση επετεύχθη από συγκριτική ανάλυση του βίντεο από τον εμπρησμό, με υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, στο οποίο είχαν καταγραφεί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κατά την αποχώρησή τους από το νησί την επομένη του εμπρησμού. Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού, το βίντεο (σε αυτό ακούγονται άτομα να μιλούν στα αφγανικά) δημοσιοποίησαν στο Facebook Σύροι πρόσφυγες προκειμένου να μη στοχοποιηθούν ως υπαίτιοι για τον εμπρησμό.

Και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Οι συνήγοροί τους καταγγέλλουν ότι δεν εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες κατά τη διαδικασία αναγνώρισής τους από τον 42χρονο. Ζήτησαν μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των συλληφθέντων με τον μοναδικό μάρτυρα, αίτημα που πάντως δεν έγινε δεκτό. Επιπλέον, αμφισβητούν έντονα την αξιοπιστία του 42χρονου, υπογραμμίζοντας ότι και τα πέντε άτομα που κατονόμασε ανήκουν σε αντίπαλη φυλή των Παστούν, τη Χαζαρά. Τέλος, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να καταθέσουν στην ανάκριση επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ορισμένοι από τους κατηγορουμένους που είναι καταγεγραμμένοι ως ενήλικες, δεν έχουν συμπληρώσει τα 18.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η απάντηση της Όλγας Κεφαλογιάννη για την υπόθεση της επιμέλειας

Πολιτική Χτες
Η τοποθέτηση της υπουργού Τουρισμού για την υπόθεση

«Πάρε $800 δισ. και εγγυήσεις ασφαλείας και δώσε το Ντονμπάς»: Η Corriere αποκαλύπτει την πρόταση των ΗΠΑ για να πει «ναι» ο Ζελένσκι

Πολιτική Χτες
Η Corriere della sera παρουσιάζει τις προτάσεις που βρίσκονται στις βαλίτσες των διαπραγματευτών για να καμφθούν οι υπαρξιακές ανησυχίες του Ζελένσκι

Χάσαμε έναν άγγελο, θα την ντύσουμε νύφη, λέει ο πατέρας της Χριστίνας που έχασε τη ζωή της στην Ανω Γλυφάδα

Ελλάδα Χτες
Η Χριστίνα «ήταν φοβερή φιλόλογος, αγαπούσε τη δουλειά της» λέει ο πατέρας της

«Κακή ιδέα η σύγκρουση με Τραμπ»: Οι προειδοποιήσεις Μελόνι στους Ευρωπαίους

Κόσμος Χτες
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κάλεσε τους ηγέτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην αντιμετωπίζουν τον Τραμπ ως «παράλογο» ή «απρόβλεπτο» - Η Ευρώπη έχει κατανοήσει πως έχει φτάσει σε σημείο καμπής και πρέπει να δράσει γρήγορα, λένε διπλωμάτες

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 13χρονης – Συνελήφθησαν 3 νεαροί για αρπαγή ανηλίκου

Ελλάδα Χτες
Η ανήλικη εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην Κυψέλη – Είχε αποχωρήσει από το σπίτι της στις 16 Ιανουαρίου

Η κόρη του Ντένις Ρόντμαν έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη ποδοσφαιρίστρια στον κόσμο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η 23χρονη Τρίνιτι Ρόντμαν υπέγραψε μυθικό συμβόλαιο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως με την Ουάσινγκτον Σπίριτ, αναγκάζοντας το NWSL να αλλάξει τους κανόνες του

Εξαφάνιση Λόρας: Το «μυστήριο Αννα» που κρύβει η 16χρονη από την Πάτρα

Ελλάδα Χτες
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες στην Αχαΐα και την Αττική δεν έχουν αποδώσει καρπούς, με το θρίλερ της εξαφάνισης να παραμένει σε πλήρη εξέλιξη

Σοκ στη Euroleague: «Η Ρεάλ αποχωρεί από την Euroleague και πάει στο NBA Europe»

Αθλητικά Νέα Χτες
Προφορική δέσμευση της «βασίλισσας» στο Λονδίνο για το νέο πρότζεκτ αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα

Η Ευρωπαική Ένωση στέλνει 447 γεννήτριες στην Ουκρανία για να μην «παγώσουν» πάνω ένα εκατομμύριο πολίτες

Κόσμος Χτες
Στόχος είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε νοσοκομεία, καταφύγια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες

Σε κατάσταση συναγερμού η Πορτογαλία λόγω κακοκαιρίας, τα κύματα θα φτάσουν τα 15 μέτρα

Κόσμος Χτες
Έκλεισαν δρόμοι και σχολεία ενώ περιορίζεται η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών