E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πανδημία φέρνει ακόμη και απώλεια μαλλιών

Πώς εξηγούν το εν λόγω φαινόμενο Αμερικανοί επιστήμονες

Δημοσίευση 25/9/2020 | 09:52

Η πανδημία φέρνει ακόμη και απώλεια μαλλιών

Για την απώλεια περισσότερων μαλλιών, από ό,τι συνήθως μπορεί να φταίει ο κορονοϊός, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα. Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν αφύσικες ποσότητες τριχών, όχι μόνο μαλλιών αλλά επίσης από τα φρύδια, τα βλέφαρα και το υπόλοιπο σώμα, κάτι που πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως στο στρες της πανδημίας.

Πολλοί άνθρωποι που αρρώστησαν με Covid-19 και ανάρρωσαν, ακόμη και μετά από μήνες χάνουν μεγάλες ποσότητες μαλλιών. Όμως το φαινόμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφορά επίσης όσους ποτέ δεν κόλλησαν τον κορονοϊό, αλλά έχουν πέσει θύμα του πανδημικού άγχους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αρκετοί άνθρωποι χάνουν μαλλιά και εν γένει τρίχες, ιδίως μετά από μια στρεσογόνο εμπειρία όπως αρρώστια, χειρουργική επέμβαση, συναισθηματικό τραύμα, εγκυμοσύνη κ.α. Σε μερικούς ανθρώπους η απώλεια τριχών γίνεται χρόνια, ιδίως αν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα στραφεί εναντίον των ριζών των τριχών, κάτι που επίσης σχετίζεται με χρόνιο ψυχολογικό στρες.

Τώρα, όχι μόνο οι αναρρώσαντες από Covid-19, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν, μετά το στρες που πέρασαν στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά επίσης πολλοί άνθρωποι που ποτέ δεν αρρώστησαν, αλλά αγχώθηκαν σοβαρά λόγω απώλειας της δουλειάς τους εξαιτίας της καραντίνας, εξαιτίας σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, θανάτου συγγενών κ.α..

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους «Times της Νέας Υόρκης», σε μια έρευνα το καλοκαίρι σχετικά με τα συμπτώματα που εξακολουθούν μετά την Covid-19, από τους 1.567 αναρρώσαντες που απάντησαν, οι 423 ανέφεραν ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια τριχών. Η επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Ν.Υόρκη δρ Έμα Γκούτμαν-Γιάσκι ανέφερε ότι αρκετά μέλη του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, έχουν παράπλευρες απώλειες στις τρίχες τους, καθώς ζουν σε συνθήκες άγχους, σε παρατεταμένα ωράρια, μακριά από τις οικογένειες τους.

Για τους περισσότερους ασθενείς, η απώλεια τριχών αναμένεται να είναι προσωρινή, αλλά για κάποιους μπορεί να κρατήσει επί μήνες. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιο ακριβώς τρόπο το στρες ρίχνει τελικά τις τρίχες, αλλά πιθανώς εμπλέκεται η ορμόνη του στρες κορτιζόλη, όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα. Το κακό είναι ότι μερικές φορές -ιδίως στις γυναίκες- δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς η απώλεια τριχών προκαλεί μεγαλύτερο στρες, το οποίο με τη σειρά του ρίχνει περισσότερες τρίχες κ.ο.κ.

Για να μπει ένα «φρένο» στις χαμένες τρίχες, οι ειδικοί συνιστούν, μεταξύ άλλων, υγιεινή διατροφή, λήψη βιταμινών και τεχνικές χαλάρωσης (μασάζ, γιόγκα, διαλογισμό κ.α.) ή ψυχοθεραπεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σορός 17χρονης εντοπίστηκε στη Διώρυγα της Κορίνθου

Ελλάδα 17.04.2026
Πρόκειται για Ελληνίδα

Καιρός – Αρναούτογλου: Ανατροπή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την ερχόμενη εβδομάδα

Καιρός 17.04.2026
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες – Αναλυτική πρόγνωση

«Χάρι, άνοιξε!»: Ηχητικό ντοκουμέντο με τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας να φωνάζει στον Ιταλό

Ελλάδα 17.04.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία 30χρονη από την Αιθιοπία

Μαρινάκης: Εδώ και 3 χρόνια βιώνουμε μια στοχοποίηση, μια νοσηρή μειοψηφία δολοφονεί χαρακτήρες

Ελλάδα 17.04.2026
«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι διακινούν χυδαία ψέματα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δολοφονία παιδιού στο Τέξας: Κατέρρευσαν οι ένορκοι – «Είσαι απαγωγέας;» ρωτούσε η 7χρονη

Κόσμος 17.04.2026
Οι τελευταίες στιγμές της Αθένα συγκλόνισαν τους πάντες

Αρπαξαν από ηλικιωμένη 100.000 ευρώ, που είχε θαμμένα... στον κήπο

Ελλάδα 17.04.2026
Απάτη στον Λαγκαδα Θεσσαλονίκης

«Καλπάζουν» τα ενοίκια, οι περιοχές που εκτοξεύτηκαν

Ελλάδα 17.04.2026
Πότε και πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν αύξηση, πότε είναι παράνομο

Θάνατος γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας: Bίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές της

Ελλάδα 17.04.2026
Η αστυνομία προήγαγε έναν 45χρονο Ιταλό

Στο αυτόφωρο μητέρα ανηλίκου για τον βανδαλισμό του σχολείου στη Γλυφάδα

Ελλάδα 17.04.2026
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μητέρα ανηλίκου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά τον βανδαλισμό και τη λεηλασία σχολικού συγκροτήματος στη Γλυφάδα.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η πρώτη ανάρτηση για τον Γιώργο Μυλωνάκη μέσα από το νοσοκομείο

Tabloid 17.04.2026
Δεν έχει φύγει λεπτό από το πλευρό του συζύγου της

Τραμπ: «Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος 17.04.2026
«Νομίζω θα έχουμε και μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου», πρόσθεσε