E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πανδημία φέρνει ακόμη και απώλεια μαλλιών

Πώς εξηγούν το εν λόγω φαινόμενο Αμερικανοί επιστήμονες

Δημοσίευση 25/9/2020 | 09:52

Η πανδημία φέρνει ακόμη και απώλεια μαλλιών

Για την απώλεια περισσότερων μαλλιών, από ό,τι συνήθως μπορεί να φταίει ο κορονοϊός, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα. Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν αφύσικες ποσότητες τριχών, όχι μόνο μαλλιών αλλά επίσης από τα φρύδια, τα βλέφαρα και το υπόλοιπο σώμα, κάτι που πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως στο στρες της πανδημίας.

Πολλοί άνθρωποι που αρρώστησαν με Covid-19 και ανάρρωσαν, ακόμη και μετά από μήνες χάνουν μεγάλες ποσότητες μαλλιών. Όμως το φαινόμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφορά επίσης όσους ποτέ δεν κόλλησαν τον κορονοϊό, αλλά έχουν πέσει θύμα του πανδημικού άγχους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αρκετοί άνθρωποι χάνουν μαλλιά και εν γένει τρίχες, ιδίως μετά από μια στρεσογόνο εμπειρία όπως αρρώστια, χειρουργική επέμβαση, συναισθηματικό τραύμα, εγκυμοσύνη κ.α. Σε μερικούς ανθρώπους η απώλεια τριχών γίνεται χρόνια, ιδίως αν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα στραφεί εναντίον των ριζών των τριχών, κάτι που επίσης σχετίζεται με χρόνιο ψυχολογικό στρες.

Τώρα, όχι μόνο οι αναρρώσαντες από Covid-19, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν, μετά το στρες που πέρασαν στη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά επίσης πολλοί άνθρωποι που ποτέ δεν αρρώστησαν, αλλά αγχώθηκαν σοβαρά λόγω απώλειας της δουλειάς τους εξαιτίας της καραντίνας, εξαιτίας σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, θανάτου συγγενών κ.α..

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους «Times της Νέας Υόρκης», σε μια έρευνα το καλοκαίρι σχετικά με τα συμπτώματα που εξακολουθούν μετά την Covid-19, από τους 1.567 αναρρώσαντες που απάντησαν, οι 423 ανέφεραν ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια τριχών. Η επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Ν.Υόρκη δρ Έμα Γκούτμαν-Γιάσκι ανέφερε ότι αρκετά μέλη του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, έχουν παράπλευρες απώλειες στις τρίχες τους, καθώς ζουν σε συνθήκες άγχους, σε παρατεταμένα ωράρια, μακριά από τις οικογένειες τους.

Για τους περισσότερους ασθενείς, η απώλεια τριχών αναμένεται να είναι προσωρινή, αλλά για κάποιους μπορεί να κρατήσει επί μήνες. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι με ποιο ακριβώς τρόπο το στρες ρίχνει τελικά τις τρίχες, αλλά πιθανώς εμπλέκεται η ορμόνη του στρες κορτιζόλη, όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα. Το κακό είναι ότι μερικές φορές -ιδίως στις γυναίκες- δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς η απώλεια τριχών προκαλεί μεγαλύτερο στρες, το οποίο με τη σειρά του ρίχνει περισσότερες τρίχες κ.ο.κ.

Για να μπει ένα «φρένο» στις χαμένες τρίχες, οι ειδικοί συνιστούν, μεταξύ άλλων, υγιεινή διατροφή, λήψη βιταμινών και τεχνικές χαλάρωσης (μασάζ, γιόγκα, διαλογισμό κ.α.) ή ψυχοθεραπεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε σπίτι ‑ Χειροπέδες σε 3 άτομα

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 20 ετών

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία

Κεφαλονιά: Κοκτέιλ ουσιών εντοπίστηκε στον οργανισμό της 19χρονης Μυρτούς

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Ο επικίνδυνος συνδυασμός των ουσιών

Πέθανε η τραγουδίστρια Νατάσα Μωϋσόγλου – Συγκινεί το «αντίο» της Ναταλίας Ρασούλη

E-Daily 3.Left 27.04.2026
«Νιώθω θυμό, αυτή η τραγουδίστρια θα έπρεπε να είναι γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», έγραψε η κόρη του Μανώλη Ρασούλη σε ανάρτησή της

Χαϊδάρι: Εκτός κινδύνου η 13χρονη που έπεσε από το μπαλκόνι Γυμνασίου

E-Daily 2.TopNews 27.04.2026
Παραμένει διασωληνωμένη - Τα νεότερα για την υγεία της

Σλούκας: Τι είναι η ρήξη έξω μηνίσκου που υπέστη και πόσο καιρό αναμένεται να μείνει εκτός

Αθλητικά Νέα 27.04.2026
Τι σημαίνει ο τραυματισμός του και ποιος ο χρόνος αποκατάστασης