E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επικοινωνία Ερντογάν ‑ Φον ντερ Λάιεν: Κατηγόρησε την Ελλάδα και ζητά ανταλλάγματα

Η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία

Δημοσίευση 23/9/2020 | 21:12

Επικοινωνία Ερντογάν ‑ Φον ντερ Λάιεν: Κατηγόρησε την Ελλάδα και ζητά ανταλλάγματα

Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν είπε στην Ούρσουλα ότι οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονταν στον πυρήνα των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι δύο χώρες αγνοούσαν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Προτάσσοντας ότι η Τουρκία καλεί πάντα σε διάλογο από την αρχή της έντασης, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την ελληνική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει την ευκαιρία για διπλωματία για άλλη μια φορά.

Συνέχισε λέγοντας ότι βήματα για την ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών του 2016, καθώς και η ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης και η διασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, θα συμβάλουν στη βελτίωση των διμερών δεσμών.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για δίκαιη κατανομή των βαρών στο ζήτημα της μετανάστευσης, προτρέποντας την ΕΕ να διερευνήσει παραβιάσεις από την Ελλάδα και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) που ωθούν πίσω τα πλοία των μεταναστών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει:

«Πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση. Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».

Ο Ερνογάν έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ στην οποία υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική» και ότι η Ελλάδα είναι αυτή από την οποία εξαρτάται η επανέναρξη του διαλόγου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια μίλησε και με τον Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο κάλεσε να μην υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας με τον Γάλλο πρόεδρο να του απαντά «είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία, αλλά περιμένουμε από αυτή το σεβασμό της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, το Διεθνές Δίκαιο».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το ενδεχόμενο μιας επικοινωνίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής όπου θα εξεταστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ.

«Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας και εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της.

Το ζήτημα είναι, πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτή τη φορά θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και πως οι χώρες του Βιζέγκραντ θα πιεστούν να συνεργαστούν, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι έως τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και μένει να φανούν οι αντιδράσεις των κρατών μελών για να κινηθεί αναλόγως η ελληνική πλευρά.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο. Οι δυο βασικές προκλήσεις είναι πρώτα οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, όπου χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να βγάζει “την ουρά της” απέξω διότι είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα με συνέπειες και για τις επόμενες γενιές, που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής» είπε συμπληρώνοντας πως το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή.

«Αυτό που είναι τώρα κρίσιμο είναι να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να λειτουργεί προς όφελος μας. Αν το πλαίσιο το ευρωπαϊκό είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε, πιο γρήγορα και εύκολα θα αποσυμφορηθούν για τα νησιά», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευρωπαϊκό Κ18: Η 17χρονη που έφερε την Ελλάδα στην κορυφή και δάκρυσε στον Εθνικό Ύμνο

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η Ελένη Ιακωβάκη κατέκτησε το χρυσό στα 400μ. εμποδίων με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 52.38 και συγκίνησε στην απονομή.

Μαμντάνι εναντίον Νετανιάχου: «Είναι εγκληματίας πολέμου, η θέση του είναι στη Χάγη ‑ πρέπει να συλληφθεί»

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης δηλώνει ότι εξετάζει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ.

Γαλλία ‑ Αγγλία: Ο μικρός τελικός που έγραψε ιστορία με δέκα γκολ

E-Daily 2.TopNews 19.07.2026
Η Αγγλία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επικρατώντας 6-4 της Γαλλίας σε έναν αγώνα με τεράστιες ανατροπές, χατ τρικ Σάκα και δέκα γκολ Μπαπέ στο τουρνουά.

Φωτιά στην Ανοιξη: Το βίντεο ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τον εμπρησμό του 50χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ο δράστης ανάβει τη φωτιά και απομακρύνεται ατάραχος, ενώ οι πρώτες φλόγες ξεπηδούν δευτερόλεπτα αργότερα.

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοικτά αύριο τα καταστήματα – Τι πρέπει να ξέρετε πριν βγείτε για ψώνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων τα καταστήματα λειτουργούν προαιρετικά με ωράριο 11:00–20:00, ενώ οι έμποροι εκτιμούν συνολικό τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ για φέτος.

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

Κόσμος Χτες
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.