E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επικοινωνία Ερντογάν ‑ Φον ντερ Λάιεν: Κατηγόρησε την Ελλάδα και ζητά ανταλλάγματα

Η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία

Δημοσίευση 23/9/2020 | 21:12

Επικοινωνία Ερντογάν ‑ Φον ντερ Λάιεν: Κατηγόρησε την Ελλάδα και ζητά ανταλλάγματα

Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν είπε στην Ούρσουλα ότι οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονταν στον πυρήνα των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι δύο χώρες αγνοούσαν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Προτάσσοντας ότι η Τουρκία καλεί πάντα σε διάλογο από την αρχή της έντασης, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την ελληνική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει την ευκαιρία για διπλωματία για άλλη μια φορά.

Συνέχισε λέγοντας ότι βήματα για την ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών του 2016, καθώς και η ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης και η διασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ, θα συμβάλουν στη βελτίωση των διμερών δεσμών.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για δίκαιη κατανομή των βαρών στο ζήτημα της μετανάστευσης, προτρέποντας την ΕΕ να διερευνήσει παραβιάσεις από την Ελλάδα και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) που ωθούν πίσω τα πλοία των μεταναστών.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο Twitter σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει:

«Πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση. Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».

Ο Ερνογάν έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ στην οποία υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική» και ότι η Ελλάδα είναι αυτή από την οποία εξαρτάται η επανέναρξη του διαλόγου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια μίλησε και με τον Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο κάλεσε να μην υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας με τον Γάλλο πρόεδρο να του απαντά «είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία, αλλά περιμένουμε από αυτή το σεβασμό της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, το Διεθνές Δίκαιο».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το ενδεχόμενο μιας επικοινωνίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής όπου θα εξεταστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ.

«Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε πως για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας και εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της.

Το ζήτημα είναι, πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτή τη φορά θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και πως οι χώρες του Βιζέγκραντ θα πιεστούν να συνεργαστούν, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι έως τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και μένει να φανούν οι αντιδράσεις των κρατών μελών για να κινηθεί αναλόγως η ελληνική πλευρά.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο. Οι δυο βασικές προκλήσεις είναι πρώτα οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, όπου χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να βγάζει “την ουρά της” απέξω διότι είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα με συνέπειες και για τις επόμενες γενιές, που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής» είπε συμπληρώνοντας πως το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή.

«Αυτό που είναι τώρα κρίσιμο είναι να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να λειτουργεί προς όφελος μας. Αν το πλαίσιο το ευρωπαϊκό είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε, πιο γρήγορα και εύκολα θα αποσυμφορηθούν για τα νησιά», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» από τη Βουλή μετά από θυελλώδη συζήτηση

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση, η ψήφιση του προϋπολογισμού εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Koυπόνι 200 ευρώ για Gigabit Voucher – Όλα τα βήματα για να προλάβετε την επιδότηση

Tech + Science Χτες
Λίγες ημέρες έμειναν για την αίτηση για τις οπτικές ίνες – Πότε εκπνέει η προθεσμία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η «παγίδα» με τα παρατσούκλια και ο μύθος του άλλου «Φραπέ»

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μια αφήγηση που παρουσιάστηκε ως «αποκάλυψη», αλλά στην πραγματικότητα συνιστά μια βολική κατασκευή, η οποία -παρά το αρχικό της θόρυβο- καταρρέει πλήρως.

Θεσσαλονίκη: Αγρότες από το μπλόκο Μαλγάρων μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούς

Ελλάδα Χτες
Αγρότες στα Μάλγαρα μοίρασαν αδιάθετο ρύζι σε οδηγούς - Πρόκειται για μια δράση που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου αλλά και την ευαισθητοποίησή του

Στεγαστική κρίση: Αυτό είναι το πρώτο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπισή της

Κόσμος Χτες
Αυξήσεις 60% στις τιμές κατοικιών, 30% στα ενοίκια και 1,3 εκατ. άστεγοι - Το ευρωπαϊκό σχέδιο για 650.000 νέες κατοικίες ετησίως και μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μυστήριο με τον θάνατο αντιπροσώπου σερβικής εταιρείας όπλων στη Μόσχα

Κόσμος Χτες
Τον Ιούνιο η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλήφθηκε στη λίστα που δημοσίευσε η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας με τις σερβικές εταιρείες που προμηθεύουν το Κίεβο με πυρομαχικά

Ανατροπή στη δολοφονία της 22χρονης τραγουδίστριας Delarosa στο Λος Αντζελες

Κόσμος Χτες
Παιδικοί φίλοι πίσω από την παγίδα θανάτου

Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα Χτες
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Κουτσούμπας σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Αυτή είστε!

Ελλάδα Χτες
Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε όλα τα κόμματα για φιλονατοϊκή στάση – Αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου