E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αττική: Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown της Μαδρίτης

Το ισπανικό μοντέλο και τον περιορισμό των μετακινήσεων στους 65+ εξατάζουν οι αρχές πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown

Δημοσίευση 22/9/2020 | 09:12

Αττική: Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown της Μαδρίτης

Με την Αττική να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού όπως υπογράμμισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κάτι που αποτυπώνεται στα δραματικά στοιχεία των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα στην κοινότητα και των σοβαρά ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές επεξεργάζονται νέο πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Η χθεσινή ήταν μια ημέρα δύσκολη, με...αρνητικά ρεκόρ για τον μήνα που διανύουμε στην ημερήσια καταγραφή θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού - 453, συνολικά, με τα 174 στην Αττική και τα 184 στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου- αλλά και στις νοσηλείες, με 595 νοσηλευόμενους σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 79 διασωληνωμένοι.

Έχοντας ως στόχο να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης, εφόσον ξέρουν ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνοι κρίκοι με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και να προστατεύσουν δύο συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τους μετανάστες, οι αρμόδιοι μελετούν την εφαρμογή του μοντέλου της Μαδρίτης στην Αττική.

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.

Η «προσομοίωση» του ισπανικού μοντέλου στην Αττική

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά κόκκινων περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο πυλώνες του μοντέλου της Μαδρίτης που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι και για την Αττική. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.

Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών, τα εργαλεία υπάρχουν: πρόκειται για τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους Έλληνες τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο στο γενικό lockdown, και όπως έχει διαμηνυθεί πολλές φορές από όλους τους αρμόδιους, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ,κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: τα καταστήματα κλείνουν στις 10 μμ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Στοχευμένες δράσεις για την ευάλωτη ομάδα των μεταναστών

Ο δήμος Αθηναίων είναι αυτός με τα περισσότερα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων. Περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πατήσια έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων - λόγω και των πολλών μεταναστών που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, που πρέπει να ενημερωθούν, να υποβληθούν σε μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και σε περιορισμό μετακινήσεων προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά.

Το γεγονός ότι το πρόβλημα με τις εστίες κορωνοϊού στους μετανάστες αποτυπώθηκε με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία το 50% των ασθενών είναι αλλοδαποί μετανάστες) δείχνει τα αργά αντανακλαστικά των αρμοδίων, κυρίως του ΕΟΔΥ που δραστηριοποιείται συνεργαζόμενος με Μη Κυβερνητικές οργανώσεις στο πεδίο των μεταναστών και των προσφύγων.

Έπειτα από εισηγήσεις του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να μεταφέρονται οι θετικοί στον κορωνοϊό μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδο τους από τα νοσοκομεία προκειμένου να παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές μέχρι να αποθεραπευθούν και να δίδουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού - κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται πάντοτε καθώς μετά το εξιτήριο δεν πηγαίνουν στα νοσοκομείο για επανέλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική τους υγεία αλλά και τον κίνδυνο τυχόν μετάδοσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εύβοια: Ανήλικη ήπιε χλωρίνη – Η άμεση επέμβαση αστυνομικών έσωσε τη ζωή της

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Στιγμές αγωνίας εκτυλίχθηκαν στην Αιδηψό της Εύβοιας, όταν ένα ανήλικο κορίτσι κατανάλωσε κατά λάθος χλωρίνη από φιάλη απορρυπαντικού, προκαλώντας μεγάλη

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο «Ταμτάκος» του ελληνικού κινηματογράφου

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών - Το συγκινητικό αντίο του γιου του

Δύο νεκροί και μία 40χρονη με εγκαύματα από τη φωτιά στο Ωραιόκαστρο, αγωνία για το 12χρονο παιδί που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Το απόγευμα της Τρίτης εντοπίστηκε νεκρός ο 66χρονος πατέρας του 12χρονου παιδιού - Με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο η μητέρα - Το βράδυ εντοπίστηκε και δεύτερη σορός, φόβοι ότι είναι το παιδί που αγνοείται

Τραγωδία στο Ωραιόκαστρο: Δεύτερη σορός εντοπίστηκε στο σπίτι που κάηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ανησυχία πως πρόκειται για το παιδί που ήταν αγνοούμενο

Ακτή Ελεφαντοστού ‑ Νορβηγία 1‑2: Ο Χάαλαντ σφραγίζει την πρόκριση και οι Βίκινγκς πάνε στους «16»

Αθλητικά Νέα Χτες
Με τον σταρ της Σίτι να κάνει τη διαφορά, η Νορβηγία νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία στη φάση των «16»

Θαύμα ζωής στα ερείπια της Βενεζουέλας: Παιδί 3 ετών ανασύρθηκε ζωντανό μετά από 6 ημέρες ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Παγιδευμένο 6 ημέρες στα συντρίμμια ο μικρός βγήκε νικητής

Τραγωδία στη Λητή Θεσσαλονίκης: Νεκρός άνδρας, τραυματισμένη γυναίκα και αγνοούμενο ανήλικο παιδί στη μεγάλη πυρκαγιά

Ελλάδα Χτες
Αν και κατά το τελευταίο διάστημα η εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Ανθρωποκυνηγητό για τον «Μπατμαν του Μεξικό»: Δένει κλέφτες σε κολώνες

Ελλάδα Χτες
Οι μεξικανικές αρχές αναζητούν έναν μυστηριώδη τιμωρό στην πολιτεία Χαλίσκο

Πέθανε ο ηθοποιός Μάικλ Μπερν

Κόσμος Χτες
Ο Βρετανός ηθοποιός του «Ιντιάνα Τζόουνς» και του «Χάρι Πότερ» πέθανε στα 82 του χρόνια

Τραγωδία στην Ιταλία: Σκότωσε ιδιοκτήτη πιτσαρίας για μια δωρεάν... πίτσα

Κόσμος Χτες
Ο δράστης φέρεται να ζήτησε από το θύμα μια πίτσα δωρεάν και, βλέποντας την άρνηση, αντέδρασε βγάζοντας ένα μαχαίρι. Τραυματίστηκε επίσης η αδελφή του πιτσαδόρου, η οποία επενέβη προσπαθώντας να σώσει τον αδελφό της.

Αγνοούμενο παιδί μετά τη φωτιά στη Θεσσαλονίκη – Συναγερμός στις Αρχές

Ελλάδα Χτες
Εντατικές έρευνες για αγνοούμενο παιδί έπειτα από την πυρκαγιά στη Λητή του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης