E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αττική: Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown της Μαδρίτης

Το ισπανικό μοντέλο και τον περιορισμό των μετακινήσεων στους 65+ εξατάζουν οι αρχές πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown

Δημοσίευση 22/9/2020 | 09:12

Αττική: Στο «τραπέζι» το μοντέλο του lockdown της Μαδρίτης

Με την Αττική να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού όπως υπογράμμισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κάτι που αποτυπώνεται στα δραματικά στοιχεία των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα στην κοινότητα και των σοβαρά ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές επεξεργάζονται νέο πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Η χθεσινή ήταν μια ημέρα δύσκολη, με...αρνητικά ρεκόρ για τον μήνα που διανύουμε στην ημερήσια καταγραφή θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού - 453, συνολικά, με τα 174 στην Αττική και τα 184 στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου- αλλά και στις νοσηλείες, με 595 νοσηλευόμενους σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 79 διασωληνωμένοι.

Έχοντας ως στόχο να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης, εφόσον ξέρουν ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνοι κρίκοι με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και να προστατεύσουν δύο συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τους μετανάστες, οι αρμόδιοι μελετούν την εφαρμογή του μοντέλου της Μαδρίτης στην Αττική.

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.

Η «προσομοίωση» του ισπανικού μοντέλου στην Αττική

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά κόκκινων περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο πυλώνες του μοντέλου της Μαδρίτης που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι και για την Αττική. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.

Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών, τα εργαλεία υπάρχουν: πρόκειται για τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους Έλληνες τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο στο γενικό lockdown, και όπως έχει διαμηνυθεί πολλές φορές από όλους τους αρμόδιους, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ,κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: τα καταστήματα κλείνουν στις 10 μμ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Στοχευμένες δράσεις για την ευάλωτη ομάδα των μεταναστών

Ο δήμος Αθηναίων είναι αυτός με τα περισσότερα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων. Περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πατήσια έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων - λόγω και των πολλών μεταναστών που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, που πρέπει να ενημερωθούν, να υποβληθούν σε μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και σε περιορισμό μετακινήσεων προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά.

Το γεγονός ότι το πρόβλημα με τις εστίες κορωνοϊού στους μετανάστες αποτυπώθηκε με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία το 50% των ασθενών είναι αλλοδαποί μετανάστες) δείχνει τα αργά αντανακλαστικά των αρμοδίων, κυρίως του ΕΟΔΥ που δραστηριοποιείται συνεργαζόμενος με Μη Κυβερνητικές οργανώσεις στο πεδίο των μεταναστών και των προσφύγων.

Έπειτα από εισηγήσεις του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να μεταφέρονται οι θετικοί στον κορωνοϊό μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδο τους από τα νοσοκομεία προκειμένου να παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές μέχρι να αποθεραπευθούν και να δίδουν αρνητικά τεστ κορωνοϊού - κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται πάντοτε καθώς μετά το εξιτήριο δεν πηγαίνουν στα νοσοκομείο για επανέλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δική τους υγεία αλλά και τον κίνδυνο τυχόν μετάδοσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δικαίωση στον Αρειο Πάγο για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη: Οι τόκοι να υπολογίζονται στη μηνιαία δόση

Ελλάδα 05.02.2026
Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα

Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
Υπήρξε προπονητής της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2026: Όλα τα αθλήματα που θα δούμε φέτος

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
Στα φετινά αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εντάσσεται ένα καινούργιο - Αρχίζουν αύριο με την τελετή έναρξης

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Οι 7 περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Καιρός 05.02.2026
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι έως και 9 μποφόρ

Τον απέλυσαν επειδή δεν δούλευε – το αποτέλεσμα; Αποζημίωση 40.000 ευρώ

Κόσμος 05.02.2026
Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Ισπανία, όπου δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση εργαζομένου για προσωπική χρήση διαδικτύου ήταν δυσανάλογη

Ρίο: Ψαροντουφεκάς αγνοείται εδώ και μήνες ‑ Θα γίνει αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Κόσμος 05.02.2026
Ο ψαροντουφεκάς αγνοείται από τον Οκτώβριο - Πήγε για ψαροντούφεκο στο Κάστρο Ρίου και έκτοτε τα ίχνη του έχουν χαθεί

Βιολάντα: Επιστρέφουν οι πραγματογνόμωνες στο χώρο της έκρηξης – Σε εξέλιξη το ανακριτικό έργο

Ελλάδα 05.02.2026
Εμπειρογνώμονες και πυροσβέστες επιχειρούν στα συντρίμμια του εργοστασίου – Αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Τρίκαλα ως ένδειξη πένθους

Κακοκαιρία στην Κέρκυρα: Ανεμοστρόβιλος και διακοπή κυκλοφορίας σε παραλιακή οδό ‑ Βίντεο

Καιρός 05.02.2026
Οι ισχυροί άνεμοι έβγαλαν τη θάλασσα στη στεριά στην παραλιακή της Γαρίτσας, όπου διεκόπη η κυκλοφορία για αρκετές ώρες

Τροχαίο δυστύχημα στη Θηβών ‑ Χαλκίδας: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πλαγιομετωπική σύγκρουση

Ελλάδα 05.02.2026
Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασε τη ζωή του ένας 57χρονος, ενώ έχει τραυματιστεί και ένας 52χρονος

Κρήτη: Νέο επεισόδιο βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους ‑ 13χρονος ξυλοκόπησε συμμαθητή του στο σχολείο

Ελλάδα 05.02.2026
Χειροπέδες στη μητέρα του 13χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Αυστραλία: «Σοβαρό έγκλημα» η εξαφάνιση του 4χρονου Γκας Λαμόντ ‑ Ταυτοποιήθηκε ο βασικός ύποπτος

Κόσμος 05.02.2026
Κάποιος που ζούσε με τον τετράχρονο Γκας Λαμόντ θεωρείται πλέον ύποπτος για την εξαφάνισή του, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως σοβαρό έγκλημα