E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σύψας: Lockdown στην Αττική για να μην ξεφύγει η επιδημία

«Πρέπει να γίνει ό,τι πρέπει, σύντομα και έγκαιρα. Ό,τι κάναμε τον Μάρτιο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Δημοσίευση 21/9/2020 | 10:08

Σύψας: Lockdown στην Αττική για να μην ξεφύγει η επιδημία

«Πρέπει να γίνει ό,τι πρέπει, σύντομα και έγκαιρα. Ό,τι κάναμε τον Μάρτιο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε». Με τα λόγια αυτά, τα οποία αποκάλεσε προσωπική άποψη, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ζήτησε τοπικό lockdown στην Αττική. Ο Χαράλαμπος Γώγος από την πλευρά του ζήτησε να… αραιώσει ο κόσμος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (21.09.2020) στο Mega περιέγραψε την κατάσταση στην Αττική με μελανά χρώματα καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς πιέζονται.

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό», είπε ο Νίκος Σύψας.

Επικαλούμενος δε στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου», ο γνωστός λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό προειδοποίησε ότι «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το lockdown».

Και εκφράζοντας, όπως είπε, την προσωπική του άποψη, τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει». «Η Αττική είναι στο πορτοκαλί και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και φτάσει στο κόκκινο τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα», σημείωσε.

Όπως είπε μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας. Κι αν η Αττική φτάσει στο «κόκκινο», τότε «θα κλείσουν και τα σχολεία. Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας».

Δείτε όλα όσα είπε ο Νίκος Σύψας

Γώγος: Να «αδειάσουν» τα ΜΜΜ

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, επίσης μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το συνωστισμό που παρατηρείται κάθε μέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είπε πως θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Κι εκείνος τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευόμενων και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί (σ.σ. από σήμερα ισχύει νέα δέσμη για την Αττική), θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1, πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρο, τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ‑ Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας

Ελλάδα Χτες
Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο

Ελλάδα Χτες
Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Τρόμος για 3 ανήλικες στο Καματερό: Μεθυσμένος Ινδός τις απείλησε με χαρτοκόπτη

Ελλάδα Χτες
Το συμβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»

Κόσμος Χτες
«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του

Ελλάδα Χτες
Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων

Έκπληξη στο Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα!

Οικονομία Χτες
Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, τηλεθέρμανση ή ηλεκτρική ενέργεια, και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Προκαταβολικά οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες καταβολής

Οικονομία Χτες
Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι ενόψει των γιορτών

Σε ποια ηλικία είναι οι πιο μοναχικοί άνθρωποι σύμφωνα με νέα έρευνα

Κόσμος Χτες
Η έρευνα έκανε διάκριση μεταξύ της αντιληπτής μοναξιάς, πόσο συχνά κάποιος δηλώνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή απομόνωση, και της «πραγματικής μοναξιάς»

Χάος στο αεροδρόμιο Χίθροου: Αγνωστοι ψέκασαν ταξιδιώτες με σπρέι – Μία σύλληψη

Κόσμος Χτες
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, έπειτα από ειδοποίηση για βίαιο περιστατικό στον τερματικό σταθμό 3 – Μία σύλληψη

Η εξομολόγηση ενός δολοφόνου που σκότωσε την οικογένειά του: «Έπρεπε να το είχα κάνει νωρίτερα»

Ελλάδα Χτες
Ένας 27χρονος από την Ουρουγουάη όχι μόνο αφάνισε την οικογένειά του αλλά δήλωσε ευθαρσώς στο δικαστήριο πως «τους μισούσα όλους»

Τα 8 σημεία της Αττικής που θα μπουν πιλοτικά κάμερες έως το τέλος του έτους

Ελλάδα Χτες
Σκοπός του νέου νόμου για την οδική ασφάλεια είναι η αναβάθμιση, η καταγραφή, η βεβαίωση και η είσπραξη τροχονομικών παραβάσεων