E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θεσσαλονίκη: Η μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά στην αγορά ακινήτων

Μέχρι στιγμής λιγότερο από το 20% των πρωτοετών φοιτητών έχει νοικιάσει σπίτι

Δημοσίευση 18/9/2020 | 15:26

Θεσσαλονίκη: Η μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά στην αγορά ακινήτων
Pexels

Σημαντικό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ξενοίκιασαν τα ακίνητα που έμεναν μέχρι πρότινος. Ούτε ένας αλλοδαπός φοιτητής δε νοίκιασε φέτος κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Τη μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά προκάλεσε στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης και κυρίως στον τομέα της φοιτητικής στέγης η πανδημία του κορονοϊού, αφού ουσιαστικά «πάγωσε» και το μόνο τομέα που κινούταν ικανοποιητικά, αυτόν των μισθώσεων κατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το 20% των πρωτοετών φοιτητών, αν και βρισκόμαστε στις 18 Σεπτεμβρίου, έχει νοικιάσει μέχρι στιγμής κατοικία στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει μισθωθεί ένα μικρό ποσοστό από τα περίπου 500 πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα σπίτια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους μετέφεραν φέτος από τον τομέα της βραχυχρόνιας (Airbnb) σε αυτόν της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Την ίδια στιγμή μέχρι τώρα ούτε ένας αλλοδαπός φοιτητής δεν έχει μισθώσει ακίνητο, ώστε να μείνει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ξενοίκιασαν τα ακίνητα που έμεναν μέχρι πρότινος, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας φέτος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Σχεδόν ένας στους πέντε πρωτοετείς βρήκε σπίτι
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστα Γεωργάκο, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου, η φετινή εικόνα, αναφορικά με το ενδιαφέρον πρωτοετών φοιτητών να νοικιάσουν ακίνητο, είναι πολύ διαφορετική προς το χείριστο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής μόλις ένας στους πέντε πρωτοετείς φοιτητές έχει νοικιάσει σπίτι στη Θεσσαλονίκη, αν και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Μέχρι πέρυσι το 50% των πρωτοετών φοιτητών ερχόταν στη Θεσσαλονίκη και έκλεινε ακίνητο ακόμα και πριν βγουν οι βάσεις. Τέτοια εποχή άλλες χρονιές είχαν νοικιάσει σπίτι σχεδόν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού λιγότερο από το 20% προχώρησε σε μίσθωση ακινήτου», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.

Κατά τον ίδιο, σημαντικό είναι και το ποσοστό των φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν τη διαδικασία διακοπής της μίσθωσης κατοικίας, τόσο διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα, όσο και επειδή εκτιμούν ότι δεν έχουν λόγο να πληρώνουν σπίτι, μια και για πολλά μαθήματα δε θα είναι απαραίτητη η παρουσία τους στο πανεπιστήμιο.

Τέλος, αν και τις προηγούμενες χρονιές ήταν σημαντικός και ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών που αυτήν την εποχή είχαν κλείσει σπίτι, προκειμένου να μείνουν για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, φέτος, κατά τον κ. Γεωργάκο, ούτε ένας από αυτούς μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για ακίνητο.

«Δυστυχώς, η καταστροφή που έφερε στην αγορά ακινήτων ο κορονοϊός είναι τεράστια, είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Μάλιστα, φοβάμαι ότι μπροστά μας θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης λίγο-πολύ ήξερες τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Τώρα τα πάντα είναι απολύτως ρευστά», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.

Στα αζήτητα πλήρως ανακαινισμένες κατοικίες
Όπως αναφέρει ακόμα ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο η πρωτοφανής φέτος προσφορά στην αγορά πλήρως ανακαινισμένων και επιπλωμένων κατοικιών. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα περίπου 500 τέτοιου είδους ακίνητα «έπεσαν» μαζικά στην αγορά, ωστόσο, έχει νοικιαστεί μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών.

«Τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα πρόσφεραν τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση, προκειμένου να σώσουν την κατάσταση, τα γύρισαν σε μακροχρόνια. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δε συμμορφώθηκαν με τις τιμές της αγοράς. Ζητούν για να μισθώσουν τα ακίνητά τους από 8 έως 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 3-6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μοιραία, ως συνέπεια της μεγάλης προσφοράς, τα ακριβά ακίνητα δε νοικιάστηκαν και θα παραμείνουν στα αζήτητα, αν δεν πέσουν οι τιμές. Τα ακίνητα αξίζουν, όμως, η τσέπη του Έλληνα δεν μπορεί να σηκώσει αυτές τις τιμές», λέει ο κ. Γεωργάκος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νιου Τζέρσεϊ: Μητέρα στραγγάλισε τα παιδιά της, 5 και 7 ετών ‑Τα βρήκε ο πατέρας τους

Κόσμος 15.01.2026
Τα δύο αγόρια, ηλικίας 5 και 7 ετών, εντοπίστηκαν νεκρά από τον πατέρα τους όταν επέστρεψε στο σπίτι.

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις

Οικονομία 15.01.2026
Το χρονοδιάγραμμα, τα φορολογικά κίνητρα και οι αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης παραστατικών

Επιστροφή ενοικίου: Σήμερα οι τελευταίες πληρωμές για το 2025

Οικονομία 15.01.2026
Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Γροιλανδία: Γερμανία, Σουηδία και Νορβηγία στέλνουν στρατό

Κόσμος 15.01.2026
Ο Τραμπ θέτει το δίλημμα «με εμάς ή με Κίνα-Ρωσία»

Αυτοπυρπολήθηκε 95χρονη έξω από κατάστημα στο Αιγάλεω

Ελλάδα 15.01.2026
Σοκ στο Αιγάλεω με 95χρονη να αυτοπυρπολείται μπροστά σε κατάστημα.

Το μήνυμα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην 16χρονη Λόρα

Κόσμος 15.01.2026
Το μήνυμα της Σταυρούλας στη Λόρα

Δεκτή έκανε την παραίτηση Καρυστιανού ο Σύλλογος Θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 15.01.2026
Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Παύλος Ασλανίδης

Λόρα: Στου Ζωγράφου αναζητούν τα ίχνη της ‑ Συνομιλούσε με άγνωστο από εφαρμογή γνωριμιών

Ελλάδα 15.01.2026
Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφανισμένη νεαρή

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος Χτες
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία