E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διπλό όφελος για τους μισθωτούς από 1η Ιανουαρίου

Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δημοσίευση 14/9/2020 | 08:27

Διπλό όφελος για τους μισθωτούς από 1η Ιανουαρίου

Από 8 έως 141 ευρώ το κέρδος για τους μισθωτούς εξαιτίας της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Τι θα κερδίσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Διπλά ωφελημένοι θα είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, τόσο από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, όσο και από κατάργηση του τουλάχιστον για το 2021 της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες μπορεί να δουν την αύξηση στο εισόδημά τους, από την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, το καλοκαίρι το 2021, ωστόσο θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος. Και αυτό διότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να στηρίξουν το 2021 την πραγματική οικονομία διοχετεύοντας σε αυτή όσο περισσότερη ρευστότητα είναι εφικτό.

Ο πρωθυπουργός χθες τόνισε ότι μπορεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που να ανακοινώθηκε να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να εξαιρούνται από το μέτρο οι δημόσιοι υπάλληλοι εντούτοις, παραμένει προτεραιότητα η μόνιμη κατάργησή του. Επιβεβαίωσε με λίγα λόγια την πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει το μέτρο. Αυτός είναι και ένας λόγος που τελικά οι παρεμβάσεις ήταν στοχευμένες και όχι ευρύτερες, έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να μονιμοποιηθεί το μέτρο και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί που δεν θα πληρώσουν το επόμενο έτος την εισφορά αλληλεγγύης.

Στο επίκεντρο των ελαφρύνσεων που θα ισχύσουν το 2021 βρίσκονται:

Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους θα έχουν αύξηση των αποδοχών τους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους που κυμαίνεται από 8 ευρώ έως και πάνω από 141 ευρώ ανάλογα με το ύψους των μισθού. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι οριζόντιο και ο όφελος θα είναι μεγαλύτερο για όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα. Για παράδειγμα για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος είναι 15,1 ευρώ ενώ για μισθό 3.000 ευρώ ανέρχεται σε 141,5 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι οι περισσότερο ευνοημένοι. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν το 2021 θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα γλιτώσουν από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.776 ευρώ.

Ειδικότερα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία σήμερα επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ αφορά:

  • Τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
  • Τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ για τα εισοδήματα του 2021 δεδομένου ότι εξαιρούνται από τη γενική κυβέρνηση και δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για τα εισοδήματα του 2020 τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Εισφορά αλληλεγγύης… to be continued

Από το πακέτο των φοροελαφρύνσεων μένουν εκτός οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης εφόσον το εισόδημα τους ξεπερνά τα 12.000 ευρώ Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σε βάθος τετραετίας.

Το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ κοστίζει η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους εργοδότες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δραματικές εικόνες στη Νέα Υόρκη από τις σφοδρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Συγκλονιστικά βίντεο έδειχναν όσους επιχειρούσαν να μετακινηθούν να παρασύρονται

Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό δίχρονο κοριτσάκι από θερμοπληξία, την ξέχασε ο πατέρας της στο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Το παιδί παρέμεινε για ώρες μέσα στο όχημα του πατέρα του εν μέσω ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή

Νέος νόμος στις ΗΠΑ: Τα social media υποχρεώνονται να αφαιρούν revenge ρorn και deepfake ποpνογραφικό υλικό μέσα σε 48 ώρες

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
«Δεν μπορούν πλέον να κλείνουν τα μάτια σε αυτές τις φρικτές μορφές κακοποίησης στα social media»

Η αρχή του σeξ ήταν ένα θαλάσσιο πλάσμα ηλικίας 567 εκατ. ετών

E-Daily 3.Left 21.05.2026
Επιστήμονες εντόπισαν τα αρχαιότερα γνωστά ίχνη σeξουαλικής αναπαραγωγής σε οργανισμούς που ζούσαν στους αρχαίους ωκεανούς της Γης

Τραγωδία στο Μαρόκο με έντεκα νεκρούς από κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου στη Φεζ

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Σοκ από την ολονύχτια καταστροφή, ενώ τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν εγκλωβισμένους στα χαλάσματα

Μελβούρνη: Έκλεισαν αεροδρόμιο λόγω ύποπτου πακέτου και τελικά ήταν συσκευή αποτρίχωσης

Κόσμος 21.05.2026
Διαπιστώθηκε ότι το «ύποπτο πακέτο» περιείχε τελικά μια συσκευή αποτρίχωσης με λέιζερ και ένα κουτί συσκευασίας για ζεστή σοκολάτα

Global Sumud Flotilla: Απελευθερώθηκαν οι ακτιβιστές και ξεκίνησαν οι απελάσεις

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Οι χώρες αναμένουν τον επαναπατρισμό των ακτιβιστών - Πώς θα γίνει

Παναθηναϊκός: Ακυρώθηκε η συνάντηση του Γιαννακόπουλου με τον Αταμαν

E-Daily 3.Left 21.05.2026
Ο ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΚΑΕ φαίνεται να δίνει για την ώρα ψήφο εμπιστοσύνης στον Τούρκο προπονητή

Μεξικό: Λήστεψαν υπό την απειλή όπλου δημοσιογράφο ενώ μιλούσε live σε εκπομπή – Αφωνος ο παρουσιαστής

E-Daily 2.TopNews 21.05.2026
Ο δράστης τον πλησίασε στο αυτοκίνητο και του ζήτησε λεφτά, κινητό και το κλειδί του αμαξιού - Το βίντεο