E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Λιγοστοί φίλοι και συγγενείς σήμερα στην κηδεία του

Η τελετή έγινε το πρωί στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 13/8/2020 | 16:09

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Λιγοστοί φίλοι και συγγενείς σήμερα στην κηδεία του

Στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο της Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη, οδηγήθηκε το μεσημέρι ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Η κηδεία του έγινε δημοτική δαπάνη, ενώ όπως ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η ερχόμενη διοργάνωση των «Δημητρίων» θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε νωρίτερα, στις δέκα το πρωί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Σαράντα Εκκλησιές, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, τοπικών βουλευτών και περιορισμένου αριθμού ατόμων που φορούσαν μάσκες και έκαναν χρήση μέσων ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, κυρίως ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και φίλων του ποιητή.

Στα επιγράμματα των στεφανιών που κατατέθηκαν στη μνήμη του, μεταξύ αυτών και του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασιούλα, οι αναφορές παρέπεμπαν στην αγάπη για το έργο και τη ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου και στο ασυμβίβαστο πνεύμα του, που άλλωστε αποτυπώνονταν στη γραφή του.

Το ίδιο και οι αφιερώσεις στο βιβλίο για το κοινό, έξω από την εκκλησία. «Καλό ταξίδι σου στην αιωνιότητα... καλό παράδεισο ποιητή.. θα πλανάσαι πάνω από τη Θεσσαλονίκη», έγραψαν φίλοι του στο βιβλίο αφιερώσεων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας

«Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά ίσως τον μεγαλύτερο της γενιάς του, λογοτέχνη, ποιητή, μελετητή, διηγηματογράφο, άνθρωπο των τεχνών, των γραμμάτων. Είναι μεγάλο το πλήγμα. Τον αποχαιρετήσαμε σήμερα, αλλά προφανώς το έργο του θα μείνει ανεξίτηλο», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Έφυγε και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ίσως ο πιο μεγάλος της Θεσσαλονίκης, οπωσδήποτε ένας μεγάλος της Ελλάδας», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη σημείωσε: «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος φεύγει την περίοδο των "ισχνών αγελάδων". Αφήνει όμως στη Θεσσαλονίκη μια πλούσια, μια τεράστια προίκα».

Στη στάση ζωής του ποιητή, «που παρά τις αντινομίες της, ήταν ξεχωριστή και υποδειγματική» αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, αλλά και στο έργο του, σημειώνοντας ότι «είναι τεράστιο και οι νέοι οφείλουν να το μελετήσουν και να πάρουν το παράδειγμα της ασκητικής και εργατικής προσπάθειας που έκανε να υψωθεί λίγο παραπάνω και να ξεπεράσει τη χαμηλότητά μας».

Στεφάνι στη μνήμη του Ντίνου Χριστιανόπουλου έστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασιούλας, το ΚΘΒΕ, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η οικογένεια του Βασίλη Τσιτσάνη, η Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία και προσωπικοί φίλοι του.

Στη νεκρώσιμη τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων: ο στενός του φίλος Γιάννης Μέγας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής, ο εκδότης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ποιητές, συγγραφείς κ.ά.

Λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε δεξίωση μετά την κηδεία και τα χρήματα θα δοθούν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτες στιγμές σε πτήση: Γέννησε 30 λεπτά πριν την προσγείωση – «Η μαμά ήταν ροκ σταρ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες επιβατών κάνουν λόγο για μια «σουρεαλιστική» εμπειρία

«Χείμαρρος» η Ειρήνη Μουρτζούκου: Είχα σχέση με τη μαμά του Παναγιωτάκη, ήθελε να τον πουλήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ζητούσε να εργαστώ ακόμα και να εκπορνευτώ για να της πηγαίνω χρήματα»

38χρονη επιβάτης έπεσε από ύψος 15 μέτρων σε αεροδρόμιο και πέθανε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα έπεσε από ύψος περίπου 15 μέτρων

Ηράκλειο: Έπινε τσάμπα σε ξενοδοχείο και στο τέλος τους κατηγόρησε για κλοπή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μία υπόθεση που απασχόλησε τους αστυνομικούς του Ηρακλείου για γέλια και για κλάματα

Κυψέλη: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε σπίτι ‑ Χειροπέδες σε 3 άτομα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 20 ετών

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews Χτες
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία