E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Λιγοστοί φίλοι και συγγενείς σήμερα στην κηδεία του

Η τελετή έγινε το πρωί στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 13/8/2020 | 16:09

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Λιγοστοί φίλοι και συγγενείς σήμερα στην κηδεία του

Στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο της Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη, οδηγήθηκε το μεσημέρι ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Η κηδεία του έγινε δημοτική δαπάνη, ενώ όπως ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η ερχόμενη διοργάνωση των «Δημητρίων» θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε νωρίτερα, στις δέκα το πρωί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Σαράντα Εκκλησιές, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, τοπικών βουλευτών και περιορισμένου αριθμού ατόμων που φορούσαν μάσκες και έκαναν χρήση μέσων ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, κυρίως ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και φίλων του ποιητή.

Στα επιγράμματα των στεφανιών που κατατέθηκαν στη μνήμη του, μεταξύ αυτών και του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασιούλα, οι αναφορές παρέπεμπαν στην αγάπη για το έργο και τη ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου και στο ασυμβίβαστο πνεύμα του, που άλλωστε αποτυπώνονταν στη γραφή του.

Το ίδιο και οι αφιερώσεις στο βιβλίο για το κοινό, έξω από την εκκλησία. «Καλό ταξίδι σου στην αιωνιότητα... καλό παράδεισο ποιητή.. θα πλανάσαι πάνω από τη Θεσσαλονίκη», έγραψαν φίλοι του στο βιβλίο αφιερώσεων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας

«Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά ίσως τον μεγαλύτερο της γενιάς του, λογοτέχνη, ποιητή, μελετητή, διηγηματογράφο, άνθρωπο των τεχνών, των γραμμάτων. Είναι μεγάλο το πλήγμα. Τον αποχαιρετήσαμε σήμερα, αλλά προφανώς το έργο του θα μείνει ανεξίτηλο», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Έφυγε και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ίσως ο πιο μεγάλος της Θεσσαλονίκης, οπωσδήποτε ένας μεγάλος της Ελλάδας», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη σημείωσε: «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος φεύγει την περίοδο των "ισχνών αγελάδων". Αφήνει όμως στη Θεσσαλονίκη μια πλούσια, μια τεράστια προίκα».

Στη στάση ζωής του ποιητή, «που παρά τις αντινομίες της, ήταν ξεχωριστή και υποδειγματική» αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, αλλά και στο έργο του, σημειώνοντας ότι «είναι τεράστιο και οι νέοι οφείλουν να το μελετήσουν και να πάρουν το παράδειγμα της ασκητικής και εργατικής προσπάθειας που έκανε να υψωθεί λίγο παραπάνω και να ξεπεράσει τη χαμηλότητά μας».

Στεφάνι στη μνήμη του Ντίνου Χριστιανόπουλου έστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασιούλας, το ΚΘΒΕ, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η οικογένεια του Βασίλη Τσιτσάνη, η Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία και προσωπικοί φίλοι του.

Στη νεκρώσιμη τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων: ο στενός του φίλος Γιάννης Μέγας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής, ο εκδότης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ποιητές, συγγραφείς κ.ά.

Λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε δεξίωση μετά την κηδεία και τα χρήματα θα δοθούν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή στο διπλό φονικό της Φοινικούντας: Κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός ο 22χρονος που δήλωνε συνεργός

Ελλάδα 10.01.2026
Η ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που χειρίζεται την υπόθεση αποδίδει στον 22χρονο τον ρόλο του φυσικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, καθώς φέρεται να ήταν το πρόσωπο που εισήλθε το μοιραίο βράδυ στη σκηνή του εγκλήματος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το είχε αρνηθεί στην πρώτη του απολογία

Τουλάχιστον 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα 10.01.2026
Οι κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων

Τριήμερο ψυχρής εισβολής στη χώρα με βουτιά της θερμοκρασίας, σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Καιρός 10.01.2026
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η αλλαγή του καιρού που ξεκινά από αύριο, Κυριακή, σηματοδοτεί πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αρχικά αισθητή στα βόρεια και σταδιακά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα

Απειλή κατά διαδηλωτών από τον γενικό εισαγγελέα του Ιράν: Όλοι τους αντιμέτωποι με θανατική ποινή

Κόσμος 10.01.2026
Οι εισαγγελείς πρέπει να προετοιμάσουν γρήγορα τις δίκες και να μην δείξουν «επιείκεια, συμπόνια ή επιείκεια», πρόσθεσε ο Mohammad Movahedi Azad, γενικός εισαγγελέας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

Καρυστιανού: Το Σύνταγμα της χώρας έχει γίνει κουρελόχαρτο, καταργήστε το Αρθρο 86 για την ατιμωρησία των πολιτικών

Ελλάδα 10.01.2026
Με αιχμηρή ανάρτηση, καταγγέλλει διαπλοκή, συμφωνία EU–Mercosur και νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ζητά άμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση του άρθρου 86 και της βουλευτικής ασυλίας

Κραν Μοντανά ‑ Ο ιδιοκτήτης του μπαρ παραδέχεται: «Η έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη»

Κόσμος 10.01.2026
Η ανάκριση του Ζακ Μορέτι: «Εγώ άνοιξα εκείνη την πόρτα, δεν ξέρω γιατί ήταν κλειστή»

Τουρκία: Συνελήφθη ο Τούρκος ηθοποιός που έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τη σειρά «Φτερωτός Θεός»

Κόσμος 10.01.2026
Ο Τζαν Γιαμάν συνελήφθη στην Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση και χρήση ναρκωτικών

Η απόφαση των αγροτών πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ελλάδα 10.01.2026
Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Θλίψη στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο – Είχε πάει για κυνήγι με τον πατέρα και τον αδελφό του

Ελλάδα 10.01.2026
«Παγωμένη» η τοπική κοινωνία του Δήμου Βιάννου από τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Τσικνάκη – Ήταν μόλις 27 ετών

Κάτοικοι στην Κολομβία γδύνουν και διαπομπεύουν κλέφτες στον δρόμο

Κόσμος 10.01.2026
Βίντεο από το Μεντεγίν δείχνει κατοίκους να διαπομπεύουν δύο φερόμενους κλέφτες, εν μέσω έξαρσης της εγκληματικότητας στην Κολομβία

Κυνηγώντας το «Bella 1»: Θρίλερ 18 ημερών στον Ατλαντικό με Navy SEALs και Night Stalkers

Κόσμος 10.01.2026
Μήνυμα Τραμπ στον σκιώδη στόλο, «δεν είστε ασφαλείς πουθενά»