E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα και αύριο η εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια

Ορατή και στην Ελλάδα

Δημοσίευση 11/8/2020 | 09:05

Σήμερα και αύριο η εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια

Οι διάττοντες Περσείδες, η πιο θεαματική θερινή βροχή από «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν και φέτος στην καρδιά του καλοκαιριού, συγκεκριμένα απόψε και αύριο το βράδυ, στον νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Οι Περσείδες είναι εντυπωσιακές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά περίπου από τις 17 Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Το «σόου» αρχίζει λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -οι οποίες καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.- προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το επόμενο κοντινό πέρασμά του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρά του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μία βροχή διαττόντων, είναι -εκτός από την υπομονή- το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Οι διάττοντες είναι, επίσης, δυνατό -με λίγη τύχη- να φωτογραφηθούν με φωτογραφική μηχανή που διαθέτει ευρυγώνιο φακό και θα κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος κύκλος για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με επιδότηση έως 95%: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Ελλάδα 19.04.2026
Αυξημένη επιδότηση δίνεται σε ευπαθείς ομάδες, νέους 25 – 35 ετών και κατοικίες σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές

Κοινωνικός τουρισμός 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις ‑ Οι δικαιούχοι

Ελλάδα 19.04.2026
Πέρυσι, 1 εκατομμύριο είχαν υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα - Τι αλλάζει φέτος

Ολλανδία: 7 εκατομμύρια τουλίπες στο πιο διάσημο ανοιξιάτικο πάρκο της Ευρώπης

Κόσμος 19.04.2026
«Ο Κήπος της Ευρώπης» στην Ολλανδία άνοιξε - Αναμένονται εκατομμύρια επισκέπτες

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς τα ανατολικά

Κόσμος 19.04.2026
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Ελλάδα Χτες
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Ουκρανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 2 νεκροί και ο δράστης

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Ελλάδα Χτες
Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Ελλάδα Χτες
Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» ‑ Είχε ειλεό

Ελλάδα Χτες
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη