E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Oruc Reis: Πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά και δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία

Δημοσίευση 11/8/2020 | 08:29

Oruc Reis: Πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μετέχοντας σε μια νηοπομπή με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και ακόμη δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, που το συνοδεύουν.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών. Τον τουρκικό στολίσκο που συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδεύουν ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic.

Το τουρκικό ερευνητικό με τα συνοδευτικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το Oruc Reis πλέουν σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με μέση ταχύτητα χαμηλότερη των πέντε κόμβων.
xartis-anatoliki-mesogeios

Επίδειξη δύναμης από την τουρκική πλευρά

Με τον θόρυβο που προκαλείται από την συγκέντρωση τόσων πολεμικών πλοίων γύρω από το Oruc Reis, η διεξαγωγή ερευνών είναι αδύνατη αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για τις ακριβείς προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε αυτή την φάση, καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα περισσότερο μοιάζει να επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να παρεμποδίσει τον πλου του Oruc Reis στην περιοχή που περιλαμβάνεται στην τουρκική Navtex παρά η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. Άλλωστε ο μεγαλύτερος θόρυβος που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις σχεδιαζόμενες σεισμικές έρευνες προκαλείται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία γύρω από το Oruc Reis.

Παρ’ όλα αυτά, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι αν απαιτηθεί και τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους για να δυσχεράνουν την προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν σε ερευνητικές εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τόσο με κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες στις κύριες μηχανές των ελληνικών πολεμικών πλοίων που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις όσο και με την ενεργοποίηση συστημάτων που δημιουργούν ηχητικά σήματα.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

Σχετική συζήτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλα καλά θα πάνε, όλα καλά» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής στέλνοντας προφανές μήνυμα ετοιμότητας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Αμερικανική παρέμβαση

Σε αυτή την συγκυρία, η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματίας θεωρείται βαρύνουσας σημασίας. Ο εκπρόσωπος του State Department προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τα σχέδιά τους για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Βερολίνο: Η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει τις θέσεις της με την ΕΕ

«Αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα» καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μια λύση» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ προειδοποιώντας ότι η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Άγκυρα: Η Μεσόγειος ήταν επί αιώνες υπό τουρκική κυριαρχία

«Κανείς δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει την γραμμή και να προσπαθήσει να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο η οποία βρισκόταν επί αιώνες υπό τουρκική κυριαρχία» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η τουρκική διπλωματία, σε μια εμπρηστική τοποθέτηση κάνει λόγο για συμμαχία του κακού που διαμορφώθηκε εναντίον της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι έχει την αποφασιστικότητα και την ισχύ να την ισοπεδώσει.

Με λυσσώδη διάθεση αλλά και έκφραση της υποτιθέμενης ετοιμότητάς του για διάλογο κινήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι δεν θα συναινέσει σε προσπάθειες εγκλωβισμού της Τουρκίας στις ακτές της, χαρακτήρισε γελοίες και αβάσιμες τις αξιώσεις το Καστελλόριζο (το οποίο δεν κατονόμασε) να έχει επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες σημειώνοντας ότι ουδείς μπορεί να αγνοεί τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Τουρκίας.

«Ας ενωθούμε όλες οι χώρες της Μεσογείου, ας βρούμε μια φόρμουλα που να είναι αποδεκτή από όλους και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Είμαστε πάντα στην Μεσόγειο και είμαστε έτοιμοι για την επίλυση των συγκρούσεων μέσω διαλόγου και σε δίκαιη βάση» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν εγείροντας ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγριο φονικό συγκλονίζει τη Χίο – 51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου

«Εκτοξεύτηκε» η SpaceX: Ο Έλον Μασκ είναι επισήμως ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με ιστορική άντληση 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενόψει της εισαγωγής της στον Nasdaq, η αεροδιαστημική εταιρεία οδηγεί τον ιδιοκτήτη της σε οικονομικό ρεκόρ όλων των εποχών

Δήλωνε κληρικός, βγήκε στον δρόμο στα Πετράλωνα και έδειχνε τα γεννητικά του όργανα στους περαστικούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 52χρονος άνδρας συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

«Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram: Παγκόσμιο κρασάρισμα στις πλατφόρμες της Meta

Tech + Science Χτες
Προβλήματα μεγάλης κλίμακας για το Facebook

Οργισμένος ξανά ο Τραμπ με τους Ιρανούς: Είναι ανέντιμοι, οι όροι που διέρρευσαν δεν έχουν καμία σχέση με όσα συμφωνήθηκαν γραπτώς

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Όσα είπαν, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης και αξιολύπητης δήλωσής τους σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις

«Έπεσαν» Facebook και Messenger ‑ Προβλήματα και στο Instagram

Κόσμος Χτες
Δεν «φορτώνουν» οι σελίδες

Αίγιο: «Να ανοίξουν τηλέφωνα και υπολογιστές» ζητά η πλευρά του Ιταλού – Επιμένει στην αθωότητα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 65χρονος Ιταλός θα απολογηθεί το Σάββατο για τη δολοφονία της 54χρονης συντρόφου του και του 26χρονου γιου της

Κίνα: Συναγερμός για θαλάσσιες χελώνες και ψάρια κατασκόπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζώα εξοπλισμένα με αισθητήρες «από ξένες υπηρεσίες συλλέγουν ευαίσθητα θαλάσσια δεδομένα»

Οι Βρυξέλλες απαγορεύουν τα ηλεκτρικά πατίνια από το 2027

Κόσμος Χτες
Η πρωτεύουσα του Βελγίου τους κάνει «έξωση» ύστερα από τα εκατοντάδες ατυχήματα

Χίος: Καυγάς με μαχαίρι στοίχισε τη ζωή σε 31χρονο – Ρήξη σπλήνας από τα τραύματα

Ελλάδα Χτες
Ο τραυματίας χειρουργήθηκε αμέσως, ωστόσο δεν κατάφερε να επιζήσει από τα τραύματά του

Ο Βρετανός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 χρόνων ‑ Το έργο και η πορεία του

Κόσμος Χτες
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, μια από τις πλέον επιδραστικές φιγούρες της σύγχρονης τέχνης και σημαντικός Βρετανός καλλιτέχνης, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών