E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Αν δεν μετακινηθεί θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό»

Αποκαλύψεις για εγκληματικά λάθη πριν την έκρηξη

Δημοσίευση 5/8/2020 | 16:36

«Αν δεν μετακινηθεί θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό»

Μάχη με τo χρόνο δίνουν οι διασώστες για να ανασύρουν εγκλωβισμένους από τα χαλάσματα της Βηρυτού, μετά τη χθεσινή έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων και χιλιάδων τραυματιών.

Κάθε φορά που τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν κάποιον ζωντανό από τα συντρίμμια, οι παριστάμενοι ξεσπούν σε πανηγυρισμούς. Ένας από τους διασωθέντες ήταν ένας νεαρός άνδρας, που είχε εγκλωβιστεί κάτω από ένα γκρεμισμένο κτήριο για άνω από 10 ώρες. Μόλις τον ανέσυραν, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Έντονο είναι το πρόβλημα της στέγασης, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου έσπευσε να δημιουργήσει προσωρινά καταφύγια με τρόφιμα, είδη υγιεινής και βασικές ανάγκες, για να στεγάσει έως και 1.000 οικογένειες.

Όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή. Κάτοικοι, ξενοδοχεία, σχολεία και φορείς προσφέρουν καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ οι προσπάθειες συντονίζονται μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στο hashtag #ourhomesareopen.

Αμέλεια δείχνουν οι αρχικές έρευνες

Παράλληλα με τις προσπάθειες των αρχών για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων, εξελίσσονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Αγνόησαν τα έγγραφα και τις ειδοποιήσεις

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ. Άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο ανέφερε ότι ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

Το Reuters επικαλείται δύο έγγραφα, βάσει των οποίων τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. Παρόμοια αιτήματα φέρεται ότι είχαν υποβληθεί το 2014 και το 2015.

Πώς βρέθηκε το νιτρικό αμμώνιο στις αποθήκες

Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις.

«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος στο θρίλερ: Ελεύθερη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Σέλι Κίτλεσον στο Ιράκ

Κόσμος 07.04.2026
Η Κίτλεσον είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος με έδρα της Ρώμη

Τhe Sun: Φιάσκο με το Dragon που έστειλε η Βρετανία στην Κύπρο ‑Αποσύρεται λόγω τεχνικού προβλήματος

Κόσμος 07.04.2026
Η Βρετανία είχε δεχθεί επικρίσεις για την αργή ανάπτυξή του στη Μεγαλόνησο - Έφτασε στην Κύπρο μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες από το χτύπημα στο Ακρωτήρι

Πέθανε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
«Έφυγε» σε ηλικία 80 ετών ο Ρουμάνος προπονητής

Εφιαλτική προσομοίωση: Τι θα συμβεί στα πρώτα 30 λεπτά αν οι ΗΠΑ κηρύξουν πυρηνικό πόλεμο

Κόσμος 07.04.2026
Μία μελέτη του 2019, εκτίμησε ότι 34,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν και 57,4 εκατομμύρια θα τραυματίζονταν τις πρώτες ώρες ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Το FBI προειδοποιεί: Μην εγκαταστήσετε αυτές τις εφαρμογές στα κινητά σας

Tech + Science 07.04.2026
Η Κίνα πρώτη στη λίστα των επικίνδυνων εφαρμογών

Βόλος: Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν 54χρονο για ζημιά σε υδρορροή ύψους 150 ευρώ

Ελλάδα 07.04.2026
O 50χρονος πατέρας και ο 21χρονος γιος συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Ιράν: Το καθεστώς σχηματίζει «ανθρώπινες αλυσίδες» σε γέφυρες ‑ Βίντεο

Κόσμος 07.04.2026
Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και απλώνοντας ένα τεράστιο εθνικό σύμβολο κατά μήκος του οδοστρώματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας

Fuel Pass 2026: Ποιοι θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ποιοι όχι

Οικονομία 07.04.2026
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος 07.04.2026
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science 07.04.2026
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο