E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον κορωνοϊό

Συναγερμός στο Μαξίμου: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κοντοζομάνη

Δημοσίευση 3/8/2020 | 08:47

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον κορωνοϊό

Αναρτήθηκε την Κυριακή στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η απόφαση με τους αναλυτικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, τα οποία ισχύουν εδώ και κάποιες ώρες, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα εφαρμοστούν πρακτικά από σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
  • Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
  • Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
  • Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
  • Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
  • Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  • Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Συναγερμός στο Μαξίμου

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το Σαββατοκύριακο σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία εστιάζει επί του παρόντος στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν την Παρασκευή και παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση.

Σήμερα στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Κίμωνα Δρακόπουλο, αρμόδιο για το αλγοριθμικό σύστημα εποπτείας της πανδημίας. Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα πραγματοποιείται τρις την εβδομάδα για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Δεν αναμένεται άλλωστε να ληφθούν νέες αποφάσεις σήμερα, αλλά θα γίνει επισκόπηση των δεδομένων και των μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να σταλεί νέο μήνυμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στους πολίτες. Και αυτό καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι ο εχθρός είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός, άρα θα πρέπει να κατανοήσουν άπαντες ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον είναι υποχρεωτικές οι μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ απαγορεύονται οι όρθιοι σε μπαρ και από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν πιο συστηματικοί έλεγχοι σε μπαρ, γάμους κλπ καθώς και σε εργοστάσια, στους χώρους δηλαδή που αποτελούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Τα πιο ανησυχητικά περιστατικά άλλωστε αφορούν στα μαζικά κρούσματα στο γάμο στη Θεσσαλονίκη και στο εργοστάσιο στην Καβάλα. Κατά τα λοιπά πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η κατάσταση συνολικά είναι ακόμη υπό έλεγχο και πως ανάλογα με τη συμμόρφωση στα μέτρα που αποφασίστηκαν με την ΚΥΑ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Κυριακής, θα εξαρτηθεί εάν η πανδημία θα περιοριστεί ή εάν θα απαιτηθούν στο μέλλον και άλλα μέτρα.

Ένα ακόμη γενικευμένο lockdown πάντως επί του παρόντος αποκλείεται και το πιθανότερο είναι εάν χρειαστεί να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο αυστηρότερα μέτρα. Η τήρηση αποστάσεων και η χρήση της μάσκας ωστόσο θεωρείται ότι μπορούν να ανακόψουν ένα νέο κύμα κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη για 12χρονη στην Τσεχία: Γέννησε το παιδί του 16χρονου αδερφού της

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε έναν χρόνο μέσα στο σπίτι

Βρετανοί πεζοναύτες κάνουν ρεσάλτο σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» στη Μάγχη

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
«Φέρεται να βοηθούσε μυστικά στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - Η επιχείρηση διήρκεσε συνολικά έξι ώρες

Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά ‑ «Κλείνει» η συμφωνία με τις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Σε οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ καταλήγει το Ιράν, καθώς αποδέχεται τον βασικό όρο της Ουάσιγκτον να μην αποκτήσει πυρηνικά. Σημαντικές αποκαλύψεις για το

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού