E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον κορωνοϊό

Συναγερμός στο Μαξίμου: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κοντοζομάνη

Δημοσίευση 3/8/2020 | 08:47

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τον κορωνοϊό

Αναρτήθηκε την Κυριακή στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η απόφαση με τους αναλυτικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, τα οποία ισχύουν εδώ και κάποιες ώρες, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα εφαρμοστούν πρακτικά από σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
  • Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
  • Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
  • Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
  • Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
  • Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  • Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  • Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Συναγερμός στο Μαξίμου

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το Σαββατοκύριακο σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία εστιάζει επί του παρόντος στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν την Παρασκευή και παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση.

Σήμερα στις 09:30 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή Κίμωνα Δρακόπουλο, αρμόδιο για το αλγοριθμικό σύστημα εποπτείας της πανδημίας. Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα πραγματοποιείται τρις την εβδομάδα για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Δεν αναμένεται άλλωστε να ληφθούν νέες αποφάσεις σήμερα, αλλά θα γίνει επισκόπηση των δεδομένων και των μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να σταλεί νέο μήνυμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στους πολίτες. Και αυτό καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι ο εχθρός είναι η χαλάρωση και ο εφησυχασμός, άρα θα πρέπει να κατανοήσουν άπαντες ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον είναι υποχρεωτικές οι μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ απαγορεύονται οι όρθιοι σε μπαρ και από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν πιο συστηματικοί έλεγχοι σε μπαρ, γάμους κλπ καθώς και σε εργοστάσια, στους χώρους δηλαδή που αποτελούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Τα πιο ανησυχητικά περιστατικά άλλωστε αφορούν στα μαζικά κρούσματα στο γάμο στη Θεσσαλονίκη και στο εργοστάσιο στην Καβάλα. Κατά τα λοιπά πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η κατάσταση συνολικά είναι ακόμη υπό έλεγχο και πως ανάλογα με τη συμμόρφωση στα μέτρα που αποφασίστηκαν με την ΚΥΑ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Κυριακής, θα εξαρτηθεί εάν η πανδημία θα περιοριστεί ή εάν θα απαιτηθούν στο μέλλον και άλλα μέτρα.

Ένα ακόμη γενικευμένο lockdown πάντως επί του παρόντος αποκλείεται και το πιθανότερο είναι εάν χρειαστεί να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο αυστηρότερα μέτρα. Η τήρηση αποστάσεων και η χρήση της μάσκας ωστόσο θεωρείται ότι μπορούν να ανακόψουν ένα νέο κύμα κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απεργία πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας της Lufthansa ‑ Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια

Κόσμος 12.02.2026
Επηρεάζονται περίπου 69.000 επιβάτες - Η εταιρεία εκτιμά ότι το πτητικό της πρόγραμμα θα αποκατασταθεί αύριο

«Πέθανα για 40 λεπτά και αυτό είναι που μου έμαθε η εμπειρία μου για τη ζωή»

Κόσμος 12.02.2026
Η καρδιά του σταμάτησε λόγω κληρονομικής πάθησης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής που φόρεσε κράνος με θύματα του πολέμου

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε πως ο Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς «δεν ήθελε να εξετάσει καμία μορφή συμβιβασμού»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε την διάδοχο του: Τα ερωτήματα που προκαλεί η επιλογή του

Κόσμος 12.02.2026
Γιατί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο οποίος είναι ακόμα νέος και φαίνεται σχετικά υγιής, ορίζει ήδη ένα 13χρονο παιδί ως διάδοχό του;

Εντυπωσιακές εικόνες άγριας φύσης στο Δέλτα του Έβρου με άλογα να διασχίζουν τον ποταμό

Ελλάδα 12.02.2026
Δυναμική συνύπαρξη νερού και άγριας πανίδας σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας

Με το Break on through των Doors και χειροκροτήματα ο μετροπόντικας Αθηνά στον Ευαγγελισμό για την επέκταση της γραμμής 4

Ελλάδα 12.02.2026
Η «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη έχει κατασκευάσει ήδη σήραγγα 5,1 χιλιομέτρων

Πέθανε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας

Πολιτική 12.02.2026
Από το 1981 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην περιφέρεια του νομού Κορινθίας - Κόρη του είναι η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα

Nεκρός 65χρονος που έπεσε στις γραμμές του μετρό ‑ Εκτός λειτουργίας η «κόκκινη» Γραμμή στο Σύνταγμα

Ελλάδα 12.02.2026
Ο σταθμός Σύνταγμα για τη Γραμμή 2 είναι εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχει ανταπόκριση με τη Γραμμή 3

Σοκ στη Γαλλία: Τρία βρέφη νεκρά από κατανάλωση ύποπτου γάλακτος

Κόσμος 12.02.2026
Από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν αποσυρθεί δεκάδες παρτίδες βρεφικού γάλακτος παγκοσμίως