E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έξαρση των μεταναστευτικών ροών στην Ιταλία

Ηρεμία στην Ελλάδα

Δημοσίευση 2/8/2020 | 20:11

Έξαρση των μεταναστευτικών ροών στην Ιταλία

O οργή πολλών ιταλών δημάρχων κατά της κυβέρνησης στη Ρώμη είναι μεγάλη. Ολοένα και συχνότερα μιλούν στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης για άθλιες συνθήκες στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας. Φέτος έφθασαν στην Ιταλία περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, 9.000 περισσότεροι από ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ο Φέλιξ Βάις από την οργάνωση διάσωσης προσφύγων Sea Watch εργάστηκε στους τελευταίους μήνες στο νησάκι Λαμπεντούζα, μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης: «Η κατάσταση στο νησί είναι τεταμένη. Πεντέμισι χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τους τελευταίους μήνες από τα παράλια της βόρειας Αφρικής στη Λαμπεντούζα. Δηλαδή δύο ή τρία πλεούμενα τη μέρα».

Το κλίμα έναντι των προσφύγων έχει αλλάξει στη Λαμπεντούζα

Το πλήγμα της πανδημίας στον τουρισμό της Λαμπεντούζα περιπλέκει ακόμα περισσότερα τα πράγματα. Ο τουρισμός μειώθηκε κατά 50% και όταν οι τουρίστες βλέπουν πλοιάρια με πρόσφυγες να καταφθάνουν στις παραλίες όπου κάνουν μπάνιο θέλουν να εγκαταλείψουν το ταχύτερο το ιταλικό νησάκι. «Και σκεφτείτε ότι το νησί ζει από το τουρισμό. Αισθάνεσαι ότι το κλίμα έναντι των προσφύγων έχει αλλάξει πια στο νησί», τονίζει ο γερμανός ακτιβιστής.

Αύξηση νεοαφιχθέντων προσφύγων καταγράφεται και στην Ισπανία. Τον Ιούλιο έφθασαν στη χώρα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πολλοί περισσότεροι από ότι τους τελευταίους μήνες. Η Μαδρίτη ωστόσο δεν επιθυμεί την εγκατάσταση των νεοαφιχθέντων στα προσφυγικά κέντρα φοβούμενη εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού. Η φιλοξενία σε άλλες δομές ωστόσο βρίσκεται στην ευθύνη των περιφερειακών κυβερνήσεων, οι οποίες, εύλογα, δυσφορούν.

Πιο ήρεμη κρίνεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Σε ερώτηση της DW η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απάντησε ότι τον Ιούλιο κατέγραψε μόλις 244 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. Την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα πάνω από 5.000 αφίξεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οι υπερπλήρεις προσφυγικοί καταυλισμοί στα νησιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έρχεται υποχρεωτική απόσυρση ‑ Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Το «πιστοποιητικό ζωής» που αλλάζει τα πάντα

Νέα μεγάλη μεταγραφή του ΠΑΟΚ

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Νέο μπαμ στον ΠΑΟΚ της εποχής Μυστακίδη

Χάος σε γάμο στην Πολωνία: Η νύφη σύρθηκε στη φυλακή με νυφικό για τον ξυλοδαρμό της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Στη νύφη απαγορεύτηκε η επικοινωνία με τη μητέρα για δύο εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα

Στο εδώλιο παιδίατρος για την απώλεια όρχεος 16χρονου ‑ Σε μόνιμη υπογονιμότητα ο έφηβος

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Ο γιατρός αντιμετωπίζει την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια μετά από μήνυση των γονιών

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με 20 άτομα σε ποντιακό γλέντι στα δυτικά ‑ Δύο τραυματίες από γυάλινα μπουκάλια

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Περίπου 20 άτομα πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο ο ένας τραυματίας

Από φέρετρο μέχρι... βάρκα στα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης: Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψε ο δήμος

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών από όλες τις γειτονιές ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους

Αστυνομικός έσωσε γυναίκα και τα δύο παιδιά της από φλεγόμενο σπίτι ‑ Viral το βίντεο από τη bodycam

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Με γρήγορες κινήσεις κατάφερε να βγάλει έξω με απόλυτη ασφάλεια τη μητέρα και τον 10χρονο γιο

Μήνυμα Τραμπ προς Ταϊβάν: «Μην προχωρήσετε σε επίσημη ανεξαρτησία από την Κίνα»

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Ξεκάθαρο σήμα κατά μιας επίσημης ανακήρυξης ανεξαρτησίας

Προσήχθη ο 50χρονος σύντροφος της 24χρονης που σκοτώθηκε στον Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Έπεσε από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στον Πειραιά

ΑΑΔΕ: 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές ‑ Τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρονικά μέσα στην μάχη

E-Daily 2.TopNews 16.05.2026
Η φορολογική διοίκηση στοχεύει σε εισπράξεις δισεκατομμυρίων ευρώ το 2026