E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Αμερικανός βουλευτής Τζον Λιούις

Ένας άνδρας-σύμβολο που έχαιρε θαυμασμού και ήταν αγαπητός και στις δυο πλευρές του Καπιτωλίου

Δημοσίευση 18/7/2020 | 12:03

Πέθανε ο Αμερικανός βουλευτής Τζον Λιούις

Ο Αμερικανός βουλευτής Τζον Λιούις, πρωτοπόρος του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων και επί σειρά ετών μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, απεβίωσε, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Ο Λιούις, βουλευτής από την Ατλάντα που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας σε προχωρημένο στάδιο, ήταν 80 ετών.

«Ο Τζον Λιούις ήταν ένας γίγαντας του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων, του οποίου η καλοσύνη, η πίστη και η γενναιότητα μεταμόρφωσαν το έθνος μας -- από την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπιζε τις διακρίσεις στα εστιατόρια και στα λεωφορεία, μέχρι το θάρρος που επέδειξε ως νεαρός άνδρας απέναντι στη βία και στον θάνατο στη Γέφυρα Έντμουντ Πέτους, την ηθική ηγεσία που έφερε στο Κογκρέσο για περισσότερα από 30 χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή της η Πελόζι.

«Στο Κογκρέσο, ο Τζον Λιούις έχαιρε θαυμασμού και ήταν αγαπητός και στις δυο πλευρές του διαδρόμου και στις δύο πλευρές του Καπιτωλίου. Για όλους μας ήταν τιμή να αποκαλούμε τον βουλευτή Λιούς συνάδελφο και είμαστε συντετριμμένοι από τον θάνατό του.»

Ο Λιούις συνέχισε να μάχεται για τα πολιτικά δικαιώματα μέχρι το τέλος της ζωής του. Είχε κάνει την τελευταία δημόσια εμφάνισή του τον Ιούλιο, καθώς μεγάλες διαδηλώσεις για φυλετική δικαιοσύνη πραγματοποιούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Στηριζόμενος σε ένα μπαστούνι, περπάτησε δίπλα στη δήμαρχο της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπόουζερ σε έναν δρόμο κοντά στον Λευκό Οίκο που είχε μόλις μετονομαστεί Πλατεία Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε, στο δάπεδο της οποίας αναγράφεται με τεράστια κίτρινα γράμματα, ώστε να διακρίνεται από το διάστημα, το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετράνε».

Φόρο τιμής απέτισαν και άλλοι πολιτικοί.

«Ο Τζον Λιούις ήταν ένα σύμβολο που πάλευε με κάθε ικμάδα της ύπαρξής του για να προωθήσει την υπόθεση των πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Αμερικανούς», έγραψε στο Twitter η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που εκπροσωπεί την Καλιφόρνια στη Γερουσία. «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους, το προσωπικό του -- και όλους εκείνους των οποίων επηρέασε τη ζωή».

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν έγραψε στο Twitter ότι «ο Τζον Λιούις ήταν ένας πραγματικός Αμερικανός ήρωας και η ηθική πυξίδα του έθνους μας. Ας ευχηθούμε το κουράγιο και τα πιστεύω του να ζήσουν για πάντα μέσα σε όλους μας καθώς συνεχίζουμε να κάνουμε 'καλή φασαρία' για τη δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες».

«Η συνείδησή μας, ήταν ένας τροβαδούρος αυτής της σύγχρονης εποχής, ένας άνθρωπος που έβλεπε το μίσος της αλλά πάλευε διαρκώς προς το φως», δήλωσε η Στέισι Έιμπραμς, Δημοκρατική ακτιβίστρια και ιδρύτρια της Fair Fight, μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα ψήφου στην πολιτεία Τζόρτζια όπου είχε γεννηθεί ο Λιούις.

«Και ποτέ, ούτε μια φορά δεν δίστασε να μοιραστεί την ομορφιά. Τον αγαπούσα και θα μου λείψει.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μετά την πτώση ελικοπτέρου στη λίμνη Αώου: Ο χειριστής κολυμπά στα νερά και εξετάζει το βυθισμένο Bell

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο νέο υλικό αποτυπώνεται η στιγμή που ένας από τους κυβερνήτες βρίσκεται ήδη μέσα στο νερό και βουτά, ενώ λίγα μέτρα μακριά του το ελικόπτερο είναι βυθισμένο - με το περίγραμμά του να διακρίνεται καθαρά κάτω από την επιφάνεια της λίμνης

Η Σουηδή υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε με τον 3 μηνών γιο της στο Συμβούλιο της ΕΕ

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ρομίνα Πουρμοχτάρι θέλησε να αναδείξει τα οφέλη των πολιτικών γονικής άδειας, φέρνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξμβούργο τον 3 μηνών γιο της, Ανταμ

Σύγκρουση τρένων στη δυτική Πολωνία – Τραυματίστηκαν δύο άτομα

Κόσμος Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα - 16 ομάδες της Πυροσβεστικής έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος

Επιληπτική κρίση πιλότου σε πτήση της Air Canada προκάλεσε τρόμο σε 61 επιβάτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Για σαράντα λεπτά προσπαθούσαμε να τον συγκρατήσουμε»

«Σε δύο λεπτά έφυγε»: Συγκλονισμένος ο σύντροφος της 23χρονης που πέθανε αιφνιδίως στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Το κορίτσι εκείνο το βράδυ δεν είχε φάει σχεδόν τίποτα - ήταν ουσιαστικά νηστική»

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Γυναίκα εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Η τραυματίας παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις της

Ο 93χρονος εξηγεί γιατί προσπαθούσε να μπει στον θάλαμο της Μάρως Κοντού με μαχαίρι: «Κι εγώ είμαι ορφανός»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε να περιφέρεται στους διαδρόμους του νοσοκομείου γύρω στις 10 το βράδυ

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «αγόρασε» οπαδούς για τα τρία παιχνίδια του

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία χρηματοδότησε τη μετακίνηση εκατοντάδων φιλάθλων

Τάκης Γκώνιας: Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή στη Λιβαδειά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο παλαίμαχος αθλητής έφυγε από τη ζωή στα 54 του χρόνια

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Συγκινεί άνδρας που κρατάει τα χέρια της γυναίκας του με κινητικά προβλήματα

Κόσμος Χτες
Πάνω από 27.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι -Εντοπίστηκαν 1.200 άτομα

Μάρω Κοντού: «Πάντα θα κουβαλώ μαχαίρι πάνω μου», είπε ο 93χρονος που εισέβαλε στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Τα πρώτα λόγια του 93χρονου που μπήκε με μαχαίρι στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η Μάρω Κοντού