Αγιά Σοφιά: Τηλεφώνημα Πούτιν ‑ Ερντογάν
Την έντονη ανησυχία του για τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας
Δημοσίευση 13/7/2020 | 16:26
Τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει μεταξύ των ορθοδόξων στη χώρα του η απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, μετέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Όπως μεταδίδει το Sputnik ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντάς του τη δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία για την απόφαση της Άγκυρας για τη μετατροπή σε τζαμί.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας».
Ο Ερντογάν, προσθέτει το Κρεμλίνο, έχει δεσμευτεί ότι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στο τζαμί, θα γίνουν δεκτοί, ενώ και τα χριστιανικά ιερά αντικείμενα θα διατηρηθούν.
Σημειώνεται ότι στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, τονίζοντας ότι πρόκειται σε γενικές γραμμές για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας «στο οποίο ούτε εμείς ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να αναμιχθεί» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σημειώνουμε την αξία του μνημείου ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».
Η Ευρώπη προτιμά τον σεβασμό, όχι τους νταήδες, λέει ο Μακρόν
Λαβρόφ: Η Βρετανία, η μοναδική χώρα στον κόσμο που αυτοαποκαλείται «Μεγάλη»... πρέπει να σταματήσει αυτό
Πάγωσε τεχνητή λίμνη στην Ανω Βροντού Σερρών, δείτε βίντεο
Καμτσάτκα: Ρεκόρ 30ετίας ‑ Πάνω από 4 μέτρα χιόνι, «θάφτηκαν» ολόκληρες γειτονιές
Κλειστά τα σχολεία αύριο στην Αττική, με απόφαση της Περιφέρειας
Έρχονται νέες μειώσεις φόρων: Οι βασικές μεταρρυθμίσεις για το 2026
Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ δίνει εντολή εκκένωσης για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας
Ελλάδα: Έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό κρεάτων στην ευρωζώνη
Red Code για την Αττική και άλλες τέσσερις περιφέρειες ενόψει της κακοκαιρίας
ΕΚΤΑΚΤΟ Καιρός 20.01.2026






