E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Μάχη σε δύο μέτωπα για να μην «φουντώσει» η επιδημία

Στο μικροσκόπιο τα εισαγόμενα κρούσματα και η χαλαρότητα στο εσωτερικό της χώρας

Δημοσίευση 10/7/2020 | 08:28

Κορωνοϊός: Μάχη σε δύο μέτωπα για να μην «φουντώσει» η επιδημία

Σε δύο μέτωπα επιχειρεί η χώρα μας να ανακόψει την επιδημία του κορωνοϊού. Στο ένα μέτωπο αντιμετωπίζει τα εισαγόμενα κρούσματα, τους θετικούς στον κορωνοϊό τουρίστες που μπαίνουν σταθερά κατά περίπου δυο δεκάδες την ημέρα στη χώρα, και στο άλλο καλείται να αντιμετωπίσει τους Έλληνες και τη χαλαρή συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων, μια χαλαρότητα που μπορεί να οδηγεί με ταχύτητα σε διασπορά κρουσμάτων και σε τοπικές εξάρσεις ανά τη χώρα.

Ενδεικτικό των αντανακλαστικών της πολιτείας είναι ότι δρομολογεί Επιχειρησιακό Σχέδιο ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανησυχία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών εντείνεται για την πορεία της επιδημίας, παρότι στη χώρα μας ο δείκτης μετάδοσης και τα άλλα δεδομένα όπως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι κινούνται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η μελανή επιδημιολογική εικόνα των όμορων βαλκανικών χωρών επηρεάζει και την Ελλάδα. Τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ήδη απασχολούν τους αρμόδιους στην χώρα μας που έχουν εξετάσει ήδη το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η πρόσβαση των κατοίκων των δύο χωρών προς την Ελλάδα, κατά την πεπατημένη της απόφασης που λήφθηκε για τη Σερβία.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 50 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με τα εισαγόμενα να εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών (27 εισαγόμενα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες). Αυτά προστέθηκαν στα 127 εισαγόμενα περιστατικά που είχαν καταγραφεί τις πρώτες 8 ημέρες του Ιουλίου, δηλαδή 154. Συνολικά τα κρούσματα μέχρι τώρα στον Ιούλιο ανέρχονται σε 276.

Τα 122 εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα πρωτεία στα θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Πολλές περιφερειακές ενότητες έχουν εμφανιστεί στον χάρτη με τις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Θάσος, η Κέρκυρα και η Αιδηψός, η Κάρπαθος και η Σύρος, η Χαλκιδική.

Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων από τα χθεσινά κρούσματα έχει ως εξής: Εξι κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, επτά στην Αττική, έξι στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Στην Καβάλα, ειδικά, σήμανε συναγερμός καθώς το ένα περιστατικό εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας.

Το plan b υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας θα εκτυλιχθεί σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης έξαρσης του κορωνοιού. Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τη διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μεταφοράς αυτών σε χώρους φιλοξενίας περιλαμβάνονται σε οδηγία που απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαγνωστικά εργαστήρια και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σημειώνεται ότι τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της Covid-19, εκδόθηκαν τέλη Μαΐου.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το Εργαστήριο ενημερώνει την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια η ΓΓΠΠ με τη σειρά της ενημερώνει: α) τον ασθενή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο PLF β) τον γιατρό του ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο γιατρό του τουριστικού καταλύματος (όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες) γ) την πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο ) δ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Το συντονισμό της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος αναλαμβάνει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Σε περίπτωση όπου ο τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως σε υγειονομική μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο) εκτιμάται από τον γιατρό της μονάδας με βάση τα υφιστάμενα και εφόσον κριθεί αναγκαίο υποβάλλεται σε λήψη δείγματος για κορονοϊό, ακολουθείται η διαδικασία του ύποπτου κρούσματος και ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ.

Επισημαίνεται ότι την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ασθενούς την έχει η πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας) στο χώρο φιλοξενίας (κατάλυμα απομόνωσης).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα 16.12.2025
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Κουτσούμπας σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Αυτή είστε!

Ελλάδα 16.12.2025
Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε όλα τα κόμματα για φιλονατοϊκή στάση – Αντίδραση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Έσπασε τζαμαρίες σούπερ μάρκετ και βγήκε στο δρόμο ημίγυμνος, συνελήφθη άνδρας στο Ηράκλειο

Ελλάδα 16.12.2025
Ο αλλοδαπός φέρεται να χειροδίκησε σε δικαστικό επιμελητή και στην συνέχεια τράπηκε σε φυγή

Μιχάλης Κατρίνης: Δίωξη για 3 πλημμελήματα στον 16χρονο γιο του που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα

Ελλάδα 16.12.2025
«Ο νόμος ισχύει για όλους» έγραψε νωρίτερα, σε ανάρτησή του, ο Μιχάλης Κατρίνης

Jet Oil: Παγώνει τους λογαριασμούς της ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης μετά το προσωρινό λουκέτο

Ελλάδα 16.12.2025
Ενεργοποιήθηκαν οι περιορισμοί που προβλέπονται από ευρωπαϊκή οδηγία σε εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αποφασίστηκε το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι δύο κατηγορούμενοι ‑ Απολογούνται οι πρώτοι επτά στον Ευρωπαίο ανακριτή

Ελλάδα 16.12.2025
Οι δύο κατηγορούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι φέρονται να ισχυρίστηκαν πως έλαβαν επιδοτήσεις, για τις οποίες όμως δε γνώριζαν ότι έχουν δοθεί παρατύπως

Πέθανε ο Τζο Ίλι, τραγουδιστής θρύλος της κάντρι‑ροκ μουσικής

Κόσμος 16.12.2025
Ο ίδιος έκανε περιοδεία με τους Rolling Stones, τους Clash, τους Pretenders, τους Kinks, με τους Tom Petty and the Heartbreakers 17 φορές και με τις Στίβι Νικς και Λίντα Ρόντσταντ

Κυψέλη: Αποκαλύψεις για το παρελθόν της 16χρονης που μαχαίρωσε 14χρονη

Ελλάδα 16.12.2025
Η 16χρονη έχει εμπλακεί σε ακόμη μερικές υποθέσεις, σε Γκύζη και Αγιο Παντελεήμονα

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίνουμε τη μάχη με την παλιά Ελλάδα που μας πλήγωσε

Πολιτική 16.12.2025
Διακομματική επιτροπή για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα

Μαρουσάκης: «Έρχονται διαδοχικές κακοκαιρίες μέχρι την Πρωτοχρονιά»

Καιρός 16.12.2025
Το Σάββατο ξεκινούν οι καιρικές διαταραχές - Μεγάλη πιθανότητα να δούμε χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα μέσα στις γιορτές