E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σερβία: Αναταραχές και επεισόδια μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Βελιγράδι

Δημοσίευση 9/7/2020 | 08:21

Σερβία: Αναταραχές και επεισόδια μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Πολιτική αναταραχή και επεισόδια έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία τις τελευταίες μέρες.

Εχθές πραγματοποιήθηκαν νέες συγκεντρώσεις και επεισόδια στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, με αιτήματα που αφορούν σε αλλαγές στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την πολιτική ηγεσία. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν το βράδυ της Τετάρτης την συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση μπροστά από την Βουλή. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών αφαίρεσε τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που περιβάλουν το κτήριο και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο πετώντας πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών.

Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πέρασε στην αντεπίθεση διαλύοντας την συγκέντρωση. Χιλιάδες διαδηλωτές μετά την επέμβαση της αστυνομίας διέφυγαν στους γύρω από την βουλή δρόμους όπου σημειώθηκαν συμπλοκές. Στο κέντρο του Βελιγραδίου εμφανίστηκε και η έφιππη αστυνομία ενώ στους δρόμους βγήκαν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, τεθωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Επεισόδια καταγράφηκαν και στην πόλη Νόβισαντ όπου διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στο δημαρχείο, αλλά και στην Νις όπου χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η στάση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν ο πρωταγωνιστής στις εκλογές της Σερβίας του Ιουνίου. «Αλεξάνταρ Βούτσιτς- για τα παιδιά μας» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ο ίδιος ηγείτο. Αρκετοί από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου δεν συμμετείχαν καν στις βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν λίγα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτιμούσαν να μποϊκοτάρουν την αναμέτρηση, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα SNS ότι παραποιεί τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού προς όφελος του Βούτσιτς και της παράταξής του.

Και φυσικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κέρδισε τις εκλογές. Για αρκετούς επικριτές της κυβέρνησης Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πολύ περισσότερες εξουσίες από όσες πρέπει να έχει μια εκτελεστική εξουσία, κυρίως σε μια χώρα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην οποία η διάκριση των εξουσιών θεωρείται sine qua non. Παρά ταύτα ο πρόεδρος Βούτσιτς υποστήριζε ότι κατάφερε να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία της ασθένειας COVID-19. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα επέβαλε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι.

«Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι άκρως ανησυχητική και απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού» επισήμανε ο Βούτσιτς. Ανέφερε επίσης ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν δύο νοσοκομεία μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα. Τις τελευταίες ημέρες στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το 24ωρο από την Δευτέρα προς Τρίτη κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι και τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Σέρβος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ανακοίνωσε ότι εχθές ήταν η δεύτερη δυσκολότερη μέρα μετά τη προχθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. «Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε οκ. Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό ήταν πρόφαση για τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε - όπως είπε - «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις». Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η χθεσινή διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε δε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν προχθές το βράδυ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αμερικανός σεισμολόγος κρατείται στην Κίνα επί σχεδόν δύο χρόνια με κατηγορία κατασκοπείας

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Οι κινεζικές Αρχές τον ανακρίνουν επανειλημμένα για τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας – Στο θέμα παρεμβαίνει ο Τραμπ

Τέλος τα ληξιαρχεία: Γάμοι, γεννήσεις, θάνατοι και βαπτίσεις θα δηλώνονται εξ αποστάσεως

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Ιδιοκτήτης εστιατορίου «εκθέτει» τους πελάτες του με βίντεο από κάμερες ασφαλείας για... εκδίκηση

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Ο 65χρονος Pejman Zamani δημοσίευσε στιγμιότυπα από κλειστό κύκλωμα για να αντικρούσει αρνητική κριτική στο Google, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία.

Σπαρακτικές σκηνές για το τραγικό τέλος του ζευγαριού μέσα σε γκαράζ: «Το κορίτσι μου το έχασα» φώναζε η μητέρα της 24χρονης

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Δικηγόρος ο 28χρονος, ασκούμενη η 24χρονη - Σε σοκ η γειτονιά από την τραγική απώλεια, συγκλονιστικές μαρτυρίες περιοίκων

Ισπανία – Γαλλία 2‑0: «Ταύροι» σεληνιασμένοι, πάτησαν τους «τρικολόρ» και έκλεισαν θέση στον τελικό!

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Για πρώτη φορά σε 16 χρόνια η Ισπανία διεκδικεί τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου - στον τελικό την περιμένουν Αγγλία ή Αργεντινή

ΗΠΑ: Μυστήριο με το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική διάρροια» και έχει μολύνει πάνω από 3.000 ανθρώπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ασθένεια σπάνια είναι θανατηφόρα, όμως τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και παρατεταμένα

Το απίστευτο σκηνικό στη Λήμνο – Έκανε SUP και του έκοψαν κλήση – Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες για όσους επιλέγουν να κάνουν SUP

Τουρισμός για Όλους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στο νέο Τουρισμός για Ολους – Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Ποιο ηφαίστειο «ξύπνησε» μετά από 700.000 χρόνια και τι εντόπισαν οι δορυφόροι κάτω από την κορυφή του

E-Daily 3.Left Χτες
Δορυφόροι ραντάρ ανίχνευσαν ανύψωση εδάφους 9 εκατοστών στο ηφαίστειο Ταφτάν του Ιράν, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για ένα σύστημα που παρέμενε σιωπηλό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Ελληνικό άγημα παρήλασε στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, όπως το 1919 – Οι συγκινητικές φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φετινή παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη