E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σερβία: Αναταραχές και επεισόδια μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Βελιγράδι

Δημοσίευση 9/7/2020 | 08:21

Σερβία: Αναταραχές και επεισόδια μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Πολιτική αναταραχή και επεισόδια έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία τις τελευταίες μέρες.

Εχθές πραγματοποιήθηκαν νέες συγκεντρώσεις και επεισόδια στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, με αιτήματα που αφορούν σε αλλαγές στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την πολιτική ηγεσία. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν το βράδυ της Τετάρτης την συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση μπροστά από την Βουλή. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών αφαίρεσε τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που περιβάλουν το κτήριο και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο πετώντας πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών.

Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πέρασε στην αντεπίθεση διαλύοντας την συγκέντρωση. Χιλιάδες διαδηλωτές μετά την επέμβαση της αστυνομίας διέφυγαν στους γύρω από την βουλή δρόμους όπου σημειώθηκαν συμπλοκές. Στο κέντρο του Βελιγραδίου εμφανίστηκε και η έφιππη αστυνομία ενώ στους δρόμους βγήκαν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, τεθωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Επεισόδια καταγράφηκαν και στην πόλη Νόβισαντ όπου διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στο δημαρχείο, αλλά και στην Νις όπου χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η στάση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν ο πρωταγωνιστής στις εκλογές της Σερβίας του Ιουνίου. «Αλεξάνταρ Βούτσιτς- για τα παιδιά μας» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ο ίδιος ηγείτο. Αρκετοί από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου δεν συμμετείχαν καν στις βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν λίγα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτιμούσαν να μποϊκοτάρουν την αναμέτρηση, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα SNS ότι παραποιεί τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού προς όφελος του Βούτσιτς και της παράταξής του.

Και φυσικά ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κέρδισε τις εκλογές. Για αρκετούς επικριτές της κυβέρνησης Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πολύ περισσότερες εξουσίες από όσες πρέπει να έχει μια εκτελεστική εξουσία, κυρίως σε μια χώρα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην οποία η διάκριση των εξουσιών θεωρείται sine qua non. Παρά ταύτα ο πρόεδρος Βούτσιτς υποστήριζε ότι κατάφερε να ελέγξει με αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία της ασθένειας COVID-19. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα επέβαλε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι.

«Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι άκρως ανησυχητική και απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού» επισήμανε ο Βούτσιτς. Ανέφερε επίσης ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν δύο νοσοκομεία μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα. Τις τελευταίες ημέρες στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το 24ωρο από την Δευτέρα προς Τρίτη κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι και τις μεγάλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Σέρβος πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ανακοίνωσε ότι εχθές ήταν η δεύτερη δυσκολότερη μέρα μετά τη προχθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. «Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε οκ. Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό ήταν πρόφαση για τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε - όπως είπε - «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις». Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι έβλαψε το κύρος της Σερβίας στο εξωτερικό η χθεσινή διαδήλωση κάτι που όπως εκτίμησε θα βλάψει και τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο που θα συνεχιστεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Διεμήνυσε δε ότι οι αρχές θα πατάξουν κάθε προσπάθεια κατάλυσης της τάξης και τόνισε ότι υπήρχε και εξωτερικός δάκτυλος για τα επεισόδια που προκλήθηκαν προχθές το βράδυ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250 ευρώ ‑ Ποιοι θα το λάβουν

Οικονομία 02.02.2026
Έρχεται οικονομική ενίσχυση ενόψει Πάσχα - Θα βασιστεί σε εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων

Final Four Αθήνα: Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων ‑ Οι τιμές των εισιτηρίων

Αθλητικά Νέα 02.02.2026
H EuroLeague έκανε γνωστή την ημερομηνία διάθεσης των εισιτηρίων για το Final Four της Αθήνας

Παράθυρο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή: Την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση ΗΠΑ ‑ Ιράν για τα πυρηνικά

Κόσμος 02.02.2026
Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, υπό την πίεση Τουρκίας, Κατάρ και Αιγύπτου

Κυνηγός πυροβολήθηκε κατά λάθος από φίλο του στη Μαγνησία

Ελλάδα 02.02.2026
Είχαν πάει να κυνηγήσουν αγριογούρουνα

Συνελήφθη στο Όσλο ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ, λίγο πριν κάτσει στο εδώλιο για υποθέσεις βιασμών

Κόσμος 02.02.2026
Η νέα σύλληψη αφορά κατηγορίες για επίθεση σε γυναίκα, απειλές με μαχαίρι και παραβίαση περιοριστικών όρων

«Γιατί σκότωσες το παιδί μου;»: Σπάραξε η μάνα της Δώρας από το Αγρίνιο

Ελλάδα 02.02.2026
Η γυναίκα έχει χάσει έναν γιο το 2010 σε τροχαίο δυστύχημα και η κόρη της δολοφονήθηκε - Τραγική ειρωνεία σήμερα που ξεκίνησε η δίκη ήταν τα γενέθλια της άτυχης Δώρας

Eurostat: Σχεδόν 1 στους 5 δεν έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι ‑ «Πρωτιά» για Ελλάδα και Βουλγαρία

Κόσμος 02.02.2026
Το 9,2% του πληθυσμού της ΕΕ δυσκολεύεται να κρατήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό

Επίθεση Τραμπ στα Grammys: Ο Επστάιν, η Γροιλανδία και το σχόλιο που τον εξόργισε

Κόσμος 02.02.2026
Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί με μήνυση τον Τρέβορ Νόα για αναφορά στην υπόθεση Έπσταϊν στα Grammy

Υπερχείλισε ο Πηνειός έξω από τη Λάρισα: Πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις ‑ Βίντεο

Ελλάδα 02.02.2026
Οι έντονες βροχοπτώσεις αύξησαν τη στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Θεσσαλίας

Ιράν: Συνελήφθη ο σεναριογράφος του πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» ‑ Έχει προταθεί για Όσκαρ

Κόσμος 02.02.2026
Ο Μεχντί Μαχμουντιάν, σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» («It Was Just an Accident»), συνελήφθη στο Ιράν

Επίδομα γέννησης έως 15.000 ευρώ ‑ Ο Δήμος που το χορηγεί

Οικονομία 02.02.2026
Η «απάντηση» του δήμου Θέρμου στην υπογεννητικότητα - Αναλυτικά τα ποσά ανά παιδί

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα ‑ Η ημερομηνία που θα καταβληθεί η πρώτη δόση

Οικονομία 02.02.2026
Για το 2026 το επίδομα παιδιού θα καταβληθεί σε έξι διμηνιαίες δόσεις - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση