E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποκαλυπτικό βίντεο από την δράση των συμμοριών στα ΜΜΜ

Είχαν διαπράξει περισσότερες από 160 κλοπές

Δημοσίευση 8/7/2020 | 20:25

Αποκαλυπτικό βίντεο από την δράση των συμμοριών στα ΜΜΜ

Στη σύλληψη συμμοριών που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και είχαν διαπράξει περισσότερες από 160 κλοπές προχώρησε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής

Δύο συμμορίες αλλοδαπών, που εξαρθρώθηκαν από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Ασφάλειας Αττικής, διέπραξαν περισσότερες από 160 κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών από επιβάτες κυρίως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στην Αθήνα.

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, συνελήφθησαν 36 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, εκ των οποίων οι 35 είναι αλλοδαποί και ο ένας είναι Έλληνας.

Σε βάρος τους, καθώς και για 23 ακόμα αλλοδαπούς, σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από υπηρεσίες της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από τα τμήματα Ασφαλείας Καλλιθέας και Συντάγματος και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 161 περιπτώσεις κλοπών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Πώς δρούσαν οι συμμορίες στα ΜΜΜ

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εδώ και έξι μήνες, οι δράστες καθημερινά διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή κινητά τηλέφωνα.

Στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ τους τα χρήματα, ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Πρωϊνές ή μεσημβρινές ώρες, οι δράστες πήγαιναν σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, όπου σε ομάδες των 3 έως 7 ατόμων, εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία.

Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δυο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς «τομείς» και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα.

Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες, και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους.

Για τη διάπραξη της κλοπής δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματός τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να του αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό.

Αμέσως μετά, τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαιρούσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα έδινε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση.

Μάλιστα, έριχναν τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή, τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 94 κινητά τηλέφωνα και 11 τάμπλετ, 5.975 ευρώ και 4 φορητοί υπολογιστές, 33 πορτοφόλια και 14 ρολόγια, 24 καπέλα και 5 γυαλιά, 7 αποκόμματα μεταφοράς χρημάτων, 4 οχήματα, μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί άλλες 51 φορές στο παρελθόν για διάπραξη κλοπών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Πάτρα: Γονείς εντόπισαν νεκρή την 25χρονη κόρη τους σε χωράφι

Ελλάδα Χτες
Τον θάνατο μίας 25χρονης γυναίκας στο Ρίο της Πάτρας, εξετάζουν οι Aρχές

Εμπορικά πλοία υψώνουν κινεζική σημαία στα Στενά του Ορμούζ για να αποφύγουν ιρανικές επιθέσεις

Κόσμος Χτες
Στα Στενά του Ορμούζ, η εθνικότητα ενός πλοίου έπαψε να είναι διοικητικό γεγονός και έγινε θέμα επιβίωσης

Επίδομα 750 ευρώ για χιλιάδες δικαιούχους ‑ Πώς θα κάνετε αίτηση

Οικονομία Χτες
Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του συστήματος επιταγών κατάρτισης (training voucher) και περιλαμβάνει 150 ώρες κατάρτισης

Πόλεμος στο Ιράν: Μπήκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις η Βρετανία

Κόσμος Χτες
Μαχητικά αεροσκάφη της RAF συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αναχαίτισης και κατάρριψης drones σε Ιορδανία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ιράν: Αμερικανικός πύραυλος Tomahawk φέρεται να ευθύνεται για την επίθεση στο σχολείο ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Οι ιρανικές αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 182 άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση στο δημοτικό σχολείο Shajarah Tayyiba

Βρετανία: Κατέφτασαν και νέα αμερικανικά βομβαρδιστικά ‑ Σε βάση της RAF 3 Β‑52 Stratofortress

Κόσμος Χτες
Μεγάλο αριθμό βομβαρδιστικών συγκεντρώνουν στη Βρετανία οι Αμερικανοί που συνεχίζουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν

Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για την καθηγήτρια που πέθανε από εγκεφαλικό

Ελλάδα Χτες
«Έβαζαν θρανία μπροστά στην πόρτα να μην μπορεί να βγει»

Μάικλ Τζόρνταν: Για μένα δεν θα βρεθεί ποτέ η απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο GOAT, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Παρόλο που η πλειοψηφία του κόσμου τον θεωρεί ως τον κορυφαίο όλων των εποχών ο MJ, έδωσε άλλη διάσταση στο όλο θέμα

Τραμπ προς Αυστραλία: Δώστε άσυλο στις ποδοσφαιρίστριες από το Ιράν

Κόσμος Χτες
Πέντε ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής ομάδας του Ιράν ζήτησαν άσυλο στην Αυστραλία

Βοήθεια με το αζημίωτο: 11 χώρες ζήτησαν ουκρανική συνδρομή για τα ιρανικά drones ‑ Ευκαιρία Ζελένσκι για ανταλλάγματα

Κόσμος Χτες
Πώς ο Ζελένσκι εκμεταλλεύεται την εμπειρία της Ουκρανίας στη «μάχη των drones

«Προετοιμαστείτε για το αδιανόητο»: SOS από την επικεφαλής του ΔΝΤ

Οικονομία Χτες
Για πληθωρισμό, τιμές πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής

Αδιανόητος τερματισμός στον Μαραθώνιο του Λος Αντζελες

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο νικητής κρίθηκε για ένα... εκατοστό του δευτερολέπτου, βίντεο