E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποκαλυπτικό βίντεο από την δράση των συμμοριών στα ΜΜΜ

Είχαν διαπράξει περισσότερες από 160 κλοπές

Δημοσίευση 8/7/2020 | 20:25

Αποκαλυπτικό βίντεο από την δράση των συμμοριών στα ΜΜΜ

Στη σύλληψη συμμοριών που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και είχαν διαπράξει περισσότερες από 160 κλοπές προχώρησε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής

Δύο συμμορίες αλλοδαπών, που εξαρθρώθηκαν από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Ασφάλειας Αττικής, διέπραξαν περισσότερες από 160 κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών από επιβάτες κυρίως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στην Αθήνα.

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, συνελήφθησαν 36 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, εκ των οποίων οι 35 είναι αλλοδαποί και ο ένας είναι Έλληνας.

Σε βάρος τους, καθώς και για 23 ακόμα αλλοδαπούς, σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από υπηρεσίες της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από τα τμήματα Ασφαλείας Καλλιθέας και Συντάγματος και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 161 περιπτώσεις κλοπών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Πώς δρούσαν οι συμμορίες στα ΜΜΜ

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εδώ και έξι μήνες, οι δράστες καθημερινά διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή κινητά τηλέφωνα.

Στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ τους τα χρήματα, ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Πρωϊνές ή μεσημβρινές ώρες, οι δράστες πήγαιναν σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, όπου σε ομάδες των 3 έως 7 ατόμων, εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία.

Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δυο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς «τομείς» και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα.

Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες, και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους.

Για τη διάπραξη της κλοπής δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματός τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να του αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό.

Αμέσως μετά, τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαιρούσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα έδινε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση.

Μάλιστα, έριχναν τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή, τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 94 κινητά τηλέφωνα και 11 τάμπλετ, 5.975 ευρώ και 4 φορητοί υπολογιστές, 33 πορτοφόλια και 14 ρολόγια, 24 καπέλα και 5 γυαλιά, 7 αποκόμματα μεταφοράς χρημάτων, 4 οχήματα, μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί άλλες 51 φορές στο παρελθόν για διάπραξη κλοπών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρωταθλητής τζούντο πιάστηκε στην Εθνική Οδό με σακούλες γεμάτες 1,15 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τι είπε στους αστυνομικούς και τα σενάρια που εξετάζονται

Καιρός: Επιστρέφει η άνοιξη – Έως 21 βαθμούς η θερμοκρασία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Μόνο στην Κρήτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Αγιος Δημήτριος:«Έλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι», φέρεται να είπε ο δράστης στο θύμα πριν τη συμπλοκή

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Τέσσερις οι συλλήψεις για την υπόθεση δολοφονίας του γιου του αστυνομικού

Κρήτη: Ο 40χρονος ήθελε να πετάξει το πτώμα της Ελευθερίας σε γκρεμό αλλά του κόλλησε το αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο που ήταν το σώμα της Ελευθερίας κόλλησε σε βραχώδη σημείο με αποτέλεσμα ο δράστης να μην τα καταφέρει

Ρωσία: Προειδοποιεί Ευρώπη και Ελλάδα να μην φιλοξενήσουν γαλλικά βομβαρδιστικά με πυρηνικά όπλα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Μάρτιο σχέδια επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του

Γαλλία: 40 χρόνια μετά το Τσερνόμπιλ η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε γάλα, τυριά και κρέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρει η Αρχή πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας της Γαλλίας

Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας πίσω από τον «Νονό» και το «Αποκάλυψη Τώρα»

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη

Κόσμος Χτες
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr μεταδίδει ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που «εμπλέκονται με εχθρικούς στόχους», ενεργοποιήθηκαν στην Τεχεράνη

Έκανε μπάνιο με τους φακούς επαφής και έχασε την όρασή της μέσα σε λίγες μέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το καθημερινό λάθος με τους φακούς επαφής που μπορεί να σε τυφλώσει, όπως δυστυχώς συνέβη σε μία νεαρή Αμερικανίδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε βρέφος 14 ημερών

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από τη γέννησή του

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τράκτορα – Ένας σοβαρά τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, σοβαρά τραυματισμένος