E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ροζ χιόνι στις ιταλικές Αλπεις προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Δημοσίευση 6/7/2020 | 19:33

Ροζ χιόνι στις ιταλικές Αλπεις προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες

Ερμηνεία σε ένα περίεργο φαινόμενο καλούνται να δώσουν οι επιστήμονες στις ιταλικές Άλπεις καθώς κομμάτια ροζ πάγου έχουν παρατηρηθεί σε αρκετά σημεία του παγετώδους καλύμματος.

Οι επιστήμονες που διερευνούν τη μυστηριώδη εμφάνιση του ροζ πάγου πιθανολογούν ότι αυτός προκαλείται από άλγη (φύκια), η οποία επιταχύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει η Guardian, οι γνώμες σχετικά με την προέλευση των φυκιών διαφέρουν, αλλά σύμφωνα με τον Μπιάτζιο Ντι Μάουρο από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας, το ροζ χιόνι που παρατηρείται σε τμήματα του παγετώνα Presena πιθανότατα προκαλείται από το ίδιο φυτό που βρέθηκε και στη Γροιλανδία.

«Τα φύκια δεν είναι επικίνδυνα, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, αλλά και στους πόλους», δήλωσε ο Ντι Μάουρο, ο οποίος έχει μελετήσει τα φύκια στον παγετώνα Μόρτερατς στην Ελβετία.

Το φυτό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Ancylonema nordenskioeldii, έχει εντοπιστεί και στη λεγόμενη Σκοτεινή Ζώνη της Γροιλανδίας, όπου επίσης λιώνει ο πάγος.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο πάγος αντανακλά περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα, αλλά καθώς εμφανίζονται τα φύκια, σκουραίνουν τον πάγο, με αποτέλεσμα να απορροφά τη θερμότητα και να λιώνει πιο γρήγορα. Αυτό πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς με το λιώσιμο των πάγων εμφανίζονται περισσότερα φύκια, τα οποία βρίσκουν απαραίτητο ζωτικό νερό και αέρα και προστίθενται έτσι κόκκινες αποχρώσεις στον λευκό πάγο στο Passo Gavia, σε υψόμετρο 2.618 μέτρων.

«Ό,τι σκουραίνει το χιόνι, το κάνει να λιώσει, γιατί επιταχύνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας», εξηγεί ο Ντι Μάουρο.

«Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση άλλων φαινομένων εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα στην υπερθέρμανση της Γης», συνεχίζει, σημειώνοντας πάντως ότι η παρουσία πεζοπόρων και lift του σκι θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση των φυκιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ: Εξαφανισμένος 18χρονος βρέθηκε νεκρός 7 χρόνια μετά, σφηνωμένος σε μία καμινάδα σπιτιού

Κόσμος 12.12.2025
Τραγικές οι συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο

Μαθητής στο νοσοκομείο μετά από ρίψη κροτίδας σε σχολείο στο Ναύπλιο

Ελλάδα 12.12.2025
Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σχολείο της περιοχής

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα στις 17:00 περιμένω αντιπροσωπεία αγροτών στο Μαξίμου»

Πολιτική 12.12.2025
Η αναφορά στην εκλογή Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup και το σχόλιο για τον προϋπολογισμό

Στάση εργασίας στα λεωφορεία στις 17 Δεκεμβρίου

Ελλάδα 12.12.2025
Ποιες ώρες τραβούν «χειρόφρενο» οι εργαζόμενοι

Εuropa League: Κι όμως, υπάρχει σενάριο για… ελληνικό «εμφύλιο»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
Παναθηναϊκός vs ΠΑΟΚ για μια θέση στους 16; Καθόλου απίθανο...

Όρκα και δελφίνια κυνηγούν παρέα σολομό και μοιράζονται το γεύμα

Κόσμος 12.12.2025
Βίντεο με την απρόσμενη θαλάσσια συμμαχία

Απαράδεκτο σχόλιο σε βάρος διαιτήτριας στη Serie C Γυναικών: «Πήγαινε να πλύνεις τα πιάτα»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
Η 26χρονη Αριάννα Κουάντρο δέχθηκε προσβλητικά σχόλια από οπαδό της Pro Palazzolo

Νέο κύμα κακοκαιρίας πριν τις γιορτές – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Καιρός 12.12.2025
Η πορεία του καιρού έως τις 20 Δεκεμβρίου

Eurovision: Το Nemo επιστρέφει το βραβείο του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Κόσμος 12.12.2025
Είχε εκπροσωπήσει την Ελβετία με το κομμάτι «The Code»

To τελευταίο παιδί στην Ελλάδα από τον δότη σπέρματος με το «γονίδιο καρκίνου» γεννήθηκε το 2017

Ελλάδα 12.12.2025
Πώς έγινε αντιληπτό το σπέρμα, τι μπορεί να γίνει τώρα