E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ροζ χιόνι στις ιταλικές Αλπεις προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Δημοσίευση 6/7/2020 | 19:33

Ροζ χιόνι στις ιταλικές Αλπεις προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες

Ερμηνεία σε ένα περίεργο φαινόμενο καλούνται να δώσουν οι επιστήμονες στις ιταλικές Άλπεις καθώς κομμάτια ροζ πάγου έχουν παρατηρηθεί σε αρκετά σημεία του παγετώδους καλύμματος.

Οι επιστήμονες που διερευνούν τη μυστηριώδη εμφάνιση του ροζ πάγου πιθανολογούν ότι αυτός προκαλείται από άλγη (φύκια), η οποία επιταχύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει η Guardian, οι γνώμες σχετικά με την προέλευση των φυκιών διαφέρουν, αλλά σύμφωνα με τον Μπιάτζιο Ντι Μάουρο από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας, το ροζ χιόνι που παρατηρείται σε τμήματα του παγετώνα Presena πιθανότατα προκαλείται από το ίδιο φυτό που βρέθηκε και στη Γροιλανδία.

«Τα φύκια δεν είναι επικίνδυνα, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, αλλά και στους πόλους», δήλωσε ο Ντι Μάουρο, ο οποίος έχει μελετήσει τα φύκια στον παγετώνα Μόρτερατς στην Ελβετία.

Το φυτό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Ancylonema nordenskioeldii, έχει εντοπιστεί και στη λεγόμενη Σκοτεινή Ζώνη της Γροιλανδίας, όπου επίσης λιώνει ο πάγος.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο πάγος αντανακλά περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα, αλλά καθώς εμφανίζονται τα φύκια, σκουραίνουν τον πάγο, με αποτέλεσμα να απορροφά τη θερμότητα και να λιώνει πιο γρήγορα. Αυτό πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς με το λιώσιμο των πάγων εμφανίζονται περισσότερα φύκια, τα οποία βρίσκουν απαραίτητο ζωτικό νερό και αέρα και προστίθενται έτσι κόκκινες αποχρώσεις στον λευκό πάγο στο Passo Gavia, σε υψόμετρο 2.618 μέτρων.

«Ό,τι σκουραίνει το χιόνι, το κάνει να λιώσει, γιατί επιταχύνει την απορρόφηση της ακτινοβολίας», εξηγεί ο Ντι Μάουρο.

«Προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση άλλων φαινομένων εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα στην υπερθέρμανση της Γης», συνεχίζει, σημειώνοντας πάντως ότι η παρουσία πεζοπόρων και lift του σκι θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση των φυκιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Μάρω Κοντού – Θλίψη για τη σπουδαία ηθοποιό που έφυγε στα 92 χρόνια της

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Η αγαπημένη ηθοποιός και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, αφήνοντας πίσω της μια εξαιρετική κληρονομιά 61 ταινιών και 90 θεατρικών έργων.

Μουντιάλ: Ο 3χρονος αδερφός του Λαμίν Γιαμάλ κλέβει καρδιές – Οι αντιδράσεις που έγιναν viral

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Ο μικρότερος αδερφός του Λαμίν Γιαμάλ, Κέιν, έγινε διάσημος σε μια νύχτα στα social media χάρη στον ξέφρενο πανηγυρισμό του κατά τη νίκη της Ισπανίας επί της Αυστρίας.

Αγωνία στον Θερμαϊκό για 69χρονο που αγνοείται – Ανατράπηκε το σκάφος του και η σύζυγός του σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Η σύζυγός του κολύμπησε για να σωθεί και εντοπίστηκε ώρες αργότερα από ιδιωτικό σκάφος

Τραγωδία στο Πεταλίδι Μεσσηνίας: Νεκρή 48χρονη Γαλλίδα τουρίστρια σε πισίνα ξενοδοχείου

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Προανάκριση διεξάγουν οι Αρχές προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου της 48χρονης

Αμερικανός σεισμολόγος κρατείται στην Κίνα επί σχεδόν δύο χρόνια με κατηγορία κατασκοπείας

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Οι κινεζικές Αρχές τον ανακρίνουν επανειλημμένα για τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας – Στο θέμα παρεμβαίνει ο Τραμπ

Τέλος τα ληξιαρχεία: Γάμοι, γεννήσεις, θάνατοι και βαπτίσεις θα δηλώνονται εξ αποστάσεως

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Ιδιοκτήτης εστιατορίου «εκθέτει» τους πελάτες του με βίντεο από κάμερες ασφαλείας για... εκδίκηση

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Ο 65χρονος Pejman Zamani δημοσίευσε στιγμιότυπα από κλειστό κύκλωμα για να αντικρούσει αρνητική κριτική στο Google, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία.

Πειραιάς: Αναπάντητα ερωτήματα για το ζευγάρι που βρέθηκε νεκρό στο γκαράζ – Φως στα αίτια θανάτου θα ρίξουν οι τοξικολογικές

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Πιθανότατα από αναθυμιάσεις έχασαν τη ζωή τους καθώς το αυτοκίνητο βρέθηκε με τη μηχανή και τον κλιματισμό σε λειτουργία

Ισπανία – Γαλλία 2‑0: «Ταύροι» σεληνιασμένοι, πάτησαν τους «τρικολόρ» και έκλεισαν θέση στον τελικό!

E-Daily 2.TopNews 15.07.2026
Για πρώτη φορά σε 16 χρόνια η Ισπανία διεκδικεί τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου - στον τελικό την περιμένουν Αγγλία ή Αργεντινή

ΗΠΑ: Μυστήριο με το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική διάρροια» και έχει μολύνει πάνω από 3.000 ανθρώπους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ασθένεια σπάνια είναι θανατηφόρα, όμως τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και παρατεταμένα

Το απίστευτο σκηνικό στη Λήμνο – Έκανε SUP και του έκοψαν κλήση – Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες για όσους επιλέγουν να κάνουν SUP