E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλησιάζουν οι κρίσιμες εκλογές στα Σκόπια

Τι σημαίνουν οι εκλογές αυτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 5/7/2020 | 10:57

Πλησιάζουν οι κρίσιμες εκλογές στα Σκόπια

Η Αθήνα έχει το βλέμμα της προσηλωμένο στα Σκόπια, αναμένοντας την έκβαση των εκλογών.

Σε περίπτωση ήττας του Ζόραν Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί επισήμως, αλλά δεν χωράει αμφιβολία ότι θα εκφυλιστεί, τη στιγμή που θα παροξυνθούν και οι εθνικιστικές τάσεις στη γειτονική χώρα. Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, είναι σαφές ότι θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στις 15 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν οι κάλπες, τέσσερις μήνες δηλαδή μετά την προκήρυξή τους και το κλείσιμο του Κοινοβουλίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος αυτή επισκιάστηκε από την πανδημία που ταλάνισε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί την χώρα, έχοντας στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Τόσο η Αθήνα, όσο και οι Βρυξέλλες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εκλογικό αποτέλεσμα. Μόνο τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση του αρμόδιου Επίτροπου για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέι. Επικοινώνησε και με τους δύο υποψηφίους, τον Ζάεφ και τον Μίτσκοσκι, εστιάζοντας «στην ανάγκη για ελεύθερες, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία». Στις εκλογές αυτές θα συμμετέχουν 15 συνολικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Τα δύο μεγαλύτερα είναι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Οι δύο αντίπαλοι παλεύουν με νύχια και δόντια. Η διαφορά, άλλωστε, είναι ισχνή, καθώς κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το νικητή. Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ προηγείται με 1,6 μονάδες έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρόθεση ψήφου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%, ενώ το VMRO-DPMNE 21,9%. Ακολουθούν το συγκυβερνών και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 6,4% και η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με 5%.

Είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επικράτηση του VMRO-DPMNE. Αυτό θα σήμαινε ότι η γειτονική χώρα θα άλλαζε ξανά τόνο, υιοθετώντας εθνικιστική ρητορική. Ακόμα, όμως, και αν έχανε ο Ζόραν Ζάεφ η επίσημη ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα ήταν εφικτή. Ακόμη κι αν το VMRO-DPMNE ήθελε να τροποποιήσει το Σύνταγμα στο ζήτημα του ονόματος της χώρας, πέραν του ότι αυτό απαγορεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι και πρακτικά αδύνατο λόγω των πολιτικών συσχετισμών.

Αυτό που πιθανότατα θα συμβεί είναι ο σταδιακός εκφυλισμός της, ο οποίος επίσης θα έφερνε σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή θα εγείρετο το ζήτημα του erga omnes, αλλά και άλλες πτυχές της Συμφωνίας, οι οποίες θα έμεναν ανενεργές. Η μη επικράτηση του Ζόραν Ζάεφ θα έθετε σε δυσχερή θέση και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της Δικαιοσύνης πιθανότατα να επιβραδύνονταν ή ακόμα και να μην πραγματοποιούνταν καθόλου. Παρασκηνιακά τόσο το Βερολίνο, όσο και η Ουάσιγκτον έχουν προειδοποιήσει την εθνικιστική αντιπολίτευση να μην «παγώσει» πλευρές της Συμφωνίας και ιδίως το ζήτημα του ονόματος σε περίπτωση επικράτησής της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Έχασε την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός, δεύτερη ήττα από την Βαλένθια στο ΟΑΚΑ και η σειρά σε πέμπτο ματς

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν ξανά από την Ισπανική ομάδα με 89-86 και η σειρά είναι στο 2-2

Ουκρανός βασάνιζε τους συγκρατούμενούς του σε φυλακή του Ντονέτσκ, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Του είχε ανατεθεί να αποσπά ομολογίες -Τους χτυπούσε, τους έκανε βασανιστήρια, χρησιμοποιούσε σeξουαλική βία και άλλες απάνθρωπες, εξευτελιστικές πράξεις

Αμερικανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ιρανικά τάνκερ που παραβίασαν τον αποκλεισμό ‑ Βίντεο της επίθεσης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ουάσιγκτον έχει αναχαιτίσει συνολικά 4 πλοία για προσπάθεια παραβίασης των αμερικανικών περιορισμών

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο ρουμπίνι 11.000 καρατιών ‑ Αξίζει εκατομμύρια

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρουμπίνια που έχουν βρεθεί

Βόλος: Προφυλακιστέος ο επίδοξος ληστής που ξυλοκόπησε και χτύπησε με σίδερο 55χρονο

Ελλάδα Χτες
Προφυλακιστέος κρίθηκε 48χρονος στον Βόλο, ο οποίος κατηγορείται ότι επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 55χρονο στην πυλωτή πολυκατοικίας, σε περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησε στη σύλληψή του μήνες αργότερα

Θεσσαλονίκη: Λύκος εμφανίστηκε στα Μετέωρα ‑ Καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το άγριο ζώο καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σπιτιού να κινείται στους δρόμους της περιοχής, πιθανότατα αναζητώντας τροφή ή κατεύθυνση προς πιο φυσικό περιβάλλον

Προφυλακίστηκε ο 25χρονος για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου με αυτισμό στη Νέα Φιλαδέλφεια – «Ντρέπομαι, ντρέπομαι»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο νεαρός στην απολογία του εμφανίστηκε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πτώση από πολυκατοικία 29χρονος στο Ρέθυμνο, πηδούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
O νεαρός έμενε μαζί με τη σύντροφό του σε Airbnb στον 5ο όροφο πολυκατοικίας και φέρεται να κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών

Κρήτη: Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια και ζητά από αγρότες επιστροφές από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕ

Ελλάδα Χτες
Μάλιστα η ΑΑΔΕ ζητά την άμεση καταβολή των επιστροφών από τους αγρότες