E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Οι έξι μήνες που άλλαξαν τον κόσμο

Ήταν 31 Δεκεμβρίου του 2019 όταν μία είδηση μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ΜΜΕ της Κίνας

Δημοσίευση 1/7/2020 | 20:25

Κορωνοϊός: Οι έξι μήνες που άλλαξαν τον κόσμο

Ήταν 31 Δεκεμβρίου του 2019 όταν μία είδηση -που φάνταζε σαν πολλές άλλες για επιδημίες και ιούς- μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ΜΜΕ της Κίνας. Στην πόλη Γουχάν άνθρωποι αρρώσταιναν και πέθαιναν μετά από επώδυνη μάχη με μία ασθένεια που προσέβαλε το αναπνευστικό τους σύστημα, χωρίς πιθανότητες ανάρρωσης...   

Εκείνη η μέρα έμελε να γίνει η μέρα που θα άλλαζε για πάντα τον κόσμο, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και ο τρόμος μιας νέας, αόρατης, καθόλου εύκολα αντιμετωπίσιμης απειλής ξεκινούσε το θανατηφόρο ταξίδι της στον πλανήτη.   

Δεν ήταν SARS, ούτε MERS, ούτε κάποια άλλη γνωστή ασθένεια. Αυτό που συνέβη από τις 20 Ιανουαρίου και μετά δεν αφορούσε ένα μικρό κομμάτι της Ασίας, της Ευρώπης ή της Αμερικής. Είχε να κάνει με όλον τον πλανήτη και δοκίμαζε αντοχές, κυβερνήσεις, ευθυκρισία ηγετών και ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη χωριστά.   

Το πρώτο lockdown ξεκινά από τη Γουχάν και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου οι νεκροί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με την ασθένεια πλέον να βγαίνει από τα όρια της Κίνας και να "ταξιδεύει" παντού.   

Το βίντεο του BBC

Στις 14 Φεβρουαρίου σημειώνεται ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος εκτός Κίνας. Είναι στη Γαλλία τώρα που στρέφει το βλέμμα του ο πλανήτης και ενώ ηγέτες και φορείς εξακολουθούν να καθησυχάζουν τον κόσμο, να επιμένουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν κανονικά, ότι δεν πρόκειται για κάτι που θα κλειδώσει όλον τον κόσμο στο σπίτι του.   

Στις 29 Φεβρουαρίου, από την Αμερική του Τραμπ που αρνείται να κοιτάξει κατάματα, έρχεται η είδηση του πρώτου θανάτου. Του πρώτου από μία τραγική λίστα χιλιάδων που θα γίνουν το πιο πικρό εξώφυλλο των New York Times.   

Τον Μάρτιο πια, η Ευρώπη γίνεται το επίκεντρο της πανδημίας και οι χώρες της, η μία μετά την άλλη, διστακτικά στην αρχή και αποφασιστικά στη συνέχεια προχωρούν στη λήψη των πιο σκληρών μέτρων κοινωνικής απομόνωσης που γνώριζε ποτέ ο αιώνας μας.   

Στις 14 Μαρτίου, Γαλλία και Ισπανία αποφασίζουν lockdown την ίδια περίοδο που ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να κάει χιούμορ με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μέχρι τη μέρα που φυσικά που νόσησε και ο ίδιος.   

Στις 16 Μαρτίου καταφθάνουν τα νέα του πρώτου θανάτου στη Βραζιλία. Με έναν Μπολσονάρου που επίσης αρνείται να πάρει την κατάσταση στα σοβαρά και κάνει ανερυθρίαστα λόγο για "παγκόσμια υστερία".   

Μέσα στον Απρίλιο η πανδημία ανεβάζει ρυθμούς. Αμερική και Ισπανία μετρούν ήδη πάνω από 10.000 θύματα. Σοκαριστικές εικόνες με εκατοντάδες φέρετρα από την Ιταλία, τη Βραζιλία, την Ισπανία κάνουν τον κόσμο να παγώσει. Άνθρωποι δεν μπορούν καν να θρηνήσουν τους συγγενείς τους, ανήμποροι να πλησιάσουν στο σημείο θανάτου τους.   

Τον Μάιο και τον Ιούνιο, η Λατινική Αμερική γίνεται το ολοκαίνουριο επίκεντρο της πανδημίας. Παγκοσμίως, μέχρι εκείνη τη στιγμή καταγράφονται 400.000 θάνατοι.    Πλέον, οι ηγεσίες ανά τον πλανήτη, είτε έπραξαν το καθήκον τους είτε αδιαφόρησαν, γνωρίζουν καλά ότι από αυτή την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανακάμψουμε μετά από δεκαετίες σε ό,τι αφορά το πλήγμα στην οικονομία και αν φυσικά βρεθεί σύντομα εμβόλιο...  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: «Πέρα από τις δυνατότητες κατάσβεσης»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, η Ισπανία κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία εκκένωσε ολόκληρη τη χερσόνησο Cap Ferret.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο ‑ Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Ποια ήταν η σχέση της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο με το ζευγάρι που τη μαχαίρωσε θανάσιμα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Αποφασίστηκε νέα αυτοψία και αναπαράσταση στο σπίτι όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left Χτες
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

Καιρός Χτες
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα