E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ράγισαν καρδιές στο «αντίο» στη Μινεάπολη: «Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»

Ανατριχίλα από τη σιωπή για 8΄46΄΄

Δημοσίευση 5/6/2020 | 08:37

Ράγισαν καρδιές στο «αντίο» στη Μινεάπολη: «Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»

Συγκλονιστικές στιγμές στη Μινεάπολη, στην τελετή για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο μαύρο άνδρα που δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου από λευκούς αστυνομικούς. Όλοι σίγησαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν είχε το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ, σκοτώνοντάς τον.

Ήταν όλοι εκείνοι για τον Τζορτζ Φλόιντ. Για να τιμήσουν τη μνήμη του, να φωνάξουν πως ο ρατσισμός στις ΗΠΑ υπάρχει. Να σιγήσουν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Η τελετή που έγινε στο πανεπιστήμιο North Central στη Μινεάπολη ήταν η πρώτη από μια σειρά τελετών που θα γίνουν στη μνήμη του 46χρονου.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον ήταν ένας από τους ομιλητές στην τελετή. Μιλώντας μπροστά από το φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ, ο Σάρπτον έβγαλε έναν πύρινο λόγο. «Ο λόγος που δεν μπορούσαμε ποτέ να είμαστε αυτό που θέλαμε να είμαστε και να ονειρευόμαστε είναι επειδή είχατε το γόνατό σας στο λαιμό μας», είπε ο αιδεσιμότατος, ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης.

«Μπορούσαμε να κάνουμε ότι οποιοδήποτε μπορούσε να κάνει. Αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε το γόνατό σας από το λαιμό μας. «Αυτό που συνέβη στο Φλόιντ, συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα, στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής», είπε ο Σάρπτον. «Είναι ώρα να σηκωθούμε και στο όνομα του Τζορτζ να πούμε “πάρτε το γόνατό σας από το λαιμό μας”!», είπε ο Σάρπτον.

Δείτε το λόγο του και τη σιγή των 8’46’’

Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στην τελετή για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ήταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ηγέτης του κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τζέσι Τζάκσον, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ιλχάν Ομάρ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος και ο ηθοποιός Κέβιν Χαρτ.

Συγκλονιστική και η στιγμή που ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, έφτασε στην τελετή και γονάτισε μπροστά στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ.

Πορεία στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ

Κατά τη διάρκεια του επικήδειου, ο Αλ Σάρπτον αποκάλυψε τα σχέδιά του για μια πορεία στην Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου, την επέτειο της μεγάλης πορείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ που έκανε το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όπου και έκανε την ιστορική ομιλία και είπε το, επίσης ιστορικό, «I Have a Dream».

«Επειδή στις 28 Αυγούστου είναι η 57η επέτειος της πορείας στην Ουάσινγκτον, θα γυρίσουμε εκεί Μάρτιν. Εκεί όπου στάθηκε ο πατέρας σου στάθηκε στις σκιές του μνημείου Λίνκολν και είπε ” I Have a Dream”» είπε ο Σάρπτον απευθυνόμενος στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον τρίτο.

«Θα γυρίσουμε στην Ουάσινγκτον για να “ξαναβρούμε” αυτό το όνειρο. Να υψώσουμε ανάστημα όπως την εποχή που έπρεπε να παλέψουμε τη δουλεία, μια άλλη εποχή που έπρεπε να παλέψουμε τον Τζιμ Κρόου, μια άλλη που έπρεπε να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή την εποχή πρέπει να παλέψουμε με την αστυνομία και την ποινική δικαιοσύνη. Πρέπει να πάμε στην Ουάσινγκτον για να σταθούμε, μαύροι, λευκοί, Λατίνοι, Άραβες, στις σκιές του μνημείου Λίνκολν και να τους πούμε “τώρα είναι η ώρα να το σταματήσουμε αυτό”», τόνισε ο Σάρπτον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα 22.02.2026
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα 22.02.2026
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα 22.02.2026
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος 22.02.2026
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα 22.02.2026
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα 22.02.2026
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο

Πατρινό Καρναβάλι: 50.000 καρναβαλιστές στους δρόμους – Δείτε τη μεγάλη παρέλαση


LIVE Ελλάδα 22.02.2026
Η πόλη της Πάτρας έχει κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ζουν από κοντά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Πράκτορες σκότωσαν ένοπλο άνδρα που προσπάθησε να μπει στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο

Κόσμος 22.02.2026
Ο άνδρας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και μπιτόνι με βενζίνη κατά την «εισβολή του» στο Μαρ α Λάγκο, όπου τον εξουδετέρωσαν οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας

Τουρκία: Διάσωση 80χρονης που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα σε βράχους

Κόσμος 22.02.2026
Η γιαγιά από την Αττάλεια βρέθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία έπειτα από 24 ώρες ερευνών

Καλύτερα τα νέα για τη λίμνη του Μόρνου μετά τις βροχές

Ελλάδα 22.02.2026
Η «υγρή» χρονιά βελτιώνει τα αποθέματα, αλλά η στάθμη παραμένει 26% κάτω από τον μέσο όρο – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα νησιά και την κλιματική αλλαγή

Καθαρά Δευτέρα: Στα 22 ευρώ τα καλαμαράκια, πάνω από 3,30 η λαγάνα

Ελλάδα 22.02.2026
Οι ώρες λειτουργίας για Βαρβάκειο και Ρέντη

Σοβαρό ατύχημα με κροτίδα στην Πτολεμαΐδα: 17χρονος κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Ελλάδα 22.02.2026
Ο ανήλικος κινδυνεύει να χάσει τρία δάχτυλα - Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή