E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ράγισαν καρδιές στο «αντίο» στη Μινεάπολη: «Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»

Ανατριχίλα από τη σιωπή για 8΄46΄΄

Δημοσίευση 5/6/2020 | 08:37

Ράγισαν καρδιές στο «αντίο» στη Μινεάπολη: «Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»

Συγκλονιστικές στιγμές στη Μινεάπολη, στην τελετή για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο μαύρο άνδρα που δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου από λευκούς αστυνομικούς. Όλοι σίγησαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν είχε το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ, σκοτώνοντάς τον.

Ήταν όλοι εκείνοι για τον Τζορτζ Φλόιντ. Για να τιμήσουν τη μνήμη του, να φωνάξουν πως ο ρατσισμός στις ΗΠΑ υπάρχει. Να σιγήσουν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Η τελετή που έγινε στο πανεπιστήμιο North Central στη Μινεάπολη ήταν η πρώτη από μια σειρά τελετών που θα γίνουν στη μνήμη του 46χρονου.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον ήταν ένας από τους ομιλητές στην τελετή. Μιλώντας μπροστά από το φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ, ο Σάρπτον έβγαλε έναν πύρινο λόγο. «Ο λόγος που δεν μπορούσαμε ποτέ να είμαστε αυτό που θέλαμε να είμαστε και να ονειρευόμαστε είναι επειδή είχατε το γόνατό σας στο λαιμό μας», είπε ο αιδεσιμότατος, ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης.

«Μπορούσαμε να κάνουμε ότι οποιοδήποτε μπορούσε να κάνει. Αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε το γόνατό σας από το λαιμό μας. «Αυτό που συνέβη στο Φλόιντ, συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα, στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής», είπε ο Σάρπτον. «Είναι ώρα να σηκωθούμε και στο όνομα του Τζορτζ να πούμε “πάρτε το γόνατό σας από το λαιμό μας”!», είπε ο Σάρπτον.

Δείτε το λόγο του και τη σιγή των 8’46’’

Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στην τελετή για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ήταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ηγέτης του κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τζέσι Τζάκσον, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ιλχάν Ομάρ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος και ο ηθοποιός Κέβιν Χαρτ.

Συγκλονιστική και η στιγμή που ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, έφτασε στην τελετή και γονάτισε μπροστά στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ.

Πορεία στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ

Κατά τη διάρκεια του επικήδειου, ο Αλ Σάρπτον αποκάλυψε τα σχέδιά του για μια πορεία στην Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου, την επέτειο της μεγάλης πορείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ που έκανε το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όπου και έκανε την ιστορική ομιλία και είπε το, επίσης ιστορικό, «I Have a Dream».

«Επειδή στις 28 Αυγούστου είναι η 57η επέτειος της πορείας στην Ουάσινγκτον, θα γυρίσουμε εκεί Μάρτιν. Εκεί όπου στάθηκε ο πατέρας σου στάθηκε στις σκιές του μνημείου Λίνκολν και είπε ” I Have a Dream”» είπε ο Σάρπτον απευθυνόμενος στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον τρίτο.

«Θα γυρίσουμε στην Ουάσινγκτον για να “ξαναβρούμε” αυτό το όνειρο. Να υψώσουμε ανάστημα όπως την εποχή που έπρεπε να παλέψουμε τη δουλεία, μια άλλη εποχή που έπρεπε να παλέψουμε τον Τζιμ Κρόου, μια άλλη που έπρεπε να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή την εποχή πρέπει να παλέψουμε με την αστυνομία και την ποινική δικαιοσύνη. Πρέπει να πάμε στην Ουάσινγκτον για να σταθούμε, μαύροι, λευκοί, Λατίνοι, Άραβες, στις σκιές του μνημείου Λίνκολν και να τους πούμε “τώρα είναι η ώρα να το σταματήσουμε αυτό”», τόνισε ο Σάρπτον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκε ρωμαϊκό δαχτυλίδι του 297 μ.Χ. με τη θεά Νίκη στη λάσπη και ξεχρέωσε το σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Το σπάνιο χρυσό κόσμημα με τη θεά Νίκη και οι εκατοντάδες αρχαίοι θησαυροί που γλίτωσαν από το άροτρο

Δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο είναι ελληνική – Τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Οι 50 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη για το 2026 ανακοινώθηκαν – και η Ελλάδα ξεχωρίζει

Ποιος είναι ο άνθρωπος που «εξευτέλισε» τον Κορυδαλλό δύο φορές με ελικόπτερο

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κινηματογραφική απόδραση, ο Βασίλης Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος με επικήρυξη ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η Lego λανσάρει σετ της Σαγράδα Φαμίλια με 12.060 τεμάχια ‑ το μεγαλύτερο στην ιστορία της

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Η μινιατούρα της διάσημης βασιλικής θα φτάνει τα 62 εκατοστά σε ύψος και θα διατίθεται προς 799,99 δολάρια (περίπου 695 ευρώ)

Εύβοια: Τρεις ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι – 10 μετασεισμοί, κατολισθήσεις και ζημιές σε Προκόπι και Δαφνούσα

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Σε Προκόπι και Δαφνούσα καταγράφηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και κατολισθήσεις, με αποκλεισμούς στο οδικό δίκτυο και κατάρρευση παλαιού κτίσματος

Αίγιο: Σύλληψη καταζητούμενου της Ίντερπολ – Είχε δολοφονήσει Έλληνα στην Αυστραλία το 1999

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο 55χρονος έφερε ερυθρά αγγελία της Interpol, όμως η αλλαγή ονόματος και η μετακόμισή του σε άλλη ήπειρο καθιστούσαν τον εντοπισμό του ιδιαίτερα δύσκολο για τις Αρχές

Σεισμός στην Εύβοια 5,2 Ρίχτερ ‑ Έντονα αισθητή δόνηση στην Αττική

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

Μωβ τσούχτρες στον Ευβοϊκό και τον Παγασητικό: Συναγερμός – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Ειδικά θαλάσσια δίκτυα αναπτύσσουν οι τοπικές αρχές στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων για την προφύλαξη των λουόμενων, ενώ επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις αλλαγές στο οικοσύστημα της Μεσογείου

Χανιά: Γερμανός συνελήφθη για κατασκοπεία – Τραβούσε φωτογραφίες στρατιωτικών αεροσκαφών

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία του Αερολιμένα Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»

Το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο παραμένει ζωντανό – Μίνι ανασχηματισμός την Πέμπτη

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Τι λένε οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο φθινοπωρινών εκλογών – Ο πρωθυπουργός επιστρέφει Δευτέρα από τη Βοστώνη και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις περιορισμένες κυβερνητικές αλλαγές

ΗΠΑ: Πατέρας συνελήφθη για τη δολοφονία του 4χρονου γιου του – Η σορός βρέθηκε θαμμένη στην αυλή

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο κατηγορούμενος αρχικά ομολόγησε τη δολοφονία, στη συνέχεια όμως άλλαξε την κατάθεσή του

Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε μονοκατοικία τα ξημερώματα – Ένας τραυματίας στο νοσοκομείο

Ελλάδα 07.06.2026
Τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται υπό διερεύνηση από το Ανακριτικό της Υπηρεσίας