E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ράγισαν καρδιές στο «αντίο» στη Μινεάπολη: «Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»

Ανατριχίλα από τη σιωπή για 8΄46΄΄

Δημοσίευση 5/6/2020 | 08:37

Ράγισαν καρδιές στο «αντίο» στη Μινεάπολη: «Πάρτε το γόνατο από το λαιμό μας»

Συγκλονιστικές στιγμές στη Μινεάπολη, στην τελετή για τον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο μαύρο άνδρα που δολοφονήθηκε στις 25 Μαΐου από λευκούς αστυνομικούς. Όλοι σίγησαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο δηλαδή ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν είχε το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ, σκοτώνοντάς τον.

Ήταν όλοι εκείνοι για τον Τζορτζ Φλόιντ. Για να τιμήσουν τη μνήμη του, να φωνάξουν πως ο ρατσισμός στις ΗΠΑ υπάρχει. Να σιγήσουν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Η τελετή που έγινε στο πανεπιστήμιο North Central στη Μινεάπολη ήταν η πρώτη από μια σειρά τελετών που θα γίνουν στη μνήμη του 46χρονου.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον ήταν ένας από τους ομιλητές στην τελετή. Μιλώντας μπροστά από το φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ, ο Σάρπτον έβγαλε έναν πύρινο λόγο. «Ο λόγος που δεν μπορούσαμε ποτέ να είμαστε αυτό που θέλαμε να είμαστε και να ονειρευόμαστε είναι επειδή είχατε το γόνατό σας στο λαιμό μας», είπε ο αιδεσιμότατος, ιδρυτής του Εθνικού Δικτύου Δράσης.

«Μπορούσαμε να κάνουμε ότι οποιοδήποτε μπορούσε να κάνει. Αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε το γόνατό σας από το λαιμό μας. «Αυτό που συνέβη στο Φλόιντ, συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα, στην εκπαίδευση, στην υγεία, σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής», είπε ο Σάρπτον. «Είναι ώρα να σηκωθούμε και στο όνομα του Τζορτζ να πούμε “πάρτε το γόνατό σας από το λαιμό μας”!», είπε ο Σάρπτον.

Δείτε το λόγο του και τη σιγή των 8’46’’

Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στην τελετή για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ήταν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ηγέτης του κινήματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τζέσι Τζάκσον, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ιλχάν Ομάρ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος και ο ηθοποιός Κέβιν Χαρτ.

Συγκλονιστική και η στιγμή που ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, έφτασε στην τελετή και γονάτισε μπροστά στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ.

Πορεία στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ

Κατά τη διάρκεια του επικήδειου, ο Αλ Σάρπτον αποκάλυψε τα σχέδιά του για μια πορεία στην Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου, την επέτειο της μεγάλης πορείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ που έκανε το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όπου και έκανε την ιστορική ομιλία και είπε το, επίσης ιστορικό, «I Have a Dream».

«Επειδή στις 28 Αυγούστου είναι η 57η επέτειος της πορείας στην Ουάσινγκτον, θα γυρίσουμε εκεί Μάρτιν. Εκεί όπου στάθηκε ο πατέρας σου στάθηκε στις σκιές του μνημείου Λίνκολν και είπε ” I Have a Dream”» είπε ο Σάρπτον απευθυνόμενος στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον τρίτο.

«Θα γυρίσουμε στην Ουάσινγκτον για να “ξαναβρούμε” αυτό το όνειρο. Να υψώσουμε ανάστημα όπως την εποχή που έπρεπε να παλέψουμε τη δουλεία, μια άλλη εποχή που έπρεπε να παλέψουμε τον Τζιμ Κρόου, μια άλλη που έπρεπε να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή την εποχή πρέπει να παλέψουμε με την αστυνομία και την ποινική δικαιοσύνη. Πρέπει να πάμε στην Ουάσινγκτον για να σταθούμε, μαύροι, λευκοί, Λατίνοι, Άραβες, στις σκιές του μνημείου Λίνκολν και να τους πούμε “τώρα είναι η ώρα να το σταματήσουμε αυτό”», τόνισε ο Σάρπτον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία για την Αθηνά Ωνάση: Η «χρυσή κληρονόμος» και οι περίεργοι επιχειρηματικοί ελιγμοί της

E-Daily 3.Left 26.06.2026
Η παγκόσμια οικονομική ελίτ προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τι κρύβεται πίσω από την 41χρονη, πλέον, επιχειρηματία

Νέα Υόρκη: Ο Μαμντάνι έκανε πράξη την υπόσχεσή του – «Πάγωμα» σε ένα εκατομμύριο ενοίκια για δύο χρόνια

E-Daily 3.Left 26.06.2026
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκφράζουν ανησυχίες για οικονομική πίεση λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ οι ενοικιαστές διεκδικούν επιπλέον μέτρα για την ουσιαστική μείωση των ενοικίων

Ισπανία: Ντόπιος γρονθοκόπησε 13χρονη στο πρόσωπο και της έσπασε την μύτη

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Δεκάδες τουρίστες έτρεξαν για να βοηθήσουν την έφηβη, η οποία ακούστηκε να φωνάζει καθώς δεχόταν επίθεση από τον άνδρα

Σάλος στη Βρετανία: Τον σκότωσε με μια γροθιά ‑ Σκληρό βίντεο

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ο 28χρονος Ντίλαν Μαξγουελ κατηγορείται για τον θάνατο του 25χρονου Λουκ Τόμπσον, πατέρα τριών παιδιών, μετά από μια επίθεση στις 19 Νοεμβρίου 2023

Ποιος είναι ο νικητής του φετινού MasterChef

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Εννέα χρόνια στο Αμστερνταμ πριν το ριάλιτι μαγειρικής - Η σύντροφός του και η ζωή στο εξωτερικό

Μυλοπόταμος: Ποιος εντόπισε νεκρό τον 32χρονο που αναζητούνταν από τους οικείους του

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Τα ακριβή αίτια θανάτου θα διαπιστωθούν μετά από ιατροδικαστική εξέταση, καθώς η Αστυνομία δεν εντοπίζει ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

Γιαγιά δηλητηρίασε και μαχαίρωσε τα 4 εγγόνια της μέχρι θανάτου ‑ «Δεν θα ξαναδώ ποτέ τα παιδιά μου»

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Η ηλικιωμένη φέρεται να εξαγριώθηκε όταν ο πρώην σύζυγος της κόρης της απέκτησε προσωρινή επιμέλεια των παιδιών

Μήνυση κατά 18 influencers από την Επιτροπή Παιγνίων για διαφήμιση παράνομου τζόγου ‑ Είχαν πάνω από 3 εκατ. followers

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Οι περισσότεροι από τους followers ήταν ανήλικοι, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Αντώνης Βαρθολομαίος

Πήγε στην Τουρκία για να φτιάξει τα δόντια του και τώρα αντιμετωπίζει εφιάλτη ‑ «Μην πάτε στην Τουρκία. Μην αφήσετε να ...»

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ο 47χρονος Βρετανός ξόδεψε 3.900 λίρες για smile makeover στην Τουρκία και τώρα καλείται να πληρώσει έως 40.000 λίρες για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Μουντιάλ 2026: Πρωτιά για Ολλανδία, πρόκριση για Ιαπωνία‑Σουηδία και ιστορική Ακτή Ελεφαντοστού

Αθλητικά Νέα 26.06.2026
Η Ολλανδία καθάρισε την Τυνησία και πήρε την κορυφή του ομίλου, Ιαπωνία και Σουηδία προκρίθηκαν χέρι-χέρι, ενώ Εκουαδόρ και Ακτή Ελεφαντοστού πανηγύρισαν μεγάλες νίκες και εισιτήριο για τους «32».

«Επικήρυξαν» τον λαγοκέφαλο – Όλα τα μέτρα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ελλάδα 26.06.2026
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πιλοτική δράση θήρευσης του επικίνδυνου ψαριού σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, με αμοιβή στους αλιείς 5,33 ευρώ το κιλό.

Συναγερμός για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα: Η νέα ουσία που ανησυχεί τις Αρχές

E-Daily 2.TopNews 26.06.2026
Ο τρόπος διακίνησης που άλλαξε και οι κυρίαρχες ουσίες στην ελληνική αγορά