E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

«Μπαζούκας» από ΕΚΤ

Δημοσίευση 4/6/2020 | 17:16

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική πτώση καταγράφει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι αυξάνει κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, το έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υποχωρούσε στις 15.30 κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,375%.

Το spread (η διαφορά με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς) διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, στις 185 μονάδες βάσης.

Πτωτικά κινούνταν οι αποδόσεις γενικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί 15 μονάδες βάσης στο 1,40%.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ οδήγησε και σε ράλι του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,25% στα 1,1256 δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές πέρασαν σε θετικό έδαφος.

Ενισχυμένο «μπαζούκας»

H EKT ανακοίνωσε την σήμερα τη νέα, ισχυρή «ένεση» στην οικονομία της Ευρωζώνης με 600 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των αναλυτών κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ.

Έτσι, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 από τέλη Δεκεμβρίου του 2020 και φτάνει στο στο 1,35 τρισ. από 750 δισεκατομμύρια.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα, επομένως η αύξηση του μεγέθους του PEPP σημαίνει πως μέσα στο επόμενο 12μηνο η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, τη στιγμή που τα 16 δισ. ευρώ που αναμενόταν να αγοράσει πριν την αύξηση του μεγέθους του προγράμματος, κάλυπταν με το παραπάνω την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας.

Αργή ανάκαμψη

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βιώνει μια άνευ προηγούμενου συρρίκνωση, πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κάμψη έχει ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι χλιαρή».

Οι οικονομικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πρωτοφανής. Σημείωσε επίσης πως η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020, ενώ το 2021 η ανάκαμψη δεν θα καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Η ανακοίνωση για την αύξηση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης αναφέρει:

1. Το μέγεθος για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνοντας σε σύνολο τα 1.350 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε απάντηση στην αναθεώρηση προς τα κάτω του πληθωρισμού, η επέκταση του PEPP θα διευκολύνει περαιτέρω τη γενική στάση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις συνθήκες χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών.

Αυτό επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

2. Ο ορίζοντας για καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει αγορές assets στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει τελειώσει.

3. Οι τίτλοι που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδυθούν έως το τέλος τουλάχιστον του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη νομισματική στάση.

4. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις πρόσθετες αγορές έως 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

5. Οι επανεπενδύσεις των κύριων πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν που αγοράζονται βάσει του APP θα συνεχιστούν πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός μεγάλου βαθμού νομισματικής διευκόλυνσης.

6. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού συγκλίνουν σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Κόσμος 11.07.2026
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

E-Daily 2.TopNews 11.07.2026
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Tech + Science 11.07.2026
Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.