E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

«Μπαζούκας» από ΕΚΤ

Δημοσίευση 4/6/2020 | 17:16

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική πτώση καταγράφει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι αυξάνει κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, το έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υποχωρούσε στις 15.30 κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,375%.

Το spread (η διαφορά με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς) διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, στις 185 μονάδες βάσης.

Πτωτικά κινούνταν οι αποδόσεις γενικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί 15 μονάδες βάσης στο 1,40%.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ οδήγησε και σε ράλι του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,25% στα 1,1256 δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές πέρασαν σε θετικό έδαφος.

Ενισχυμένο «μπαζούκας»

H EKT ανακοίνωσε την σήμερα τη νέα, ισχυρή «ένεση» στην οικονομία της Ευρωζώνης με 600 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των αναλυτών κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ.

Έτσι, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 από τέλη Δεκεμβρίου του 2020 και φτάνει στο στο 1,35 τρισ. από 750 δισεκατομμύρια.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα, επομένως η αύξηση του μεγέθους του PEPP σημαίνει πως μέσα στο επόμενο 12μηνο η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, τη στιγμή που τα 16 δισ. ευρώ που αναμενόταν να αγοράσει πριν την αύξηση του μεγέθους του προγράμματος, κάλυπταν με το παραπάνω την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας.

Αργή ανάκαμψη

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βιώνει μια άνευ προηγούμενου συρρίκνωση, πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική κάμψη έχει ήδη φτάσει στο κατώτατο σημείο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι χλιαρή».

Οι οικονομικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πρωτοφανής. Σημείωσε επίσης πως η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020, ενώ το 2021 η ανάκαμψη δεν θα καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Η ανακοίνωση για την αύξηση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης αναφέρει:

1. Το μέγεθος για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνοντας σε σύνολο τα 1.350 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε απάντηση στην αναθεώρηση προς τα κάτω του πληθωρισμού, η επέκταση του PEPP θα διευκολύνει περαιτέρω τη γενική στάση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις συνθήκες χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, ειδικά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιοδοσιών.

Αυτό επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποτρέψει αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

2. Ο ορίζοντας για καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει αγορές assets στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει τελειώσει.

3. Οι τίτλοι που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP θα επανεπενδυθούν έως το τέλος τουλάχιστον του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη νομισματική στάση.

4. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις πρόσθετες αγορές έως 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

5. Οι επανεπενδύσεις των κύριων πληρωμών από χρεόγραφα που λήγουν που αγοράζονται βάσει του APP θα συνεχιστούν πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός μεγάλου βαθμού νομισματικής διευκόλυνσης.

6. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού συγκλίνουν σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2% εντός του ορίζοντα προβολής του, και αυτή η σύγκλιση αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με βιώσιμο τρόπο, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βραζιλιάνα με τα μπικίνι που διηύθυνε ένα διακρατικό κύκλωμα διακίνησης κάνναβης

Κόσμος 24.10.2025
Διαφήμιζε τον εαυτό της μοιράζοντας «κιτ» με τσιγάρα κάνναβης στον δρόμο

35χρονος στον Βόλο απείλησε συγγενείς της πρώην συζύγου του: «Θα σας σφάξω και θα σας βγάλω τα μάτια»

Ελλάδα 24.10.2025
Ο άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών, από τους οποίους θα εκτίσει άμεσα τους δύο, ενώ οι υπόλοιποι 19 θα ανασταλούν επί τριετίας

Βγήκε στο δρόμο και άρχισε να πετάει 50ευρα ηλικιωμένος στο Αργος Ορεστικό

Ελλάδα 24.10.2025
Οι περαστικοί ειδοποίησαν την αστυνομία

Κορωπί: Το μαρτύριο της 40χρονης, η ζωή στα social media και η έκπληξη που ετοίμαζε στον 50χρονο

Ελλάδα 24.10.2025
Σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού νοσηλεύεται η 40χρονη μετά από την άγρια κακοποίηση από τον σύζυγό της

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς απέσυρε τη συμμετοχή του στο Παρίσι και είναι εξαιρετικά αμφίβολος για το τουρνουά της Αθήνας

Αθλητικά Νέα 24.10.2025
Ο Έλληνας πρωταθλητής κάνει αγώνα δρόμου για το Hellenic Championship

Η Κροατία επαναφέρει τη στρατιωτική θητεία

Κόσμος 24.10.2025
Το Ζάγκρεμπ κατάργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2008, ένα χρόνο πριν από την ένταξή του στο ΝΑΤΟ

Ξεκίνησε η δίκη 43χρονου ηθοποιού για βιασμό και απόπειρα βιασμού κατ’ εξακολούθηση

Ελλάδα 24.10.2025
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ξεκίνησε η δίκη του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και απόπειρα βιασμού δύο γυναικών το 2012 και το 2013. Στην πρώτη ημέρα, μάρτυρες περιέγραψαν τη χειριστική και κακοποιητική του συμπεριφορά, ενώ ο ίδιος δήλωσε αθώος και τόνισε ότι σήμερ

Τεχνολογία James Bond και αστέρια του NBA ‑ Πώς έστηναν τα παιχνίδια πόκερ

Κόσμος 24.10.2025
Η υψηλή τεχνολογία στο «μοίρασμα» της τράπουλας και τα «δολώματα» που χρησιμοποίησε το κύκλωμα για να προσελκύσει ανυποψίαστα θύματα.

ΗΠΑ: Φονική επίθεση κατά σκάφους «ναρκοτρομοκρατών» στην Καραϊβική ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 24.10.2025
Η νέα επίθεση αποτελεί μέρος της στρατηγικής του προέδρου Τραμπ για την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων των καρτέλ ναρκωτικών της περιοχής

Το FBI προειδοποιεί μετά το σκάνδαλο του NBA: «Το μόνο στοίχημα που μπορείτε να βάλετε είναι ότι η τύχη σας εξαντλήθηκε»

Αθλητικά Νέα 24.10.2025
Οι δηλώσεις του διευθυντή του FBI, αλλά και του εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης

Στην 5η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ο Λευτέρης Πετρούνιας – Αποθεώθηκε μετά την προσπάθειά του

Αθλητικά Νέα 24.10.2025
Δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο ο «άρχοντας των κρίκων»

Αγνωστος Στρατιώτης: Στη Δικαιοσύνη ο Δούκας κατά της ανάθεσης σε ιδιώτες

Ελλάδα 24.10.2025
Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε πως ο Δήμος Αθηναίων θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη