E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών

Δημοσίευση 1/6/2020 | 19:04

Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Εκλήθη νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα -βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα, στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας είχε αναφερθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά τηςδικαιώματα» τόνισε ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα περί τουρκικών σχεδίων για έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.

Υπογράμμισε παράλληλα πως η χώρα έχει σχέδιο, το οποίο και θα γίνει γνωστό από σήμερα το μεσημέρι και μετά.

«Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο ενεργειών» είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ήδη εδώ και καιρό πραγματοποιεί εκστρατεία κατά της τουρκικής παραβατικότητας και θα συνεχίσει να το κάνει όταν χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρεία καταθέτει, δηλαδή, αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα έξι μίλια, ενώ με αυτήν την κίνηση δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι' αυτό.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: «Βαρύς» ο λογαριασμός από σήμερα – Πρόστιμο ίσο με 50% του ΦΠΑ

Οικονομία 13.02.2026
Τέλος χρόνου για τη δήλωση τρόπου έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων στην ΑΑΔΕ

Κούρεμα προστίμων έως 50% για όσους κλείνουν γρήγορα τις φορολογικές υποθέσεις

Οικονομία 13.02.2026
Τα στάδια του ελέγχου που καθορίζουν το ποσοστό έκπτωσης - Προκαταβολή 25% και δόσεις για το υπόλοιπο ποσό

Επίσημα απόφαση στο Ευρωκοινοβούλιο: «Οι τρανς γυναίκες, είναι γυναίκες»

Κόσμος 13.02.2026
Με 340 ψήφους υπέρ το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πλήρη αναγνώριση των τρανς γυναικών ως γυναίκες.

Καταιγίδες και ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα – Δείτε πού χτυπά η κακοκαιρία

Καιρός 13.02.2026
Ισχυρή επιδείνωση του καιρού έχει αρχίσει από χθες το απόγευμα

Σάλος στην Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Κόσμος Χτες
Ένας άνδρας στην Ιταλία πέταξε στα σκουπίδια, χωρίς να το καταλάβει, ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Αναμορφωτικά μέτρα σε 15χρονο για το revenge pοrn που οδήγησε συμμαθήτριά σε απόπειρες αυτοκτονίας

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, τον Απρίλιο του 2024, ύστερα από καταγγελία που έκανε η μητέρα της

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο Θεσσαλονίκη–Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου

Ελλάδα Χτες
Ποια δρομολόγια αμαξοστοιχιών επηρεάζονται

Ο Αντετοκούνμπο γίνεται... ζελεδάκι: Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του «Greek Freak»

Αθλητικά Νέα Χτες
Η νέα επένδυση του Γιάννη φανερώνει μία πιο παιχνιδιάρικη πλευρά του και αποκαλύπτει πτυχές από την παιδική του ηλικία στην Αθήνα

ΑΑΔΕ: Τεράστια απάτη με εκατοντάδες επιχειρήσεις “φαντάσματα” και χρέη 43 εκατ. ευρώ

Οικονομία Χτες
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Στα ημιτελικά του Κατάρ η Μαρία Σάκκαρη: Τεράστια εμφάνιση και πρόκριση επί της Σβιόντεκ!

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μαρία Σάκκαρη νίκησε με ανατροπή τη Νο2 του κόσμου, Ίγκα Σβιόντεκ