E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά: Να την κάνουμε τζαμί

Συνέχεια στο παραλήρημα για την Αγιά Σοφιά δίνει ο Τύπος στην Τουρκία

Δημοσίευση 1/6/2020 | 17:16

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά: Να την κάνουμε τζαμί

Συνέχεια στο παραλήρημα για την Αγιά Σοφιά δίνει ο Τύπος στην Τουρκία, κατηγορώντας την Ελλάδα για «αυθάδεια» - «Ήρθε η ώρα για την πραγμάτωση του πνεύματος του Μωάμεθ του Πορθητή» προσθέτουν και συμπληρώνουν «Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο από ποτέ μήπως ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί»

Το παραλήρημα των Τούρκων τις προηγούμενες ημέρες, το οποιο κορυφώθηκε με το κακόγουστο «σόου» μπροστά από την Αγιά Σοφιά, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τη Δευτέρα, μερίδα του τουρκικού Τύπου φρόντισε να κρατήσει «ζεστό» το θέμα, αναφερόμενη στις ιδέες της κυβέρνησης περί μετατροπής του ιστορικού μηνμείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί. Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα για «αυθάδεια» και καλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό.

Να ανατρέψει την άποψη πως «η καταπίεση ξεκίνησε το 1453», επιχειρεί άρθρο γνώμης του Fuat Bol στη Χουριέτ με τίτλο «Μπορεί η Αγία Σοφία να ανοίξει για λατρεία;».

Ο συντάκτης σημειώνει, αρχικά, πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν έκαψε και δεν λεηλάτησε την Κωνσταντινούπολη, όπως έκαναν οι Λατίνο - Σταυροφόροι το 1204 και για τον λόγο αυτό, όταν υποδέχθηκαν κάποιοι Βυζαντινοί τον Μωάμεθ τον Πορθητή, σχολίασαν πως «προτιμάμε να βλέπουμε το οθωμανικό φέσι στην Αγία Σοφία παρά το κόκκινο γαλέρο του καρδινάλιου».

Ακολούθως, ο συντάκτης αναρωτιέται εάν δημιουργεί πρόβλημα στην πολιτιστική ταυτότητα της Αγίας Σοφίας η ανάγνωση του Κορανίου στο εσωτερικό της. «Εάν απαγορεύεται η λατρεία στα κτίρια της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί δεν εναντιώνεται κανείς και στις λειτουργίες που γίνονται στο Βατικανό ή στα τεμένη Φατίχ και Σουλταναχμέτ, που αποτελούν επίσης μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς;», αναρωτιέται ο συντάκτης στο επιχείρημά του.

Επιπλέον, ο Fuat Bol αναφέρει πως «η Ελλάδα μετέτρεψε όλα τα τεμένη στο έδαφός της σε εκκλησίες. Αντί να κοιτά την κατάντια της, αυθαδιάζει και επιτίθεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. To γεγονός που κάνει τους Έλληνες τόσο αναιδείς είναι ότι γνωρίζουν πως η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα οικοδόμημα, αλλά αποτελεί απλά «mana» (η ουσία του ισλάμ, το σύμβολο της κατάκτησης)».

Ακόμα, υπογραμμίζει: «Η στάση αυτή της Δύσης μάς αναγκάζει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση» για να προσθέσει πως «όταν θα είμαστε αντάξιοι του Μωάμεθ του Πορθητή, οι πόρτες (της Αγίας Σοφίας) θα ανοίξουν αυτόματα για λατρεία».

Να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί - Ο φόβος υπερισχύει του θυμού στην Ελλάδα

Από την πλευρά της, η επίσης εθνικιστική Μιλάτ δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Αγία Σοφία, αχ Αγία Σοφία», υποστηρίζοντας ότι «τώρα είναι ο καιρός για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την πραγμάτωση του πνεύματος του Μωάμεθ του Πορθητή και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν. Τώρα είναι ο καιρός να διαβαστεί η προσευχή στην Αγία Σοφία, με την εξαιρετική ακουστική της, και να ακουστεί από το Ισραήλ στις ΗΠΑ, από την Ελλάδα έως την ΕΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Χάμπερ σε άρθρο που τιτλοφορείται «Ο φόβος της Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά υπερίσχυσε του θυμού», αναφέρει πως «το ζήτημα της κατάκτησης της Πόλης δεν έχει φύγει από την ατζέντα, ακόμα κι αν έχουν περάσει 567 χρόνια» και προσθέτει ότι «το θέμα που συγκεντρώνει την προσοχή όλων των media στην Ελλάδα, είναι πως ο φόβος υπερισχύει του θυμού. Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο από ποτέ μήπως ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαρίσα Ρικέλμε: Η πιο «καυτή» οπαδός του Μουντιάλ του 2010 επιστρέφει ως δημοσιογράφος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Tabloid 29.03.2026
Η Λαρίσα Ρικέλμε, που έγινε γνωστή ανά τον κόσμο με τις πόζες στις εξέδρες στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, έχει κάνει στροφή στη δημοσιογραφία και θα είναι παρούσα στη διοργάνωση του 2026

Θρίλερ στο Αίγιο: Νεκρός βρέθηκε 58χρονος Αμερικανός – Τι δείχνουν οι έρευνες της Αστυνομίας

Ελλάδα 29.03.2026
Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διευκρινιστούν μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ιατροδικαστικών εξετάσεων

Το Ιράν χτύπησε με πύραυλο εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ – Φόβοι για επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών

Ελλάδα 29.03.2026
Οι αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα

Λουτσέσκου από το νοσοκομείο: «Είμαι καλά τώρα, έχω αναρρώσει πλήρως»

Αθλητικά Νέα 29.03.2026
Καθησυχαστικά είναι τα νέα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη στην τελευταία προπόνηση της Ρουμανία, με ιστοσελίδα της χώρας του να φιλοξενεί τις πρώτες του δηλώσεις από το νοσοκομείο

Η σοκαριστική στιγμή του πιο βίαιου νοκ‑άουτ που άφησε την αθλήτρια να πνίγεται

Αθλητικά Νέα 29.03.2026
Οι εικόνες της αθλήτριας με το βλέμμα στο κενό έκαναν τον γύρο του κόσμου

Απαγορεύτηκε η είσοδος του καθολικού Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο την Κυριακή Βαΐων

Κόσμος 29.03.2026
«Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, εμποδίστηκε στους ηγέτες της Εκκλησίας να τελέσουν τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον Ναό του Πανάγιου Τάφου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Ταϊλάνδη: Παρουσιαστές γδύθηκαν στον αέρα ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον καύσωνα

Κόσμος 29.03.2026
Οι παρουσιαστές του ενημερωτικού μαγκαζίνο, άρχισαν να γδύνονται στον αέρα και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το βίντεο έγινε viral

Κακοποίηση μωρού 10 μηνών στην Πάτρα: Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης – «Το δάγκωσαν τα ξαδέρφια του» λέει η μητέρα

Ελλάδα 29.03.2026
Ιατροδικαστής μιλά για κακοποίηση ή παραμέληση, η 18χρονη μητέρα σε καταυλισμό Ρομά, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στην Παραλιακή ‑ Προβλήματα στην κυκλοφορία

Ελλάδα 29.03.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος της οδού Ήβης Αθανασιάδου

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα

Ελλάδα 29.03.2026
Σκοπός των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας