E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά: Να την κάνουμε τζαμί

Συνέχεια στο παραλήρημα για την Αγιά Σοφιά δίνει ο Τύπος στην Τουρκία

Δημοσίευση 1/6/2020 | 17:16

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά: Να την κάνουμε τζαμί

Συνέχεια στο παραλήρημα για την Αγιά Σοφιά δίνει ο Τύπος στην Τουρκία, κατηγορώντας την Ελλάδα για «αυθάδεια» - «Ήρθε η ώρα για την πραγμάτωση του πνεύματος του Μωάμεθ του Πορθητή» προσθέτουν και συμπληρώνουν «Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο από ποτέ μήπως ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί»

Το παραλήρημα των Τούρκων τις προηγούμενες ημέρες, το οποιο κορυφώθηκε με το κακόγουστο «σόου» μπροστά από την Αγιά Σοφιά, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τη Δευτέρα, μερίδα του τουρκικού Τύπου φρόντισε να κρατήσει «ζεστό» το θέμα, αναφερόμενη στις ιδέες της κυβέρνησης περί μετατροπής του ιστορικού μηνμείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί. Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα για «αυθάδεια» και καλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό.

Να ανατρέψει την άποψη πως «η καταπίεση ξεκίνησε το 1453», επιχειρεί άρθρο γνώμης του Fuat Bol στη Χουριέτ με τίτλο «Μπορεί η Αγία Σοφία να ανοίξει για λατρεία;».

Ο συντάκτης σημειώνει, αρχικά, πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν έκαψε και δεν λεηλάτησε την Κωνσταντινούπολη, όπως έκαναν οι Λατίνο - Σταυροφόροι το 1204 και για τον λόγο αυτό, όταν υποδέχθηκαν κάποιοι Βυζαντινοί τον Μωάμεθ τον Πορθητή, σχολίασαν πως «προτιμάμε να βλέπουμε το οθωμανικό φέσι στην Αγία Σοφία παρά το κόκκινο γαλέρο του καρδινάλιου».

Ακολούθως, ο συντάκτης αναρωτιέται εάν δημιουργεί πρόβλημα στην πολιτιστική ταυτότητα της Αγίας Σοφίας η ανάγνωση του Κορανίου στο εσωτερικό της. «Εάν απαγορεύεται η λατρεία στα κτίρια της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί δεν εναντιώνεται κανείς και στις λειτουργίες που γίνονται στο Βατικανό ή στα τεμένη Φατίχ και Σουλταναχμέτ, που αποτελούν επίσης μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς;», αναρωτιέται ο συντάκτης στο επιχείρημά του.

Επιπλέον, ο Fuat Bol αναφέρει πως «η Ελλάδα μετέτρεψε όλα τα τεμένη στο έδαφός της σε εκκλησίες. Αντί να κοιτά την κατάντια της, αυθαδιάζει και επιτίθεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. To γεγονός που κάνει τους Έλληνες τόσο αναιδείς είναι ότι γνωρίζουν πως η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα οικοδόμημα, αλλά αποτελεί απλά «mana» (η ουσία του ισλάμ, το σύμβολο της κατάκτησης)».

Ακόμα, υπογραμμίζει: «Η στάση αυτή της Δύσης μάς αναγκάζει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση» για να προσθέσει πως «όταν θα είμαστε αντάξιοι του Μωάμεθ του Πορθητή, οι πόρτες (της Αγίας Σοφίας) θα ανοίξουν αυτόματα για λατρεία».

Να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί - Ο φόβος υπερισχύει του θυμού στην Ελλάδα

Από την πλευρά της, η επίσης εθνικιστική Μιλάτ δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Αγία Σοφία, αχ Αγία Σοφία», υποστηρίζοντας ότι «τώρα είναι ο καιρός για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την πραγμάτωση του πνεύματος του Μωάμεθ του Πορθητή και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν. Τώρα είναι ο καιρός να διαβαστεί η προσευχή στην Αγία Σοφία, με την εξαιρετική ακουστική της, και να ακουστεί από το Ισραήλ στις ΗΠΑ, από την Ελλάδα έως την ΕΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Χάμπερ σε άρθρο που τιτλοφορείται «Ο φόβος της Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά υπερίσχυσε του θυμού», αναφέρει πως «το ζήτημα της κατάκτησης της Πόλης δεν έχει φύγει από την ατζέντα, ακόμα κι αν έχουν περάσει 567 χρόνια» και προσθέτει ότι «το θέμα που συγκεντρώνει την προσοχή όλων των media στην Ελλάδα, είναι πως ο φόβος υπερισχύει του θυμού. Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο από ποτέ μήπως ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση των ζώων είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους κτηνιάτρους

Λουτράκι: Σορός άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές διερευνούν αν η σορός ανήκει στον 38χρονο Ουκρανό υπήκοο που αγνοούνταν

Τέλος μίας εποχής στη Χίο: Πέθανε η κυρία Σμαράγδα, η τελευταία μόνιμη κάτοικος του Αναβάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Χίου για τον θάνατο της Σμαράγδας Παπαστυλιανού, της τελευταίας μόνιμης κατοίκου του Αναβάτου

Χαλάνδρι: Εργαστήριο αναβολικών κρυμμένο σε φαρμακείο – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεκατέσσερις συλλήψεις από την αστυνομία και κατάσχεση 40.000 παράνομων σκευασμάτων

Voucher για βιβλία έως 150 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση σε εκδόσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χιλιάδες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν βιβλία μέσω επιταγής από τη ΔΥΠΑ

Καταδίκη για Τζέιμς Δαλαμάγκα, τη σύντροφο και τον πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον Δαλαμάγκα

Σουηδία: «Όχι» από την αρχή Δημόσιας Υγείας σε smartphone πριν από τα 13 έτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος αυτής της νέας σύστασης είναι να «μειωθεί ο κίνδυνος τα παιδιά να εκτεθούν σε επιβλαβή περιεχόμενα»

Επίδομα αδείας 2026: Νέα ποσά μετά την αύξηση κατώτατου μισθού – Πότε και πώς καταβάλλεται

Οικονομία Χτες
Ποια είναι η ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος αδείας, ο τρόπος υπολογισμού του και τι αλλάζει φέτος

Θάνατος 71χρονου επιβάτη εν πλω σε πλοίο από Κω προς Πειραιά

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τέλος για 71χρονο επιβάτη κατά τη διάρκεια πλου από την Κω με προορισμό τον Πειραιά

Συναγερμός στο Αμερικανικό Πεντάγωνο

Κόσμος Χτες
Εκκενώνονται και αποκλείονται όροφοι του κτιρίου

16χρονη επιχείρησε να το σκάσει ξυπόλητη για να ξεφύγει από τον 30χρονο σύζυγό της στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή απειλή και ενδοοικογενειακή παράνομη βία

Λευκάδα: Βέλγος τουρίστας έπεσε από βράχο για μία selfie

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Λευκάδας