E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά: Να την κάνουμε τζαμί

Συνέχεια στο παραλήρημα για την Αγιά Σοφιά δίνει ο Τύπος στην Τουρκία

Δημοσίευση 1/6/2020 | 17:16

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά: Να την κάνουμε τζαμί

Συνέχεια στο παραλήρημα για την Αγιά Σοφιά δίνει ο Τύπος στην Τουρκία, κατηγορώντας την Ελλάδα για «αυθάδεια» - «Ήρθε η ώρα για την πραγμάτωση του πνεύματος του Μωάμεθ του Πορθητή» προσθέτουν και συμπληρώνουν «Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο από ποτέ μήπως ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί»

Το παραλήρημα των Τούρκων τις προηγούμενες ημέρες, το οποιο κορυφώθηκε με το κακόγουστο «σόου» μπροστά από την Αγιά Σοφιά, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τη Δευτέρα, μερίδα του τουρκικού Τύπου φρόντισε να κρατήσει «ζεστό» το θέμα, αναφερόμενη στις ιδέες της κυβέρνησης περί μετατροπής του ιστορικού μηνμείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί. Μάλιστα, κατηγορεί την Ελλάδα για «αυθάδεια» και καλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό.

Να ανατρέψει την άποψη πως «η καταπίεση ξεκίνησε το 1453», επιχειρεί άρθρο γνώμης του Fuat Bol στη Χουριέτ με τίτλο «Μπορεί η Αγία Σοφία να ανοίξει για λατρεία;».

Ο συντάκτης σημειώνει, αρχικά, πως ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν έκαψε και δεν λεηλάτησε την Κωνσταντινούπολη, όπως έκαναν οι Λατίνο - Σταυροφόροι το 1204 και για τον λόγο αυτό, όταν υποδέχθηκαν κάποιοι Βυζαντινοί τον Μωάμεθ τον Πορθητή, σχολίασαν πως «προτιμάμε να βλέπουμε το οθωμανικό φέσι στην Αγία Σοφία παρά το κόκκινο γαλέρο του καρδινάλιου».

Ακολούθως, ο συντάκτης αναρωτιέται εάν δημιουργεί πρόβλημα στην πολιτιστική ταυτότητα της Αγίας Σοφίας η ανάγνωση του Κορανίου στο εσωτερικό της. «Εάν απαγορεύεται η λατρεία στα κτίρια της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί δεν εναντιώνεται κανείς και στις λειτουργίες που γίνονται στο Βατικανό ή στα τεμένη Φατίχ και Σουλταναχμέτ, που αποτελούν επίσης μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς;», αναρωτιέται ο συντάκτης στο επιχείρημά του.

Επιπλέον, ο Fuat Bol αναφέρει πως «η Ελλάδα μετέτρεψε όλα τα τεμένη στο έδαφός της σε εκκλησίες. Αντί να κοιτά την κατάντια της, αυθαδιάζει και επιτίθεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. To γεγονός που κάνει τους Έλληνες τόσο αναιδείς είναι ότι γνωρίζουν πως η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα οικοδόμημα, αλλά αποτελεί απλά «mana» (η ουσία του ισλάμ, το σύμβολο της κατάκτησης)».

Ακόμα, υπογραμμίζει: «Η στάση αυτή της Δύσης μάς αναγκάζει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση» για να προσθέσει πως «όταν θα είμαστε αντάξιοι του Μωάμεθ του Πορθητή, οι πόρτες (της Αγίας Σοφίας) θα ανοίξουν αυτόματα για λατρεία».

Να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί - Ο φόβος υπερισχύει του θυμού στην Ελλάδα

Από την πλευρά της, η επίσης εθνικιστική Μιλάτ δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Αγία Σοφία, αχ Αγία Σοφία», υποστηρίζοντας ότι «τώρα είναι ο καιρός για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, την πραγμάτωση του πνεύματος του Μωάμεθ του Πορθητή και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις όποιες αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρξουν. Τώρα είναι ο καιρός να διαβαστεί η προσευχή στην Αγία Σοφία, με την εξαιρετική ακουστική της, και να ακουστεί από το Ισραήλ στις ΗΠΑ, από την Ελλάδα έως την ΕΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Χάμπερ σε άρθρο που τιτλοφορείται «Ο φόβος της Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά υπερίσχυσε του θυμού», αναφέρει πως «το ζήτημα της κατάκτησης της Πόλης δεν έχει φύγει από την ατζέντα, ακόμα κι αν έχουν περάσει 567 χρόνια» και προσθέτει ότι «το θέμα που συγκεντρώνει την προσοχή όλων των media στην Ελλάδα, είναι πως ο φόβος υπερισχύει του θυμού. Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο από ποτέ μήπως ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή στον τουρισμό: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκετε περισσότερες προσφορές για διακοπές φέτος

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Πιέσεις στις τιμές το καλοκαίρι, αισιοδοξία για το φθινόπωρο - Η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η Σαντορίνη συνεχίζει να πιέζεται

Εκπνέει η προθεσμία για τα ασανσέρ – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο των 1000€

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων. Στις 30 Ιουνίου 2026, εκπνέει η τελική προθεσμία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το Ψηφιακό Μητρώο Ανελκυστήρων. Δείτε τις κυρώσεις.

Μαρόκο ‑ Ολλανδία 3‑2 πεν. (1‑1 κ.δ., παρ.): Πρόκριση στους «16» για τα «Λιοντάρια» του Ελ Καμπί

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ο Μπόνο ήρωας στα πέναλτι - οι Αφρικανοί πέρασαν στον επόμενο γύρο

Παραγουάη ‑ Γερμανία 4‑3 πεν. (1‑1 κ.α., παρ.): Νοκ‑άουτ τα Πάντσερ στην πρώτη έκπληξη των νοκ‑άουτ!

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η Αλμπιρόχα αποκλείει τη Γερμανία στα πέναλτι και κλείνει θέση στους «16» για πρώτη φορά από το 2010

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες ομήρων που επέζησαν από τη Χαμάς στα τούνελ της Γάζας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κλουβιά, βιασμούς και βασανιστήρια με σιδηρολοστούς που λυγίζουν την ανθρώπινη λογική

Λευκάδα: Βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στο κεφάλι γυναίκας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η 52χρονη βρισκόταν στους καταρράκτες Νυδριού στη Λευκάδα

«Νομίζω ότι η μαμά μου έχει χάσει το μυαλό της»: Τι έλεγε στη σύντροφό του ο 26χρονος πριν το διπλό φονικό στο Αίγιο

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Μιλώντας στο MEGA η γυναίκα μιλάει για πρώτη φορά για όσα γνωρίζει ότι συνέβαιναν μεταξύ του 26χρονου Ολύμπιου και της μητέρας του που βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Αγριο έγκλημα στο Τέξας: Δίδυμες σκότωσαν μητέρα πέντε παιδιών και χαμογελούσαν όταν τις συνέλαβαν

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
19 και 21 ετών οι δίδυμες Αμάγια Κούκι και Κίτι Μία Ντίαζ - Συνελήφθη και μια 21χρονη φίλη τους

Βραζιλία – Ιαπωνία 2‑1: Πρόκριση στους «16» με ανατροπή και σάμπα

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Σελεσάο βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά ο Αντσελότι ρίσκαρε, άλλαξε το σύστημα και πέρασε στους «16» - επόμενος αντίπαλος ο νικητής Ακτής Ελεφαντοστού - Νορβηγίας

Νότια Κορέα: 160 αστυνομικοί στο αεροδρόμιο για την εθνική ‑ Απειλούν να σκοτώσουν τον προπονητή

E-Daily 3.Left Χτες
Έρευνα για την κακή απόδοση της εθνικής ομάδας ζήτησε και ο πρόεδρος της χώρας

Καταδίωξη από τη Θεσπρωτία στην Πρέβεζα‑ Μοτοσικλετιστής σήκωσε τις αρχές στο πόδι

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος του δικυκλιστή σχηματίζεται δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση και παραβάσεις του ΚΟΚ

WhatsApp: Νέα αλλαγή στην εφαρμογή – Οι χρήστες θα συνδέονται με ονόματα και όχι αριθμό τηλεφώνου

E-Daily 3.Left Χτες
Η πλατφόρμα εισάγει ονόματα χρηστών, τα οποία θα σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε με άλλους χρήστες, χωρίς να χρειάζεται να μοιραστείτε τον αριθμό τηλεφώνου σας μαζί τους