E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενοίκια: Πόσα χάνουν και πόσα θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Για να επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν έκτακτη δήλωση στο Taxis

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/5/2020 | 21:33

Ενοίκια: Πόσα χάνουν και πόσα θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Την κάλυψη του 30% των απωλειών που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στη διάταξη αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% μισθώματος για οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς την εφορία από 31.7.2020 και μετά.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς θα δυσκολευτούν να πάρουν έστω κι αυτή την «ψαλιδισμένη» αποζημίωση λόγω του τρόπου δήλωσης των ζημιών που έχουν από τα ακίνητα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ζημίες που έχουν υποστεί μαζί με τα αποδεικτικά εισπράξεων σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Κι αν τα παραπάνω σας φαίνονται περίπλοκα, ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 60 ευρώ και διαμορφώνεται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπολοίπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 600 ευρώ, η απώλεια στο τρίμηνο για τον ιδιοκτήτη είναι 720 ευρώ και η έκπτωση φόρου που δικαιούται είναι 216 ευρώ. Επομένως η τελική ζημία για τον ιδιοκτήτη είναι 504 ευρώ.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 400 ευρώ, η συνολική απώλεια στο τετράμηνο είναι 620 ευρώ, ενώ η επιστροφή φόρου ανέρχεται σε 192 ευρώ, επομένως η τελική ζημία για τον ιδιοκτήτη είναι 448 ευρώ.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ, η συνολική απώλεια στο τετράμηνο είναι 1.600 ευρώ και η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης φτάνει στα 480 ευρώ, επομένως η τελική ζημία είναι 1.120 ευρώ.

Στο σημείο αυτό οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν καθόλου αποδεικτικά είσπραξης καθότι δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα ενοίκια (δηλαδή το υπόλοιπο 60%). Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα υποβάλουν τη δήλωση των ζημιών χωρίς αποδεικτικά; Και εάν τους επιτραπεί, με κάποιον τρόπο (υπεύθυνη δήλωση ίσως) να δηλώσουν τη ζημία, αυτή θα είναι στο 100% ή μόνο στο 40% που ανέρχεται και η έκπτωση που έδωσε η κυβέρνηση στους ενοικιαστές; Από την κυβέρνηση αναφέρουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν –μερικώς– για το 40% που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν.

Πολλοί ιδιοκτήτες, τους επίμαχους μήνες, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου, πληρώθηκαν ενοίκια του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν κανονικά τα μισθώματα. Οπως αναφέρει ιδιοκτήτης ακινήτου στην «Κ», τον περασμένο Απρίλιο εισέπραξε δύο ενοίκια που αφορούν τα μισθώματα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, και με βάση τα αποδεικτικά των τραπεζών θα φαίνεται ότι έχει πληρωθεί κανονικά τους μήνες της κρίσης. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους όσοι επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου να υποβάλουν ειδική δήλωση μαζί με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη τους. Και από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του μισθωτηρίου, δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση έχει στα χέρια της τα μισθωτήρια. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες απορούν που το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να ζητήσει να υποβληθούν τα μισθωτήρια από τη στιγμή που είναι όλα κατατεθειμένα στο Taxisnet, όπου φαίνεται και το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό από επίθεση drone 13χρονο αγόρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένας 13χρονος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό drone έριξε χειροβομβίδα στην Μπέιτ Λάχια

Χανιά: Η σορός που εντοπίστηκε ανήκει στον 33χρονο γιατρό που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το σημείο εύρεσης δεν είναι δύσβατο - η σορός βρέθηκε σε προσβάσιμη τοποθεσία, σε μικρή απόσταση από τοπικό εστιατόριο

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγλαΐα Κρεμέζη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομικής γραφής

Η Κατερίνα Μουτσάτσου στο κόμμα της Καρυστιανού: «Προετοιμαζόμουν 12 χρόνια» ‑ Υποψήφια με το ΕΠΑΜ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ηθοποιός Κατερίνα Μουτσάτσου στην παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο Ολύμπιον στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026.

Αποφυλακίστηκε ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο τον καταδίκασε σε 17 φορές ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια κάθειρξης

Ισπανία: Μαρμάρινη κεφαλή 2.000 ετών που πιθανώς απεικονίζει την Αφροδίτη βρέθηκε σε παραλία του Αλικάντε

Κόσμος Χτες
Μαρμάρινη προτομή ηλικίας περίπου 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην παραλία Αλμαδράμπα του Αλικάντε - πιθανώς παριστάνει τη θεά Αφροδίτη ή τη ρωμαϊκή Venus

Σκελετός σε δύσβατη περιοχή στα Χανιά: Θρίλερ με ανθρώπινα οστά στον Τζιτζιφέ

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού βρίσκονται σε εξέλιξη

Τουρκία: Δικαστήριο καθαίρεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Ραγδαίες εξελίξεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα μέλη της ηγεσίας του CHP παραμένουν στα κεντρικά γραφεία της Αγκυρας και δηλώνουν αποφασιστικά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν

Όλυμπος: Τραυματίστηκε πυροσβέστης κατά την επιχείρηση εντοπισμού ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες στον Όλυμπο για τον εντοπισμό του 25χρονου Ισπανού ορειβάτη, με μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από χθες το απόγευμα

Μαρία Καρυστιανού: Ανακοινώνει το νέο κόμμα ‑ Δείτε live την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Κόσμος Χτες
Πλήθος κόσμου στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη

Δραματικές εικόνες στη Νέα Υόρκη από τις σφοδρές καταιγίδες ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγκλονιστικά βίντεο έδειχναν όσους επιχειρούσαν να μετακινηθούν να παρασύρονται