E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενοίκια: Πόσα χάνουν και πόσα θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Για να επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν έκτακτη δήλωση στο Taxis

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/5/2020 | 21:33

Ενοίκια: Πόσα χάνουν και πόσα θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Την κάλυψη του 30% των απωλειών που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στη διάταξη αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% μισθώματος για οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς την εφορία από 31.7.2020 και μετά.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς θα δυσκολευτούν να πάρουν έστω κι αυτή την «ψαλιδισμένη» αποζημίωση λόγω του τρόπου δήλωσης των ζημιών που έχουν από τα ακίνητα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ζημίες που έχουν υποστεί μαζί με τα αποδεικτικά εισπράξεων σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Κι αν τα παραπάνω σας φαίνονται περίπλοκα, ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 60 ευρώ και διαμορφώνεται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπολοίπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 600 ευρώ, η απώλεια στο τρίμηνο για τον ιδιοκτήτη είναι 720 ευρώ και η έκπτωση φόρου που δικαιούται είναι 216 ευρώ. Επομένως η τελική ζημία για τον ιδιοκτήτη είναι 504 ευρώ.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 400 ευρώ, η συνολική απώλεια στο τετράμηνο είναι 620 ευρώ, ενώ η επιστροφή φόρου ανέρχεται σε 192 ευρώ, επομένως η τελική ζημία για τον ιδιοκτήτη είναι 448 ευρώ.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ, η συνολική απώλεια στο τετράμηνο είναι 1.600 ευρώ και η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης φτάνει στα 480 ευρώ, επομένως η τελική ζημία είναι 1.120 ευρώ.

Στο σημείο αυτό οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν καθόλου αποδεικτικά είσπραξης καθότι δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα ενοίκια (δηλαδή το υπόλοιπο 60%). Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα υποβάλουν τη δήλωση των ζημιών χωρίς αποδεικτικά; Και εάν τους επιτραπεί, με κάποιον τρόπο (υπεύθυνη δήλωση ίσως) να δηλώσουν τη ζημία, αυτή θα είναι στο 100% ή μόνο στο 40% που ανέρχεται και η έκπτωση που έδωσε η κυβέρνηση στους ενοικιαστές; Από την κυβέρνηση αναφέρουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν –μερικώς– για το 40% που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν.

Πολλοί ιδιοκτήτες, τους επίμαχους μήνες, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου, πληρώθηκαν ενοίκια του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν κανονικά τα μισθώματα. Οπως αναφέρει ιδιοκτήτης ακινήτου στην «Κ», τον περασμένο Απρίλιο εισέπραξε δύο ενοίκια που αφορούν τα μισθώματα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, και με βάση τα αποδεικτικά των τραπεζών θα φαίνεται ότι έχει πληρωθεί κανονικά τους μήνες της κρίσης. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους όσοι επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου να υποβάλουν ειδική δήλωση μαζί με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη τους. Και από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του μισθωτηρίου, δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση έχει στα χέρια της τα μισθωτήρια. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες απορούν που το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να ζητήσει να υποβληθούν τα μισθωτήρια από τη στιγμή που είναι όλα κατατεθειμένα στο Taxisnet, όπου φαίνεται και το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπραντ Πιτ: Σήμερα η σκηνή με την τεχνητή βροχή στην Ύδρα ‑ Έρχονται γυρίσματα και στη Νέα Μάκρη

Ελλάδα 24.02.2026
Στους ρυθμούς του διάσημου ηθοποιού Μπραντ Πιτ συνεχίζει να βρίσκεται η Ύδρα εκεί που πραγματοποιούνται τα γυρίσματα της χολυγουντιανής ταινίας που πρωταγωνιστεί

Βόλος: Με ιογενή μηνιγγίτιδα μαθητής δημοτικού – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Ελλάδα 24.02.2026
Συναγερμός έχει σημάνει στον Βόλο μετά την διάγνωση ενός μαθητή δημοτικού με ιογενή μηνιγγίτιδα

Ηρώδειο: Κλειστό τα επόμενα τρία χρόνια λόγω φθοράς του μνημείου

Ελλάδα 24.02.2026
Προχωρούν οι μελέτες της ολικής αποκατάστασής του

Ιράν: Στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε σε αγορά φρούτων, τέσσερις νεκρoί

Ελλάδα 24.02.2026
Νεκροί είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου καθώς και δύο έμποροι

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν δεν πέτυχε τους στόχους του – Δεν λύγισε τους Ουκρανούς»

Κόσμος 24.02.2026
Στις 09:00 το πρωί στην Ουκρανία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την επέτειο των 4 ετών από την εισβολή της Ρωσίας.

Καισαριανή: Η συγκινητική ιστορία του Κώστα Ρουσόπουλου που πήρε τη θέση άλλου στο απόσπασμα

Ελλάδα 24.02.2026
Ο Κώστας Ρουσόπουλος φώναξε «παρών» όταν άκουσε το όνομα συγκρατούμενού του που είχε οικογένεια - «Ζήσε εσύ Γιώργη, έχεις οικογένεια και παιδιά, εγώ μόνο τη μάνα μου έχω και τ`αδέρφια»

Ελληνίδα στο Μεξικό περιγράφει την κατάσταση μετά την εξόντωση του «Ελ Μέντσο»: «Ηταν η πρώτη φορά που ένιωσα φόβο»

Κόσμος 24.02.2026
Σε πολλές πόλεις ξέσπασαν επεισόδια με αποκλεισμούς δρόμων και πυρπολήσεις οχημάτων και καταστημάτων

Βίντεο: Γραμματέας λυκείου στις ΗΠΑ ομολογεί με δάκρυα στα μάτια σχέση με μαθητή

Κόσμος 24.02.2026
Ο σύζυγός της κατέθεσε αίτηση διαζυγίου και επιμέλειας των παιδιών, την έπιασε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο κρεβάτι με τον 18χρονο – Η ίδια αρνείται σχέση με 17χρονο που την κατηγορεί

Το χωριό της Ρωσίας που έχασε σχεδόν όλους τους άνδρες του στον πόλεμο στην Ουκρανία

Κόσμος 24.02.2026
Σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Κυψέλη: Συγκλονίζει η κόρη του 64χρονου ‑ «Με είχε βιάσει στα 7 μου ‑ Η μητέρα μου το γνώριζε»

Ελλάδα 24.02.2026
Εξακολουθεί να αναζητείται από τις Αρχές ο 64χρονος που αποπειράθηκε να κακοποιήσει σeξουαλικά την 25χρονη κοπέλα με αναπηρία