E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενοίκια: Πόσα χάνουν και πόσα θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Για να επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν έκτακτη δήλωση στο Taxis

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/5/2020 | 21:33

Ενοίκια: Πόσα χάνουν και πόσα θα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Την κάλυψη του 30% των απωλειών που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στη διάταξη αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% μισθώματος για οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς την εφορία από 31.7.2020 και μετά.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς θα δυσκολευτούν να πάρουν έστω κι αυτή την «ψαλιδισμένη» αποζημίωση λόγω του τρόπου δήλωσης των ζημιών που έχουν από τα ακίνητα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι ζημίες που έχουν υποστεί μαζί με τα αποδεικτικά εισπράξεων σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Κι αν τα παραπάνω σας φαίνονται περίπλοκα, ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 60 ευρώ και διαμορφώνεται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπολοίπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 600 ευρώ, η απώλεια στο τρίμηνο για τον ιδιοκτήτη είναι 720 ευρώ και η έκπτωση φόρου που δικαιούται είναι 216 ευρώ. Επομένως η τελική ζημία για τον ιδιοκτήτη είναι 504 ευρώ.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 400 ευρώ, η συνολική απώλεια στο τετράμηνο είναι 620 ευρώ, ενώ η επιστροφή φόρου ανέρχεται σε 192 ευρώ, επομένως η τελική ζημία για τον ιδιοκτήτη είναι 448 ευρώ.
  • Για μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ, η συνολική απώλεια στο τετράμηνο είναι 1.600 ευρώ και η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης φτάνει στα 480 ευρώ, επομένως η τελική ζημία είναι 1.120 ευρώ.

Στο σημείο αυτό οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν καθόλου αποδεικτικά είσπραξης καθότι δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα ενοίκια (δηλαδή το υπόλοιπο 60%). Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα υποβάλουν τη δήλωση των ζημιών χωρίς αποδεικτικά; Και εάν τους επιτραπεί, με κάποιον τρόπο (υπεύθυνη δήλωση ίσως) να δηλώσουν τη ζημία, αυτή θα είναι στο 100% ή μόνο στο 40% που ανέρχεται και η έκπτωση που έδωσε η κυβέρνηση στους ενοικιαστές; Από την κυβέρνηση αναφέρουν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν –μερικώς– για το 40% που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν.

Πολλοί ιδιοκτήτες, τους επίμαχους μήνες, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου, πληρώθηκαν ενοίκια του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν κανονικά τα μισθώματα. Οπως αναφέρει ιδιοκτήτης ακινήτου στην «Κ», τον περασμένο Απρίλιο εισέπραξε δύο ενοίκια που αφορούν τα μισθώματα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, και με βάση τα αποδεικτικά των τραπεζών θα φαίνεται ότι έχει πληρωθεί κανονικά τους μήνες της κρίσης. Για να επιλυθεί το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους όσοι επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου να υποβάλουν ειδική δήλωση μαζί με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη τους. Και από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του μισθωτηρίου, δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση έχει στα χέρια της τα μισθωτήρια. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες απορούν που το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να ζητήσει να υποβληθούν τα μισθωτήρια από τη στιγμή που είναι όλα κατατεθειμένα στο Taxisnet, όπου φαίνεται και το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τον δολοφόνησε και τον πέταξε από γέφυρα σε ρεματιά: Συνελήφθη 42χρονος για τον θάνατο του 64χρονου στην Ευκαρπία

Ελλάδα 12.04.2026
H σορός έφερε συντριπτικές κακώσεις στο κεφάλι, ενώ από την νεκροψία – νεκροτομή προέκυψε ότι αυτές προήλθαν από θλών όργανο - Εντοπίστηκε άμεσα και συνελήφθη ο κατηγορούμενος

Βραζιλία: Καρέ‑καρέ η στιγμή που καρχαρίας αρπάζει από το πόδι τουρίστρια μόλις βουτά στη θάλασσα, δείτε βίντεο

Κόσμος 12.04.2026
Μια χαλαρή βουτιά μετατράπηκε σε εφιάλτη για 36χρονη τουρίστρια στη Βραζιλία, όταν καρχαρίας της άρπαξε το πόδι λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό της στη θάλασσα

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Ελλάδα 12.04.2026
Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Καιρός 12.04.2026
Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Ελλάδα 12.04.2026
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Ποιο πρόγραμμα ακολουθούν τα ΜΜΜ την εορταστική περίοδο ‑ Τι αλλάζει σε μετρό, λεωφορεία και τραμ

Ελλάδα 12.04.2026
Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε τις τροποποιήσεις των δρομολογίων για όλη την περίοδο του Πάσχα με μειωμένη συχνότητα και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Ελλάδα Χτες
Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Πάσχα Χτες
Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Κόσμος Χτες
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Ελλάδα Χτες
Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Ελλάδα Χτες
Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.