E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέση Ανατολή: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος «μπάφος»

Ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη

Δημοσίευση 29/5/2020 | 18:56

Μέση Ανατολή: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος «μπάφος»

Ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ, εντοπίζοντας υπολείμματα καμένης κάνναβης σε λατρευτικό χώρο του 8ου αιώνα προ Χριστού. Εφαρμόζοντας προηγμένες χρωματογραφικές μεθόδους, οι ερευνητές ταυτοποίησαν το ίχνος της κάνναβης στα ερείπια ναού, μέσα σε αρχαιολογικό χώρο ο οποίος έχει ονομαστεί «το Ιερό των Ιερών».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ασυνήθιστο αυτό εύρημα «συνιστά το πρώτο πειστήριο χρήσης παραισθησιογόνου ουσίας στο Βασίλειο της Ιουδαίας, καθώς και το παλαιότερο δείγμα χρήσης κάνναβης σε ολόκληρη την αρχαία Μέση Ανατολή».

Το σημείο όπου ανευρέθη η χρησιμοποιημένη κάνναβη βρίσκεται στο οχυρό Τελ Αράντ, στην πεδιάδα Μπέερ Σέμπα του Ισραήλ. Οι αρχαιολογικές έρευνες στον συγκεκριμένο χώρο γίνονται από το 1960, αλλά το παράδοξο με την κάνναβη ήταν ότι οι επιστήμονες γνώριζαν πως βρισκόταν εκεί και έκαναν υποθέσεις περί τίνος επρόκειτο, χωρίς όμως να διαθέτουν τα τεχνικά μέσα να επιβεβαιώσουν αυτό που τους έλεγε η διαίσθησή τους. Ότι, δηλαδή, οι ιερείς πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια έκαιγαν κάνναβη, για να εισπνέουν τις παραισθησιογόνες αναθυμιάσεις της.

Το στοιχείο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι το πώς η κάνναβη βρέθηκε στο Ισραήλ, καθώς δεν εφύετο στην περιοχή εκείνη την περίοδο. Επιπλέον, το γεγονός ότι η μορφή στην οποία βρέθηκε, παραπέμπει σε επεξεργασμένο προϊόν και όχι απλώς στην αποξηραμένη εκδοχή της.

Συνεπώς, όσο και εάν αποτελεί μυστήριο το πώς και από πού την προμηθεύονταν, το πιθανότερον είναι ότι οι ιερείς στην αρχαία Ιουδαία έφταναν σε κατάσταση έκστασης («την άκουγαν» κοινώς) με καθαγιασμένο χασίς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους