E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόλεμος Τραμπ και social media: Τι λέει το άρθρο 230 και οι αντιδράσεις

Ο Τραμπ απειλεί και με οικονομικό πόλεμο τους γίγαντες των social media

Δημοσίευση 29/5/2020 | 10:54

Πόλεμος Τραμπ και social media: Τι λέει το άρθρο 230 και οι αντιδράσεις

Σε μετωπική σύγκρουση με τα πανίσχυρα social media επέλεξε να έρθει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας το Twitter, το Facebook και τα άλλα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επεμβαίνουν στις αμερικανικές εκλογές και δη εναντίον του.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελιξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Καθώς ο έλεγχος στις δημοσιεύσεις των social media είναι σχεδόν αδύνατος, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα κυνηγήσει σε οικονομικό επίπεδο τις εταιρείες μεγαθήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φροντίσουμε οι φόροι των Αμερικανών να μην πηγαίνουν στους γίγαντες των social media, οι οποίοι καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο άρθρο 230 του νόμου «περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες» και τόνισε ότι ουδέποτε το Twitter έβαλε τέτοιο μήνυμα για «fake news» σε πολιτικούς, ακόμη και στα hoax από τη Ρωσία.

Τι λέει το άρθρο 230

Στο Άρθρο 230 του νόμου «Περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες» ορίζεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εν γένει υπεύθυνα για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, αλλά μπορούν να αφαιρέσουν περιεχόμενο άσεμνο, παρενοχλητικό ή βίαιο.

Το διάταγμα Τραμπ επισημαίνει ότι η νομική προστασία δεν ισχύει εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προβεί σε επεξεργασία του περιεχομένου των χρηστών του και καλεί το Κογκρέσο να «αποσύρει ή να αλλάξει» το Άρθρο 230. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει «άμεσα» την κατάρτιση νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί προς ψήφιση προς το Κογκρέσο.

Ετσι με την κίνηση Τραμπ περιορίζεται η νομική προστασία, που απολαμβάνουν οι πλατφόρμες των social media, όπως είναι το Facebook και το Twitter. Το διάταγμα δίνει τη δυνατότητα στις ρυθμιστικές αρχές να κινούνται νομικά κατά των εταιρειών αυτών για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, όταν υπέγραψε το διάταγμα, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

«Έχουν απεριόριστη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίζουν, να κρύβουν, να αλλάζουν την πραγματικότητα στην επικοινωνία ανάμεσα σε ιδιώτες ή μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία με μια τόσο μικρή ομάδα εταιρειών να ελέγχει μια τόσο μεγάλη σφαίρα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης» σημείωσε ο Τραμπ λίγο πριν υπογράψει το διάταγμα.

Από την πλευρά του το Twitter αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το διάταγμα Τραμπ ως μια «πολιτική προσέγγιση σε έναν νόμο-ορόσημο. Το άρθρο 230 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες. Κάθε προσπάθεια μονομερής παρέμβασης απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συμπληρώθηκε το παζλ της φάσης των «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Τα 16 ζευγάρια των νοκ-άουτ και οι ημερομηνίες των αγώνων

Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα νέου γενικευμένου πολέμου – Η συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν καταρρέει

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η αλληλουχία νέων στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σε συνδυασμό με την ένταση στον Λίβανο, φέρνει εκ νέου την περιοχή «στο κόκκινο»

Τροχαίο με νεκρό στη Βαρυμπόμπη: Οδηγός απανθρακώθηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Ανδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά

Μουντιάλ 2026: Τριάρα Αργεντινής με Μέσι, κορυφή για Αγγλία‑Κολομβία και ιστορική Λ.Δ. Κονγκό

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η Αργεντινή έκανε το 3/3 με νέα γκολάρα του Μέσι, ενώ Αγγλία και Κολομβία πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους και η Λ.Δ. Κονγκό έγραψε ιστορία με πρόκριση στους «32».

Αλλαγές από σήμερα στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω εργασιών: Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αντικατάστασης σιδηροτροχιών – Πώς θα κινούνται οι συρμοί και η έκτακτη λεωφορειακή γραμμή Χ21

WRC Ραλλυ Ακρόπολις 2026: Τραυματισμός Πληρώματος, διακόπηκε και το Μαίναλο 2

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Τραυματισμό του τουρκικού πληρώματος των Τουρκάν/Αλμπαϊρακ είχαμε λίγο πριν το τέλος της τρίτης ημέρας όταν το αγωνιστικό τους προσγειώθηκε με το εμπρός μέρος έπειτα από άλμα.

Η στιγμή που 11χρονο αγόρι ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Το παιδί διασώθηκε στην Καραμπαγέδα, σε επιχείρηση πυροσβεστών της Βενεζουέλας και της ομάδας USAR Colombia 1

Σέρρες: Κάθειρξη 10 ετών στον 16χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 17χρονου

Ελλάδα Χτες
Την ενοχή του κατηγορούμενου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είχε ζητήσει και η εισαγγελέας

Πότε απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση ενοικίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι συμβουλεύει η ΕΕΚΕ για να μην τη «πατήσεις»

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά την πτώση του πετρελαίου, η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στα καύσιμα - Οι φόροι, τα διυλιστήρια και το «πλαφόν» στο μικροσκόπιο