E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόλεμος Τραμπ και social media: Τι λέει το άρθρο 230 και οι αντιδράσεις

Ο Τραμπ απειλεί και με οικονομικό πόλεμο τους γίγαντες των social media

Δημοσίευση 29/5/2020 | 10:54

Πόλεμος Τραμπ και social media: Τι λέει το άρθρο 230 και οι αντιδράσεις

Σε μετωπική σύγκρουση με τα πανίσχυρα social media επέλεξε να έρθει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας το Twitter, το Facebook και τα άλλα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επεμβαίνουν στις αμερικανικές εκλογές και δη εναντίον του.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπέγραψε την Πέμπτη ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελιξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

Καθώς ο έλεγχος στις δημοσιεύσεις των social media είναι σχεδόν αδύνατος, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα κυνηγήσει σε οικονομικό επίπεδο τις εταιρείες μεγαθήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φροντίσουμε οι φόροι των Αμερικανών να μην πηγαίνουν στους γίγαντες των social media, οι οποίοι καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο άρθρο 230 του νόμου «περί ευπρέπειας στις επικοινωνίες» και τόνισε ότι ουδέποτε το Twitter έβαλε τέτοιο μήνυμα για «fake news» σε πολιτικούς, ακόμη και στα hoax από τη Ρωσία.

Τι λέει το άρθρο 230

Στο Άρθρο 230 του νόμου «Περί Ευπρέπειας στις Επικοινωνίες» ορίζεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι εν γένει υπεύθυνα για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, αλλά μπορούν να αφαιρέσουν περιεχόμενο άσεμνο, παρενοχλητικό ή βίαιο.

Το διάταγμα Τραμπ επισημαίνει ότι η νομική προστασία δεν ισχύει εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προβεί σε επεξεργασία του περιεχομένου των χρηστών του και καλεί το Κογκρέσο να «αποσύρει ή να αλλάξει» το Άρθρο 230. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει «άμεσα» την κατάρτιση νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί προς ψήφιση προς το Κογκρέσο.

Ετσι με την κίνηση Τραμπ περιορίζεται η νομική προστασία, που απολαμβάνουν οι πλατφόρμες των social media, όπως είναι το Facebook και το Twitter. Το διάταγμα δίνει τη δυνατότητα στις ρυθμιστικές αρχές να κινούνται νομικά κατά των εταιρειών αυτών για τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους» δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, όταν υπέγραψε το διάταγμα, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

«Έχουν απεριόριστη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίζουν, να κρύβουν, να αλλάζουν την πραγματικότητα στην επικοινωνία ανάμεσα σε ιδιώτες ή μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία με μια τόσο μικρή ομάδα εταιρειών να ελέγχει μια τόσο μεγάλη σφαίρα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης» σημείωσε ο Τραμπ λίγο πριν υπογράψει το διάταγμα.

Από την πλευρά του το Twitter αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το διάταγμα Τραμπ ως μια «πολιτική προσέγγιση σε έναν νόμο-ορόσημο. Το άρθρο 230 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες. Κάθε προσπάθεια μονομερής παρέμβασης απειλεί το μέλλον της ελευθερίας στο διαδίκτυο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολυτεχνείο: Πάνω από 15 χιλιάδες τίμησαν την επέτειο εξέγερσης με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ελλάδα Χτες
Πορείες μνήμης για το Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα

Δολοφονία Λάλα στην Αράχωβα: Φίλος στη φυλακή με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ο εκτελεστής

Ελλάδα Χτες
Ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα στην Αράχωβα, επικοινωνούσε καθημερινά με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Θρίλερ με νεκρό σε τροχαίο στον Νέο Κόσμο: Βρέθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να δέχθηκε μπουνιές στο κεφάλι και στο πρόσωπο από επιβάτες μηχανής που πιθανόν να εμπλέκονται στο εν λόγω τροχαίο

Ολλανδία: Μυστήριο με 49 θανάτους από παράνομη online «φαρμακαποθήκη»

Κόσμος Χτες
Νομικό «παραθυράκι» και δεκάδες θύματα

Αργεντινή: Απίστευτο ξύλο σε αγώνα της Β’ Εθνικής ανάμεσα σε παίκτες με μάχες σώμα με σώμα

Αθλητικά Νέα Χτες
Στα video που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται η σφοδρότητα στις μάχες ανάμεσα στους παίκτες

ΗΠΑ: Απελαύνεται η 26χρονη που έστελνε γυμνές φωτογραφίες σε 12χρονο

Κόσμος Χτες
«Αισχρά μηνύματα βρέθηκαν στο κινητό του»

Πάτρα: Έξι χρόνια κάθειρξη σε γυναίκα για εγκατάλειψη πέντε κουταβιών

Ελλάδα Χτες
Τόσο η μητέρα όσο και τα κουτάβια έχουν υιοθετηθεί

Υποχρεωτική από 1/12 η αποδοχή πληρωμής με IRIS από τις επιχειρήσεις στις λιανικές συναλλαγές

Οικονομία Χτες
Σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ ενημερώνει και για τις νέες τεχνικές προδιαγραφές

Αριάνα Γκράντε: Εννέα μέρες φυλάκιση επιβλήθηκαν στον άντρα που της επιτέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Wicked: For Good»

Κόσμος Χτες
Ο 26χρονος Τζόνσον Γουέν είχε πηδήξει κιγκλίδωμα και είχε αρπάξει την 32χρονη σταρ

Συναγερμός στην Οδησσό: Ρώσοι χτύπησαν τουρκικό τάνκερ που πήγαινε αέριο στην Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Τυλίχθηκε στις φλόγες από την επίθεση ρωσικού drone ένα πλοίο με τουρκική σημεία που μετέφερε υγραέριο - Ασφαλές το πλήρωμα