E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κεραμέως: Ίσως ξεκινήσει νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά

Μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega

Δημοσίευση 25/5/2020 | 21:33

Κεραμέως: Ίσως ξεκινήσει νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά

Στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα Δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων αλλά και παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου, αναφέρθηκε εκτενώς η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι η εμπειρία από Γυμνάσια και Λύκεια είναι πολύ αισιόδοξη, καθώς «τα μέτρα τηρήθηκαν υποδειγματικά», τονίζοντας ότι έχει συνυπολογιστεί κατά τον κυβερνητικό σχεδιασμό ότι ένα παιδί του Δημοτικού συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα παιδί Γυμνασίου ή Λυκείου.

«Τα παιδιά είναι ήδη έξω, στις γειτονιές. Είναι πιο ασφαλή τα παιδιά στο σχολείο. Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος για να μάθουν πώς θα τροποποιηθεί κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους για να προσέχουν τους εαυτούς τους και τους άλλους», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Σε σχέση με το τι θα γίνει με το αυξημένο προσωπικό που θα χρειαστεί για την καθαριότητα των σχολείων, η κ. Κεραμέως σημείωσε:

«Είχαμε φροντίσει ώστε προσωπικό καθαριότητας σε δομές που δεν λειτουργούσαν, να καλύψουν ανάγκες σε γυμνάσια και λύκεια. Τώρα, το προσωπικό καθαριότητας που υπάρχει θα μείνει στη δομή που είναι, αλλά έχει προβλεφθεί ειδική ρύθμιση με τροποποίηση των συμβάσεων, ώστε να γίνεται καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργείας, και μετά το πέρας της λειτουργίας. Θα δουλεύουν περισσότερες ώρες και θα πληρώνονται περισσότερο».

«Αν το τμήμα έχει λιγότερα από 15 παιδιά, θα μπορεί να λειτουργεί καθημερινά. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα για τηλε-εκπαίδευση. Περισσότερο στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία βλέπουμε ότι θα λειτουργούν καθημερινά. Εφαρμόζεται ήδη η τηλε-εκπαίδευση. Φέραμε ρύθμιση, φέραμε υπουργική απόφαση, από εκεί και πέρα ο καθένας τίθεται προ των ευθυνών του. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά που μένουν σπίτι να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση», επεσήμανε η υπουργός Παιδείας.

Αναφορικά με την έναρξη της επόμενης χρονιάς, η κ. Κεραμέως είπε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για νωρίτερη εκκίνηση από την 1η Σεπτεμβρίου. Θα τα δούμε όλα αυτά. Όλα έχουν έρθει πιο μπροστά».

Πώς θα λειτουργήσουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί

Ο τρόπος λειτουργίας δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων αλλά και παιδικών σταθμών από την 1η Ιουνίου βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Κάνουμε ένα ακόμη βήμα, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των δημοτικών, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως τόνισε η ίδια, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων βασίστηκε σε μια σειρά από παράγοντες:

1) Πρώτον και κυριότερο, στην ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για επαναλειτουργία των εν λόγω σχολικών δομών. Η εισήγηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, το ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία. Από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης, έχουμε το προνόμιο να μας καθοδηγεί μία εξαίρετη ομάδα ειδικών, τις συστάσεις της οποίας ακολουθούμε με πολύ καλά, διεθνώς αναγνωρισμένα, αποτελέσματα. Έτσι πορευόμαστε και τώρα, και τους ευχαριστούμε θερμά.

2) Η συνολική αποκλιμάκωση των μέτρων έχει εξελιχθεί πολύ θετικά. Αναφορικά δε με τα σχολεία, η προηγούμενη εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι πολύ ενθαρρυντική. Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τηρούνται υποδειγματικά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλα έχουν κυλήσει εξαιρετικά ομαλά.

3) Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την επιστροφή όλων των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο. Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν 3 μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά 6 μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία.

4) Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου τηρούν κανόνες και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, πάρα έξω στις γειτονιές και στις πλατείες χωρίς κανόνες. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν τα παιδιά στη νέα πραγματικότητα. Για να μάθουν να προσέχουν περισσότερο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.

5) Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα. Μαθητές που δεν έχουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, μαθητές που βιώνουν ένταση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μαθητές των μικρότερων κυρίως τάξεων που δεν έχουν οικογενειακή καθοδήγηση για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

6) Σχετικά με τα ειδικά σχολεία, οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία αυτά έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν εκ νέου στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς τους και τους συμμαθητές τους. Και το έχουν ανάγκη προφανώς για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ ‑ Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Καιρός 20.06.2025
Η Αττική δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή του καιρού - Δείτε την πρόγνωση Μαρουσάκη, Ζιακόπουλου, Τσατραφύλλια, αναλυτικοί χάρτες

Τι απαγορεύεται να μεταφέρω με το αυτοκίνητό μου, τι ορίζει ο νέος ΚΟΚ

Auto + Moto 20.06.2025
Ο ΚΟΚ ορίζει το πώς πρέπει να γίνεται η φόρτωση των οχημάτων και εξηγεί ποια αντικείμενα πρέπει να αφήσουμε στο σπίτι μας

Πέτρος Φιλιππίδης: Είμαι αλαζόνας, όχι βιαστής ‑ Tι είπε στην απολογία του

Ελλάδα 20.06.2025
Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθεί, καθώς κατηγορείται για δύο απόπειρες βιασμού.

Βλάντε Ντίβατς: Σοβαρό τροχαίο με τη μηχανή του

Κόσμος 20.06.2025
Τα νέα για την κατάσταση της υγείας του 57χρονου θρύλου του παγκόσμιου μπάσκετ

Ελλάδα και Λιβύη σε τροχιά έντασης

Ελλάδα 20.06.2025
Τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, η επίσκεψη Γεραπετρίτη και στο βάθος η επιρροή της Τουρκίας

Αγρίνιο: Γονείς γνωστού αγρότη influencer μπλεγμένοι στο σκάνδαλο με τον ΕΦΚΑ

Ελλάδα 20.06.2025
Τι είπε για την υπόθεση ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής

Μενίδι: Σαν... τρελό φορτηγό ‑ Βίντεο με το βυτιοφόρο να καρφώνεται σε μάντρα αυτοκινήτων

Ελλάδα 20.06.2025
Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο σημείο του τροχαίου, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη

Θησείο: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που πορτοφολάδες κλέβουν τουρίστες

Ελλάδα 20.06.2025
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας σε Airbnb στο Θησείο δείχνει πορτοφολάδες να κλέβουν τουρίστες με δήθεν βοήθεια στις αποσκευές

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιες νέες επιχειρήσεις υπάγονται στο μέτρο

Ελλάδα 20.06.2025
Υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακή κάρτας εργασίας και για επιχειρήσεις με μικρό προσωπικό

Ενδοοικογενειακή βία στον Βόλο: Κλώτσησε την έγκυο σύζυγό του μπροστά στο παιδί τους

Ελλάδα 20.06.2025
Ο 31χρονος σύζυγος καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 18 μηνών

Ισπανία: Αστυνομικός στραγγάλισε κλέφτη που του άρπαξε το κινητό

Κόσμος 20.06.2025
«Θα τον πνίξεις τον άνθρωπο», του φώναζαν

Καύσιμα: Έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ η βενζίνη στα νησιά

Οικονομία 20.06.2025
Πήρε την ανηφόρα η τιμή του πετρελαίου