E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσούχτρα με πλοκάμια που φτάνουν τα 2 μέτρα εμφανίστηκε στην Κρήτη

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά

Δημοσίευση 22/5/2020 | 15:11

Τσούχτρα με πλοκάμια που φτάνουν τα 2 μέτρα εμφανίστηκε στην Κρήτη

Η Pelagia noctiluca δεν είναι άγνωστη στη Μεσόγειο ούτε και στις ελληνικές θάλασσες, στην Κρήτη, ωστόσο, εμφανίζεται για πρώτη φορά και οι Αρχές ανησυχούν να μην επαναληφθεί η προ τριετίας... επέλασή τους στον Κορινθιακό Κόλπο!

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κρήτη το γεγονός ότι κατά το τελευταίο 10ήμερο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε παραλίες του νησιού τσούχτρες του είδους Pelagia noctiluca.

Το συγκεκριμένο είδος, βέβαια, δεν είναι άγνωστο στη Μεσόγειο, αλλά ούτε και στις ελληνικές θάλασσες, καθώς πριν από μία τριετία είχε κάνει την εμφάνισή του στον Κορινθιακό Κόλπο, όπου το πρόβλημα, τότε, που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ μεγάλο -και διήρκεσε, μάλιστα, μέχρι πρόσφατα! Ο λόγος είναι αφενός οι μεγάλοι πληθυσμοί που δημιουργήθηκαν, αλλά και το οδυνηρό τσίμπημα που προκαλεί το συγκεκριμένο είδος.

Πρόκειται για μια τσούχτρα που έχει το χαρακτηριστικό να αναπαράγεται στα ανοιχτά και να σχηματίζει κοπάδια, και να φτάνει ως τις ακτές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια της, τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν έως και δύο μέτρα! Έτσι, κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί έντονο πόνο.

Όπως είπε, εξάλλου, στο Ράδιο Λασίθι ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το είδος αυτό της τσούχτρας εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του σε ένα 12ετή κύκλο, με τα αίτια της έξαρσης να μην έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά. Τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή εκτιμά πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς να θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε φαινόμενα ρύπανσης και υπεραλίευσης.

Οι αναφορές για τις τσούχτρες, όπως σημειώνει το cretalive.gr, έρχονται από περιοχές που εκτείνονται από το Βάι, καλύπτουν όλη την ανατολική Κρήτη και συνεχίζουν νότια σε Μακρύ Γιαλό, Κουτσουνάρι, και αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας.

Να σημειώσουμε πως ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση τσιμπήματος από τσούχτρα είναι αρχικά το ξέπλυμα της περιοχής του τσιμπήματος με θαλασσινό νερό, και στη συνέχεια χρήση πάγου ή αν είναι εφικτό διαλύματος νερού και μαγειρικής σόδας με αναλογία 1 προς 1.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυρκαγιά σε δάσος στο Αμμόνι Κορινθίας – Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Εξήντα δύο πυροσβέστες, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης

Υπό έλεγχο η φωτιά σε ξενοδοχείο στην πλατεία Κάνιγγος ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρικό πατίνι που εξερράγη

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συντονισμένες προσπάθειες για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ενοίκων - 40χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εγκαύματα στα άκρα

Βίντεο αποκαλύπτει την άτακτη πορεία φλεγόμενου αυτοκινήτου που κατέληξε σε κολόνα της ΔΕΗ στη Βούλα

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Το αυτοκίνητο, που φαίνεται να ανάφτηκε από βραχυκύκλωμα, έπεσε πάνω στην κολόνα προκαλώντας διακοπή ρεύματος στην περιοχή

Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συμπληρώθηκε το παζλ της φάσης των «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Τα 16 ζευγάρια των νοκ-άουτ και οι ημερομηνίες των αγώνων

Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα νέου γενικευμένου πολέμου – Η συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν καταρρέει

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η αλληλουχία νέων στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σε συνδυασμό με την ένταση στον Λίβανο, φέρνει εκ νέου την περιοχή «στο κόκκινο»

Τροχαίο με νεκρό στη Βαρυμπόμπη: Οδηγός απανθρακώθηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Ανδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά

Μουντιάλ 2026: Τριάρα Αργεντινής με Μέσι, κορυφή για Αγγλία‑Κολομβία και ιστορική Λ.Δ. Κονγκό

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η Αργεντινή έκανε το 3/3 με νέα γκολάρα του Μέσι, ενώ Αγγλία και Κολομβία πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους και η Λ.Δ. Κονγκό έγραψε ιστορία με πρόκριση στους «32».

Αλλαγές από σήμερα στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω εργασιών: Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αντικατάστασης σιδηροτροχιών – Πώς θα κινούνται οι συρμοί και η έκτακτη λεωφορειακή γραμμή Χ21

WRC Ραλλυ Ακρόπολις 2026: Τραυματισμός Πληρώματος, διακόπηκε και το Μαίναλο 2

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Τραυματισμό του τουρκικού πληρώματος των Τουρκάν/Αλμπαϊρακ είχαμε λίγο πριν το τέλος της τρίτης ημέρας όταν το αγωνιστικό τους προσγειώθηκε με το εμπρός μέρος έπειτα από άλμα.

Η στιγμή που 11χρονο αγόρι ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

Κόσμος 28.06.2026
Το παιδί διασώθηκε στην Καραμπαγέδα, σε επιχείρηση πυροσβεστών της Βενεζουέλας και της ομάδας USAR Colombia 1