E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσούχτρα με πλοκάμια που φτάνουν τα 2 μέτρα εμφανίστηκε στην Κρήτη

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά

Δημοσίευση 22/5/2020 | 15:11

Τσούχτρα με πλοκάμια που φτάνουν τα 2 μέτρα εμφανίστηκε στην Κρήτη

Η Pelagia noctiluca δεν είναι άγνωστη στη Μεσόγειο ούτε και στις ελληνικές θάλασσες, στην Κρήτη, ωστόσο, εμφανίζεται για πρώτη φορά και οι Αρχές ανησυχούν να μην επαναληφθεί η προ τριετίας... επέλασή τους στον Κορινθιακό Κόλπο!

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κρήτη το γεγονός ότι κατά το τελευταίο 10ήμερο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε παραλίες του νησιού τσούχτρες του είδους Pelagia noctiluca.

Το συγκεκριμένο είδος, βέβαια, δεν είναι άγνωστο στη Μεσόγειο, αλλά ούτε και στις ελληνικές θάλασσες, καθώς πριν από μία τριετία είχε κάνει την εμφάνισή του στον Κορινθιακό Κόλπο, όπου το πρόβλημα, τότε, που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ μεγάλο -και διήρκεσε, μάλιστα, μέχρι πρόσφατα! Ο λόγος είναι αφενός οι μεγάλοι πληθυσμοί που δημιουργήθηκαν, αλλά και το οδυνηρό τσίμπημα που προκαλεί το συγκεκριμένο είδος.

Πρόκειται για μια τσούχτρα που έχει το χαρακτηριστικό να αναπαράγεται στα ανοιχτά και να σχηματίζει κοπάδια, και να φτάνει ως τις ακτές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια της, τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν έως και δύο μέτρα! Έτσι, κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί έντονο πόνο.

Όπως είπε, εξάλλου, στο Ράδιο Λασίθι ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το είδος αυτό της τσούχτρας εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του σε ένα 12ετή κύκλο, με τα αίτια της έξαρσης να μην έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά. Τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή εκτιμά πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς να θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε φαινόμενα ρύπανσης και υπεραλίευσης.

Οι αναφορές για τις τσούχτρες, όπως σημειώνει το cretalive.gr, έρχονται από περιοχές που εκτείνονται από το Βάι, καλύπτουν όλη την ανατολική Κρήτη και συνεχίζουν νότια σε Μακρύ Γιαλό, Κουτσουνάρι, και αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας.

Να σημειώσουμε πως ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση τσιμπήματος από τσούχτρα είναι αρχικά το ξέπλυμα της περιοχής του τσιμπήματος με θαλασσινό νερό, και στη συνέχεια χρήση πάγου ή αν είναι εφικτό διαλύματος νερού και μαγειρικής σόδας με αναλογία 1 προς 1.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί ‑ Ποιοι θα δουν έως και 450 ευρώ στους λογαριασμούς τους

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Αφορολόγητη και ακατάσχετη η ενίσχυση, δεν συμψηφίζεται με οφειλές και δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές - Πώς θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Θεσσαλονίκη: Συνταξιούχος αστυνομικός στο εδώλιο για δηλητηρίαση αδέσποτων γατών με φόλες

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φόνο ζώου συντροφιάς κατά συρροή και σε απόπειρα, με χρήση δηλητηριώδους ουσίας

Θύμα άγριας επίθεσης φύλακας στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Οι ελλείψεις σε προσωπικό βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και οι αφόρητες συνθήκες κράτησης που επικρατούν δοκιμάζουν του κρατούμενους

Μάρω Κοντού: Νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Η ηθοποιός παρακολουθείται παράλληλα από πνευμονολόγους λόγω πνευμονολογικού προβλήματος που αντιμετωπίζει

Γνωστός αθλητής BASE Jumping σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια άλματος – Είχε εμφανιστεί στο Super Bowl του 2012 με τη Μαντόνα

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το BASE Jumping, γνωστό και ως άλμα βάσης, είναι extreme sport στο οποίο ο αθλητής πηδά με αλεξίπτωτο ή πετά με wingsuit από καθορισμένο ύψος, όπως κτίριο ή βράχο

Συντριβή βομβαρδιστικού B‑52 στην Καλιφόρνια: Η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία από το 1982 ‑ 8 νεκροί

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το B-52 Stratofortress εκτελούσε προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση όταν κατέπεσε

Γυναικοκτονία στη Δράμα: Την χτύπησε με σιδερόβεργα και μετά της κατάφερε μαχαιριές στην πλάτη

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Ο 16χρονος γιος της βρήκε τη μητέρα του αιμόφυρτη και κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Σήμερα (16/06) διενεργείται ιατροδικαστική εξέταση και στους δύο.

Μουντιάλ 2026: Τέσσερις ισοπαλίες στη 5η ημέρα – Όλα τα γκολ και οι εκπλήξεις στα αμερικανικά γήπεδα

Αθλητικά Νέα 16.06.2026
Το Πράσινο Ακρωτήρι σταμάτησε την Ισπανία, η Σαουδική Αραβία πήρε βαθμό από την Ουρουγουάη και τέσσερις ισοπαλίες σημάδεψαν τη βραδιά

Ναύπλιο: Η άγνωστη ιστορία της νοσηλεύτριας που κατέρρευσε και πέθανε – Είχε χάσει το παιδί της

Ελλάδα 16.06.2026
Συγκλονιστικό περιστατικό με θύμα μια 55χρονη νοσηλεύτρια στο Ναύπλιο

Τραγωδία στην Εύβοια: 21χρονη έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σφήκας

E-Daily 2.TopNews 16.06.2026
Το ιατρικό προσωπικό αγωνίστηκε επί ώρες για να την ανασύρει, χωρίς αποτέλεσμα