E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Σχεδόν βέβαιο ένα δεύτερο κύμα

Πότε θα έρθει και πόσο σοβαρό θα είναι

Δημοσίευση 21/5/2020 | 09:55

Κορωνοϊός: Σχεδόν βέβαιο ένα δεύτερο κύμα

Τόσο ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όσο και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον, θεωρούν πολύ πιθανό το ότι ο κορονοϊός θα έχει και δεύτερο κύμα που θα “σαρώσει” τον κόσμο.

Ο Ρέντφιλντ, ο οποίος θεωρεί πιθανό ότι θα χρειαστεί ξανά ένας δεύτερος γύρος περιοριστικών μέτρων (lockdown) μετά το καλοκαίρι, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει, η νόσος εξαπλώνεται τώρα γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο, «αλλά όταν τελειώσει εκεί, υποπτεύομαι ότι θα επανακάμψει στο βόρειο».

Η πραγματικότητα σε αντίθεση (και πάλι) με τον Τραμπ

Η προειδοποίηση έρχεται σε αντίθεση με την «αφήγηση» του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα χειρότερα της πανδημίας πέρασαν και αναδεικνύει την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο CDC. Ο Ρέντφιλντ παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση όταν «χτύπησε» ο κορονοϊός, αλλά οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Τραμπ.

«Αυτός ο απλός παθογόνος αναπνευστικός ιός πραγματικά γονάτισε τη χώρα μου και η πραγματικότητα είναι πως γι’ αυτό δεν φταίει κανένας συγκεκριμένος άνθρωπος. Η χώρα μας ήταν απροετοίμαστη γι’ αυτό εδώ και δεκαετίες», τονίζει.

Σενάρια για καραντίνα ξανά

Σχετικά με ένα νέο lockdown τον χειμώνα, είπε ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ πως δεν θα ξανασυμβεί… Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεσμευόμαστε πως θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο καλύτερα μπορούμε». Πρόσθεσε ότι «εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του θα βάλει σε μεγάλο στρες το σύστημα υγείας μας. Αν μετά προσθέσεις και τον κορονοϊό, μπορεί να δει κανείς το στρες στο σύστημα υγείας».

Για να αποφευχθεί στο μέλλον μία παρόμοια καταστροφή δημόσιας υγείας, επισήμανε ότι «πρέπει να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν» οι επενδύσεις στο σύστημα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του CDC σήμερα φθάνει τα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εμφανίζοντας μείωση 10% σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2010 και 2019.

Επίσης, ο Ρέντφιλντ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκανε ειδική αναφορά στις αεροπορικές εταιρείες, τις οποίες κάλεσε να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα. «Αν πρόκειται να βρίσκεται στο μεσαίο κάθισμα στριμωγμένος ανάμεσα σε άλλους δύο επιβάτες, αυτό πιθανώς δεν είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι», όπως ανέφερε.

“Το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα”

Από την πλευρά του ECDC, η δρ Άμον σημείωσε ότι «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει. Όπως εκτίμησε, σήμερα η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%.

«Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο», όπως λέει. «Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο… Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως».

Η πρώην νοσοκομειακή γιατρός και επικεφαλής του ECDC από το 2017 τόνισε ότι από τις 2 Μαΐου όλη η Ευρώπη έχει περάσει πια την κορύφωση των λοιμώξεων, με εξαίρεση την Πολωνία. Όπως υποστήριξε, διαπιστώνει μία τάση του κοινού να χαλαρώσει τα μέτρα προφύλαξης, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για να νοιώσει πάλι ελεύθερο. «Τώρα που είναι ξεκάθαρο πως οι λοιμώξεις πέφτουν, οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε. Πράγμα που σίγουρα δεν συμβαίνει», επισήμανε.

Εκτίμησε, δε, ότι όταν γίνει ο απολογισμός της κρίσης στην Ευρώπη και πώς εξαπλώθηκε σε αυτήν ο κορονοϊός, ως κομβικό σημείο θα αναδειχθεί η επιστροφή στις αρχές Μαρτίου των εκδρομέων στις πατρίδες τους μετά τις διακοπές για σκι στις ιταλικές και αυστριακές Άλπεις, όπου πολλοί άνθρωποι συνωστίστηκαν σε περιορισμένους χώρους, όπως π.χ. στις καμπίνες των τελεφερίκ που μετέφεραν τους σκιέρ στις πίστες στα βουνά: «Ήταν τέλειες οι συνθήκες για έναν τέτοιο ιό. Είμαι αρκετά βέβαιη ότι αυτό συνέβαλε στην ευρεία εξάπλωση του στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με την ίδια, από εδώ και πέρα η μάχη με τον ιό SARS-CoV-2 θα είναι μακρά. «Δεν ξέρω αν θα είναι για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει πολύ γρήγορα. Φαίνεται να είναι πολύ καλά προσαρμοσμένος στους ανθρώπους», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλεμος στο Ιράν: Μπήκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις η Βρετανία

Κόσμος 09.03.2026
Μαχητικά αεροσκάφη της RAF συμμετέχουν σε επιχειρήσεις αναχαίτισης και κατάρριψης drones σε Ιορδανία, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ιράν: Αμερικανικός πύραυλος Tomahawk φέρεται να ευθύνεται για την επίθεση στο σχολείο ‑ Βίντεο

Κόσμος 09.03.2026
Οι ιρανικές αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 182 άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση στο δημοτικό σχολείο Shajarah Tayyiba

Βρετανία: Κατέφτασαν και νέα αμερικανικά βομβαρδιστικά ‑ Σε βάση της RAF 3 Β‑52 Stratofortress

Κόσμος 09.03.2026
Μεγάλο αριθμό βομβαρδιστικών συγκεντρώνουν στη Βρετανία οι Αμερικανοί που συνεχίζουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν

Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για την καθηγήτρια που πέθανε από εγκεφαλικό

Ελλάδα 09.03.2026
«Έβαζαν θρανία μπροστά στην πόρτα να μην μπορεί να βγει»

Μάικλ Τζόρνταν: Για μένα δεν θα βρεθεί ποτέ η απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο GOAT, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 09.03.2026
Παρόλο που η πλειοψηφία του κόσμου τον θεωρεί ως τον κορυφαίο όλων των εποχών ο MJ, έδωσε άλλη διάσταση στο όλο θέμα

Τραμπ προς Αυστραλία: Δώστε άσυλο στις ποδοσφαιρίστριες από το Ιράν

Κόσμος 09.03.2026
Πέντε ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής ομάδας του Ιράν ζήτησαν άσυλο στην Αυστραλία

Βοήθεια με το αζημίωτο: 11 χώρες ζήτησαν ουκρανική συνδρομή για τα ιρανικά drones ‑ Ευκαιρία Ζελένσκι για ανταλλάγματα

Κόσμος 09.03.2026
Πώς ο Ζελένσκι εκμεταλλεύεται την εμπειρία της Ουκρανίας στη «μάχη των drones

«Προετοιμαστείτε για το αδιανόητο»: SOS από την επικεφαλής του ΔΝΤ

Οικονομία 09.03.2026
Για πληθωρισμό, τιμές πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής

Αδιανόητος τερματισμός στον Μαραθώνιο του Λος Αντζελες

Αθλητικά Νέα 09.03.2026
Ο νικητής κρίθηκε για ένα... εκατοστό του δευτερολέπτου, βίντεο

Θεσσαλονίκη: 80χρονος έριξε το αυτοκίνητό του σε τζαμαρία τράπεζας ‑ «Μου έκανε κατάσχεση το σπίτι»

Ελλάδα 09.03.2026
Ο ηλικιωμένος μετέβη στο σημείο με το αυτοκίνητό του και κάνοντας όπισθεν εμβόλισε την πρόσοψη του κτιρίου

Φεύγουν άρον άρον από το Ντουμπάι κι εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους στον δρόμο ή τα δίνουν για ευθανασία

Κόσμος 09.03.2026
Κάποιοι κτηνίατροι αναγκάζονται να προχωρήσουν ακόμη και σε ευθανασία, καθώς οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν θέλουν να αναλάβουν τα έξοδα μετεγκατάστασης