E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κομισιόν: Σχεδιάζει την επανεκκίνηση ταξιδιών και τουρισμού παρά τον κορωνοϊό

Ο τουρισμός, που υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει σχεδόν στο ένα δέκατο του ΑΕΠ της ΕΕ, είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2020 | 18:49

Κομισιόν: Σχεδιάζει την επανεκκίνηση ταξιδιών και τουρισμού παρά τον κορωνοϊό

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να εγγυηθούν κουπόνια για ταξίδια που ακυρώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και να αρχίσουν να αίρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς στην προσπάθεια να διασώσουν ένα μέρος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, θα πει την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο τουρισμός, που υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει σχεδόν στο ένα δέκατο του ΑΕΠ της ΕΕ, είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν καλέσει για μια αναστολή των κανονισμών της ΕΕ που αναγκάζουν τις αποστραγγισμένες από ρευστό αεροπορικές εταιρίες και την ξενοδοχειακή βιομηχανία να προσφέρουν πλήρη αποζημίωση για πτήσεις και ταξίδια που έχουν ακυρωθεί αντί για κουπόνια για μελλοντικά ταξίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στα κράτη μέλη να εγγυηθούν τα κουπόνια ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για τους πελάτες, σύμφωνα με έγγραφο στρατηγικής που έχει δει το πρακτορείο Reuters πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή του που αναμένεται την Τετάρτη.

«Προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες ώστε να δεχθούν κουπόνια αντί αποζημίωσης, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τη χρεοκοπία του εκδότη και να μπορούν να εξαργυρωθούν μέχρι το τέλος της ισχύος τους», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου.

«Η προστασία από τη χρεοκοπία πρέπει να διασφαλίζεται στο εθνικό επίπεδο και τα κουπόνια με εγγύηση πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει επίσης στα 27 κράτη-μέλη να άρουν σταδιακά τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς και να επανεκκινήσουν κάποια ταξίδια προκειμένου να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο τουριστικό τομέα.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα»

Ο τουρισμός αποφέρει κανονικά περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο με περίπου 360 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Όμως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τώρα κλειστά και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για τα μη απαραίτητα ταξίδια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, βάσει ενός επείγοντος μέτρου που είχε ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», αναμένεται να πει η Κομισιόν προειδοποιώντας ότι 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν στον τομέα που έχει καταγράψει απώλειες εσόδων που ξεκινούν από το 50% για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και φθάνουν το 90% για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρίες.

Με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα», η τουριστική στρατηγική της Επιτροπής θα καλέσει για στοχευμένους περιορισμούς που θα αντικαταστήσουν μια γενική απαγόρευση των ταξιδιών και θα επιδιώξει μια σταδιακή άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων όπου η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία, οι ανάγκες και τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού πρέπει να σταθμιστούν έναντι των κινδύνων να διευκολυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού… με πιθανό αποτέλεσμα μια επαναφορά των μέτρων περιορισμού», αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένας νεκρός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση ‑ «Είναι δειλή πράξη»

Ελλάδα 28.02.2026
Το υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι ένας Ασιάτης υπήκοος σκοτώθηκε αφού τα συντρίμμια έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή του Αμπου Ντάμπι

Η στιγμή που ιρανικοί πύραυλοι χτυπούν την βάση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν

Κόσμος 28.02.2026
Το Ιράν εξαπέλυσε βαλλιστική επίθεση κατά της έδρας του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ως αντίποινα για την κοινή στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ–Ισραήλ

«Θα το μετανιώσετε»: Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας

Η σκληρή απάντηση Ρωσίας για την επίθεση ΗΠΑ‑ Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος 28.02.2026
«Ο ειρηνοποιός Τραμπ έδειξε ξανά το αληθινό του πρόσωπο»

Τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών: Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ελλάδα 28.02.2026
Ακινητοποιημένα τα τρένα, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, στάση στο Μετρό

Τραγωδία στο «Ελ. Βενιζέλος»: Στο μικροσκόπιο ο θάνατος 67χρονης

Ελλάδα 28.02.2026
Διερευνώνται οι συνθήκες της πτώσης – Η Ένωση «Υπερίων» ζητά απαντήσεις για τις υποδομές και τη λογοδοσία

Ανδρας στην Θεσσαλονίκη ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μπροστά στα 3 ανήλικα ανίψια του

Ελλάδα 28.02.2026
Ο άνδρας συνελήφθη, ενώ όπως φαίνεται είχε ποινικό παρελθόν

Τραμπ σε 8λεπτο διάγγελμα: «Θα ισοπεδώσουμε τη βιομηχανία πυραύλων του Ιράν»

Κόσμος 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, καλώντας τους Φρουρούς της Επανάστασης να καταθέσουν τα όπλα.

Τραμπ διατάσσει διακοπή συνεργασίας με Anthropic – Απειλές για ποινικές συνέπειες και εξάμηνη κατάργηση συμβολαίων

Tech + Science 28.02.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε στην άρνηση της εταιρίας να παραχωρήσει απεριόριστη πρόσβαση στα εργαλεία της στο Πεντάγωνο.

Reuters: Ο Χαμενεΐ έφυγε από την Τεχεράνη ‑ Aναφορές για χτύπημα κοντά στα γραφεία του

Κόσμος 28.02.2026
Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν βρίσκεται στην Τεχεράνη και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters