E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κομισιόν: Σχεδιάζει την επανεκκίνηση ταξιδιών και τουρισμού παρά τον κορωνοϊό

Ο τουρισμός, που υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει σχεδόν στο ένα δέκατο του ΑΕΠ της ΕΕ, είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2020 | 18:49

Κομισιόν: Σχεδιάζει την επανεκκίνηση ταξιδιών και τουρισμού παρά τον κορωνοϊό

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να εγγυηθούν κουπόνια για ταξίδια που ακυρώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και να αρχίσουν να αίρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς στην προσπάθεια να διασώσουν ένα μέρος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, θα πει την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο τουρισμός, που υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει σχεδόν στο ένα δέκατο του ΑΕΠ της ΕΕ, είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν καλέσει για μια αναστολή των κανονισμών της ΕΕ που αναγκάζουν τις αποστραγγισμένες από ρευστό αεροπορικές εταιρίες και την ξενοδοχειακή βιομηχανία να προσφέρουν πλήρη αποζημίωση για πτήσεις και ταξίδια που έχουν ακυρωθεί αντί για κουπόνια για μελλοντικά ταξίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στα κράτη μέλη να εγγυηθούν τα κουπόνια ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για τους πελάτες, σύμφωνα με έγγραφο στρατηγικής που έχει δει το πρακτορείο Reuters πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή του που αναμένεται την Τετάρτη.

«Προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες ώστε να δεχθούν κουπόνια αντί αποζημίωσης, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τη χρεοκοπία του εκδότη και να μπορούν να εξαργυρωθούν μέχρι το τέλος της ισχύος τους», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου.

«Η προστασία από τη χρεοκοπία πρέπει να διασφαλίζεται στο εθνικό επίπεδο και τα κουπόνια με εγγύηση πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει επίσης στα 27 κράτη-μέλη να άρουν σταδιακά τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς και να επανεκκινήσουν κάποια ταξίδια προκειμένου να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο τουριστικό τομέα.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα»

Ο τουρισμός αποφέρει κανονικά περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο με περίπου 360 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Όμως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τώρα κλειστά και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για τα μη απαραίτητα ταξίδια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, βάσει ενός επείγοντος μέτρου που είχε ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», αναμένεται να πει η Κομισιόν προειδοποιώντας ότι 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν στον τομέα που έχει καταγράψει απώλειες εσόδων που ξεκινούν από το 50% για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και φθάνουν το 90% για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρίες.

Με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα», η τουριστική στρατηγική της Επιτροπής θα καλέσει για στοχευμένους περιορισμούς που θα αντικαταστήσουν μια γενική απαγόρευση των ταξιδιών και θα επιδιώξει μια σταδιακή άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων όπου η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία, οι ανάγκες και τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού πρέπει να σταθμιστούν έναντι των κινδύνων να διευκολυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού… με πιθανό αποτέλεσμα μια επαναφορά των μέτρων περιορισμού», αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έλληνες με πατίνια προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Όσλο

Κόσμος Χτες
Απίστευτο περιστατικό στο Όσλο: δύο Έλληνες τουρίστες κινήθηκαν με πατίνια μέσα σε τούνελ, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Γαλλία: Μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας των πελατών της θα πρέπει να εφαρμόσει η Shein

Κόσμος Χτες
Η Shein βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου αφού στο διαδικτυακό κατάστημά της διαπιστώθηκε ότι πωλούνταν απαγορευμένα όπλα και ερωτικές κούκλες που έμοιαζαν με παιδιά

Θεσσαλονίκη: Αφησαν τα ανήλικα παιδιά τους να κοιμηθούν στην αυλή ‑ Συνελήφθησαν οι γονείς

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για ένα παιδί 11 χρονών και ένα βρέφος λίγων μηνών

To «trend του Διαβόλου»: Νεκρή φοιτήτρια από το διαδικτυακό challenge του ChatGPT

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με στοιχεία του Harris County Institute of Forensic Sciences, οι αρχές έκριναν τον θάνατό της ως αυτοκτονία, με αιτία «ασφυξία λόγω εκτόπισης οξυγόνου από ήλιο»

Βουλγαρία: Μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς – Απαίτηση για δίκαιες εκλογές

Κόσμος Χτες
Χιλιάδες Βούλγαροι διαδήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης

Ουρές χιλιομέτρων με αυτοκίνητα σε Λάρισα, Ριτσώνα και Προμαχώνα

Ελλάδα Χτες
Oι αγρότες από το μπλόκο της Χαλκίδας ετοιμάζονται κλείσουν τόσο την υψηλή γέφυρα όσο και την παλαιά γέφυρα

Τέλος τα ενοίκια ‑ μαϊμού των 20 και 30 ευρώ: Πώς θα φακελωθούν τα ακίνητα με τον ΜΙΔΑ

Οικονομία Χτες
Το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων έρχεται για να `χτυπήσει` τα υποδηλωμένα ενοίκια.

«Έπεσε» το YouTube: Τεράστια προβλήματα για χιλιάδες χρήστες ‑ Το μήνυμα που εμφανίζεται

Κόσμος Χτες
Οι χρήστες βλέπουν το σφάλμα 502 όταν επιχειρούν να μπουν στο Youtube

Φορολοταρία Νοεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Ελλάδα Χτες
Τα χρήματα της φορολοταρίας κυμαίνονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Βουλή: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Πολιτική Χτες
Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, καταψήφισε τη διάταξη

Χτυπήθηκε πετρελαιοφόρο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας νότια της Κρήτης

Ελλάδα Χτες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτασε στη Μεσόγειο