E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσιόδρας: Ποιοι είναι οι προσυμπτωματικοί που είναι πιο μεταδοτικοί από τους ασυμπτωματικούς

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία»

Δημοσίευση 9/4/2020 | 22:19

Τσιόδρας: Ποιοι είναι οι προσυμπτωματικοί που είναι πιο μεταδοτικοί από τους ασυμπτωματικούς

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τις περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας μίλησε για τα τεστ αντισωμάτων και εξήγησε ότι περνάμε τη φάση όπου αναζητούμε αξιόπιστα τεστ τα οποία θα αξιοποιήσουμε αργότερα για να μελετήσουμε την επιδημία και την πορεία του ιού σε μια χώρα.

Συγκεκριμένα είπε «Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους τα τεστ αντισωμάτων. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανέναν και να λέμε «αυτός το πέρασε». Τέτοια τεστ δεν υπάρχουν ακόμα». Μάλιστα, κατέληξε τονίζοντας ότι σε ένα μήνα θα έχουμε αξιόπιστα τεστ.

Και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας και αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

«Σε αυτούς έχουμε ανιχνεύσει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό. Άλλο έχουν μολυνθεί από τον ιό κι άλλο έχουν εμφανίσει τη νόσο. Τους βαφτίζουμε κρούσματα αλλά δεν νοσούν. Υπάρχει μία φάση που λέγεται προσυμπτωματική, 1 - 3 μέρες πριν εμφανίσει το συμπτώματα.

Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικοί οι άνθρωποι που είναι προσυμπτωματικοί και συμπτωματικοί από τους ασυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε όμως ότι και οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πόσο πολύπλοκη είναι η νόσος που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι θα νοσήσουν βαριά και ποιοι ελαφριά

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια κριτήρια προς το παρόν που δείχνουν ποιος από τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και ποιος πιο ελαφριά, είπε ότι γνωρίζουμε ελάχιστα προς το παρόν για αυτό και πρόσθεσε «βλέπουμε και το ένα και το άλλο και αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτοί που έχουν προχωρημένη ηλικία και παράγοντες κινδύνου λόγω άλλων νοσημάτων, νοσούν πιο βαριά και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν συμπτώματα.

Επίσης, ξέρουμε ότι κάποιοι νέοι έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος, έχουν μια αυξημένη φλεγμονή η οποία τους οδηγεί σε πνευμονία αλλά δεν είναι συχνό».

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει έκρηξη άλλων νοσημάτων μετά το κύμα της επιδημίας του κορονοϊού καθώς πολλοί παραμελούν την πρόληψη, είπε ότι μιλώντας με φίλους του καρδιολόγους διαπιστώνει ότι προς το παρόν συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

«Υπάρχει μια μείωση των εμφραγμάτων. Κάποια από τα νοσήματα φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να έχουν «σταθμεύσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ – Αρης 1‑0: Λυτρωτής Ζίνι και τρίτη συνεχόμενη νίκη

Αθλητικά Νέα Χτες
Στο -3 από την κορυφή παρέμεινε η Ένωση

Πανσερραϊκός – Παναθηναϊκός 0‑3: Βόλτα στις Σέρρες με… μαγεία Γεντβάι

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τους «πράσινους»

Σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια: Ανδρας «γνώριμος» των Αρχών ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του

Ελλάδα Χτες
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 45χρονο, ενώ το θύμα προχώρησε στην υποβολή μήνυσης εναντίον του

Τραγωδία στον Ισθμό Κορίνθου: Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος στο Καλαμάκι

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα από τη θάλασσα

Βίντεο της Τροχαίας με τον οδηγό που εντοπίζεται να τρέχει με 230χλμ. στην Αθηνών – Λαμίας και ξεκινά η καταδίωξη

Ελλάδα Χτες
Οι έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τον εντοπισμό παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση

Αχιλλέας Δελφός: Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας AI τραγουδιστής ‑ Πότε κυκλοφορεί το τραγούδι του

Ελλάδα Χτες
«Ανυπομονώ να μοιραστώ το νέο μου τραγούδι. Ελάτε μαζί μου για να το φέρουμε στην κορυφή των charts», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί

Θρίλερ με τον θάνατο 17χρονης μαζορέτας σε κρουαζιερόπλοιο ‑ Στις έρευνες το FBI

Ελλάδα Χτες
Στον θετό αδερφό της οι υποψίες για τον ασφυκτικό θάνατό της

Από τις 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Ετοιμάζουν κλείσιμο αεροδρομίων και τελωνείων

Ελλάδα Χτες
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Τζουμέρκα: Η στιγμή της διάσωσης πυροσβέστη της ΕΜΑΚ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού

Ελλάδα Χτες
Σε βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο διασώστης επιχειρούσε να διασχίσει τον Ραφτανίτη ποταμό

Μητέρα «βρίσκει» τον νεκρό γιο της έκθεμα σε μουσείο του Λας Βέγκας

Κόσμος Χτες
Ο μυστηριώδης θάνατος του νεαρού πήρε μία ανατριχιαστική τροπή με τους ισχυρισμούς της μητέρας του

Αργίες 2026: Οι δυο που χάνουμε ‑ Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα Χτες
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά