E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσιόδρας: Ποιοι είναι οι προσυμπτωματικοί που είναι πιο μεταδοτικοί από τους ασυμπτωματικούς

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία»

Δημοσίευση 9/4/2020 | 22:19

Τσιόδρας: Ποιοι είναι οι προσυμπτωματικοί που είναι πιο μεταδοτικοί από τους ασυμπτωματικούς

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τις περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας μίλησε για τα τεστ αντισωμάτων και εξήγησε ότι περνάμε τη φάση όπου αναζητούμε αξιόπιστα τεστ τα οποία θα αξιοποιήσουμε αργότερα για να μελετήσουμε την επιδημία και την πορεία του ιού σε μια χώρα.

Συγκεκριμένα είπε «Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους τα τεστ αντισωμάτων. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανέναν και να λέμε «αυτός το πέρασε». Τέτοια τεστ δεν υπάρχουν ακόμα». Μάλιστα, κατέληξε τονίζοντας ότι σε ένα μήνα θα έχουμε αξιόπιστα τεστ.

Και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον ιό

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας και αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

«Σε αυτούς έχουμε ανιχνεύσει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό. Άλλο έχουν μολυνθεί από τον ιό κι άλλο έχουν εμφανίσει τη νόσο. Τους βαφτίζουμε κρούσματα αλλά δεν νοσούν. Υπάρχει μία φάση που λέγεται προσυμπτωματική, 1 - 3 μέρες πριν εμφανίσει το συμπτώματα.

Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικοί οι άνθρωποι που είναι προσυμπτωματικοί και συμπτωματικοί από τους ασυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε όμως ότι και οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πόσο πολύπλοκη είναι η νόσος που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι θα νοσήσουν βαριά και ποιοι ελαφριά

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια κριτήρια προς το παρόν που δείχνουν ποιος από τους ασθενείς θα νοσήσουν βαριά και ποιος πιο ελαφριά, είπε ότι γνωρίζουμε ελάχιστα προς το παρόν για αυτό και πρόσθεσε «βλέπουμε και το ένα και το άλλο και αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτοί που έχουν προχωρημένη ηλικία και παράγοντες κινδύνου λόγω άλλων νοσημάτων, νοσούν πιο βαριά και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν συμπτώματα.

Επίσης, ξέρουμε ότι κάποιοι νέοι έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος, έχουν μια αυξημένη φλεγμονή η οποία τους οδηγεί σε πνευμονία αλλά δεν είναι συχνό».

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει έκρηξη άλλων νοσημάτων μετά το κύμα της επιδημίας του κορονοϊού καθώς πολλοί παραμελούν την πρόληψη, είπε ότι μιλώντας με φίλους του καρδιολόγους διαπιστώνει ότι προς το παρόν συμβαίνει κάτι διαφορετικό.

«Υπάρχει μια μείωση των εμφραγμάτων. Κάποια από τα νοσήματα φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να έχουν «σταθμεύσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη ‑ Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων ‑ Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Εφιαλτική συνάντηση για 8χρονο ‑ Λυσσασμένος κάστορας του όρμησε και τον δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το ζώο είχε κάνει και άλλες επιθέσεις, πριν βρεθεί θετικό στη λύσσα - Οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε όποιον έχει συναντήσει τον κάστορα να επικοινωνήσει μαζί τους

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ

Κόσμος 06.05.2026
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»

Μυτιλήνη: Έξι χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που πυροβόλησε αδέσποτο γατάκι

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Σε βάρος του εκτός από την καταδικαστική απόφαση έχει επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ

Παράξενη υπόθεση στην Ισπανία: 71χρονη ηθοποιός αποκτά παιδί με το σπέρμα του νεκρού γιου της

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ισπανίδα ηθοποιός εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του αποβιώσαντος γιου της και με τη βοήθεια του κατεψυγμένου σπέρματός του, μέσω παρένθετης μητέρας, απέκτησε την κόρη... του υιού της.

Τουρκία – Πυρά της αντιπολίτευσης σε Ερντογάν για την «Γαλάζια Πατρίδα»: «Η Ελλάδα εργάζεται όλο το 24ωρο»

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για διπλωματική αποτυχία

Διακόπηκαν για μία ώρα τα δρομολόγια του Προαστιακού στη γραμμή του Κιάτου λόγω φωτιάς στη Νέα Ζωή

Ελλάδα 06.05.2026
Δρομολογήθηκαν λεωφορεία της Hellenic Train προκειμένου να αναλάβουν τη μεταφορά των επιβατών στον τελικό προορισμό τους