E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράθυρο άρσης περιορισμών Μάιο, μέτρα για την οικονομία και Ιούνιο

Ποια η βασική προϋπόθεση

Δημοσίευση 6/4/2020 | 14:15

Παράθυρο άρσης περιορισμών Μάιο, μέτρα για την οικονομία και Ιούνιο

Παράθυρο για χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό από το Μάιο άφησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, μόνον, όμως, εφόσον τον Απρίλιο τηρηθούν με αυστηρό τρόπο τα μέτρα που έχουν ληφθεί και η εξέλιξη των κρουσμάτων ακολουθήσει τη σημερινή θετική πορεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι στο χέρι μας το Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας», αφού πρώτα υπογράμμισε ότι «ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». Επικαλέστηκε δε ένα στίχο του Λέοναρντ Κοέν: «Ο Απρίλιος είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φως» και πρόσθεσε ότι «το στοίχημα τότε θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα χωρίς λάθη που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας», αναφερόμενος και στην αισιόδοξη εξέλιξη της καμπύλης κρουσμάτων και θανάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Σχετικά με τυχόν νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εν όψει Πάσχα. Μολαταύτα, ανέφερε ότι προσώρας, με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για τις παραβάσεις, θα πυκνώσουν οι στοχευμένοι έλεγχοι εκεί όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα κι εξήγησε ότι στην Αττική π.χ. εντοπίζονται μεν αυξημένα ποσοστά συμμόρφωσης, αλλά, λόγω του μεγάλου πληθυσμού, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού.

Επίσης, θα ενταθούν οι προσπάθειες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι εξετάζεται η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Όμως, την κυβέρνηση προβληματίζουν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα και την Πάτρα και τα οποία ο κ. Πέτσας απέδωσε σε φανατικούς και όχι σε πιστούς. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση ήδη ασχολείται με τη «σύνθετη άσκηση» για την παραλαβή του Αγίου Φωτός και τη διασπορά του ανά την επικράτεια.

Επέκταση των μέτρων και για τον Ιούνιο

Για την οικονομία, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το αρχικό πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε αφορούσε το Μάρτιο και τον Απρίλιο και ήδη σχεδιάζεται η επέκταση των μέτρων για Μάιο και Ιούνιο. Τα μέτρα αυτά, όπως πρόσθεσε, είναι καλυμμένα χρηματοδοτικά και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αρχική δέσμη προτάσεων που κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ύψους 30 δις, εκτίμησε πως θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοδοτικά προβλήματα στην οικονομία, ενώ δεν διευκρινίζεται ο χρονικός ορίζοντάς της και δη σε μια κρίση που ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Μάλιστα, συνέκρινε το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνθήκες που οδήγησαν την οικονομία το 2009-2010 στα μνημόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Θεσπρωτία

Ελλάδα 20.03.2026
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή της Θεσπρωτίας, το πρωί της Παρασκευής.

NASA: Προετοιμάζεται για την εκτόξευση του πυραύλου «Αρτεμις» στη Σελήνη

Tech + Science 20.03.2026
Το διαστημικό σκάφος Orion και το σύστημα εκτόξευσης μεταφέρονται στην εξέδρα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι

Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει αν δεν έχετε βγάλει μέχρι το καλοκαίρι

Ελλάδα 20.03.2026
Η απόφαση για την αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων συνδέεται άμεσα με την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων ασφαλείας

«Η μηνιγγίτιδα μας την πήρε σε 12 ώρες»: Συγκλονίζει ο πατέρας 18χρονης μαθήτριας

Κόσμος 20.03.2026
Ο πατέρας ενός 18χρονου κοριτσιού που πέθανε μετά από ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στο Κεντ αποκάλυψε πώς η κατάστασή της επιδεινώθηκε λίγες ώρες αφότου προσβλήθηκε από την ασθένεια

Ραγίζει καρδιές: Η Μπέλλα συνεχίζει την καθημερινή βόλτα τους σαν να είναι ακόμα μαζί

Ελλάδα 20.03.2026
Δεν τον αποχαιρέτησε ποτέ: Η συγκλονιστική ρουτίνα της Μπέλλας μετά την απώλεια του ανθρώπου της

Ιράν: Νεκρός ο στρατηγός Ναϊνί, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης

Κόσμος 20.03.2026
Ο στρατηγός Ναϊνί φέρεται να σκοτώθηκε σε ένα από τα κύματα αεροπορικών επιθέσεων που έπληξαν στρατηγικά κέντρα διοίκησης στην Τεχεράνη και την περιοχή του Καράτζ

Το Ντουμπάι σε πλήρη κατάρρευση: Αποθέματα νερού για 48 ώρες ‑ Φήμες για επιβολή capital controls

Κόσμος 20.03.2026
To πάλαι ποτέ πάμπλουτο και υπερπολυτελές Εμιράτο καταρρέει στη φρίκη του πολέμου

Ξεκίνησε η δίκη του βουλευτή Φλώρου που επιτέθηκε με μπουνιές στον επίσης βουλευτή Βασίλη Γραμμένο

Ελλάδα 20.03.2026
Κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας

Tι αμοιβή δικαιούνται όσοι εργαστούν την 25η Μαρτίου

Οικονομία 20.03.2026
ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Σιδηρόδρομος: Πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 23/3

Ελλάδα 20.03.2026
Συμπαράσταση για τη δίκη των Τεμπών

Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Κίνδυνος καθολικής καραντίνας ‑ «Θα μιλάμε για τεράστια καταστροφή»

Ελλάδα 20.03.2026
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται εκτός απροόπτου σήμερα