E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράθυρο άρσης περιορισμών Μάιο, μέτρα για την οικονομία και Ιούνιο

Ποια η βασική προϋπόθεση

Δημοσίευση 6/4/2020 | 14:15

Παράθυρο άρσης περιορισμών Μάιο, μέτρα για την οικονομία και Ιούνιο

Παράθυρο για χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό από το Μάιο άφησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, μόνον, όμως, εφόσον τον Απρίλιο τηρηθούν με αυστηρό τρόπο τα μέτρα που έχουν ληφθεί και η εξέλιξη των κρουσμάτων ακολουθήσει τη σημερινή θετική πορεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι στο χέρι μας το Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας», αφού πρώτα υπογράμμισε ότι «ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». Επικαλέστηκε δε ένα στίχο του Λέοναρντ Κοέν: «Ο Απρίλιος είναι η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φως» και πρόσθεσε ότι «το στοίχημα τότε θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα χωρίς λάθη που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας», αναφερόμενος και στην αισιόδοξη εξέλιξη της καμπύλης κρουσμάτων και θανάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Σχετικά με τυχόν νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εν όψει Πάσχα. Μολαταύτα, ανέφερε ότι προσώρας, με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για τις παραβάσεις, θα πυκνώσουν οι στοχευμένοι έλεγχοι εκεί όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα κι εξήγησε ότι στην Αττική π.χ. εντοπίζονται μεν αυξημένα ποσοστά συμμόρφωσης, αλλά, λόγω του μεγάλου πληθυσμού, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού.

Επίσης, θα ενταθούν οι προσπάθειες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι εξετάζεται η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Όμως, την κυβέρνηση προβληματίζουν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα και την Πάτρα και τα οποία ο κ. Πέτσας απέδωσε σε φανατικούς και όχι σε πιστούς. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση ήδη ασχολείται με τη «σύνθετη άσκηση» για την παραλαβή του Αγίου Φωτός και τη διασπορά του ανά την επικράτεια.

Επέκταση των μέτρων και για τον Ιούνιο

Για την οικονομία, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι το αρχικό πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε αφορούσε το Μάρτιο και τον Απρίλιο και ήδη σχεδιάζεται η επέκταση των μέτρων για Μάιο και Ιούνιο. Τα μέτρα αυτά, όπως πρόσθεσε, είναι καλυμμένα χρηματοδοτικά και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αρχική δέσμη προτάσεων που κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ύψους 30 δις, εκτίμησε πως θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοδοτικά προβλήματα στην οικονομία, ενώ δεν διευκρινίζεται ο χρονικός ορίζοντάς της και δη σε μια κρίση που ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Μάλιστα, συνέκρινε το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνθήκες που οδήγησαν την οικονομία το 2009-2010 στα μνημόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Youth Pass 2026: Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ‑ Πώς γίνεται η αίτηση

Οικονομία 30.03.2026
Βήμα - βήμα η διαδικασία της αίτησης για το Youth Pass 2026

Στα Στενά του Ορμούζ «παίζεται» η επάρκεια τροφίμων σε όλο τον κόσμο – Αγώνας δρόμου για να φτάσουν λιπάσματα στους παραγωγούς

Κόσμος 30.03.2026
Λιγότερα λιπάσματα σημαίνει χαμηλότερες αποδόσεις, ελλείψεις τροφίμων και αυξημένες τιμές κατά την επόμενη σεζόν

Αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ σε 4 συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 30.03.2026
Πρώτη καταδικαστική απόφαση για το Δημόσιο

Κόκκινη προειδοποίηση για την Αττική στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Καιρός 30.03.2026
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε σήμερα η ΕΜΥ

Ιταλία: Χειροπέδες σε 17χρονο ‑ Σχεδίαζε να αιματοκυλίσει σχολείο

Κόσμος 30.03.2026
Είχε εμπνευστεί από τη δολοφονική επίθεση στο αμερικανικό λύκειο Columbine - Αλλοι 7 ανήλικοι υπό έρευνα

Έξι φορές έχει νοσηλευτεί ο άνδρας που εισέβαλε γυμνός σε καμπίνα μαθητριών σε πλοίο για την Κρήτη

Ελλάδα 30.03.2026
Μετά τη σύλληψή του από στελέχη του λιμενικού, διετάχθη η μεταφορά του για εκούσια νοσηλεία στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Πέθανε ο Βασίλης Γκούμας σε ηλικία 79 ετών ‑ Θλίψη στον χώρο του μπάσκετ

Αθλητικά Νέα 30.03.2026
Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ και σέντερ στο μπάσκετ, ο Βασίλης Γκούμας, σκορπίζοντας θλίψη στον αθλητικό κόσμο.

Εγκλωβισμένοι στη Γαύδο μαθητές από σχολείο της Βούλας

Ελλάδα 30.03.2026
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρατευτεί φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Τραμπ: Φτιάχνει καταφύγιο στον Λευκό Οίκο

Κόσμος 30.03.2026
Υπόγειο καταφύγιο υψηλής ασφάλειας