E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισπανία: 932 νεκροί από τον κορωνοϊό μέσα σε ένα 24ωρο

Σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από την έναρξη της καραντίνας

Δημοσίευση 3/4/2020 | 13:23

Ισπανία: 932 νεκροί από τον κορωνοϊό μέσα σε ένα 24ωρο

Στις 117.710 έφθασαν τα κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ισπανία, από 110.238 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 10.935 από 10.003 χθες. Είναι η δεύτερη συνεχής ημέρα με περισσότερους των 900 θανάτους στην Ισπανία, συγκεκριμένα 932 σε ένα 24ωρο.

Σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους

Την ίδια ώρα, η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η Ισπανία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό μετά την Ιταλία, έχει απαγορέψει τις μετακινήσεις, εκτός από αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, από τις 14 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Πάντα είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι διπλή η πρόκληση που έχουμε: να αντιμετωπίσουμε την επιδημία και να αποφύγουμε να παρασυρθεί η οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE. «Θα πρέπει να εργαστούμε για να επανεκκινήσουμε την οικονομία μόλις θέσουμε υπό έλεγχο την επιδημία».

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι.

«Είναι μια απολύτως πρωτόγνωρη κατάσταση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην ανεργία που έχει καταγραφεί στην Ισπανία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση, «σημαντικά αλλά προσωρινά», του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ντίαθ είπε ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας, κοστίζοντας περίπου 1,22 δισεκ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος.

«Παράλυση»

Στα στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης ή ανεργίας δεν περιλαμβάνονται οι προσωρινές απολύσεις, οι λεγόμενες «ERTE», όπου οι εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τη σύμβαση ενός εργαζομένου.

Πολλές εταιρίες, όπως εργοστάσια αυτοκινήτων και άλλες μεγάλες μονάδες, έχουν εφαρμόσει τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα απολύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η χώρα έχει ουσιαστικά παραλύσει ως αποτέλεσμα της υγειονομικής έκτακτης κατάστασης», δήλωσε ο Ουνάι Σόρδο, επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ισπανίας, του CCOO, στον τηλεοπτικό σταθμό TVE.

Ο Μάρτιος θεωρείται καλός μήνας σε ό,τι αφορά στην απασχόληση στην Ισπανία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με πολλούς εποχικούς υπαλλήλους να βρίσκουν δουλειά ιδιαίτερα στον κλάδο της φιλοξενίας.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές, μαζί με τις κατασκευαστικές, είναι οι περισσότερο πληγείσες.

«Η καταστροφή θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις γυναίκες, τους νέους και τους πιο επισφαλείς κλάδους εργασίας, ιδιαίτερα τον κλάδο φιλοξενίας και εστίασης καθώς και τους εργαζόμενους στις κατασκευές», δήλωσε ο Πέπε Άλβαρεθ, επικεφαλής του UGT, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Ισπανίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτέλεσε άσκηση με πραγματικά πυρά ανοικτά των βρετανικών ακτών ‑ πώς αντέδρασε το Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, υπό την παρακολούθηση του Βασιλικού Ναυτικού.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα ελπίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τα επιστρέψει σύμφωνα με τους New York Times

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Οι New York Times εξηγούν γιατί η άνοδος του Αντι Μπέρναμ στην πρωθυπουργία δίνει νέα ώθηση στο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας ‑ δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.

Επίθεση στην Ακρόπολη: Με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο δράστης που φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι σε ένα ζευγάρι τουριστών στην περιοχή της Ακρόπολης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είναι γνωστός στις Αρχές.

Τι έγραψε τουρίστας για το πιτόγυρο στην Αθήνα και πώς αντέδρασαν οι Έλληνες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Φιλανδός επισκέπτης αποθέωσε την τιμή του πιτόγυρου των 4 ευρώ, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων από Έλληνες που θυμούνται φθηνότερες εποχές.

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης

Ελλάδα 21.07.2026
Στην πολυετή λογοτεχνική του διαδρομή κυκλοφόρησε συνολικά 34 βιβλία - Ήταν γιος της ηθοποιού Μπέτυς Αρβανίτη - Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Εύα Σιμάτου, με την οποία απέκτησε έναν γιο

Τρόμος σε zipline στην Ινδία: Δείτε τι συνέβη σε τουρίστα κατά τη διάρκεια της βόλτας του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο μηχανισμός ασφαλείας έσπασε εν ώρα χρήσης και ο τουρίστας έπεσε από ύψος 12 μέτρων, υποστηρίζοντας πολλαπλά κατάγματα και νευρολογικές βλάβες.

Πλαταμώνας: Κάρφωσαν μαχαίρι στο πόδι 16χρονου που μπήκε στη μέση για να σταματήσει καβγά

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ένα αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον Πλαταμώνα Πιερίας, όταν ένας 16χρονος τραυματίστηκε στο πόδι από αιχμηρό

Τρόμος στην Ακρόπολη: Ανδρας με μαχαίρι τραυμάτισε τουρίστες

Ελλάδα 21.07.2026
Συναγερμός έχει σημάνει το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου στην Ακρόπολη.

Κυψέλη: Αγνωστη παραμένει η ταυτότητα της γυναίκας

Ελλάδα 21.07.2026
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες σχετικά με τον εντοπισμό της σορού που βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη μέσα σε βαλίτσα, σε εγκαταλελειμμένο