E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισπανία: 932 νεκροί από τον κορωνοϊό μέσα σε ένα 24ωρο

Σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από την έναρξη της καραντίνας

Δημοσίευση 3/4/2020 | 13:23

Ισπανία: 932 νεκροί από τον κορωνοϊό μέσα σε ένα 24ωρο

Στις 117.710 έφθασαν τα κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ισπανία, από 110.238 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 10.935 από 10.003 χθες. Είναι η δεύτερη συνεχής ημέρα με περισσότερους των 900 θανάτους στην Ισπανία, συγκεκριμένα 932 σε ένα 24ωρο.

Σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους

Την ίδια ώρα, η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η Ισπανία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό μετά την Ιταλία, έχει απαγορέψει τις μετακινήσεις, εκτός από αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, από τις 14 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Πάντα είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι διπλή η πρόκληση που έχουμε: να αντιμετωπίσουμε την επιδημία και να αποφύγουμε να παρασυρθεί η οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE. «Θα πρέπει να εργαστούμε για να επανεκκινήσουμε την οικονομία μόλις θέσουμε υπό έλεγχο την επιδημία».

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι.

«Είναι μια απολύτως πρωτόγνωρη κατάσταση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην ανεργία που έχει καταγραφεί στην Ισπανία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση, «σημαντικά αλλά προσωρινά», του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ντίαθ είπε ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας, κοστίζοντας περίπου 1,22 δισεκ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος.

«Παράλυση»

Στα στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης ή ανεργίας δεν περιλαμβάνονται οι προσωρινές απολύσεις, οι λεγόμενες «ERTE», όπου οι εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τη σύμβαση ενός εργαζομένου.

Πολλές εταιρίες, όπως εργοστάσια αυτοκινήτων και άλλες μεγάλες μονάδες, έχουν εφαρμόσει τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα απολύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η χώρα έχει ουσιαστικά παραλύσει ως αποτέλεσμα της υγειονομικής έκτακτης κατάστασης», δήλωσε ο Ουνάι Σόρδο, επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ισπανίας, του CCOO, στον τηλεοπτικό σταθμό TVE.

Ο Μάρτιος θεωρείται καλός μήνας σε ό,τι αφορά στην απασχόληση στην Ισπανία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με πολλούς εποχικούς υπαλλήλους να βρίσκουν δουλειά ιδιαίτερα στον κλάδο της φιλοξενίας.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές, μαζί με τις κατασκευαστικές, είναι οι περισσότερο πληγείσες.

«Η καταστροφή θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις γυναίκες, τους νέους και τους πιο επισφαλείς κλάδους εργασίας, ιδιαίτερα τον κλάδο φιλοξενίας και εστίασης καθώς και τους εργαζόμενους στις κατασκευές», δήλωσε ο Πέπε Άλβαρεθ, επικεφαλής του UGT, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Ισπανίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ με το drone στη Λευκάδα, ήταν οπλισμένο και το απενεργοποίησαν

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Είναι ουκρανικής κατασκευής και δεν ανήκει σε ιδιώτη - Την υπόθεση χειρίζεται το ΓΕΕΘΑ

Ομηρία σε τράπεζα στη Γερμανία μετά από επίθεση σε χρηματαποστολή

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση

«Πήρα το όπλο για μπαλοθιές στη μνήμη του και κατέληξα δολοφόνος»: Υπό άκρα μυστικότητα η απολογία του 54χρονου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το κλίμα τα τελευταία 24ωρα στην Αμμουδάρα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο

Η πρόταση για περιορισμό του πληθυσμού στα 10 εκατ. που διχάζει τους Ελβετούς: Τι έδειξε δημοσκόπηση

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Η πρόταση πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 14 Ιουνίου

Στη φυλακή ο Πακιστανός ντελιβεράς που πετούσε πέτρες σε περαστικούς στην Κηφισιά

Ελλάδα 08.05.2026
Αμέσως μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα

Ανακαλύφθηκαν ίχνη γιγάντιου καλαμαριού: Μεγαλύτερο από σχολικό λεωφορείο, με μάτια σαν μεγάλη πίτσα

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Τα μάτια αυτού του πλάσματος θεωρούνται τα μεγαλύτερα στον ζωικό κόσμο

Θρίλερ στη Λευκάδα με το drone ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ένα drone που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βασιλικής από ψαράδες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές της Λευκάδας

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

Καιρός 08.05.2026
Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο

Στο «κόκκινο» ξανά ΗΠΑ και Ιράν – «Η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ» λέει ο Τραμπ

Κόσμος 08.05.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ και νέες αλληλοκατηγορίες με την Τεχεράνη δοκιμάζουν την εύθραυστη συμφωνία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Λίγες μέρες απομένουν για την εξασφάλιση της μέγιστης έκπτωσης φόρου, ύψους 4%, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τι αλλάζει από σήμερα στο Instagram: Η νέα ρύθμιση που θα δούμε στα DMs μας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η ρύθμιση που έχει ήδη «σηκώσει» αντιδράσεις