E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσιόδρας: Μισή ώρα περπάτημα επιτρέπεται

Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας

Δημοσίευση 2/4/2020 | 21:40

Τσιόδρας: Μισή ώρα περπάτημα επιτρέπεται

Τη σύσταση στον πληθυσμό και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες να μην παραλείπουν να περπατούν καθημερινά για μισή ώρα σε εξωτερικούς χώρους λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, αποφεύγοντας όμως, τον συνωστισμό ή ακόμα και να ασκούνται στο σπίτι, έκανε σήμερα στην καθημερινή ενημέρωση ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και ο υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιatropedia.gr για το εάν ο απόλυτος εγκλεισμός στο σπίτι των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας στον πληθυσμό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε ότι ο εγκλεισμός δεν σημαίνει αποκλεισμός από οποιαδήποτε άσκηση και φυσική δραστηριότητα και συνέστησε να υπάρχει καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα σε εξωτερικό χώρο, όμως, με αυστηρή αποφυγή του συνωστισμού:

“Ο εγκλεισμός δεν σημαίνει και αποκλεισμός από οποιαδήποτε άσκηση και φυσική δραστηριότητα, η οποία βέβαια και είναι λάθος, Φυσικά και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι “μένω στο σπίτι μου ξάπλα και δεν κάνω κάποια σωματική άσκηση”, η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας. Η μισή ώρα περπάτημα είναι μια τέλεια αεροβική δραστηριότητα η οποία προστατεύει την υγεία του ανθρώπου, βοηθάει την ευεξία του και φυσικά βοηθάει ένα σωρό άλλα πράγματα, την καρδιά του, τον μεταβολισμό του, τη ρύθμιση του σακχάρου, όλο το σύστημα του οργανισμού ενισχύεται με αυτή τη δραστηριότητα. Και φυσικά μπορεί να κάνει κανείς σπίτι ασκήσεις με πάρα πολλούς τρόπους”

Χαρδαλιάς: «Να κάνουν τα πάντα, αλλά να βγαίνουν μία φορά»

Τα λεγόμενα του καθηγητή προσυπέγραψε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς :

“Με απέραντο σεβασμό προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σ' αυτή τη δύσκολη και ηλικιακά και από πλευράς υποκείμενων νοσημάτων κατάσταση, ξέρουμε ότι έχουν τη δυνατότητα και στο σουπερ μάρκετ να πάνε και στο φαρμακείο να πάνε και να περπατήσουν και να έχουν τη σχετική σωματική άσκηση. Η παράκληση η δική μας είναι όλα αυτά να εξετάσουν την περίπτωση να τα κάνουν όλα μαζί και μία φορά κι αυτό δεν γίνεται για κανένα άλλο λόγο, αλλά έτσι νομίζω ότι προφυλάσσουμε και τους ίδιους και προφυλάσσουν και οι ίδιοι τους εαυτούς τους από μια μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης στη νόσο. Από κει και πέρα προσυπογράφω όλα αυτά τα οποία και ο κύριος καθηγητής”

Η παρουσία των ευπαθών ομάδων σε εξωτερικούς χώρους, όμως, δεν αποκλείει τον κίνδυνο αν δεν αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ένας από τους ασθενείς με κορωνοϊό που επισκέφθηκε στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, του είπε ότι εκτέθηκε στον ιό πηγαίνοντας στη λαϊκή:

“Ρώτησα έναν ασθενή “που εξετέθεις;”, μου λέει: “στην λαϊκή” δεν πήγα πουθενά αλλού. Άρα θέλει προσοχή ο συνωστισμός, αυτό μας ενδιαφέρει, όχι η μισή ώρα άσκηση που θα κάνει ο καθένας έξω ή που θα περπατήσει. Υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα που μπορεί να κάνει κανείς σπίτι και φυσικά και δεν απαγορεύεται και η άσκηση έξω, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η κοινωνική απομάκρυνση με μια απόσταση ασφαλείας, όπως την ονομάζουμε και έξω ο κίνδυνος είναι και παραμένει μικρότερος. Φυσικά και θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο της υγείας του πληθυσμού σε ένα καλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και φυσικά κι αυτό σταδιακά όταν τα μέτρα σιγά – σιγά θα αίρονται θα γίνεται και πιο πράξη στους εξωτερικούς χώρους.”, κατέληξε ο καθηγητής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Όσο ήταν ζωντανό εκείνο, θα ήμουν κι εγώ»: Συγκλονίζει η μητέρα που βγήκε ζωντανή από τα ερείπια στη Βενεζουέλα μαζί με το νεογέννητό της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η διάσωσή της άρχισε τη στιγμή που άκουσε τον αδερφό της να φωνάζει το όνομά της - «Είπα στον εαυτό μου: είναι η μόνη μου ευκαιρία, φώναξα με όλες μου τις δυνάμεις» - Δείτε το βίντεο της διάσωσής τους

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στις τιμές των σούπερ μάρκετ ‑ ποια η νέα συμφωνία του Μαξίμου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η κυβέρνηση συμφώνησε με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ να παγώσουν οι τιμές σε ~2.000 προϊόντα για όλο το καλοκαίρι, με νέο κύκλο μειώσεων να προαναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Αιφνίδιος θάνατος για τη 41χρονη Αννα στα Χανιά – Βρέθηκε νεκρή σε τουριστικό κατάλυμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση - τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα

Αιματοκύλισμα σε fan zone του Μουντιάλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμούς

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως ανθρωποκτονία

Παραιτήθηκε η Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ‑ «Η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργεί διέξοδο»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ΕΛΑΣ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ομιλία της στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι εισπράττουν πρώτοι τα 150 και ποιοι πρέπει να περιμένουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Σε δύο φάσεις - έως 30 Ιουνίου και έως 31 Αυγούστου - η καταβολή του εφάπαξ ποσού των 150 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Δολοφονία στα Εξάρχεια: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Στη σύλληψη ενός άνδρα ο οςποίος έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης της δολοφονίας του 25χρονου Τούρκου στα Εξάρχεια προχώρησαν οι Αρχές, το πρωί της Δευτέρας

Πέθανε η Πενέλοπε Κιθ

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η σπουδαία ηθοποιός της βρετανικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή στα 86 της χρόνια στο σπίτι της στο Σάρεϊ, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο

«Φρένο» στα ηλεκτρικά πατίνια: Έρχονται ηλικιακό όριο, υποχρεωτική ασφάλιση και «τσουχτερά» πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Νέο νομοθετικό πλαίσιο κατατίθεται στη Βουλή με απαγορεύσεις, υποχρεωτική ασφάλιση και πρόστιμα έως 1.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά πατίνια.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανοίγει έρανο για τα θύματα του σεισμού στη Βενεζουέλα

Ελλάδα 29.06.2026
«Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού της Βενεζουέλας για τους πληγέντες»