E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Θέλω να μάθω την αλήθεια»: Ένας Κινέζος που έχασε τον πατέρα του από κορωνοϊό ζητά εξηγήσεις

«Πόσες οικογένειες ρήμαξαν από μία μάστιγα που θα μπορούσε να έχει σταματήσει;»

Δημοσίευση 2/4/2020 | 21:04

«Θέλω να μάθω την αλήθεια»: Ένας Κινέζος που έχασε τον πατέρα του από κορωνοϊό ζητά εξηγήσεις

«Δεν φοβάμαι πια!». Έχασε τον πατέρα του στην αρχή της επιδημίας. Κάτοικος της Ουχάν, της γενέτειρας του κορωνοϊού, κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι υποβάθμισαν εσκεμμένα τη νόσο και άργησαν να αντιδράσουν, με τίμημα πολλές ανθρώπινες ζωές.

Η μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο νέος κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στο τέλος του περασμένου χρόνου, βγαίνει από την καραντίνα.

Επιδιώκοντας να σβήσει από τις μνήμες την χαώδη έναρξη της επιδημίας, το Πεκίνο επαίρεται ότι κατόρθωσε να ανασχέσει την επιδημία που έχει μεταδοθεί σαν πυρκαγιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, για τον κ. Τζανγκ, η «νίκη» έχει πικρή γεύση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο 50χρονος διηγείται ότι τον περασμένο Ιανουάριο συνόδευσε τον πατέρα του στο νοσοκομείο για μία επέμβαση, μόλις πριν η Ουχάν τεθεί σε καραντίνα. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ασθενής πέθαινε από την Covid-19.

Κατηγορεί τις αρχές για ψέματα και ανικανότητα στην διαχείριση της επιδημίας και περιμένει εξηγήσεις.

«Δεν φοβάμαι πια», λέει, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ήρθε σε επαφή με τις δημοτικές αρχές της Ουχάν. «Θέλω να μάθω την αλήθεια».

Ο κ. Τζανγκ δεν δίνει ολόκληρο το όνομά του διότι φοβάται τις συνέπειες που υφίστανται όσοι μιλούν στον ξένο Τύπο.

Πόσες ρημαγμένες οικογένειες;

Όπως και αυτός, οι συγγενείς των θυμάτων ξεσπούν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ για υποτίμηση του απολογισμού της επιδημίας.

«Πόσες οικογένειες ρήμαξαν από μία μάστιγα που θα μπορούσε να έχει σταματήσει;», αναρωτιέται μία χήρα της Ουχάν στην πλατφόρμα Weibo.

Αν και η εμφάνιση ενός νέου ιού είχε διαπιστωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου, στο τέλος του ίδιου μήνα, γιατροί που σήμαναν συναγερμό για την επικινδυνότητα του νέου κορωνοϊού τιμωρήθηκαν. Χρειάστηκε να φθάσει η 20ή Ιανουαρίου για να ανακοινώσουν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές την ικανότητα της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, μόλις πριν από την έναρξη της καραντίνας της πόλης.

Στο μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναχωρήσει από την Ουχάν μεταφέροντας μαζί τους τον ιό και διασπείροντάς τον στην υπόλοιπη Κίνα και τον κόσμο.

Ο πατέρας του κ. Τζανγκ αρρώστησε λίγο μετά την επέμβασή του. Και πέθανε μετά την εισαγωγή του σε μονάδα για ασθενείς σε καραντίνα.

«Με τρώνε οι τύψεις. Με το να τον μεταφέρω εδώ, τον έφερα στον θάνατο», διηγείται ο γιος του, πεπεισμένος ότι ο πατέρας του μολύνθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Ποιος είναι άραγε ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας στην Κίνα;

Εκτός της Κίνας, το Πεκίνο έρχεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερες αμφιβολίες για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η νόσος έχει προσβάλει περί τους 82.000 ανθρώπους στην Κίνα, από τους οποίους 3.300 θανάσιμα. Ο απολογισμός δεν αντέχει την σύγκριση με τους αντίστοιχους απολογισμούς στην Ιταλία, στην Ισπανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Το Πεκίνο προσπαθεί να δικαιολογήσει τους χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων που έχει φροντίσει να ανακοινώσει με το επιχείρημα ότι το αυταρχικό πολιτικό του σύστημα επέτρεψε τον ταχύ έλεγχο της επιδημίας.

Καμία επίσημη έρευνα δεν έχει ανακοινωθεί στην Κίνα για την απόδοση ευθυνών στην εκκίνηση της πανδημίας και το κινεζικό καθεστώς έχει αρκεσθεί μέχρι στιγμής σε «αποκεφαλισμούς» επιμέρους τοπικών αξιωματούχων του κομμουνιστικού κόμματος.

Αυτό δεν αρκεί στον κ. Τζανγκ, που βρίσκει παρηγοριά στις online επαφές του με άλλους συγγενείς θυμάτων.

«Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει τρία άτομα», λέει.

Όμως το Ίντερνετ δεν είναι ακίνδυνο στην Κίνα και στην ομάδα στην οποία συμμετείχε διείσδυσε η αστυνομία που κλήτευσε τον επικεφαλής της.

Κηδείες υπό παρακολούθηση

Λίγο μετά τον θάνατό του, ο πατέρας του αποτεφρώθηκε χωρίς την παρουσία της οικογένειας, που ήταν κλεισμένη στο σπίτι μαζί με την υπόλοιπη πόλη.

Ο κ. Τζανγκ προς το παρόν αντιστέκεται στην πίεση των αρχών που του ζητούν να παραλάβει την τέφρα του πατέρα του για να την θάψει. Δεν θέλει να υποκύψει στους νέους κανόνες που επιβάλλουν στην οικογένεια να κάνει επίσημη αίτηση εισόδου σε νεκροταφείο και εκεί να συνοδεύεται από κρατικούς υπαλλήλους.

«Είναι παρακολούθηση», λέει.

Οι κινεζικές αρχές δικαιολογούν τα μέτρα με την ανάγκη της αποφυγής συναθροίσεων και κάθε κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Συγγενείς των θυμάτων απαιτούν επίσημη έρευνα και τιμωρία των ενόχων, λέει

«Η συμπεριφορά των αρχών της Ουχάν προκάλεσε αυτήν την καταστροφή, αυτή την καταστροφή ανθρώπινης προέλευσης... τα στελέχη το απέκρυψαν, οι ειδικοί είπαν ψέματα και αυτό σκότωσε πολύ κόσμο, μαζί και τον πατέρα μου».

«Εκείνος πέθανε, αλλά εγώ ζω. Και θέλω μία εξήγηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Οικονομία 07.03.2026
Δόσεις, εκπτώσεις και τι πρέπει να προσέξετε

Τι θα γίνει με τις τράπεζες σε περίπτωση πολέμου

Οικονομία 07.03.2026
Τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πολεμικής κρίσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ενταση με τηλεοπτικό συνεργείο στη Βηρυτό: `Δεν θέλουν οι άνθρωποι να είμαστε εδώ`

Κόσμος 07.03.2026
Η σύνδεση κόπηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Καύσιμα: Στα 2 ευρώ ήδη η βενζίνη – Τι φταίει τελικά για τις αυξήσεις

Οικονομία 07.03.2026
Τα καύσιμα ανεβαίνουν με ταχύτητα λόγω του πολέμου στο Ιράν – Ακραίες τιμές στα νησιά – Τα αίτια

Λάρισα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε πολίτες με «χρυσές λίρες»

Ελλάδα 07.03.2026
Κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ - Πως δρούσαν;

Ημαθία: Λύκοι κόβουν βόλτες έξω από σπίτια, φτάνουν ακόμα και μέσα στην Αλεξάνδρεια

Ελλάδα 07.03.2026
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό

Κρίση στον ΕΟΔΥ: Παραιτήθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο

Ελλάδα 07.03.2026
Καταγγελία για βιαιοπραγία κατά του προέδρου

Τρίπολη ‑ θάνατος αστυνομικού: Ο σύζυγός της και τα παιδιά ήταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος

Ελλάδα 07.03.2026
Οι Αρχές ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο θανάσιμος τραυματισμός της γυναίκας, η οποία φέρεται να έβαλε η ίδια τέλος στη ζωή της

Φρίκη στην Αχαΐα: Πρώην μαιευτήρας έβγαζε γυμνές φωτογραφίες τα εγγόνια του

Ελλάδα 07.03.2026
Είχε βίντεο με σeξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ενεργειακό «σοκ» από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο: Αυξήσεις σε βενζίνη και diesel

Οικονομία 07.03.2026
Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια

Δύο αδέρφια βασάνιζαν τη μητέρα τους, την άφησαν να πεθάνει, έκρυψαν το θάνατό της και έπαιρναν δάνεια στο όνομά της

Κόσμος 07.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε εξαφανιστεί από το 2022 και το έγκλημα αποκαλύφθηκε το 2026 - Πώς οι γιοι κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τις αρχές

Ο Λευτέρης Πετρούνιας ασημένιος στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μπακού

Αθλητικά Νέα 07.03.2026
«Ο Λευτέρης Πετρούνιας για άλλη μια φορά γέμισε όλους τους Έλληνες με υπερηφάνεια»