E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Το άγνωστο σύμπτωμα που έχουν κάποιοι ασθενείς

Ποιο όργανο μπορεί να επηρεαστεί που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα

Δημοσίευση 2/4/2020 | 10:58

Κορωνοϊός: Το άγνωστο σύμπτωμα που έχουν κάποιοι ασθενείς

Μετά τα αναπνευστικά, τα καρδιολογικά, τα γαστρεντερικά και άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα (π.χ. απώλεια γεύσης ή όσφρησης) και τις ανάλογες επιπλοκές, έρχονται να προστεθούν τα νευρολογικά συμπτώματα στις επιπτώσεις της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.

Μερικοί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν νοητική σύγχυση, εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι νευρολόγοι σε διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν νευρολογικά συμπτώματα και ένας μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζει σοβαρές διαταραχές στον εγκέφαλο.

Στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους New York Times, ένας 74χρονος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος μολύνθηκε από τον κορονοϊό, εκτός από άλλα αναμενόμενα συμπτώματα, έχασε και την ικανότητα να μιλάει, αδυνατώντας να πει στους γιατρούς ακόμη και το όνομά του. Παράλληλα, ο ασθενής (ο οποίος έπασχε ήδη από Πάρκινσον) έκανε ανεξέλεγκτες κινήσεις των άκρων και φάνηκε να έχει επιληπτική κρίση αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προ ημερών, στο Ντιτρόιτ, μία 58χρονη υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, διαγνωσμένη με Covid-19, εμφάνισε σύγχυση και δεν μπορούσε να πει τίποτε άλλο πέρα από το όνομά της.

Ο εγκέφαλος της -όπως έδειξαν οι εξετάσεις- εμφανιζόταν αφύσικα διογκωμένος και με φλεγμονή σε αρκετές περιοχές, ενώ εγκεφαλικά κύτταρα είχαν καταστραφεί. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ακτινολογίας «Radiology», διέγνωσαν οξεία νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια, μία σπάνια επιπλοκή της γρίπης και άλλων λοιμώξεων από ιούς όπως του έρπη.

«Αυτό πιθανώς δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο άμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις», δήλωσε η υπεύθυνη νευρολόγος δρ Ελίσα Φόρι του Συστήματος Υγείας Χένρι Φορντ και επισήμανε ότι η ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Γιατροί στην Ιταλία και άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ά.) έχουν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις για ασθενείς με Covid-19 που εμφάνισαν εγκεφαλικά, συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, πονοκεφάλους, λήθαργο, ακροπαραισθησία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, υπνηλία, απώλεια συνείδησης, ντελίριο (μερικές φορές πριν καν την εμφάνιση πυρετού ή αναπνευστικών δυσκολιών) κ.ά.

Ήδη, οι επιστήμονες καλούν το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό να έχει τον νου του, επειδή ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα μπορεί τελικά να έχουν λοίμωξη Covid-19. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για νευρολογικό πρόβλημα και τελικά βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό, παρόλο που δεν είχαν ούτε πυρετό ούτε βήχα.

Ήδη, διερευνάται η νευρολογική διάσταση της νόσου, καθώς όπως είπε η νευρολόγος δρ Σέρι Τσου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «δεν υπάρχει αναπνευστήρας για τον εγκέφαλο. Αν οι πνεύμονες έχουν πρόβλημα, μπορούμε να βάλουμε τον ασθενή σε αναπνευστήρα και να ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει. Δεν έχουμε, όμως, την ίδια πολυτέλεια με τον εγκέφαλο».

Νευρολόγοι της κινεζικής πόλης Γουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας, ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν νευρολογικά συμπτώματα σε δημοσίευσή τους τον Φεβρουάριο. Εκτίμησαν ότι οι νοσούντες σοβαρά από Covid-19 είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν και νευρολογικά συμπτώματα, σε ποσοστό περίπου 15%, έναντι μόνο 2,4% όσων έχουν ήπια συμπτώματα Covid-19.

Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν σε πιο πρόσφατη δημοσίευσή τους πως υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι κορονοϊοί δεν περιορίζονταν στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά προσέβαλαν, επίσης, το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που εικάζουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στην οξεία κατάρρευση των πνευμόνων ορισμένων ασθενών.

Κάποιοι ειδικοί στις ΗΠΑ τονίζουν, πάντως, ότι αυτό είναι μία υπόθεση μέχρι στιγμής και πως οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 φαίνονται φυσιολογικοί από νευρολογική άποψη. Υπογραμμίζουν ότι ακόμη είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα ή να εντοπισθούν βιολογικοί μηχανισμοί που πιθανώς συνδέουν τον κορονοϊό με το νευρικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Ελλάδα 14.02.2026
Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Εύβοια: Αστυνομικός που συνελήφθη ξυλοκόπησε τη γυναίκα που σε οικογενειακό τραπέζι μπροστά στα μάτια των παιδιών τους

Ελλάδα 14.02.2026
Η γυναίκα περιέγραψε στις αρχές τις σκηνές τρόμου που βίωσε από τον σύζυγό της

«Τίτλοι τέλους» από το ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

Ελλάδα 14.02.2026
Έκρινε νόμιμες τις περίκοπτες και αδύνατη δημοσιονομικά την επαναφορά των δώρων παρά τα πολυδιαφημιζόμενα πλεονάσματα

Νεκρός 55χρονος σε ξενοδοχείο στην Ηγουμενίτσα

Ελλάδα 14.02.2026
Tον 55χρονο εντόπισε νεκρό ο συγκάτοικος του ο οποίος άμεσα ζήτησε τη συνδρομή του ΕΚΑΒ

Αποκάλυψη για τον «ασφυκτικό θάνατο» του Ναβάλνι: Δηλητηριάστηκε με τοξίνη βατράχου

Κόσμος 14.02.2026
Πέντε χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία) συνεργάστηκαν στην έρευνα για τα αίτια θανάτου του Ναβάλνι

Συνελήφθη ξανά ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα

Ελλάδα 14.02.2026
Η κατηγορία αναβαθμίστηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Ελλάδα 14.02.2026
Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Κόσμος 14.02.2026
Οι δηλώσεις βασίζονται σε 72 προσωπικές αποστολές σε περιοχές πολέμου και τρομοκρατικών απειλών

Φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λαμία – Νεκρή γυναίκα, απεγκλωβίστηκαν μητέρα και παιδί

Ελλάδα 14.02.2026
Η ένοικος του σπιτιού εντοπίστηκε απανθρακωμένη

Λόρα: Στο μικροσκόπιο τα ψηφιακά ίχνη της 16χρονης – Έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία

Ελλάδα 14.02.2026
Στο Βερολίνο στρέφεται το ενδιαφέρον - Το μήνυμα του πατέρα της

Daily Mail: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Έπσταϊν δολοφονήθηκε

Κόσμος 14.02.2026
Ένα χρονικό καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις ημέρες από την σύλληψη μέχρι και τον θάνατο του χρηματιστή

Πετράλωνα: Τρόλεϊ έπεσε πάνω σε πολυκατοικία

Ελλάδα 14.02.2026
Τραυματίστηκε ο οδηγός