E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Το άγνωστο σύμπτωμα που έχουν κάποιοι ασθενείς

Ποιο όργανο μπορεί να επηρεαστεί που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα

Δημοσίευση 2/4/2020 | 10:58

Κορωνοϊός: Το άγνωστο σύμπτωμα που έχουν κάποιοι ασθενείς

Μετά τα αναπνευστικά, τα καρδιολογικά, τα γαστρεντερικά και άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα (π.χ. απώλεια γεύσης ή όσφρησης) και τις ανάλογες επιπλοκές, έρχονται να προστεθούν τα νευρολογικά συμπτώματα στις επιπτώσεις της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.

Μερικοί ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν νοητική σύγχυση, εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι νευρολόγοι σε διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν νευρολογικά συμπτώματα και ένας μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζει σοβαρές διαταραχές στον εγκέφαλο.

Στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους New York Times, ένας 74χρονος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος μολύνθηκε από τον κορονοϊό, εκτός από άλλα αναμενόμενα συμπτώματα, έχασε και την ικανότητα να μιλάει, αδυνατώντας να πει στους γιατρούς ακόμη και το όνομά του. Παράλληλα, ο ασθενής (ο οποίος έπασχε ήδη από Πάρκινσον) έκανε ανεξέλεγκτες κινήσεις των άκρων και φάνηκε να έχει επιληπτική κρίση αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προ ημερών, στο Ντιτρόιτ, μία 58χρονη υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, διαγνωσμένη με Covid-19, εμφάνισε σύγχυση και δεν μπορούσε να πει τίποτε άλλο πέρα από το όνομά της.

Ο εγκέφαλος της -όπως έδειξαν οι εξετάσεις- εμφανιζόταν αφύσικα διογκωμένος και με φλεγμονή σε αρκετές περιοχές, ενώ εγκεφαλικά κύτταρα είχαν καταστραφεί. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ακτινολογίας «Radiology», διέγνωσαν οξεία νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια, μία σπάνια επιπλοκή της γρίπης και άλλων λοιμώξεων από ιούς όπως του έρπη.

«Αυτό πιθανώς δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο άμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις», δήλωσε η υπεύθυνη νευρολόγος δρ Ελίσα Φόρι του Συστήματος Υγείας Χένρι Φορντ και επισήμανε ότι η ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Γιατροί στην Ιταλία και άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ά.) έχουν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις για ασθενείς με Covid-19 που εμφάνισαν εγκεφαλικά, συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, πονοκεφάλους, λήθαργο, ακροπαραισθησία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, υπνηλία, απώλεια συνείδησης, ντελίριο (μερικές φορές πριν καν την εμφάνιση πυρετού ή αναπνευστικών δυσκολιών) κ.ά.

Ήδη, οι επιστήμονες καλούν το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό να έχει τον νου του, επειδή ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα μπορεί τελικά να έχουν λοίμωξη Covid-19. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για νευρολογικό πρόβλημα και τελικά βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό, παρόλο που δεν είχαν ούτε πυρετό ούτε βήχα.

Ήδη, διερευνάται η νευρολογική διάσταση της νόσου, καθώς όπως είπε η νευρολόγος δρ Σέρι Τσου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «δεν υπάρχει αναπνευστήρας για τον εγκέφαλο. Αν οι πνεύμονες έχουν πρόβλημα, μπορούμε να βάλουμε τον ασθενή σε αναπνευστήρα και να ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει. Δεν έχουμε, όμως, την ίδια πολυτέλεια με τον εγκέφαλο».

Νευρολόγοι της κινεζικής πόλης Γουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας, ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν νευρολογικά συμπτώματα σε δημοσίευσή τους τον Φεβρουάριο. Εκτίμησαν ότι οι νοσούντες σοβαρά από Covid-19 είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν και νευρολογικά συμπτώματα, σε ποσοστό περίπου 15%, έναντι μόνο 2,4% όσων έχουν ήπια συμπτώματα Covid-19.

Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν σε πιο πρόσφατη δημοσίευσή τους πως υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι κορονοϊοί δεν περιορίζονταν στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά προσέβαλαν, επίσης, το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που εικάζουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στην οξεία κατάρρευση των πνευμόνων ορισμένων ασθενών.

Κάποιοι ειδικοί στις ΗΠΑ τονίζουν, πάντως, ότι αυτό είναι μία υπόθεση μέχρι στιγμής και πως οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 φαίνονται φυσιολογικοί από νευρολογική άποψη. Υπογραμμίζουν ότι ακόμη είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα ή να εντοπισθούν βιολογικοί μηχανισμοί που πιθανώς συνδέουν τον κορονοϊό με το νευρικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντοπίστηκε η σορός του 34χρονου δύτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα Χτες
Η επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Ιράν: «Υπερβολικές οι απαιτήσεις Τραμπ» – Οι 5 όροι της Τεχεράνης για κατάπαυση του πυρός

Κόσμος Χτες
Ιρανικός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο όταν το αποφασίσει η ίδια και εφόσον ικανοποιηθούν οι δικές της προϋποθέσεις.

Πώς έγινε η τραγωδία με τις δύο νεκρές στον Βόλο: Συγκλονιστική μαρτυρία, «είδα άνθρωπο να φλέγεται στην αυλή»

Ελλάδα Χτες
Γειτόνισσα περιέγραψε πως ένας γείτονας προσπάθησε να βοηθήσει τον άνθρωπο που φλεγόταν ρίχνοντας πάνω του μπουφάν

Τραγωδία στον Βόλο: Μάνα και κόρη νεκρές από έκρηξη σε σπίτι – Σοβαρά τραυματισμένος 39χρονος

Ελλάδα Χτες
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Αγία Παρασκευή και αποδίδεται πιθανώς σε φιάλη υγραερίου από σόμπα.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία Χτες
Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο gov.gr, με στόχο οι πληρωμές να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν, οι πύραυλοι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου «να αλλάξει θέση»

Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην παρέλαση – Το αντι‑drone σύστημα «Κένταυρος», το «Aster 30» και η τορπίλη «Seahake‑4»

Ελλάδα Χτες
Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

Πολιτική Χτες
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές – Πώς τις διαβάζει το Μαξίμου

25η Μαρτίου: Δείτε live τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η Αθήνα έτοιμη για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση – Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ελλάδα Χτες
Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:00 - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

25η Μαρτίου: Η έπαρση της γαλανόλευκης στην Ακρόπολη – Βίντεο από τον Ιερό Βράχο

Ελλάδα Χτες
Στις 08:00 το πρωί η ελληνική σημαία υψώθηκε στον Ιερό Βράχο, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτασμών για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.