E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κίνα: Απαγορεύει με «ιστορική απόφαση» την κατανάλωση γατιών και σκύλων

Άργησαν λίγο...

Δημοσίευση 2/4/2020 | 10:42

Κίνα: Απαγορεύει με «ιστορική απόφαση» την κατανάλωση γατιών και σκύλων

Η κινεζική πόλη Σεντζέν απαγόρευσε με μια «ιστορική απόφαση» την κατανάλωση σκύλων και γατιών, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονται πλέον όσον αφορά στο εμπόριο ειδών άγριας πανίδας, μετά την εμφάνιση και την εξάπλωση στον πλανήτη του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αρμόδιες Αρχές στην πόλη της νότιας Κίνας, η εν λόγω απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Μαΐου. «Οι γάτες και οι σκύλοι ως κατοικίδια έχουν αναπτύξει πολύ στενότερους δεσμούς με τον άνθρωπο, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα ζώα, και η απαγόρευση της κατανάλωσής τους, όπως και της κατανάλωσης άλλων κατοικιδίων, είναι συνηθισμένη πρακτική σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως και στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν», ανακοίνωσε η διοίκηση της πόλης εχθές, Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας είχε ανακοινώσει στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ότι απαγορεύει το εμπόριο και την κατανάλωση ειδών άγριας πανίδας. Οι διοικήσεις των επαρχιών και οι δήμοι σε όλη τη χώρα είχαν προχωρήσει σε εφαρμογή της απαγόρευσης, ωστόσο οι τοπικές Αρχές στην Σεντζέν θεώρησαν σκόπιμο να ξεκαθαρίσουν με απόλυτη σαφήνεια ότι το μέτρο περιλαμβάνει τις γάτες και τους σκύλους.


Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά τα σκυλιά, αποτελούν δημοφιλή τροφή σε αρκετές περιοχές της Ασίας. Ο Λιου Τζινπιάνγκ, αξιωματούχος στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών της Σεντζέν, υπογράμμισε ότι τα πουλερικά, τα εκτρεφόμενα ζώα και τα θαλασσινά επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα είδη της άγριας πανίδας είναι πιο θρεπτικά από τα πουλερικά και τα ζώα της φάρμας», επισήμανε ο Λιου, σύμφωνα με την Shenzhen Daily.

Οι αρχικοί κανόνες της Σεντζέν, όπως είχαν διατυπωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, άφηναν να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει απαγόρευση της κατανάλωσης των χελώνων και των βατράχων, δύο ζώα το κρέας των οποίων καταναλώνεται ευρέως στις νότιες περιοχές της Κίνας. Ωστόσο οι Αρχές της πόλης αναγνώρισαν αυτήν την εβδομάδα ότι το ζήτημα αυτό ήταν πηγή έντονης αντιπαράθεσης, και ξεκαθάρισαν ότι επιτρέπεται η κατανάλωση και των δύο ειδών.

Επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο κορωνοϊός που «σαρώνει» τις τελευταίες εβδομάδες τον πλανήτη, αφανίζοντας χιλιάδες ζωές, μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα. Ορισμένα από τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε μια υπαίθρια αγορά στην πόλη Ουχάν, όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη άγριας πανίδας.

Η ανακοίνωση της Σεντζέν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Ο Δρ. Πίτερ Λι, ειδικός για την πολιτική της Κίνας στην οργάνωση Humane Society International, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «ιστορική αποφαση» που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις προσπάθειες να μπει τέλος σε αυτό το βάναυσο εμπόριο, το οποίο εκτιμάται ότι σκοτώνει κάθε χρόνο στην Κίνα 10 εκατομμύρια σκύλους και 4 εκατομμύρια γάτες.

«Η πλειοψηφία αυτών των ζώων συντροφιάς πέφτουν θύματα κλοπής από τις αυλές των ιδιοκτητών τους ή αρπαγής από τον δρόμο. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε καρότσες φορτηγών σε σφαγεία για να θανατωθούν και να σερβιριστούν σε εστιατόρια σε όλη την Κίνα. Η Σεντζέν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα. Παρόλο που το εμπόριο σκύλων είναι σχετικά περιορισμένο εκεί, συγκριτικά με την υπόλοιπη επαρχία, η πραγματική σημασία της κίνησης έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να εμπνεύσει ένα φαινόμενο ντόμινο, με άλλες πόλεις να ακολουθούν το παράδειγμά της».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κλειστοί οι σταθμοί Δάφνη και Αγιος Δημήτριος του Μετρό λόγω προβλήματος ηλεκτροδότησης

Ελλάδα 18.11.2025
Κατά πληροφορίες το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτα

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Σκύρο, αισθητός στην Αττική

Ελλάδα 18.11.2025
Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιού - Λέκκας: «Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί»

Προς τα 920 ευρώ ο κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθούν οι αποδοχές σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Οικονομία 18.11.2025
Στην προτελευταία θέση στην ΕΕ το μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ελλάδα

Μετά τη Γερμανία, συναγερμός και στην Πολωνία για ρωσική επίθεση

Κόσμος 18.11.2025
«Είμαστε ήδη σε προπολεμική περίοδο» λέει ο αρχηγός του Στρατού

Καιρός: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες το επόμενο διήμερο

Ελλάδα 18.11.2025
Η κακοκαιρία θα περιοριστεί σταδιακά από την Πέμπτη

Πολυτεχνείο: Πάνω από 15 χιλιάδες τίμησαν την επέτειο εξέγερσης με την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ελλάδα Χτες
Πορείες μνήμης για το Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα

Δολοφονία Λάλα στην Αράχωβα: Φίλος στη φυλακή με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ο εκτελεστής

Ελλάδα Χτες
Ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα στην Αράχωβα, επικοινωνούσε καθημερινά με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Θρίλερ με νεκρό σε τροχαίο στον Νέο Κόσμο: Βρέθηκε με χτυπήματα στο πρόσωπο

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να δέχθηκε μπουνιές στο κεφάλι και στο πρόσωπο από επιβάτες μηχανής που πιθανόν να εμπλέκονται στο εν λόγω τροχαίο

Ολλανδία: Μυστήριο με 49 θανάτους από παράνομη online «φαρμακαποθήκη»

Κόσμος Χτες
Νομικό «παραθυράκι» και δεκάδες θύματα

Αργεντινή: Απίστευτο ξύλο σε αγώνα της Β’ Εθνικής ανάμεσα σε παίκτες με μάχες σώμα με σώμα

Αθλητικά Νέα Χτες
Στα video που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται η σφοδρότητα στις μάχες ανάμεσα στους παίκτες