E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έως και 8 μέτρα μπορεί να «ταξιδέψει» ο ιός, προειδοποιεί καθηγήτρια του ΜΙΤ

Προειδοποίηση καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Μασαχουσέτης

Δημοσίευση 1/4/2020 | 17:20

Έως και 8 μέτρα μπορεί να «ταξιδέψει» ο ιός, προειδοποιεί καθηγήτρια του ΜΙΤ

Οι οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση από 1,5 έως δύο μέτρα προκειμένου να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον Covid-19 είναι ανεπαρκείς, προειδοποιεί επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) προειδοποιώντας ότι ο ιός μπορεί να ταξιδέψει έως και 8 μέτρα και να παραμείνει στο αέρα επί ώρες.

Σε συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today», η αναπληρώτρια καθηγήτρια του MIT Λίντια Μπουρουίμπα, η οποία έχει μελετήσει για μεγάλο διάστημα την δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος, προειδοποιεί σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνά της ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930.

Αντί για την υποτιθέμενη ασφάλεια που θα πρέπει να κρατάμε μεταξύ μας, από 1,5 έως 2 μέτρα, η καθηγήτρια Μπουρουίμπα προειδοποιεί ότι «τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα όλων των μεγεθών μπορούν να εκτοξευτούν σε απόσταση έως και 8,2 μέτρων».

Στην έρευνά της, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», προειδοποιεί επίσης ότι «σταγονίδια μπορούν να μολύνουν επιφάνειες» και τα «υπολείμματά τους» μπορούν να μείνουν στον αέρα.

Η ίδια εκφράζει φόβους ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι «υπερβολικά απλοποιημένες» και «μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Τέλος, κρούει τον κώδωνα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή της, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό ενώ θεραπεύουν ασθενείς με Covid-19.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών που εκδίδονται σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ σχετικά με τις ανάγκες για τον εξοπλισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη», υπογράμμισε η Αμερικανίδα καθηγήτρια στην εφημερίδα «USA Today».

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με προσοχή τα νέα στοιχεία σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και θα ανανεώσει την επιστημονική ενημέρωση καθώς προκύπτουν περισσότερες πληροφορίες», επισημαίνει εκπρόσωπός του στην αμερικανική εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους