E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έως και 8 μέτρα μπορεί να «ταξιδέψει» ο ιός, προειδοποιεί καθηγήτρια του ΜΙΤ

Προειδοποίηση καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Μασαχουσέτης

Δημοσίευση 1/4/2020 | 17:20

Έως και 8 μέτρα μπορεί να «ταξιδέψει» ο ιός, προειδοποιεί καθηγήτρια του ΜΙΤ

Οι οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση από 1,5 έως δύο μέτρα προκειμένου να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον Covid-19 είναι ανεπαρκείς, προειδοποιεί επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) προειδοποιώντας ότι ο ιός μπορεί να ταξιδέψει έως και 8 μέτρα και να παραμείνει στο αέρα επί ώρες.

Σε συνέντευξή της στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today», η αναπληρώτρια καθηγήτρια του MIT Λίντια Μπουρουίμπα, η οποία έχει μελετήσει για μεγάλο διάστημα την δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος, προειδοποιεί σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνά της ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930.

Αντί για την υποτιθέμενη ασφάλεια που θα πρέπει να κρατάμε μεταξύ μας, από 1,5 έως 2 μέτρα, η καθηγήτρια Μπουρουίμπα προειδοποιεί ότι «τα σταγονίδια που φέρουν παθογόνα όλων των μεγεθών μπορούν να εκτοξευτούν σε απόσταση έως και 8,2 μέτρων».

Στην έρευνά της, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», προειδοποιεί επίσης ότι «σταγονίδια μπορούν να μολύνουν επιφάνειες» και τα «υπολείμματά τους» μπορούν να μείνουν στον αέρα.

Η ίδια εκφράζει φόβους ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές είναι «υπερβολικά απλοποιημένες» και «μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Τέλος, κρούει τον κώδωνα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει στην έκθεσή της, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν στον ιό ενώ θεραπεύουν ασθενείς με Covid-19.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών που εκδίδονται σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ σχετικά με τις ανάγκες για τον εξοπλισμό προστασίας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη», υπογράμμισε η Αμερικανίδα καθηγήτρια στην εφημερίδα «USA Today».

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με προσοχή τα νέα στοιχεία σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα και θα ανανεώσει την επιστημονική ενημέρωση καθώς προκύπτουν περισσότερες πληροφορίες», επισημαίνει εκπρόσωπός του στην αμερικανική εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Κόσμος 17.01.2026
Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

Πέθανε στα 94 του ο πατριάρχης της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος

Ελλάδα 17.01.2026
«Το μεγάλο του έργο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδας»

Λάρισα: Έκανε όπισθεν και τραυμάτισε τρίχρονο κοριτσάκι– Νοσηλεύεται στο νοσοκομείo

Ελλάδα 17.01.2026
To κοριτσάκι που διέμενε σε χωριό του δήμου Τυρνάβου

Χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα καταστήματα

Οικονομία 17.01.2026
Λόγω χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, 18 και 25 Ιανουαρίου

Κωνσταντινούπολη: Ανήλικος μαχαίρωσε θανάσιμα 17χρονο – Σοκάρει η ομολογία του

Κόσμος 17.01.2026
Αγρια δολοφονία μπροστά σε κάμερα ασφαλείας

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου – Στο μικροσκόπιο ερωτικό κίνητρο

Ελλάδα 17.01.2026
Σοκ στη Μακρύνεια από τον θάνατο του Κώστα Αλεξανδρή

«Κόκκινος Συναγερμός» για την επιτραπέζια ελιά – Απειλείται από τη συμφωνία με τη Mercosur

Οικονομία 17.01.2026
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό

«Να μάθουμε τι συνέβη» – Πέντε οικογένειες μηνύουν το TikTok για τους θανάτους των παιδιών τους

Κόσμος 17.01.2026
Βρετανοί γονείς οδηγούν το TikTok σε αμερικανικό δικαστήριο σε μια υπόθεση-ορόσημο για την ευθύνη των social media

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα 17.01.2026
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη