E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΓΓΠΣ: «Αλλάξτε κωδικούς στο Taxisnet»

Άλλο κωδικό στο Taxisnet ο πολίτης, άλλο ο λογιστής.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2020 | 19:41

ΓΓΠΣ: «Αλλάξτε κωδικούς στο Taxisnet»
Pexels

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μας καλούν να κάνουμε τους κωδικούς μας το taxisnet πιο ισχυρούς και δίνουν… οδηγίες.

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, το υπουργείο και τη ΓΓΠΣ συνιστούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την αντικατάσταση των passwords τους στο Taxisnet με νέους που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ένας ισχυρός κωδικός στο Taxisnet πρέπει, σύμφωνα με τις… συστάσεις:

Να αποτελείται κατ’ ελάχιστο από 8 χαρακτήρες

  • Να περιλαμβάνει υποχρεωτικά:
  • Τουλάχιστον ένα κεφαλαίο λατινικό γράμμα
  • Τουλάχιστον ένα πεζό λατινικό γράμμα
  • Τουλάχιστον έναν αριθμό
  • Τουλάχιστον έναν ειδικό χαρακτήρα (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: @!#$%&)

Η αλλαγή του password μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής “Διαχείριση λογαριασμού / Αλλαγή κωδικού” (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/changePassword.htm) εφόσον ο χρήστης γνωρίζει τον τωρινό κωδικό του. Για να γίνει όλο αυτό, πρέπει να έχει συνδεθεί στο Taxisnet.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημειώνει ότι η αντικατάσταση των κωδικών στο Taxinet συνίσταται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Και συνίσταται γιατί αποτελεί επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών μας συναλλαγών με το Δημόσιο, καθώς η χρήση των κωδικών του Taxisnet έχει διευρυνθεί, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr. Πλέον, οι κωδικοί του Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα πύλη όσο και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου. Ήδη ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν την αυθεντικοποίηση μέσω Taxisnet υπερβαίνει τους 65».

Άλλος κωδικός για τον λογιστή

Αλλαγές έρχονται όμως και για τους λογιστές. Πλέον, δεν θα χρησιμοποιούν τους κωδικούς του πελάτη τους, αλλά αφού εξουσιοδοτηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα έχουν δικούς τους κωδικούς!

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής «για εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό του πολίτη, είναι διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για συγκεκριμένες ενέργειες. Ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει την βοήθεια που χρειάζεται από πρόσωπο της επιλογής του και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ασφαλή, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να γίνονται αντί αυτού».

Έτσι, ο λογιστής, για παράδειγμα, θα έχει δικούς του κωδικούς και θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση.

Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής “Εξουσιοδοτήσεις” (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/authorizations.htm) όπου ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να για λογαριασμό του στο Taxisnet, χωρίς να του δώσει τον κωδικό και το συνθηματικό του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσημο: Ερχονται 1.000 κάμερες στους δρόμους – Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε, τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά και ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για το τέλος των ανεπίσημων ακυρώσεων κλήσεων ΚΟΚ

Ζελένσκι: Απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση πυρός την 9η Μαΐου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διήμερη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου κήρυξε η Μόσχα

Κρήτη: Σκηνές τρόμου έξω από μπαρ στο Ηράκλειο ‑ Αγρια επίθεση σε 57χρονο πορτιέρη

E-Daily 2.TopNews Χτες
3 νεαροί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 57χρονο πορτιέρη έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο μετά από άρνηση εισόδου

Αστυπάλαια: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας

Ελλάδα Χτες
Παράταση του μέτρου για την Πάτμο

Πειραιάς: Εμπλοκή άγκυρας στο Blue Star Naxos ‑ Tαλαιπωρία για 514 επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Γίνονται προσπάθειες απεμπλοκής της άγκυρας με τη συνδρομή ρυμουλκού για την επανέναρξη του ταξιδιού

Ιράν: Δεν είχαμε κανένα σχέδιο να επιτεθούμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κόσμος Χτες
Τι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν για την πυραυλική επίθεση κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για τη Ryanair: Φόβοι για περικοπές πτήσεων στο «Μακεδονία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκτακτη κινητοποίηση φορέων και αυτοδιοίκησης μετά τα σενάρια μείωσης δρομολογίων που προκαλούν ανησυχία για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα της πόλης

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Λειψία, τουλάχιστον δύο νεκροί και 8 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη