E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι η κλινική μελέτη «ESCAPE» που ξεκινά σε έξι ελληνικές ΜΕΘ

Η μελέτη ESCAPE εγκρίθηκε από τον ΕΟΔΥ και η κλινική μελέτη ξεκινά άμεσα

Δημοσίευση 29/3/2020 | 20:40

Τι είναι η κλινική μελέτη «ESCAPE» που ξεκινά σε έξι ελληνικές ΜΕΘ
Pexels

Εγκρίθηκε την Παρασκευή από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, και ξεκινά άμεσα η διεξαγωγή της κλινικής δοκιμής ESCAPE.

Πρόκειται για μελέτη που αφορά, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά και το αρτικόλεξο της, σε προσωποποιημένη ανοσοθεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργανικής δυσπραγίας, η οποία συνδέεται με λοίμωξη από τον νέο Ιό SARS-CoV-2.

H δοκιμή, αναφέρει ο κύριος Γιαμαρέλλος, καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ' Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, θα γίνει σε 6 ελληνικές ΜΕΘ (ΑΤΤΙΚΟΝ, Σωτηρία, Νοσοκομείο Ρίου, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Λάτσειο) σε ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι, λόγω πνευμονίας από Covid-19.

Όπως επισημαίνει, οι ασθενείς θα υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις, από τις οποίες θα εξακριβωθεί η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, που έχει προκαλέσει ο ιός.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα του, όπως είχε δηλώσει ο καθηγητής την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακάλυψε το μηχανισμό με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια, και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα λάβουν την κατάλληλη αγωγή παρέμβασης στη διαταραχή αυτή του ανοσοποιητικού, λέει ο κ. Γιαμαρέλλος και εξηγεί: «Η αγωγή αφορά βιολογικούς παράγοντες που στοχεύουν τα σημεία εκείνα του οργανισμού που έχει βλάψει ο ιός». Χορηγός της δοκιμής είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης (www.sepsis.gr) με συντονιστή τον ίδιο τον καθηγητή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Κόσμος 17.01.2026
Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

Πέθανε στα 94 του ο πατριάρχης της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος

Ελλάδα 17.01.2026
«Το μεγάλο του έργο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδας»

Λάρισα: Έκανε όπισθεν και τραυμάτισε τρίχρονο κοριτσάκι– Νοσηλεύεται στο νοσοκομείo

Ελλάδα 17.01.2026
To κοριτσάκι που διέμενε σε χωριό του δήμου Τυρνάβου

Χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα καταστήματα

Οικονομία 17.01.2026
Λόγω χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, 18 και 25 Ιανουαρίου

Κωνσταντινούπολη: Ανήλικος μαχαίρωσε θανάσιμα 17χρονο – Σοκάρει η ομολογία του

Κόσμος 17.01.2026
Αγρια δολοφονία μπροστά σε κάμερα ασφαλείας

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου – Στο μικροσκόπιο ερωτικό κίνητρο

Ελλάδα 17.01.2026
Σοκ στη Μακρύνεια από τον θάνατο του Κώστα Αλεξανδρή

«Κόκκινος Συναγερμός» για την επιτραπέζια ελιά – Απειλείται από τη συμφωνία με τη Mercosur

Οικονομία 17.01.2026
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό

«Να μάθουμε τι συνέβη» – Πέντε οικογένειες μηνύουν το TikTok για τους θανάτους των παιδιών τους

Κόσμος 17.01.2026
Βρετανοί γονείς οδηγούν το TikTok σε αμερικανικό δικαστήριο σε μια υπόθεση-ορόσημο για την ευθύνη των social media

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα 17.01.2026
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη